Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas rollerslēpotāji ar teicamu startu nopelna četras godalgas komandu sprintā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas rollerslēpotāji ar teicamu startu nopelna četras godalgas komandu sprintā
Latvijas komanda. Foto: Latvijas Slēpošanas federācija.

Madonā notiekošajā Pasaules kausa posmā un pasaules junioru čempionātā rollerslēpošanā šodien lieliski nostartējuši Latvijas pārstāvji, izcīnot komandu sprintā klasiskajā stilā visās četrās grupās godalgotas vietas, no kurām arī divas uzvaras – pieaugušo grupā vīriešiem un junioru meitenēm.

Šodien rollerslēpotāji otro dienu pēc kārtas sacentās klasiskajā stilā, šoreiz noskaidrojot labākos komandu sprintā, kur katrā komandā bija divi dalībnieki. Otrā diena Madonas aktīvās atpūtas un sporta bāzē “Smeceres sils” izvērtās ļoti sekmīga Latvijai, jo visās četrās grupās mūsu slēpotāji izcīnīja godalgotas vietas. Kā apstiprinoši atbildēja izlases treneris Roberts Slotiņš, tad tik tiešām tika izdarīts maksimums.

Vīriešiem 8x1,7km distancē Latvijas komandas dalībnieki Niks Saulītis un Raimo Vīgants, kuri tika pieskaitīti pie vieniem no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru, kontrolēja situāciju septiņu komandu vidū. Madonieši bija priekšā līderu grupai uz katra posma maiņām. Neskatoties pat uz to, ka priekšpēdējā septītā posma sākumā Saulītim salūza nūja, ko ātri vien nomainīja treneris Slotiņš, nevienu brīdi neradās šaubas, ka Niks un Raimo cīnīsies par uzvaru. Pēdējā posmā olimpisko spēļu 20.vietas ieguvējs Vīgants izveidojas atstarpi ar tuvākajiem sekotājiem un finišēja pirmais. Līdz ar to madonieši nodrošināja Latvijai uzvaru. Otro vietu ieguva itāļi Rikardo Masiero un Tommaso Delladžiakoma (+2,83 sek.), bet trijnieku noslēdza pieaugušo grupā startējušie zviedru juniori Jonatans Linbergs un Haralds Ekenbergs (+. Sākotnēji pie favorītiem un Latvijas komandas sīvākajiem konkurentiem uzskatītajiem norvēģiem nestartēja vakardienas 15km klasikas uzvarētājs Amunds Korsets, un ar Patrika Kristofersena pūlēm bija krietni par maz, jo “tīrais” sprinteris Josteins Olafsens nebija spējīgs turēt līdzi pārējiem pusotrā kilometrā jau pirmajos etapos.

Junioru meitenēm pasaules čempionātā komandu sprintā 6x1,7m sacentās sešas komandas. Izteikta pastarīte bija Lietuva, neskatoties uz to, ka abas lietuvietes ieguva iespēju nostartēt februārī Pekinā, bet pārējās piecas komandas, ieskaitot Latviju, līdzvērtīgi pretendēja uz medaļām. Izlases treneris bija veicis pareizo izvēli, proti, ar rīdzinieci Samantu Krampi kopā liekot trīs gadus jaunāko madonieti Lindu Kaparkalēju, kura bija labi sevi parādījusi pirms nedēļas Pasaules kausa posmā Otepē. Šāda tandēma izvēle tad arī bija pareizā atslēga uzvaras izcīnīšanā.

Kaparkalēja atbilstoši vecumam labi nobrauca savus posmus, stafeti pēdējo reizi nodot 11 sekundes aiz līderēm Igaunijas un Zviedrijas un esot ar Kazahstānu cieši kopā trešajā un ceturtajā vietā. Tajā brīdī bija skaidrs, ka Latvija iegūs medaļu. Pēdējā puskilometrā pagājušā posma sprinta uzvarētāja un vakardienas trešās vietas ieguvēja Samanta kopā ar pasaules junioru čempionāta 74.vietas ieguvēju sprintā kazahieti Mariju Gerašenko bija noķērušas igaunieti un zviedrieti, izveidojot līderu kvartetu. Taču spraigs finiša sprints izpalika, jo, mums par laimi, konkurentes neturēja līdzi rīdzinieces izrāvienam, un finiša taisnē neapdraudēja Latvijas uzvaru. Līdz ar to Samanta tika pie otrās medaļas šajā čempionātā, bet Linda pie pirmās savā karjerā, turklāt debijā šāda mēroga sacensībās. Tā ir pirmā uzvara Latvijai junioru čempionātos rollerslēpošanā.

Zviedrietes finišēja otrās, bet pēc 15 sekunžu soda saņemšanas par pāragru startu pie kādas no maiņām, beigās ierindojās 4.vietā un palika bez medaļas. Toties pirmo medaļu izcīnīja kazahietes, kurām sudrabs, bet uz trešo vietu pakāpās igaunietes. Iespējams, igauņi atšķirībā no latviešiem pieļāva kļūdu ar posmu sadali, vakardienas uzvarētāju un šodien absolūti ātrāko no visām rollerslēpotājām Gerdu Kivilu liekot pirmajā posmā, bet ievērojami vājāko Kuku otrajā. Zelts nesanāca, bet vismaz medaļu ne bez veiksmes viņi nopelnīja.

Beigās sanāca tāds variants, kāds tika izteikts ceturtdien vakarā, proti, ka madoniešu Kaparkalēju ģimenē pirmo medaļu rolllerslēpošanas čempionātos varētu iegūt Linda. Taču pagāja tikai stunda un pie medaļas tika arī brālis Lauris, kurš startēja kopā ar siguldieti Raineru Paegli. Sākoties pēdējam etapam, Latvija bija ceturtajā vietā, 9 sekundes atpaliekot no līderiem kazahiem, bet 3,5 zaudējot trešajā vietā esošajiem ukraiņiem. Ne pašā labākajā formā esošais Kaparkalējs finiša taisnes sākumā apsteidza nūju salūzušo kazahu un finišēja trešais deviņu komandu konkurencē, nopelnot sev un Paeglim pirmo medaļu. Tikmēr uzvaru svinēja zviedri Antons Grāns un Malte Juterdāls kuri vakar ieguva pirmās divas vietas un tika uzskatīti par galvenajiem favorītiem. Otro čempionātu pēc kārtas sudrabs ukraiņiem Volodimiram Aksjutam un Oleksandram Lisohoram.

Arī trešo vietu ieguva un maksimumu izpildīja mūsu pārstāves sieviešu konkurencē Kitija Auziņa un Estere Volfa. Madoniete Auziņa, braucot vienā tempā ar vakardienas otrās vietas ieguvēju Keidi Kāsiku un ātrāk par Zviedrijas spēcīgāko pārstāvi Jaklīnu Lokneri, priekšpēdējā piektajā posmā spēja izvirzīt Latviju stabilā un drošā trešajā vietā, esot vairāk nekā 50 sekundes priekšā Itālijai. To, protams, itālietēm nebija iespējas likvidēt, tāpēc cēsniece Estere Volfa, kura ir vēl juniore, finišēja trešajā vietā (+1:01,54).

Galveno favorīšu statusu apliecināja pasaules junioru čempionātos ziemā divdesmitniekā tikušās māsas Kāsiku, kuras vakar svinēja dubultuzvaru. Loknere ar junioru pārinieci Molliju Furunēsu nopelnīja otro vietu (+20,12 sekundes).

Rīt Pasaules kauss un pasaules junioru čempionāts no “Smeceres sila” trases pārcelsies uz Madonas centru, kur sacensību trešajā dienā noskaidros labākos 200m sprintā brīvajā stilā. Ņemot vērā sastāvu un mūsējo sniegumu pirmajās divās dienās, ir pamats uz medaļu un uzvaru iegūšanu arī rīt.

     [+] [-]

, 2022-08-26 16:20, pirms 2 gadiem
Labs sniegums mūsējiem - gan Kaparkalēju ģimenei, gan arī pārējiem.

     [+] [-]

, 2022-08-26 16:25, pirms 2 gadiem
Rītdienas supersprints no Madonas ielām arī Sportacentrs.lv tiešraidē

https://sportacentrs.com/sportacent...