Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Jau nākamnedēļ Rīgā - pasaules jauniešu un junioru čempionāts sambo

Jānis Pārums

Jau nākamnedēļ Rīgā - pasaules jauniešu un junioru čempionāts sambo
Vsevolods Zeļonijs
Foto: Andris Piemenovs

Jau pavisam drīz, no 14. līdz 16. oktobrim, Rīgā notiks jauniešu un junioru pasaules čempionāts sambo. Rīgas Olimpiskajā sporta centrā katru dienu no plkst. 10.00 notiks kvalifikācijas un no plkst. 18.00 – fināla cīņas. Šis nozīmīgais sporta notikums būs interesants gan sporta profesionāļiem, gan bērniem un jauniešiem, gan viņu vecākiem, kā arī visiem, kuriem tuva jebkāda veida cīņas māksla.

Pateicoties Latvijas sambo klubu asociācijai un personīgi Vsevolodam Zeļonijam, kurš savu sportista karjeru sācis tieši ar sambo un 1990. gadā kļuvis par pasaules juniora čempionu, Latvijas sambisti mērīsies spēkiem ar vairāk nekā 400 sportistiem no 30 valstīm. Dalībnieki sacentīsies divās kategorijās: jaunieši/jaunietes līdz 18 gadu vecumam, juniori/juniores līdz 21 gada vecumam.

Skatītājiem no visām pasaules valstīm būs iespējams tiešraidē – tīmekļa vietnē Фонд поддержки и развития самбо – vērot čempionāta fināla cīņas. Tās solās būt patiesi aizraujošas, jo par vietu finālā cīnīsies gan Francijas izlase, kuras sastāvā kā vēl nekad ir daudz perspektīvu sportistu, gan sambisti no Gruzijas, kur sambo ir kā reliģija un, protams, pasaules čempionāts sambo nav iedomājams bez tā dzimtenes – Krievijas – izlases cīņām par vietu uz goda pjedestāla. Savukārt Latvijas izlase pirmo reizi vēsturē tiks godam pārstāvēta – piedalīsies 20 sportistu. Visiem interesentiem ieeja uz pasaules čempionāta cīņām ir bez maksas.

Svinīgā pasaules čempionāta atklāšana notiks 14. oktobrī plkst. 18.00 Olimpiskajā sporta centrā. Goda viesu statusā būs gan Rīgas mērs, gan Starptautiskās Sambo federācijas (Federation International Amateur Sambo – FIAS) prezidents Vasīlijs Šestakovs, kā arī FIAS izpildkomitejas pārstāvji, kuri apspriedīs jautājumu par sambo iekļaušanu 2020. gada olimpiskajā programmā.

Par sambo

Sambo ir nosacīti jauns sporta veids, kas radies 1920. gadā. Pirmais starptautiskais sambo čempionāts noticis 1972. gadā Rīgā. Vārds sambo radies no krievu valodas, un tas nozīmē – pašaizsardzība bez ieroča. Sambo ir efektīvākais cīņas mākslas veids, kā pamatā ir miermīlīga filozofija. Sambo – aizsardzība, nevis uzbrukums. Tas sevī ietver labāko no 52 dažādām cīņas mākslām – angļu boksa, japāņu džudo, karatē, džiu-džicu, somu-franču cīņas u.c.

Informāciju sagatavoja:
Andrejs Koltuškins, Latvijas sambo klubu asociācija