Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Latvijas karatisti startējuši Eiropas čempionātā

Latvijas karatisti startējuši Eiropas čempionātā
Publicitātes foto

Somijas pilsētā Tamperē pulcējās gandrīz 800 karatistu no 43 Eiropas valstīm, lai cīnītos 49.Eiropas karatē čempionātā (WKF versijā). Sacensībās piedalījās arī Latvijas komanda.

Pirmie savu startu sāka Latvijas katisti. Marija Agafonova pirmajā aplī tikās ar Ungārijas sportisti, kuru jau bija vairākas reizes uzvarējusi priekšsacīkstēs, bet Latvijas sportistei izslīdēja kāja Unsu katas vienā no elementiem, kas arī patraucēja viņai uzvarēt savu pretinieci.

Kirils Membo pirmajā kārtā tikās ar Grieķijas sportistu un uzvarēja viņu ar rezultātu 5:0. Otrajā sacensību kārtā Membo tikās ar jauno Itālijas sportistu, leģendārā Lucka Valdesi skolnieku, un piekāpās viņam ar 0:5. Gandarījuma cīņās Kirils pieveica Bosnijas sportistu (5:0) un piekāpās pasaules vicečempionam no Francijas –Vudukam Mindakam. Rezultātā Membo ieņēma septīto vietu.

Kumite disciplīnā Maksims Lupiks (kategorija -84 kg) pirmajā aplī cīnījās ar Īrijas sportistu un pieveica viņu ar rezultātu 7:1. Otrajā sacensību kārtā Lupikam pretī stājās Krievijas sportists. Ļoti līdzīgā cīņā Krievijas sportistam tikai pēdējā sekundē izdevās iegūt punktu, un Lupiks piekāpās ar 0:1.

Dāvis Spriņģis (+84 kg) pirmajā sacensību kārtā ar 6:0 apspēlēja Slovākijas sportistu, bet otrajā sacensību kārtā, dominējot visu cīņu, pēc tiesnešu vērtējuma pieveica Maķedonijas sportistu. Sacensību ceturtdaļfinālā Spriņģis tikās ar pieredzējušu sportistu no Bosnijas, un uzbrukuma laikā ielaida spērienu ar kāju, rezultātā zaudējot cīņu ar 0:3.

Viktorija Rezaeva (kategorijā -68 kg) pirmajā sacensību kārtā tikās ar sportisti no Maķedonijas. Dominējot visu cīņu, Rezaeva pēc tiesnešu vērtējuma uzvarēja maķedonieti. Otrajā sacensību kārtā Rezaeva tikās ar Slovēnijas sportisti, ļoti sīvā cīņā pie rezultāta 1:1 Rezaeva izpildīja vairākus uzbrukumus, bet izlaida divus apstrīdāmus sitienus ar roku, kā rezultātā Slovēnijas sportistei izdevās iegūt divus punktus. Cīņas pēdējas sekundēs Rezaevai izdevās izpildīt perfektu metienu tehniku, bet diemžēl tikai viens tiesnesis novērtēja šo gājienu. Rezaeva zaudēja ar rezultātu 1:3.

Mūsu komandas līderiem Kalvim Kalniņam, kas pirmo reizi startēja kategorijā -67 (pirms tam -60 un vēl jo projām ir pasaules reitinga pirmais numurs šajā svarā), un Ruslanam Sadikovam (-75 kg) ļoti nepaveicās ar izlozi. Kalniņa apakšgrupā bija sportisti no Turcijas, Itālijas, Horvātijas un Azerbaidžānas. Sadikova apakšgrupā tika ielozēti favorīti azerbaidžānis, itālis, francūzis un vācietis. Pirmajā kārtā Sadikovs tikās ar jauno Azerbaidžānas sportistu, pret kuru neizdevās pareizi noskaņoties. Cīņā Ruslans pieļāva kļūdu, kā rezultāta nācās atspēlēties, bet to izdarīt nevarēja. Tika izvēlēta nepareiza cīņas taktika. Otrajā kārtā ļoti līdzīgā cīņā Azerbaidžānas sportists piekāpās pasaules un Eiropas čempionam itālim Luidži Bussa.

Kalniņs pirmajā cīņā tikās ar Turcijas sportisu, kas ir pasaules reitinga otrais numurs - Kemaloglu Omers. Līdzīgā cīņā turks izvirzījās vadībā ar 1:0. Kalniņš pēdējo cīņas pusi vairākas reizes uzbruka un presingoja visu cīņu, pēdējās sekundēs latvietim izdevās izlīdzināt rezultātu. Pienāca tiesnešu kārta izvēlēties labāko starp abiem, un viņi izvēlējas Turcijas sportistu, kurš otrajā kārtā pieveica Horvātijas sportistu Danilu Domjoni, bet piekāpās Itālijas sportistam Mauro Skonjamijlio.

Kumite komandai pirmo cīņu nācās aizvadīt ar Zviedriju. Cīņas nebija vieglas, pirmajā cīņā Latvijas sportists Nikolajs Bodrovs piedzīvoja zaudējumu ar 1:7. Otrajā cīņā Ruslans Sadikovs, neskatoties uz gūto ceļa traumu, izcīnīja uzvaru ar 2-0, trešajā cīņā kluba Ippon.lv pārstāvis Andreis Ozerovs aizvadīja ar neizšķirtu rezultātu. Ceturtajā cīņā mūsu jaunais sportists Dāvis Spriņģis pārliecinoši uzvarēja ar 3:0, un nobeigumā Maksims Lupiks ar graujošu rezultātu 8:1 uzvarēja Zviedrijas sportistu.

Otrajā aplī Lavijas komanda aizvadīja grūtas un līdzīgas cīņas ar ātrākajiem un titulētākajiem Azerbaidžānas sportistiem. Azerbaidžānas izlase, kas jau ir Eiropas un pasaules čempionātu bronzas medaļu ieguvēji, un, protams, Azerbaidžānas izlasei netrūkst medaļu arī individuālajās kategorijās - to sastāvā ir Eiropas un pasaules čempionātu uzvarētāji. Latvijas karatisti piedzīvoja trīs zaudējumus, u
n viena cīņa bija neizšķirta.

Grūtās cīņās Azerbaidžānas izlase uzvarēja Serbijas komandu, uzvaru pār kuru izšķīra tikai pēdēja cīņa, un uzvara pār Nīderlandes valstsvienību. Rezultātā Azerbaidžānas komanda iekļuva sacensību finālā, ļaujot Latvijas karatistiem turpināt cīņas reposāžā (gandarījuma cīņas).

Reposāžā Latvijas komanda cīnījās ar Serbijas komandu, kas 2008.gada pasaules čempionātā Tokijā (Japāna) kļuva par vicečempioniem un 2010.gadā Belgradā (Serbija)- par pasaules čempioniem. Cīņas bija ļoti līdzīgas, Latvijas sportistiem mazliet pietrūka pārliecības un veiksmes. Pirmajā cīņā Dāvis Spriņģis ļoti saspringtā cīņā pēdējas sekundēs izlaida punktu, un pirmā cīņa beidzās ar zaudējumu. Ruslans Sadikovs pirmais spēja iegūt punktu un bija vadībā visu cīņu, bet pēdējās sekundēs Serbijas sportistam izdevās izlīdzināt rezultātu, un cīņa beidzās ar 1:1. Maksims Lupiks pārliecinoši sāka savu startu, spēja iegūt divus punktus, bet pieļāva kļūdu cīņas beigās, izlaižot kājas spērienu. Serbijas sportists izvirzījās vadībā ar 3:2, bet Lupiks nespēja izlīdzināt rezultātu. Ceturtajā cīņā Andrejs Ozerovs izpildīja vairākus uzbrukumus, bet tiesneši tos nenovērtēja, rezultāts palika neizšķirts.

Latvijas sportisti noslēgumā ieņēma septīto vietu. Azerbaidžānas komanda kļuva par pirmās vietas ieguvēju, bet Serbijas komanda piekāpās Nīderlandes izlasei cīņā par trešo vietu.

Informāciju sagatavoja:
Maksims Ivančikovs