Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Latvijas sambo izlase no pasaules čempionāta atgriezusies bez medaļām

Jānis Eisaks
Jānis Eisaks

Latvijas sambo izlase no pasaules čempionāta atgriezusies bez medaļām
Foto: mixfight.lv

No 8. līdz 12. novembrim Minskā (Baltkrievijā) notika XXXVI pasaules čempionāts sambo un kaujas sambo. Tajā piedalījās labākie sportisti no sešdesmit trīs pasaules valstīm, lai noskaidrotu, kuri tad ir paši stiprākie. Šo čempionātu apmeklēja arī Latvijas izlase.

Pasaules čempionātā piedalījās četri labākie Latvijas sambisti – Artūrs Čerņavskis (svara kategorijā līdz 74 kg), Viktors Reško (-100 kg), Aleksandrs Mastrjakovs ( +100 kg), kā arī Linda Circene (svara kategorijā līdz 56 kg).

Visi, kas seko sporta aktualitātēm gaidīja, ka 2011. gada Eiropas čempions kaujas sambo Artūrs Čerņavskis cīnīsies kaujas sambo disciplīnā, bet Artūrs nomainīja disciplīnu, negaidīti startējot sambo cīņā. Šī gājiena mērķis bija izmēģināt savus spēkus sambo cīņā, jo pēdējo reizi šajā disciplīnā pasaules čempionātā Artūrs cīnījās 2008.gadā, bet kaujas sambo Čerņavska stiprās un vājās puses zina visi.

Pirmie Latvijas valstsvienības godu aizstāvēt uz cīņu paklāja kāpa Artūrs Čerņavskis un Viktors Reško, kuri uz startu nāca otrajā sacensību dienā. Šiem sportistiem nepaveicās izlozē, jo abiem apakšgrupā trāpījās spēcīgie un titulētākie sportisti no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas. Artūram pirmajā aplī tika izlozēts sportists no Krievijas Uali Kurževs, kurš ir 2011. gada pasaules čempions. Latvietis viņam zaudēja pēc punktiem, līdz ar to tālākais liktenis bija atkarīgs no Krievijas sportista, jo ja viņš tiktu finālā, tad Artūram būtu iespēja cīnīties gandarījuma cīņās un varētu mēģināt aizkļūt līdz bronzai. Par laimi Čerņavskim krievs tika līdz fināla cīņai, līdz ar to ventspilniekam tika dota iespēja vēl pacīnīties par godalgotām vietām.

Pirmais gandarījuma cīņu pretinieks Artūram bija sportists no Meksikas. Viņš uzvarēja meksikāni ar sāpju paņēmienu uz roku. Bet kā nākamais Artūram pretī stājās sportists no Ukrainas, kuram tas zaudēja tikai ar nelielu punktu pārsvara, kas nozīmēja, ka „TM fighting team” sportists izstājās no čempionāta, iegūstot 7.vietu. Uzvaru šajā svara kategorijā un otro pasaules čempiona titulu pēc kārtas izcīnīja jau pieminētais Uali Kurževs.

Savukārt Viktora Reško pirmais pretinieks bija no Azerbaidžānas, kuru viņš uzvarēja pēc punktiem. Otrajā aplī nāca pretinieks no Baltkrievijas, kam diemžēl Viktors zaudēja pēc punktiem. Tālākais liktenis bija atkarīgs no Baltkrievijas sportista. Diemžēl nākamajā cīņā baltkrievs zaudēja, līdz ar to Viktoram čempionāts bija beidzies.

Trešajā pasaules čempionāta dienā Latviju pārstāvēja sporta veterāns Aleksandrs Mastrjakovs un daiļā dzimuma pārstāve Linda Circene.

Aleksandram paveicās izlozē un pirmajā aplī viņš pēc punktiem uzvarēja Somijas sportistu, kurš bija daudz lielāks un smagāks. Nākamajā aplī Aleksandra pretinieks bija sportists no Lielbritānijas, kuram diezgan muļķīgas kļūdas dēļ tika zaudēts. Tā kā nākamajā aplī britu sportists zaudēja, līdz ar to Aleksandram nebija dota iespēja piedalīties gandarījuma cīņās un arī viņam čempionāts beidzās diezgan ātri.

Pēdējā Latvijas cerība bija Linda, kurai tika ielozētas ļoti spēcīgas pretinieces. Pirmajā cīņā latviete cīnījās ar Rumānijas sportisti, kuru Linda uzvarēja pēc punktiem, bet nākamā cīņā viņai pretī stājās sportiste no Kazahstānas, kuru Linda arī uzvarēja. Ar šo uzvaru Linda nokļuva pusfinālā, kur cīnījās ar Bulgārijas sambo meistari. Cīņas sākumā Linda kontrolēja pretinieci, bet pēc minūtes meitene saņēma aizrādījumu, dēļ kā nonāca zaudētājas pozīcijā. Linda sāka agresīvāk cīnīties, lai atspēlētos, bet pretiniece to izmantoja un noķēra uz pretdarbību, tādā veidā bulgāriete ieguva sev labvēlīgus punktus un uzvaru cīņā. Zaudējot pusfinālā, Lindai automātiski bija jācīnās par bronzu, kur viņai pretī nāca Francijas sportiste. Diemžēl Circene piekāpās arī francūzietei, iegūstot gala rezultātā 5. vietu.

Sacensību īpašais viesis bija leģendārais MMA un kaujas sambo čempions Fjodors Jemeljanenko, kurš bija sajūsmā par sacensību gaitu un skaistajām cīņām.

Latvijas izlases sastāvs

1) Artūrs Čerņavskis („TM Fighting Team/LEWC”, „Ventspils”. Treneri - Vladimirs Vlasjuks un Vladislavs Čerņavskis);
2) Viktors Reško („Ziemeļblāzma” – treneris Jurijs Poļakovs);
3) Aleksandrs Mastrjakovs („Ventspils” – treneris Vladimirs Vlasjuks);
4) Linda Circene („Ādaži” – treneris Leonīds Kuzņecovs).

Izmantotie resursi:
Latvian Extreme Wrestlers Club