Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Mačida atzinies dopinga lietošanā, cīņa ar Hendersonu atcelta

Jānis Eisaks
Jānis Eisaks

Mačida atzinies dopinga lietošanā, cīņa ar Hendersonu atcelta
Lioto Mačida (no kreisās) un Dens Hendersons pirms cīņas 2013. gadā
Foto: sherdog.com

Bijušais MMA organizācijas UFC pussmagā svara čempions brazīlietis Lioto Mačida (22-7) atzinies aizliegto vielu lietošanā, līdz ar to šo sestdien cīņu šova “UFC on FOX 19” ietvaros ieplānotais revanša mačs ar bijušo PRIDE un “Strikeforce” čempionu Denu Hendersonu (31-14) atcelta.

Trīsdesmit septiņus gadus vecais Lioto Mačida aizliegto vielu lietošanā atzinies pirms nedēļas, brīdī, kad viņu negaidīti sporta zālē apciemoja ASV antidopinga aģentūra (USADA). Iespējams, lai izvairītos no bargāka soda, sportists pats uzrakstījis atzīšanos, ka lietojis Dehidroepiandrosteronu (7-Keto DHEA).

Rezultātā atcelta viņa revanša cīņa Denu Hendersonu, kurai bija jānotiek jau šo sestdien. UFC vadība Denam sola saorganizēt citu cīņu jau tuvākajā nākotnē.

Ilgi nebija jāgaida arī paša Dena Hendersona komentārs par notikušo situāciju. “Mēsla gabals!? Pret tevi nav nekādas cieņas,” savā Twitter kontā rakstīja Hendersons, kurš ar Mačidu cīnījās 2013. gadā un atzina pretinieka pārākumu ar dalītu tiesnešu lēmumu pēc punktiem.

Lioto Mačida ārzemju masu medijiem atklāja, ka nav zinājis, ka šis preperāts ir UFC antidopinga politikas aizliegto vielu sarakstā. Viņš apgalvo, ka DHEA aizliegto vielu sarakstā nonācis tikai 2016. gadā un viņš par to vienkārši nebija informēts.

Saskaņā ar USADA, tad Dehidroepiandrosterons ir viena no pasaules TOP 15 izplatītākajām dopinga vielām. Tas ir anaboliskais steroīds, ko sportisti lieto, lai sadedzinātu liekos taukus un palielinātu muskuļu masu. Medicīnā DHEA tiek izrakstīts dažādu veselības problēmu gadījumā, tostarp sirds vārstu mazspējas, krūšu vēža un aptaukošanās ārstēšanai (pēdējā laikā gan vielas pārdabiskās spējas ārstēt visu tiekot aizvien vairāk apšaubītas); lai gan sacensībās aizliegta, lielā daļā pasaules viela ir nopērkama arī parastās aptiekās.

Izmantotie resursi:
MMAjunkie | UFC and MMA news, rumors, live...