Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Arēnā Rīga noskaidroti Latvia Grand Prix uzvarētāji

Andrejs Siliņš

Arēnā Rīga noskaidroti Latvia Grand Prix uzvarētāji
Foto: Dmitrijs Aksjonovs, www.fotodom.lv

Svētdien Arēna Rīga varēja pārliecināties, ka karatē ir ļoti populārs sporta veids gan jauniešu, gan pieaugušo vidū: gada vērienīgākajās karatē sacīkstēs Latvia Grand Prix par balvām cīnījās vairāk nekā 150 sportisti četrās vecuma grupās 40 kategorijās no astoņām valstīm.

Skatītāji ar sajūsmu uzņēma Ruslana Sadikova ( 2. vietas ieguvējs Pasaules Karatē čempionātā junioriem un kadetiem) un Rafaela Agaeva (desmitkārtējs Eiropas un četrkārtējs pasaules čempions) paraugcīņu, pierādot, ka karatē ir sporta veids, kas ne tikai attīsta veiklību un sportisko formu, bet intelektuālu personību kopumā,” saka Arnis Šauriņš, Latvijas Karatē federācijas ģenerālsekretārs.

Sacensību rīta daļas noslēgumā tika sveikts Latvijas karatē veterāns Laimonis Brauns, kuram aprit šogad 75.gadi un kurš savas karatē nodarbības sāka 31 gadu (44 gadu vecumā) ar pirmo oficiālo uzņemšanu karatē grupās Latvijā, kas notika Kalngales jūrmalā 1979.gada 9.septembrī. Deviņdesmito gadu sākumā viņš sāka nodarboties ar Okinavas Godžju-rju karatē-do un turpina ar to nodarboties arī šodien. Savos 75.gados viņš turpina patstāvīgas regulāras karatē nodarbības un turpina aktīvi strādāt, mācot Jūras Akadēmijas un RTU studentiem angļu valodu.

Jubilārs L. Brauns sacīja: „Karatē ir fiziskais un gara treniņš, kas no austrumu kaujas mākslas, kas radusies Ķīnā tai pārceļojot uz Okinavas salu pārtapusi par karatē, kuru tu apgūsti visu mūžu un veido sevi par inteliģentu cilvēku ar plašu iekšējo pasauli. Par to mēs cīnāmies, un tas aizņem visu mūžu, un šodien mēs esam laimīgi, ka esam spējīgi to ieviest arī šeit Latvijā. Kādas sajūtas man ir šajā vecumā? Galvenais priekš manis ir, lai varu strādāt un uzturēt sevi pie labas veselības. Strādāju tikai pateicoties šim Ceļam, kuru biju izvēlējies pirms 31 gada. Mēs to darām kā nepieciešamību savām smadzenēm un ķermenim, un mēs to turpinām darīt, kamēr dzīvojam. Šādā vecumā var strādāt tikai, ja tu esi izveidojis savu ķermeni un garu, jābūt ir labā formā, lai uzmundrinātu no mācībām un dzīves grūtībām nogurušos studentus un stimulēt viņus mācīties. Noguris, neizgulējies un fiziski vājš to nevarēs! Es lepojos, ka varu uzmundrināt jaunatni un atrast aizvien jaunas mācīšanas metodes un līdzekļus, kas palīdz mācīties un spēj uzmundrināt studentus."

Latvijas Karatē federācijas izlases viens no labākajiem sportistiem, LSPA students Ruslans Sadikovs: „Karatē, tāpat kā citi sporta veidi, attīsta bērnu. Māca sasniegt mērķi gan fiziski, gan garīgi pārvarēt grūtības ceļā uz to, tad izvirzīt nākamo mērķi, un tā tas turpinās visu cilvēka dzīvi. Šīs iemaņas cilvēkam var noderēt gan mācībās, gan sportā, gan biznesā. Sacensību noteikumi māca cilvēkam situācijās, kad ļoti ātri viss mainās, ātri reaģēt, veikt vajadzīgās darbības, spēt ievērot un ātri izmantot esošos noteikumus, ja situācija atkal mainījusies, ātri atrast citu risinājumu un pieņemt citu lēmumu. Vīrietim karatē dod labu fizisku attīstību, audzina ar vīrietim nepieciešamās rakstura īpašības.”

Sacensībās Antonio Seba (Spānija, bijušais Spānijas izlases treneris, viens no vadošajiem Pasaules Karatē Federācijas treneriem) uzsvēra: „ Latvia Grand Prix ir ļoti patīkama Latvijas karatē federācijas iniciatīva. Šīs sacensības palīdzēs attīstīt karatē Latvijas reģionos un apvienot Latvijas karatē klubus viena kopējā Latvijas Karatē Federācijā, kā to ir izdarījušas Balkānu, Krievijas un Dienvidāfrikas Karatē federācijas. Uzskatu, ka šis čempionāts bija ļoti vērtīgs gan tiesnešiem, gan treneriem, gan sportistiem un tas ir labs priekšnosacījums tālākai karatē attīstībā šajā reģionā, lai nākotnē karatē kļūtu par Olimpisko sporta veidu!”

Latvijas karatē federācijā nodarbojas vairāk nekā trīs tūkstoši cilvēku, pasaules karatē federācijas reitingā no 2009. līdz 2010.gadam notikušo Pasaules, Eiropas un dažu citu prestižu starptautisku karatē čempionātu iekļautajiem rezultātiem Latvijas karatē federācijas sportisti ir ieguvuši 36 zelta, 13 sudraba un 25 bronzas medaļas.

Informāciju sagatavoja
Arnis Šauriņš
Latvijas Karatē Federācijas
ģenerālsekretārs