Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Dobrecovs/Ļevčenko sarūpē Latvijai trešo finālu vēsturē pasaules čempionātos 10 dejās

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Dobrecovs/Ļevčenko sarūpē Latvijai trešo finālu vēsturē pasaules čempionātos 10 dejās
Lielisko panākumu guvušie Romāns Dobrecovs un Violeta Ļevčenko. Foto no pāra privātā arhīva.

Romāns Dobrecovs un Violeta Ļevčenko sarūpējuši Latvijai Lāčplēša dienā lielisku dāvanu, jo guvuši milzīgu panākumu Portugālē notikušajā pasaules čempionātā 10 dejās, izcīnot sesto vietu un kļūstot vēsturē par trešo Latvijas pāri, kuram izdevies sasniegt finālu šajā deju programmā.

Romāns Dobrecovs ar Violetu Ļevčenko 2021. gadā pasaules čempionātā 10 dejās, kas ietver 5 Standartdejas (ST) un 5 Latīņamerikas (LA) dejas, izcīnīja 10. vietu, pirmo reizi sasniedzot pusfinālu. Pērn viņi ierindojās 17. vietā, taču šogad visās trijās deju programmās Latvijas čempionātos medaļu izcīnījušie Dobrecovs ar Ļevčenko mērķēja daudz sekmīgāk nostartēt nekā 2022. gadā, par ko liecināja iekļūšana ceturtdaļfinālā pasaules čempionātā ST dejās otro gadu pēc kārtas.

Romāns un Violeta Portugālē 30 pāru un tikpat valstu konkurencē pārliecinoši pārvarēja pirmās divas kārtas astotdaļfinālu un ceturtdaļfinālu un pēc gada pārtraukuma atgriezās pusfināla divpadsmitniekā. Minimālais uzdevums bija izpildīts, bet ar to pēdējo četru gadu vadošais Latvijas pāris 10 dejās nesamierinājās. Ārkārtīgi līdzīgā cīņā par noslēdzošo sesto vietu finālā, nopelnot 322,580 punktus un par nieka 0,330 punktiem apsteidzot Šveices dejotājus, Dobrecovs un Ļevčenko sasniedza finālu, kur beigās izcīnīja sesto vietu. Kvikstepā Latvijas četrkārtējie 10 deju čempioni uzrādīja 5.rezultātu, bet Džaivā un Vīnes valsī bija tuvu 5. vietai.

Pirms 24 gadiem Sporta manēžā Rīgā Agnis Rūja un Sandra Suharevska izcīnīja 6. vietu, bet 2014. gadā Arēnā Rīga to pašu atkārtoja Kārlis Treijs un Anastasija Krivošejeva. Līdz ar to Romāns Dobrecovs un Violeta Ļevčenko kļuva par trešo Latvijas pāri, kuriem izdevies iekļūt pasaules čempionāta finālā 10 dejās un arī izcīnīt sesto vietu, turklāt esot pirmajiem, kuri to paveic ārpus Latvijas notikušajā pasaules čempionātā. Romāns ar Violetu kļuvuši par līdzautoriem vēl vienam nozīmīgam sasniegumam Latvijai, proti, palīdzot nodrošināt mūsu valstij pirmo reizi vēsturē divus finālus vienā gadā pasaules čempionātos pieaugušo grupā, jo jūlijā pasaules čempionātā ST dejās finālā dejoja un 5. vietu ieguva Vadims Šurins un Anastasija Meškova.

Par uzvaru finālā izvērtās aizraujoša cīņa starp pēdējos divu gadu vicečempioniem Erlu Viljamsonu/Veroniku Miško no Ukrainas un finālistiem Armandu Fazuļinu/Klaudiju Ivansku.ST dejās pirmo vietu ieguva Ukrainas dejotāji, bet LA dejās labāki bija Polijas duets, tiesa, piekāpjoties saviem sīvākajiem konkurentiem Džaivā. Līdz ar to dāņu puisis Viljamsons ar ukraiņu meiteni Miško beidzot svinēja uzvaru pasaules čempionātā un izcīnīja otro titulu, jo 2021. gadā viņi bija kļuvuši par Eiropas čempioniem.

Tikmēr pagājušā gada Eiropas vicečempioni Fazuļins un Ivanska nopelnīja pirmo pasaules čempionātu medaļu, kļūstot arī par pasaules vicečempioniem. Fazuļins ir Igaunijas dejotājs, kurš daudzus gadus pārstāv Poliju, bet 2011. gadā pasaules čempionātā jauniešiem ST dejās Rīgā iekļuva ceturtdaļfinālā kā Igaunijas pārstāvis. Internacionāls ir arī trešās vietas ieguvēju pāris no Slovēnijas – ukraiņu puisis Akims Pekunovs un Masa Kasteliča, kuri atkārtoja 2019. gada panākumu U21 grupā, kad viņi arī ieguva bronzas medaļu.

Lietuvas un Igaunijas pāriem izdevās sasniegt pusfinālu. Einoras Degutis un Ugne Bļijute ieguva 9. vietu, bet pusfināla divpadsmitnieku noslēdza Anders Sāgo un Valērija Ovčarenko, ar kuru 2018. un 2019.gadā kopā dejoja Dobrecovs, uzvarot Latvijas čempionātā un iegūstot 15. vietu Eiropas čempionātā.