Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Turcijas latviete Liepa: "Es to izdarīju - esmu Eiropas čempione!"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Turcijas latviete Liepa: "Es to izdarīju - esmu Eiropas čempione!"
Lāsma Liepa
Foto: Anadolu Ajansı / aa.com.tr

Turciju pārstāvošā latviešu smaiļotāja Lāsma Liepa (27) aizvadītājā nedēļas nogalē izcīnīja Eiropas čempionāta zelta medaļu. Sportiste ir ļoti laimīga par sasniegto. Turku federācijas vadītājs atklāj, ka Latvijas pusei viņa nebija vajadzīga vecuma dēļ.

2015. gadā Lāsma Liepa ieguva Turcijas pilsonību un pasaules čempionātā ieguva 12. vietu 200m smaiļošanā, izcīnot ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm (Turcija pirmoreiz piedalīsies olimpiskajā smaiļošanā). 2016. gada Eiropas čempionāta 200 metros Lāsma Liepa izcīnīja zelta medaļu, kas ir Turcijas nozīmīgākā godalga šajā sporta veidā.

"Es to izdarīju - esmu Eiropas čempione! Paldies visiem, kuri mani atbalstīja un ienīda - jūs visi bijāt daļa no manas motivācijas. Paldies jums! Tagad gatavošos Rio spēlēm," raksta Lāsma Liepa savā facebook lapā.

Turcijas Kanoe federācijas prezidents Sami Megjutajs pirms Eiropas čempionāta: "Lāsmai tagad ir 27 gadi. Latvijas izlasei viņa nebija vajadzīga - esot pārāk veca. Taču mums bija vajadzīga sportiste, jo Turcijā šis ir jauns sporta veids. Pāreja bija veiksmīga, tagad gatavojamies olimpiskajām spēlēm. Lāsmai tas izdevās. Olimpiskajā smaiļošanā Turcija piedalīsies pirmoreiz."

Sieviešu smaiļošanā Latvijas pārstāves netika olimpiskās ceļazīmes tuvumā, savukārt Riodežaneiro spēļu vīriešu smaiļošanā mūsu valsti pārstāvēs Aleksejs Rumjancevs, kurš startēja arī Londonas spēlēs.

Izmantotie resursi:
Anadolu Ajansı / aa.com.tr

  +8 [+] [-]

, 2016-06-28 17:32, pirms 8 gadiem
Aldonis Vrublevskis > Phil Jackson
Slēpts komentārs: fantomas

  -1 [+] [-]

, 2016-06-28 18:10, pirms 8 gadiem
Neticu, ka viņai ir tik daudz atbalstītāju vai ienīdēju - vienkārši neviens nezin par viņu ..

Kur finansiālais atbalsts, tur startē - loģiski

 +10 [+] [-]

, 2016-06-28 18:55, pirms 8 gadiem
fantomas rakstīja: Kas par sviestu- vecuma dēļ.. Noteikti sapi.as ar turku un tur ari rezultats. Savadak neredzu citu ozskaidrojumu. Latvijas Laivošanas federācija varētu pakomentēt būtu interesanti dzirdēt.
Skaidrs, ka tu esi tik mazs un stulbs, ka p. vēl nemaz neesi dabūjis.

  -2 [+] [-]

, 2016-06-28 19:34, pirms 8 gadiem
Man poh.. kkada turchanka

  +7 [+] [-]

, 2016-06-28 19:37, pirms 8 gadiem
Lāsma par pārmaiņām savā dzīvē un sportistes karjerā domājusi un šaubījusies jau vairākus gadus. Viņa atzīst, ka kopdarbība ar treneri Aigaru Aglenieku bija sevi izsmēlusi. Trenerim, kam jāsarūpē arī sponsori, nauda treniņu nometnēm un citas saimnieciskas lietas, uzmanības lokā pamatoti paliek tie, kuriem vislielākās cerības nokļūt olimpiskajās spēlēs. Pēdējās divās Pekinā un Londonā to spēja Krists Straume (divreiz), Aleksejs Rumjancevs un Miķelis Ežmalis. Lāsmai neizdevās.

Pieklājīgie mājieni par sportistes vecumu – 26 gadi – arī nerosināja turpināt Daugavas ūdeņu smelšanu. Lāsma nolēma mainīt visu.

Kāpēc Turcija?

Lāsma stāsta, ka šī zeme un airēšanas bāzes sporta gaitās labi iepazītas, Turcijā ir labi draugi un klimats, kas ļauj airēt augu gadu. Turklāt turki ir ļoti atvērti un aicina pie sevis daudzu valstu pārstāvjus, sevišķi smaiļošanā un kanoe airēšanā, kur viņiem pagaidām nav ne lielu panākumu, ne zinošu speciālistu. Sākumā viņa domājusi tikai par treneres darbu, jo arī jaunatnes treneri tur ir ļoti gaidīti un viņu darbs lieliski apmaksāts, taču turki runājuši par pieredzes un spēka pilniem gadiem un aicinājuši turpināt airēšanu. Lāsma piekrita un uzreiz nokļuva Turcijas izlases pilnā aprūpē, pieklājīgu stipendiju ieskaitot.

Dāmu izlasē ir sešas sportistes, tostarp ārzemnieces. Lai turpmāk varētu pārstāvēt Turciju, Lāsma vienojusies ar Latvijas Kanoe federāciju un treneri Aglenieku, saņemta arī starptautiskās federācijas atļauja, un jau šomēnes Lāsma cer kļūt par dubultpilsoni. No šī gada janvāra viņa drīkst pārstāvēt tikai Turciju.

Turku komandas mērķis ir smaiļošanas četriniekā izcīnīt starta tiesības olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro. Lai gan Lāsma šajā sekstetā ir spēkos pa vidu, par savu vietu kvartetā viņa jūtas puslīdz droša, jo turki piekrituši laivas pārbūvei. Lieta tāda, ka Lāsma ar sava auguma 1,80 metriem (par 20 cm garāka nekā pārējās) un 75 svara kilogramiem īsti neietilpst nolūkotajā smailītē, un to nāksies nedaudz paplašināt. Lai tiktu uz Rio, meitenēm augustā pasaules meistarsacīkstēs jāiegūst vismaz desmitā vieta. Citas iespējas nebūs.

Lāsma domā, ka tas ir iespējams, jo treniņu un sadzīves apstākļi Turcijā ir lieliski. Lai gan smaiļošana un kanoe airēšana Turcijā pa īstam tiek attīstīta pēdējos desmit gados, turki neslēpj savu nodomu nokļūt olimpiskajos ūdeņos.

Izlase atšķirībā no Latvijā piekoptās prakses visu laiku trenējas kopā. Ar meitenēm strādā arī zinošs treneris serbs. Komanda ne tikai divreiz dienā trenējas siltos ūdeņos, bet arī pavada kopā brīvos brīžus, dodas ekskursijās, apmeklē dziednieciskas iestādes. Lāsma uzteic lielisko sadzīvi, kur viņu rīcībā ir zvaigžņotas viesnīcas un kvalitatīva pārtika. Pie prāvās stipendijas vēl īsti neesot ķērusies, jo nav vajadzības.

Lai gan saprašanās valoda ir angļu, Lāsma trijos mēnešos jau nedaudz ielauzījusies ne tik vieglajā turku valodā. Turki savukārt cenšas izrunāt latvietes vārdu, kas tomēr biežāk skan Lazmi.

Par tevi domā

Arī treniņu metodika Turcijas izlasē ir citāda nekā Latvijā. Iesildīšanās ir daudz nopietnāka, svarīgi iekustināt katru muskulīti, lai slodze nenodarītu nekādu kaitējumu.

Uz ūdeņiem pavadītais laiks ir tāds pats kā dzimtenē, taču treniņi daudz intensīvāki, koncentrētāki. Lāsma atzīst, ka pirmo reizi katrai viņas kustībai pievērsta tik liela uzmanība. Treneris aizrāda, kopīgi cenšas atrast racionālāko smaiļošanas metodi. Svarīgs

  +5 [+] [-]

, 2016-06-28 19:40, pirms 8 gadiem
Lāsmas Liepas vārds Latvijas smaiļošanā parādījās pirms gadiem 13, un drīz vien pēc finiša viņa arvien biežāk steidzās uz goda pjedestālu. Lāsma dažādās vecuma grupās un distancēs 71 reizi kļuvusi par Latvijas čempioni, labākie sasniegumi – astotā vieta Pasaules kausa izcīņas posmā, tāpat arī Eiropas U-23 čempionātā. Pēdējos gados pēc Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas absolvēšanas gan pati trenējusies, gan sākusi nodarboties ar bērniem. “Visu dienu Lucavsalā,” atceras Lāsma Liepa.

Mainīja visu

Tagad aiz viņas uzvārda rakstīts “Türkiye KANO Federasyonu”.

  +3 [+] [-]

, 2016-06-28 20:25, pirms 8 gadiem
fantomas rakstīja: Kas par sviestu- vecuma dēļ.. Noteikti sapi.as ar turku un tur ari rezultats. Savadak neredzu citu ozskaidrojumu. Latvijas Laivošanas federācija varētu pakomentēt būtu interesanti dzirdēt.
Tad viņa tagad būtu Lazmi Liepoglu, bet tā nav. Lai izdodas labi starti!

  +1 [+] [-]

, 2016-06-28 21:04, pirms 8 gadiem
Tiešām tas tik vienkārši notiek? Pietiek tikai ar vēlēšanos, lai atlēts varētu dabūt dajebkādu pilsonību un pārstāvēt dajebkuru valsti?

  +3 [+] [-]

, 2016-06-28 23:24, pirms 8 gadiem
Atbalstu, Lāsmu un priecājos par viņas zeltu!
Pareizi izdarīja, ka aizgāju uz Turciju, nav jēga Latvijā trenēties tik smagā sporta veidā, zinot ka rezultātu nebūs, jo nav finansējuma treniņnometnēm un pārējam!
Lai sagatavotu airētāju nopietnām sacensībām, vajag apmēram 30k eur gadā! Reāli tādu naudu maksā vidusmēra komandu spēlētājiem LBL! Bet Latvijā svarīgāk ir iegūt 4vietu nacionālajā čempionātā basketbolā, nekā iegūt Eiropas, pasaules un olimpiskās medaļas!

  +1 [+] [-]

, 2016-06-28 23:52, pirms 8 gadiem
Antons Upesdeglis rakstīja: Tiešām tas tik vienkārši notiek? Pietiek tikai ar vēlēšanos, lai atlēts varētu dabūt dajebkādu pilsonību un pārstāvēt dajebkuru valsti?
Nu, tas atkarígs laikam no sportaveida un no CV - savulaik arī Miņins kad izsvieda no LV izlases meklējās apkārt, man liekas vairāki Kamaniņu braucēji aiztinās uz Kazahiju...

vēl arī - Krievija regulāri pārpērk Ukraiņu sportistus...

  +2 [+] [-]

, 2016-06-29 09:56, pirms 8 gadiem
Meitene malacis! Neļāva sevi izčakarēt, visu cieņu!!!
Šī sporta veida vadītājam Latvijā būtu jāatkāpjas vai jāatlaiž, ja pats nesaprot, tāpat visa vadība.
Pēc tam kārta LOV funkcionāriem - tur arī vajadzētu prasties pēc šada notikuma.
Tās manas domas, bet tie resnie runči jau nu nekustēsies....

     [+] [-]

, 2016-06-29 12:45, pirms 8 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Meitene malacis! Neļāva sevi izčakarēt, visu cieņu!!!
Šī sporta veida vadītājam Latvijā būtu jāatkāpjas vai jāatlaiž, ja pats nesaprot, tāpat visa vadība.
Pēc tam kārta LOV funkcionāriem - tur arī vajadzētu prasties pēc šada notikuma.
Tās manas domas, bet tie resnie runči jau nu nekustēsies....
No sākuma gribētos otras puses skaidrojumu dzirdēt.