Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:371, Did:0, useCase: 3

MLB legalizē marihuānu

Juris Miņins
Juris Miņins

MLB legalizē marihuānu
MLB komisārs Robs Manfreds
Foto: USA Today/Scanpix

Augstāko beisbola līgu (MLB) vadības sanāksmē ir nolemts izņemt marihuānu no aizliegto vielu saraksta, tādējādi kļūstot par pirmo Ziemeļamerikas profesionālā sporta "Lielā četrinieka" līgu, kas to ir izdarījusi.

MLB vadība vakardien ir nākusi klajā ar paziņojumu, ka no jaunās sezonas ir veiktas izmaiņas aizliegto vielu sarakstā. Proti, marihuāna ir svītrota no aizliegto vielu (narkotiku) saraksta, bet tajā ir iekļauti opioīdi un kokaīns.

Par opioīdu iekļaušanu aizliegto vielu (narkotiku) sarakstā tika lemts pēc tam kā aizvadītajā sezonā, atrodoties izbraukumā mira Losandželosas "Angels" spēlētājs Tailers Skags. Vēlāk tika noskaidrots, ka viņš īsi pirms nāves bija lietojis lielu daudzumu alkohola un pretsāpju līdzekļus, kas atbilst opiātu klasei. Tāpat paši spēlētāji atzīst, ka šo vielu lietošana pēdējos gados ir kļuvusi populārāka.

Praksē jaunās izmaiņas izskatīsies šādi – spēlētājus pārbaudīs uz opiātu, fentanila, sintētiskā tetrahidrokanabinola (THC) un kokaīna klātbūtni organismā. Tie, kuru analīzēs tiks atrastas iepriekšminētās vielas tiks sūtīti uz ārstēšanos, bet reālas diskvalifikācijas tiks piespriestas tikai tiem, kuri no ārstēšanās atteiksies.

Savukārt marihuāna, kuru tagad spēlētāji drīkstēs lietot, tiks pielīdzināta alkohola lietošanai un arī visas procedūras, kas saistītas ar tās lietošanas kontrolēšanu, būs tādas pašas kā alkoholam (kas faktiski nozīmē pieturēšanos pie saukļa "dariet, bet dariet atbildīgi!" - aut.). Šie noteikumi tiks attiecināti arī uz zemāko līgu (fārmlīgu) spēlētājiem.

Atgādināsim, ka MLB spēlētāji sezonas laikā dopinga pārbaudēm ir tikt pakļauti vairākkārtīgi – vispirms pirmssezonā, kas ir obligāta pārbaude un notiek iepriekš zināmā laikā, kā arī regulārās sezonas laikā, kad pārbaude notiek pēc nejaušības principa un bez iepriekšēja brīdinājuma. Tiesa, ja dopinga pārbaudes notiek nebrīdinot, bet narkotiku pārbaudes notiek tikai tad, ja ir pamatotas aizdomas par to, ka spēlētājs šīs vielas ir lietojis.

Sodi, tā kā MLB nav parakstījusi vienošanos ar Starptautisko antidopinga aģentūru (WADA), par anti-dopinga kodeksa pārkāpumiem gan nav tik bargi kā ierasts Eiropā – par pirmo pārkāpumu spēlētājs saņem 80 maču diskvalifikāciju, par otro pārkāpumu spēlētājs tiek atstādināts no spēlēšanas uz pilnu sezonu, ieskaitot izslēgšanas mačus, bet iekrītot pārbaudē trešo reizi tiek saņemta mūža diskvalifikācija.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/

  +1 [+] [-]

, 2019-12-13 13:36, pirms 4 gadiem
Kaspars Kambala pamet boksu un seko Maikla Džordana piemēram, pievēršoties beisbolam.

     [+] [-]

, 2019-12-13 14:38, pirms 4 gadiem
😵😵😵

     [+] [-]

, 2019-12-13 15:52, pirms 4 gadiem
Jautrība var sākties

     [+] [-]

, 2019-12-18 15:26, pirms 4 gadiem
BEIDZOT! Vismaz vienā major līgā ieslēdzās veselais saprāts, ka marihuāna nav pielīdzināma opiātiem vai kokaīnam, vai, dies' pas', kādam steroīdam. Diez ko raksta autors komentētu par šo, jo vēl nesen man asi uzbrauca, ka kanabioīdiem jābūt aizliegto vielu sarakstā.