Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Fjūrijs pret Vaitu - britu smagsvaru cīņa par pasaules čempiona titulu

Rolands Eliņš

Fjūrijs pret Vaitu - britu smagsvaru cīņa par pasaules čempiona titulu
Taisons Fjūrijs un Dilians Vaits. Foto: Action Images via Reuters/Scanpix

Šovakar Londonā "Wembley" stadionā valdīs lielais bokss, kur paredzēta vairāk nekā 90 tūkstošu skatītāu klātbūtne vietējo boksa smagsvaru Taisona Fjūrija un Diliana Vaita cīņā par WBC pasaules čempiona titulu. Cīņas honorāri pārsniegs 40 miljonus dolāru, un Vaits beidzot sagaidījis savu godam nopelnīto iespēju cīnīties par titulu. Cīņas tiešraide būs pieejama "Viaplay" platfomā, un Fjūrija un Vaita došanās ringā paredzēta ap pusnakti.

Lielbritānijai kā boksa lielvalstij šī būs tikai sestā reize, kad divi tās bokseri tiksies cīņā par pasaules čempiona titulu. Vēl nesen tika plānots, ka šis notikums būs Taisona Fjūrija un Entonija Džošua cīņa, taču pagājušajā gadā tā tomēr izjuka, un viņi abi aizgāja savā virzienā. Fjūrijs vēlreiz pieveica Deonteju Vailderu, bet Džošua cieta sakāvi pret Oleksandru Usiku un tagad tēmē uz revanšu.

Fjūrijs (31-0-1) boksa ringā vēl nav cietis sakāvi un ir izlikts kā izteikts favorīts arī šovakar. Kritiķi gan norāda, ka pēc atgriešanās boksā Fjūrijam trīs titulcīņas pret Vailderu mijušās ar cīņām pret krietni zemāka līmeņa pretiniekiem, taču šobrīd tieši viņš ir smagsvaru lineālā čempiona titula īpašnieks, atņemot šo titulu Vladimiram Kļičko 2015. gadā. Pēc tam Fjūrijam sekoja dažus gadus ilga pauze, problēmas ar narkotikām un mentālo veselību, taču Fjūrija atgriešanās boksā sportiskajā ziņā izdevās lieliska, atkal kļūstot par pasaules čempionu.

Fjūrijs iepriekšējās piecas cīņas aizvadīja ASV. Šī viņam būs pirmā patiešām lielā cīņa Anglijā kopš 2014. gada uzvaras pār Dereku Čisoru. Jāpiezīmē, ka Fjūrijam šī ir obligātā titula aizstāvēšana, un viņam Vaits pretiniekos tika nozīmēts, nevis izvēlēts.

Vaits (28-2) savu iespēju iegūt pasaules čempiona titulu gaidīja ilgi, un var apgalvot, ka pat netaisnīgi ilgi. Viņš 2015. gadā cieta savas karjeras pirmo zaudējumu, piekāpjoties tobrīd vēl tikai uz augšu soļojošajam jauneklim Džošua, bet pēc tam sekoja uzvaru sērija pret ļoti cienījamiem pretiniekiem - Čisoru (divreiz), Heleniusu, Pārkeru, Rivasu. Katrā šajā cīņā Vaits lika galdā savu "esmu nākamais rindā uz titulcīņu" statusu un 2020. gada augustā viņš to zaudēja, izlaižot cauri krievu veterāna Aleksandra Povetkina sitienu un tiekot nokautēts.

Taču Vaits revanša cīņā uzvarēja pārliecinoši un joprojām ar pilnām tiesībām varēja pieprasīt savu iespēju titulcīņai. WBC josta ilgāku laiku bija aizņemta starp Fjūrija un Vaildera cīņām, bet, kad šī triloģija noslēdzās, vairs nebija argumentu, lai Vaitam liegtu iespēju izaicināt Fjūriju. Arī tas gan ne tuvu negāja gludi, jo abi bokseri nespēja vienoties par līgumu, un cīņa tika izlikta izsolē. Tiesības to rīkot iegādājās "Top Rank" par 41 miljonu dolāru, un šeit radās jauna būtiska problēma.

WBC reglaments paredz, ka izsoles gadījumā honorāri tiek sadalīti pēc proporcijas 70:30 par labu čempionam. Taču to var mainīt izņēmuma gadījumos, un WBC nolēma, ka Fjūrija vārds ir tik ļoti pārāks, ka sadalījums tika mainīts uz 80:20. Protams, Vaitam nekādi nebija pa prātam, ka viņš saņems četrreiz mazāk, un laiciņu vēl pastāvēja intriga, vai Vaits vispār parakstīs cīņas līgumu. Viņš to izdarīja pašā pēdējā atļautajā brīdī un pēc tam turpināja demonstrēt savu attieksmi, gandrīz nekādi nepiedaloties cīņas mārketinga pasākumos, sak, ja reiz Fjūrijs ir tik liels brends, ka pelna četrreiz vairāk, tad lai viņš arī strādā.

Šonedēļ Vaits nokavēja arī atvērto treniņu, taču pēc tam bija ierindā preses konferencē un svēršanās ceremonijā. Abu bokseru vidū bez īpašiem konfliktiem šonedēļ iztika, un Fjūrija ierastajām izdarībām un ekstravagantajam noskaņojumam Vaits lielākoties pretim lika smaidu un savu pašpārliecinātību.

Augumā krietni garākais Fjūrijs, kurš apveltīts ar unikālu boksa stilu un vairākkārt nodemonstrējis, ka spēj uzņemt visspēcīgākos sitienus, ir favorīts, taču Vaits netiek uzskatīts par pilnīgu pastarīti, un viņa uzvara, lai arī būtu pārsteigums un raisītu lielas pārmaiņas smagsvaru divīzijā, reizē arī nebūtu neizprotama sensācija. Vaits noteikti cerēs, ka atradīs īsto brīdi, kad izmantot savu kreiso āķi, taču Fjūrijs apliecinājis sevi kā bokseri, kurš var pielāgoties pretiniekam un cīnīties viņam neērtākajā veidā.

Šīs lielās cīņas sakarā jāpiemin arī Fjūrijam neraksturīgs apmulsums sarunās ar medijiem, proti, pavisam nesen ASV varas iestādes starptautiskajā meklēšanā izsludināja Danielu Kinahanu, Fjūriju pārstāvošās aģentūras "'MTK Global" dibinātāju, kuram joprojām tika piedēvēta liela ietekme uz profesionālā boksa pasauli. "MTK Global" tieši šonedēļ paziņoja par darbības pārtraukšanu, esot to spiesta darīt brīdī, kad tās bokseris aizvadīs vienu no lielākajām britu boksa cīņām vispār. Fjūrijs savu saikni ar Kinahanu noliedz, taču no paskaidrojumiem, kādēļ vēl pirms nieka gada viņam publiski pateicās par savu cīņu organizēšanu, izvairās.

Kinahana apcietināto bankas kontu dēļ šur tur arī tiek piesauktas aizdomas par cīņas honorāriem un to izmaksu. Tā ka cīņa bija izlikta izsolē, tad šie skaitļi ir publiski zināmi - Fjūrijam pienāksies 29.5 miljoni dolāru, kamēr Vaitam garantēti 7.4 miljoni. Uzvarētājs vēl saņems 10% no izsoles summas, proti, vēl 4.1 miljonu dolāru.

Cīņas tiešraidi Latvijā piedāvās "Viaplay", turklāt atšķirībā no vairākām citām valstīm abonentiem cīņa būs pieejama bez papildu maksas. Piemēram, ASV tirgū ESPN cena par cīņas tiešraidi noteikti 70 dolāru vērtībā, kamēr Lielbritānijas tirgū tā maksās 25 mārciņas.

Cīņu vakars sāksies 20:00, tiesa, "undercard" cīņu saraksts šoreiz ticis pamatīgi kritizēts par savu kvalitāti, un tajā īsti izceļamu cīņu nav. Savukārt Fjūrija un Vaita došanās ringā paredzēta ap pusnakti pēc Latvijas laika. Kā jau boksā ierasts, šis laiks ir ļoti aptuvens.

Kāds būs cīņas iznākums?

  • 195

  • 33

  • 29

  • 10


  -1 [+] [-]

, 2022-04-23 12:44, pirms 2 gadiem
Būs grandiozi. Lai vēl vairāk visu samudžinātu smagsvaros, Vaitam vajadzētu uzvarēt.

  -3 [+] [-]

, 2022-04-23 14:08, pirms 2 gadiem
puslaiks rakstīja: Būs grandiozi. Lai vēl vairāk visu samudžinātu smagsvaros, Vaitam vajadzētu uzvarēt.
Es arī vēlētos lai Vaits uzvar, tomēr kādas vēsmas un sapurināšana smagsvaros!

  -1 [+] [-]

, 2022-04-23 14:20, pirms 2 gadiem
Let's Gooooooo... Pa 12 raundiem

  +1 [+] [-]

, 2022-04-23 20:44, pirms 2 gadiem
Es par Fjūriju-lielisks bokseris un spillgta lieliska personība.

     [+] [-]

, 2022-04-23 21:08, pirms 2 gadiem
Vai kādam ir pieejams kāds links? Paldies.

     [+] [-]

, 2022-04-23 21:12, pirms 2 gadiem
Cikos cīņa paredzēta, ap pusnakti, tas nozīmē ka ne ātrāk par 0:00 ?

  +2 [+] [-]

, 2022-04-23 21:19, pirms 2 gadiem
Ok, atradu pats. Ja nu kādam vajag.

https://v2.sportsurge.net/watch-359...

     [+] [-]

, 2022-04-23 21:57, pirms 2 gadiem
Veiksmi Taisonam

     [+] [-]

, 2022-04-23 22:19, pirms 2 gadiem
britins rakstīja: Ok, atradu pats. Ja nu kādam vajag.

https://v2.sportsurge.net/watch-3590-tyson-fury-vs-dillian-whyte
Paldies! Man nepietika pacietības!
Sapirkti dažādi kanāli, ieskaitot Dazn, bet nevienā no tiem nebija...

     [+] [-]

, 2022-04-23 22:54, pirms 2 gadiem
Ir vērts 10-nieku maksāt par to viasatu? Nevar īsti saprast, kādi kanāli kādā formātā ietilpst cenā.

     [+] [-]

, 2022-04-23 23:05, pirms 2 gadiem
Kam satelīti - rādīs vācu kanāls “Bild HD” pa 19.2E. NEKODĒTS kanāls!
Pārraide tikko sākās. Nu, jā, viss vāciski, protams…

     [+] [-]

, 2022-04-23 23:14, pirms 2 gadiem
puslaiks rakstīja: Būs grandiozi. Lai vēl vairāk visu samudžinātu smagsvaros, Vaitam vajadzētu uzvarēt.
Bet kādā veidā to izdarīt? Pēc punktiem šķiet nereāli un laikam nav tādu sitienu, pēc kuriem Fjūrijs neceļas.

     [+] [-]

, 2022-04-24 00:39, pirms 2 gadiem
PIe sevis pateicu ka Taisons īsti nav metis savus stiprākos sitienus pa Vaitu.Še tev un aperkots ielido