Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Niks Diazs diskvalificēts uz pieciem gadiem

Jānis Eisaks
Jānis Eisaks

Niks Diazs diskvalificēts uz pieciem gadiem
Niks Diazs
Foto: sherdog.com

Vakardien Nevadas Atlētiskā Komisija (NAC) par aizliegto vielu lietošanu uz pieciem gadiem diskvalificējusi un ar 165, 000 ASV dolāru lielu naudas sodu sodījusi bijušo organizāciju “Strikeforce” un WEC pusvidējā svara čempionu Niku Diazu (26-9-0).

Trīsdesmit divus gadu veco amerikāņu MMA cīkstoni Niku Diazu uz aizliegtajām vielām un narkotikām pārbaudīja šā gada 31. janvārī pēc cīņu šova “UFC 183”, kurā viņš pēc punktiem atzina bijušā UFC vidējā svara čempiona Andersona Silvas (33-6-0) pārākumu. Pārbaudēs Diaza organismā tik atklāta marihuānas klātbūtne.

Cīņas vakarā ar Silvu Diazs tika testēts trīs reizes. Pirmais tests tika veikts pirms cīņas, bet pārējie divi pēc. Pirmās un trešās pārbaudes paraugus ņēma akreditētās WADA (Pasaules Antidopinga Aģentūra) Soltleiksitijas laboratorija, un šie rezultāti bija “tīri”.

Taču otrais tests tika nosūtīts uz Ņūdžersijas laboratoriju “Quest Diagnostics”, kuru it kā nav akreditēta ar WADA licenci. Šī laboratorija Nika Diaza nodotajos urīna paraugos atrada marihuānas metabolītu pēdas. Tomēr Diazs neprasīja šī testa “B” proves.

Nevadas Atlētiskā Komisija izlēma Nikam Diazam piešķirt piecu gadu ilgu diskvalifikāciju, ko var uzskatīt par visai bargu sodu, kā arī ieturēja no sportista 165, 000 ASV dolāru, kas ir 33 % no viņa honorāra, ko viņš saņēma par cīņu ar Andersonu Silvu.

“Mūsu priekšā stāv sportists, kurš par marihuānas lietošanu mūsu priekšā jau stāvēja 2007. un 2012. gadā, un solīja, ka nekad vairs tā nedarīs,” bargā soda piemērošanu argumentēja NAC komisārs Pets Lindels. “Jau ir 2015. gads, un neizskatās, ka iepriekšējā pieredze būtu kaut kādā veidā ietekmējusi šo atlētu. Nedomāju, ka Diazs ciena komisiju, un, manuprāt, viņš nenovērtē, ko komisija viņam iepriekš ir devusi.”

Ar šāda NAC piespriesto sodu nav apmierināts Nika Diaza advokāts Lūkass Midlbrukss, kurš sola iesniegt apelāciju, jo sakarā ar NAC jaunajiem noteikumiem, pēc trešā pozitīvā testa par marihuānas lietošanu sportistu var atstādināt no cīņām uz trim gadiem. Bet kā jau rakstījām, Diazam piespriesta piecu gadu ilga diskvalifikācija.

Diaza aizstāvībai nav skaidrs, kāpēc NAC sava sprieduma izdarīšanā ņēmusi nelicenzētās laboratorijas “Quest Diagnostics” rezultātus, bet ignorējusi WADA testus... Mildbrukss norādīja arī citus sīkus pārkāpumus dopinga analīžu ņemšanas brīdī.

Taču, ja Nika Diaza advokātam tomēr neizdosies apstrīdēt Nevadas Atlētiskās Komisijas uzlikto sodu, tad sportists cīņu apritē atgriezīsies tikai trīsdesmit sešu gadu vecumā.

Izmantotie resursi:
Sherdog.com: UFC, Mixed Martial Arts (MMA)...

     [+] [-]

, 2015-09-27 21:56, pirms 9 gadiem
Vot tas ir pizģets! Niks Diazs,viens no tik tiešām aizraujošākajiem UFC cīkstoņiem. Kā tā var? Kā marihuānas lietošana ietekmē cīņas spējas būrī? Jūs pasakat man kāds, šī 5 gadu diskvalifikācija ir 100% krusts pāri šī izcilā atlēta karjerai. Nekaunība, laikam kādam no tā kāds labums.