Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Kavtaradze: “Sievietēm ringā nav jākāpj, cīņas domātas vīriešiem”

Jānis Eisaks
Jānis Eisaks

Kavtaradze: “Sievietēm ringā nav jākāpj, cīņas domātas vīriešiem”
Amirans Kavtaradze (centrā) kopā ar dažām no savām audzēknēm
Foto: tmfight.com

“TM fighting team” sportists Amirans Kavtaradze (3-0-0) ir viens no labākajiem Latvijas vidējā svara MMA cīkstoņiem, taču šobrīd kamēr sportists mokās ar dažādiem savainojumiem, viņš pievērsies trenēšanai un izveidojis sieviešu MMA fitnesa grupu. Neskatoties uz to, ka viņš trenē meitenēm MMA gudrības, tukumnieks uzskata, ka sievietēm ringā nav vietas.

Kad tu pievērsies sportam?

Sportam pievērsos vienpadsmit gadu vecumā. Jau no agras bērnības patikās visādi cīņas sporta veidi, tāpēc pievērsos karatē un sāku trenēties pie Aleksandra Stoļarova. Tā arī visu mūžu esmu palicis uzticīgs karatē.

Kāpēc izvēle krita tieši uz karatē nevis uz futbolu, hokeju vai basketbolu, kas Latvijā ir stipri populārāki sporta veidi?

Mani neinteresēja ne basketbols, ne futbols, ne arī kāds cits komandas sporta veids, es kā jau enerģisks bērns būdams gribēju kauties. Tajā laikā ļoti populāras bija Brūsa Lī un Žana Kloda van Dammes filmas, tas viss mani aizrāva. Sētā uz vienaudžiem mēģināju atkārtot to ko saskatījos pa televizoru. Tagad apzinos, ka tas nebija pareizi (smejas). Tobrīd ar karatē nodarbojās mans brālēns, kurš arī aizvilka mani uz treniņiem. Jo ilgāk trenējos, jo mierīgāks paliku. Visu enerģiju izliku sporta zālē.

Karatē sasniedzi visu ko vēlējies sasniegt?

Nezinu vai visu, taču panākumu man ir pieteikami daudz. Esmu kļuvis par Latvijas čempionu gan starp junioriem, gan vēlāk arī starp pieaugušajiem, kā arī esmu vairāku starptautisku turnīru uzvarētājs. Mans augstākais sasniegums karatē ir trešā vieta WKF Eiropas čempionātā junioriem, kas notika 2005. gadā.

Ilgu laiku par tevi cīņu sporta sabiedrībā nekas nebija dzirdams, bet, ja nemaldos, tad 2010. gadā tu atgriezies pie treniņiem un paziņoji, ka startēsi MMA. Kāpēc atgriezies?

Es jau ilgu laiku vēlējos atsākt trenēties, taču gribēju izmēģināt ko jaunu, jo karatē priekš manis uz to brīdi bija pagājis etaps. Daudzi karatisti kimano nomainīja pret boksa cimdiem un pievērsās K-1, taču es izlēmu savus spēkus izmēģināt MMA. Sāku trenēties pie Vladislava Čerņavska. Viņš mani iemācīja cīņu parterā. Protams, man vēl daudz jāmācās un to es apzinos. Trenējoties bija visādi mikro savainojumi un debija ringā vajadzēja atlikt uz gadu. Beigu beigās mana debija MMA notika tikai 2012. gadā.

Kāpēc tieši MMA? Šotokan karatē ir bezkontakta karatē paveids, bet MMA ir pilna kontakta cīņas sporta veids. Biji noilgojies pēc asuma?

Kā jau teicu, gribēju ko jaunu. MMA ir ļoti sarežģīts sporta veids – tur nepietiek vien ar iemaņām atsevišķi karatē, boksā vai cīņā, jābūt zināšanām visos šajos sporta veidos, kā teikt, universālam. Tu nevari būt MMA cīkstonis, ja nemāki cīnīties parterā, kā arī, ja tev nav sitienu tehnikas bāze. 70 % gadījumos MMA cīņas notiek tieši parterā, taču nedrīkst aizmirst, ka visas cīņas sākas kājās un tāpēc pastāv liela varbūtība, ka tevi var nokautēt. MMA ir sarežģīts sporta veids, tāpēc viņš man tik ļoti patīk.

Tu ļoti labi iesāki savu ceļu uz Latvijas MMA virsotnēm, uzvarot trīs cīņas pēc kārtas, bet tagad atkal esi nozudis no cīņu sporta aprites. Kāpēc? Ar ko šobrīd esi aizņemts?

Iesākums bija labs. Diezgan viegli uzvarēju visās trīs aizvadītajās cīņās, taču kātrā no tām pieļāvu ļoti daudz kļūdu, kuras pieļaut nedrīkst. Cīņā nevar vinnēt tikai ar spēku, jādomā arī ar galvu. Man atkal vajāja vairāki mikro savainojumi, līdz ar to parādījās daudz brīvā laika, jo vairs nevajadzēja trenēties katru dienu. Radās ideja izveidot “MMA Lady Fitness”, kas ir aerobikas treniņi sievietēm ar MMA elementiem.

Pirms kāda laika kuluāros izskanēja baumas, ka esi izsaucis uz cīņu Eiropas MMA čempionu Mičelu Adelenu, kurš tepat Rīgā sasitis tavus komandas biedrus Mārtiņu Egli un Valtu Višņevski… Tā ir taisnība?

Tā ir. Man gribējās jaunu izaicinājumu, pretenieku, ar kuru nebūs viegli. Gribēju pārbaudīt sevi uz visiem 110 %. Ar “TM fighting team” sākām jau plānot šo cīņu ar Adalenu, taču es atkal iedzīvojos traumās. Šobrīd nopietni esmu pievērsies trenēšanai.

Ko vieglāk trenēt meitenes vai zēnus? Kāpēc?

Teikšu atklāti – ar meitenēm strādāt ir grūti, jo nedrīkst atslābināties. Ar sievietēm jau nekad nav viegli it sevišķi, ja viņas ir vairākas vispār ir bardaks (smejas). Ar meičām jābūt stingram, nedrīkst ļaut kāpt uz galvas, taču atšķirībā no puišiem, meičas ir daudz centīgākas. Protams, pārāk skarbs ar meitenēm nedrīkst būt, jo viņas var apveinoties, ar čaļiem būtu vieglāk, jo tos var vairāk trenkāt un neviens nesūdzēsies.

Kā vispār tev radās doma izveidot MMA Lady fitness?

Tas viss notika nejauši. Sēdēju mājās un domāju, ko labu varētu sadarīt savā brīvajā laikā un izdomāju, ka jāpievēršas trenera darbam… Čaļus nevēlējos trenēt, jo MMA zāles Rīgā, kur trenējas stiprā dzimuma pārstāvji ir daudz. Taču meitenēm es nemācu kauties, tas ir fitness ar MMA elementiem un vingrinājumiem, kurus pilda profesionāli sportisti visā pasaulē. Darām visu, lai uzlabotu savu fizsiko formu.

Tavs galvenais uzdevums ar MMA treniņu metodikām uzlabot meiteņu fizisko sagatavotību un ķermeņu proporcijas vai tomēr kādu no meitenēm gatavo ringam?

Es pats esmu pret to, lai meitenes kāptu ringā, pie mums tas viss ir fitness jeb fizkultūra – sauciet kā gribat. Mans uzdevums ir dot meitenēm iespēju attīstīties fiziski un garīgi. Ir tāds teiciens: “Veselā miesā, vesels gars,” pēc tāda principa arī mēs strādājam. Katra meitene, kura nāk pie manis trenēties izvēlas sev piemērotu režīmu, bet, protams, es visu redzu un kontrolēju, lai viņas nehaltūrētu. Es uzskatu, ja reiz esi atnācis uz treniņu, tad arī jātrenējas. Mums ir noteikumi: jāciena vienam otru un treniņā jāizliekas uz 100 %. Visas meitenes, kuras nāk pie manis trenēties nāk ar domu uzlabot savu veselību un figūras apprises. Ir arī viena dāma, kura vēlas kāpt ringā, bet tās šobrīd ir tikai viņas vēlmes…

Kā tu vispār uztver ideju, ka sievietes iet ringā un sit viena otrai pa seju? Tas ir normāli, vai tomēr sievietes vieta ir mājās kopā ar bērniem utt.?

Jau teicu, ka es esmu pret to, ka meitenes kāptu ringā un sistu viena otru. Meitenēm jābūt smukām, bet cīņās iegūtie zilumi uz sejas nav īpaši laba dekorācija. Taču katrs izvēlas sev piemērotāko nodarbi un dzīves veidu. Ja kāda sieviete grib sisties ringā, viņai to nevar aizliegt. Tāpat ir arī ar mājas darbiem – ja reiz sieviete nevēlas gatavot caurām dienām, nepiesiesi taču viņu pie plīts… Katram ir tiesības izdarīt savu izvēli.

Pie tevis trenējas dāmas ar sportisko sagatavotību, vai arī tu trenē meitenes bez iepriekšējas sportiskās sagatavotības?

Pie manis trenējas meitenes ar dažādu fizisko sagatvotību. Dažas agrāk jau ar kādu sporta veidu ir nodarbojušās, taču lielākā daļa neko līdzīgu agrāk nav darījušas. Es cenšos katrai atrast pareizo pieeju un sasniegt viņu nosprausto mērķi iegūt lielisku figūru.

Kādi ir tavi nākotnes plāni, atgriezīsies ringā?

Ceru, ka kādreiz vēl startēšu MMA, taču cik drīz tas notiks atkarīgs no veselības. Šobrīd mana galvenā misija ir trenēšana ar ko domāju nodarboties tik ilgi kamēr trenēties gribētājas apmeklēs manus treniņus. Liekas, ka meitenēm patīk!

Izmantotie resursi:
"TM FIGHTING TEAM"

  -1 [+] [-]

, 2014-04-22 11:45, pirms 10 gadiem
Komentētājs: "Āh, neko necenšas, nolēma, ka sitīs, un sit."