Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Smagsvaru sadursme UFC: nokautu meistars Lūiss pret atlētisko Ganu

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Smagsvaru sadursme UFC: nokautu meistars Lūiss pret atlētisko Ganu
Deriks Lūiss. Foto: AFP/Scanpix

“UFC 265” cīņu šovā Hjūstonā šonakt tiks noskaidrots UFC smagsvaru divīzijas pagaidu čempiontitula īpašnieks, vakara galvenajā cīņā tiekoties amerikānim Derikam Lūisam (25-7) un francūzim Sirilam Ganam (9-0). Uzvarētāju gaida tikšanās ar Fransisu Nganū, kurš joprojām ir pilnvērtīgā čempiona statusā.

UFC piekoptā prakse ar pagaidu čempiontitula [interim title] cīņām situācijās, kad kādi šķēršļi liedz čempionam ilgākā laika periodā savu jostu aizstāvēt, tikusi daudz kritizēta gan no MMA sporta sekotāju, gan pašu cīkstoņu puses. Smagsvaru divīzijas gadījums pat ticis vērtēts kā īpaši pretrunīgs, jo šā brīža čempions Fransiss Nganū savu iepriekšējo cīņu, kurā izcīnīja UFC titulu, bija aizvadījis vien trīs mēnešus pēc tam, kad jau tika izziņots gaidāmais duelis par pagaidu titulu. Savulaik Nganū pašam nācies gaidīt uz titulcīņu krietni ilgāk, un iepriekšējie smagsvaru čempioni cīnījušies, piemēram, vien reizi gadā.

Jāpiemin, ka sākotnēji gan Nganū komandai tik tiešām ticis piedāvāts 7. augusta cīņu šovs Hjūstonā un duelis pret mājinieku Deriku Lūisu, tomēr Nganū neesot bijis gatavs kāpt astoņstūrī ātrāk par septembri. Līdz ar to UFC bosu skatieni pavērās Sirila Gana virzienā, izsludinot cīņu par pagaidu smagā svara čempiona jostu.

Kolorītais Lūiss divīzijas reitingā ieņem otro vietu, ierindojoties uzreiz aiz jau pieminētā bijušā čempiona Miočiča. Pašlaik 36 gadus vecais amerikāņu smagsvars uzkrājis četru uzvaru sēriju un šogad aizvadījis vienu cīņu, februārī ierakstot vēl vienu upuri savā nokautu sarakstā Kērtisa Bleidsa personā. Lūisam tas bija 12. nokauts UFC karjerā, un tas ir dalīts visu laiku labākais rādītājs UFC vēsturē – tikpat nokautu ir arī MMA vecmeistaru Vitora Belforta un Meta Brauna rēķinā.

Lūiss UFC cīnās jau kopš 2014. gada. Viņa rēķinā ir arī pirms trim gadiem izcīnīta uzvara pār Nganū, kas gan iegājusi UFC vēsturē kā viena no garlaicīgākajām cīņām, tomēr Lūiss apliecinājis, ka viņa uzvarai neko vairāk par vienu vienīgu precīzu sitienu var arī nevajadzēt. “Es neesmu MMA cīkstonis, esmu kauslis. Vienkārši eju un kaujos, lai kautos. Man īsti neinteresē tehnikas, sāpju paņēmieni, klanīšanās un cieņas izrādīšana. Tas viss man neinteresē, es vienkārši eju sisties,” savu pieeju cīņām savulaik skaidrojis Lūiss, kurš ieguvis lielu fanu mīlestību, pateicoties savām vienkāršajām un patiesajām atbildēm uz žurnālistu jautājumiem.

Francijas cīkstonis Sirils Gans uzskatāms smagā svara divīzijas pēdējā laika lielāko atklājumu. Atšķirībā no sava pretinieka piecus gadus jaunākais Gans oktagonā izceļas ar savu tehnisko arsenālu, spēju kontrolēt cīņas tempu un ievirzīt to sev vēlamā gultnē. Šā brīža UFC smagsvaru reitinga trešās vietas īpašnieks deviņās cīņās savā profesionālajā karjerā vēl nav piedzīvojis nevienu zaudējumu, triumfējot arī visās piecās aizvadītajās cīņās UFC. Pasaules vadošajā MMA sporta organizācijā Gans debitēja 2019. gadā. Francūža rēķinā ir uzvara arī pār bijušo UFC čempionu Žunioru Dos Santošu, bet šogad viņš oktagonā bijis redzams jau divreiz, februārī ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pēc punktiem pieveicot Žarzinju Rozenstreiku, bet jūnijā – Aleksandru Volkovu.

Ja Ganam šāda mēroga cīņu pieredze vēl nav, tad Lūisa bagāžā viena titulcīņa jau ir. “UFC 230” šovā pirms trim gadiem amerikānis otrajā raundā ar žņaugšanas paņēmienu atzina tā brīža čempiona Deniela Kormjē pārākumu.

Pirms gaidāmās divkaujas abi titula pretendenti bija apņēmības pilni izcīnīt uzvaru. “Man šis ir liels uzaicinājums – gribu pierādīt, ka varu to izdarīt,” teica Gans. “Sadošu viņam pa pakaļu,” lakonisks bija vietējās publikas mīlulis un cīņas mājinieks Lūiss.

“UFC 265” cīņu šova main card, sākot no 5:00 rītā pēc Latvijas laika, tiešraidē pārraidīs “Go3” televīzija. Vairākas aizraujošas cīņas gaidāmas arī pirms smagsvaru dueļa – savā starpā tiksies pusvidējā svara divīzijas “top 6” cīkstoņi Visente Luke un Maikls Kiesa, tāpat arī bijušais UFC čempions Žuzē Aldo, vieglākā svara cīņā tiekoties ar Pedro Munjozu. Lūisa un Gana cīņas sākums gaidāms ap 7:00 rītā.

Izmantotie resursi:
https://www.mmafighting.com/2021/7/...
https://mmajunkie.usatoday.com/list...
https://www.forbes.com/sites/trentr...