Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas dejotājiem vairākas godalgas spēcīga sastāva sacensībās ''Salaspils Open''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Latvijas dejotājiem vairākas godalgas spēcīga sastāva sacensībās ''Salaspils Open''
Foto: Salaspils Open

Šī gada 19. novembrī Salaspilī jau vienpadsmito reizi norisinājās Starptautiskās Sporta deju sacensības Salaspils Open. Šis pasākums jau vairākus gadus ir atzīts par prestižu un pasaules mēroga notikumu, kurā vairāki Latvijas pāri arī piedalījās un ieņēma augstas vietas.

Salaspils Open vairākkārtīgi uzņemās pasaules un Eiropas mēroga sacensību rīkošanu. Arī šogad šo sacensību ietvaros norisinājās pasaules čempionāts standartdejās vecuma grupā zem 21 gada. Jau ziņojām, ka pusfinālu šajā grupā sasniedza divi Latvijas pāri - Hardi Vahtra ar Karīnu Kārkliņu, kuri ieguva desmito vietu, savukārt, Ernests Dimants ar partneri Mariju Paščenko ierindojās uzreiz aiz viņiem - 11. vietā. Par čempioniem kļuva pāris no ziemeļu kaimiņvalsts Igaunijas, Aleksejs Besonovs ar partneri Sāru Sofiju Barjabinu, kuri Eiropas čempionātā bija trešie. Otro vietu ieņēma pāris no Rumānijas Luka Teodors Butnaru un Julija Denisa Bidica, bet uz trešā pakāpiena stājās duets, kurš pārstāv Armēniju - Jaroslavs Kisiļevs un Sofia Filipčuka, kuri uzvarēja augustā prestižajās "German open" sacensībās.

WDSF (World Dance Sport Federation) International Open sacensībās Standartdejās (ST) 38 pāru konkurencē pirmo vietu izcīnīja, un vienīgo godalgoto vietu pieaugušo grupā, Latvijai sarūpēja daudzkārtējie valsts čempioni un divkārtējie pasaules čempionāta finālisti Vadims Šurins ar partneri Anastasiju Meškovu, kuriem šogad uzvara arī Pasaules kausā. Savukārt Romāns Dobrecovs un Violeta Ļevčenko, kuri pirms nedēļas sasniedza lielu panākumu un pasaules čempionātā 10 dejās iekļuva finālā, izcīnīja augsto 4.vietu. Romāns ar Violetu šomēnes sacensībās Portugālē sasniedza Pasaules čempionāta finālu 10 deju programmā.

Arī Latīņamerikas (LA) dejās finālu sasniedza divi Latvijas pāri. Karls Aniščenko un Dayana Nikona ierindojās 4.vietā, bet valsts labākais pāris 10 dejās Romans Dobrecovs un Vioileta Ļevčenko ieguva 5.vietu, kļūstot par vienīgo pāri, kurš Salaspils open iekļuva finālā abās programmās.

Jauniešiem (16-18 g.) WDSF open ST dejās pārliecinoši uzvarēja Latvijas vicečempioni Ričards Krīviņš ar partneri Mariju Golubevu, kuri aiz sevis atstāja vienu no vadošajiem Lietuvas pāriem Kristupas Mlinskas un Liepa Rudnickaite. Finālā dejoja vēl divi Latvijas pāri - Klāvs Riemers Silarājs ar Patriciju Marinaku, kuri ieguva godalgoto trešo vietu, un gada otrajā pusē progresējušie Juris Zeiza ar Evu Grāveri, kuri ierindojās uzreiz aiz godalgotā trijnieka ceturtajā vietā.

LA dejās jauniešiem dominēja pagājušā gada pasaules junioru čempionu un šī gada pasaules čempionāta finālisti jauniešiem Dimitrii Kalistovs un Luna Maria Albanese no Vācijas . Finālā dejoja arī ST deju uzvarētāji Ričards Krīviņš ar Mariju Golubevu, kuri izcīnīja godalgoto 3.vietu un valsts čempionāta finālisti Juris Zeiza ar Evu Grāveri, kuri savukārt ierindojās 5. vietā

Junioriem II (14-15 g.) abās deju programmās uzvaru svinēja Igaunijas pāris Martins Makarovs un partnere Regina Peika. LA programā divi Latvijas pāri sasniedza finālu un godalgoto otro vietu ieņēma vicečempioni Kristians Kalvāns un Debora Čerepanova, un trešo vietu – Marks Morozkovs ar Elzu Freibergu. ST programmā finālu sasniedza četri Latvijas pāri: 2.vietā Ivo Bulins un Viktorija Smolina; 3.vietā - Kristens Simsons un Alise Bērzupe; 4.vietā Roberts Meikšāns un Alisa Volkova un 5.vietā Kristinas Kalvāns un Debora Čerepanova. Tikmēr jaunākā vecuma kategorijā, Junioru I grupā (12-13.g.), dominēja Timoieužs Korcziks un Olga Stachovjaka no Polijas.

Vienpadsmit norises gadu laikā, šis pasākums ir ieguvis īpašu nozīmi deju aprindās ar tā kvalitāti un sportistu dažādību, kas rada lielisku atmosfēru ne tikai pašiem dejotājiem, bet arī skatītājiem un tiesnešiem. Kopumā sacensībās piedalījās 342 pāri no 33 dažādām pasaules valstīm, kuri sacentās vecuma grupās no Bērni 1 līdz pat Seniori 4. Arī tiesnešu panelis bija internacionāls, tiesnese no Amerikas Savienienotajām valstīm Katjusha Wilder atzinīgi izsakās par šo sacensību organizāciju un norisi, sakot, ka pāru līmenis kopumā ir ļoti augsts, un ka tiesāt bija visnotaļ interesanti. Arī treneris un tiesnesis no Bulgārijas, Salvatore Todaro, uzsver, ka šis nav pirmais gads, kad viņš ir uzaicināts tiesāt Salaspils Open, un ka viss pasākums kā vienmēr ir rīkots augstākajā līmenī, un ka ar prieku atgriezīsies arī nākošgad.

Salaspils Open turnīra organizatori, Škutāna deju skola, pateicas sadarbības partneriem un Salaspils novada pašvaldībai par iespēju noorganizēt tik nozīmīgas un grandiozas sacensības un cer, ka arī nākošgad, Salaspils varēs uzņemt augsta līmeņa sporta deju sacensības, tai skaitā arī pasaules un Eiropas čempionātus kādā no katergorijām. Rīkotāju komanda ir pateicīga visiem dejotājiem un apmeklētājiem.

Informāciju sagatavoja:
Laura Mežsarga