Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aizgājis armēņu MMA cīkstonis Amars Sulojevs

Jānis Eisaks
Jānis Eisaks

Mūžībā aizgājis armēņu MMA cīkstonis Amars Sulojevs
Amars Sulojevs
Foto: bloodyelbow.com

Vēl viena sēru vēsts cīņu sporta pasaulē – trīsdesmit deviņu gadu vecumā mūžībā aizgājis ar vēzi slimojošais armēņu MMA cīkstonis Amars Sulojevs (24-7), kurš savulaik cīnījies zem pasaules ietekmīgāko organizāciju PRIDE un UFC karogiem.

Armēņu MMA sportists Amars Sulojevs, kurš gada sākumā veselības problēmu dēļ tika izlaists no cietuma, mira savās mājās Anapā. Viņa nāves iemesls – ļaundabīgs audzējs. Sportistam 1. jūlijā paliktu četrdesmit gadu.

2013. gadā Sulojevs tika aizturēts sakarā ar apsūdzību par mēģinājumu nogalināt kazaku atamanu Anapā Nikolaju Nesterenko un viņa šofera Viktora Žuka slepkavību. Izmeklēšana pārliecināta, ka šīs slepkavības pasūtītājs ir uzņēmējs un deputāts Sergejs Zirinovs, bet Amars Sulojevs šajā lietā figurē kā viens no slepkavības izpildītājiem (viņš vadīja automašīnu, no kuras tika atklāta uguns pa Nesterenko).

Protams, Amars savu vainu kategoriski noliedza, taču tik un tā viņam uz izmeklēšanas laiku kā drošības līdzeklis tika piespriests apcietinājums. Ieslodzījuma vietā sportista veselības stāvoklis katastrofāli pasliktinājās, viņam tika diagnosticēts kuņģa vēzis ceturtajā (pēdējā) stadijā. Suloevu atbrīvoja, lai viņam veiktu operāciju vienā no Maskavas klīnikām, taču izrādījās, kas tas ir par vēlu, lai glābtu bijušā MMA cīkstoņa dzīvību.

Amars Sulojevs 1999. gadā uzvarēja Krievijas kausā pankrationā un izlēma debitēt profesionālajā MMA. Debijas mačā viņš piekāpās krieva, bijušā UFC un PRIDE cīkstoņa Andreja Semjonova (34-9-2) priekšā, bet gadu vēlāk Brazīlijā, astoņu vīru MMA turnīrā “World Vale Tudo Championship 11” viņš krievam atriebās par karjeras sākumā sarūpēto zaudējumu, finālā uzveicot viņu ar žņaugšanas paņēmienu.

2002. gadā armēņu sportists parakstīja līgumu ar UFC, kuras rindās aizvadīja cīņas ar bijušo UFC čempionu Čaku Lidelu (21-8) un Filu Baroni (15-18), abās atzīstot pretinieku pārākumu, līdz ar to bija spiests pamest amerikāņu MMA organizāciju.

Pēc līgumattiecību beigšanas ar UFC Amars nonāca Japānā, kur cīnījās zem citas tā brīža elites organizācijas PRIDE karoga. Vēlāk viņa ceļi aizveda uz Krieviju, kur vairākās cīņās pārstāvēja “M-1”.

Savas karjeras pēdējo cīņu Amars, kurš ilgus gadus trenējās Krievijas MMA klubā “Red Devil” kopā ar vienu no pasaules izcilākajiem MMA cīkstoņiem Fjodoru Jemeļjaņenko (36-4), aizvadīja 2008. gadā. Šajā mačā armēnis nokautēja poļu atlētu Jaceku Bucko (12-8-1) un pameta sportu.

Šogad bez Amara Sulojeva cīņu sporta pasaule jau atvadījusies no MMA cīkstoņiem Kevina Randlemana (17-16), Džordana Pārsona (12-2), Kevina “Kimbo Slaisa” Fergusona (MMA: 5-2, Bokss: 7-0, 6 KO), Ivana Koula (2-3), Raiena Džimmo (19-5) un boksa leģendas Muhameda Ali (56-5, 37 KO).