Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Porziņģa karjeras sezona NBA: pietiekami, lai tiktu Zvaigžņu spēlē?

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Porziņģa karjeras sezona NBA: pietiekami, lai tiktu Zvaigžņu spēlē?
Kristaps Porziņģis. Foto: Zumapress/Scanpix

Atgriezies Austrumu konferencē, Kristaps Porziņģis Vašingtonas ''Wizards'' sastāvā demonstrē līdera cienīga sniegumu. Portāls ''Sportacentrs.com'' kopā ar basketbola zinātājiem Artūru Šēnhofu un Reini Lāci skaidroja, vai liepājniekam šī ir karjeras labākā sezona, un viņa iespējamās izredzes spēlēšanai NBA Zvaigžņu spēlē.

Kristaps Porziņģis aizvada vienu no labākajām, ja ne pašu labāko karjeras sezonu NBA. 38 spēlēs liepājnieks vidēji spēlē gūst 21.9 punktus, izcīna 8.9 atlēkušās bumbas zem groziem, atdod 2.3 rezultatīvās piespēles, kā arī bloķē 1.5 pretinieku metienus. 19. februārī gaidāma Zvaigžņu spēle Jūtā, tamdēļ portāls ''Sportacentrs.com'' analizēja, vai Porziņģim ir cerības otro reizi karjerā izpelnīties uzaicinājumu uz šo forumu.

Basketbolistu izraudzīšanās kārtība Zvaigžņu spēlei

Kopš 2017. gada Nacionālā basketbola asociācija (NBA) mainījusi veidu, kā tiek noteikti tie basketbolisti, kuri piedalīsies Zvaigžņu spēlē. Ja līdz tam liela teikšana bija faniem, tad, sākot ar 2017. gadu, tā samazināta uz pusi sākumsastāvu izraudzīšanās procesā. Fanu balsojums šobrīd nosaka 50 % no kopējā balsojuma pamata pieciniekiem gan Austrumu, gan Rietumu konferencē. 25 % balsu pienākas gan spēlētājiem, gan žurnālistiem. No abām konferencēm izraugās divus aizsargus un trīs garā auguma spēlētājus.

Pēc pirmajām divām balsošanas nedēļām noskaidrojies, ka Kristaps Porziņģis sākumsastāvā iebalsots netiks, jo neatrodas līderu vidū. Austrumu konferencē starp aizsargiem līderi ir Kairijs Ērvings un Donovans Mičels, kamēr starp garajiem un uzbrucējiem visvairāk balsots par Kevinu Durentu, Janni Adetokunbo un Džeisonu Teitumu. Rietumu konferencē aizsargu vidū visvairāk fanu balsis saņēmuši Stefens Karijs un Luka Dončičs, bet pēc pirmajām divām balsošanas nedēļām starp uzbrucējiem un garajiem basketbolistiem vadošās pozīcijas ieņēma Lebrons Džeimss un Nikola Jokičs.

Porziņģa lielākās izredzes tikt Zvaigžņu spēlē ir saistībā ar rezervistu noteikšanu, kur teikšana tiek NBA treneriem. Katras konferences vienības galvenais treneris nodod balsi par diviem aizsargiem, trim garajiem basketbolistiem, kā arī nosaka divus ''wild card'' dalībniekus. Katram trenerim jāievēro noteikums, ka viņš nevar balsot par savas komandas spēlētāju, līdz ar to Vess Anselds juniors nedrīkstēs atdot balsi par Porziņģi, Bīlu, Kailu Kuzmu vai citu savas trenētās vienības spēlētāju. Tas nozīmē, ka Porziņģa gadījumā tiks ņemti vērā 14 Austrumu konferences komandu treneru balsojumi – Bostonas ‘’Celtics’’, Bruklinas ‘’Nets’’, Milvoki ‘’Bucks’’, Klīvlendas ‘’Cavaliers’’, Filadelfijas ‘’76ers’’, Ņujorkas ‘’Knicks’’, Indiānas ‘’Pacers’’, Maiami ‘’Heat’’, Atlantas ‘’Hawks’’, Čikāgas ‘’Bulls’’, Toronto ‘’Raptors’’, Orlando ‘’Magic’’, Detroitas ‘’Pistons’’ un Šarlotes ‘’Hornets’’.

2023. gada Zvaigžņu spēle gaidāma 19. februārī Jūtas ‘’Jaz’’ mājas laukumā. Tā kļūs par pirmo reizi 30 gadu laikā, kad Jūtā tiek aizvadīta Zvaigžņu spēles nogale un kopumā šī kļūs par 72. šāda veida spēli NBA vēsturē. Porziņģis jau reizi ir izvēlēts Zvaigžņu spēlei, kad 2017./2018. gada sezonā viņu treneri iebalsoja starp rezervistiem. Latvietis gan mačā nepiedalījās, jo guva krustenisko saišu traumu, un viņu aizvietoja Kemba Vokers. Bez izvēlēšanās starp rezervistiem Kristaps 2017. gadā spēlēja pasaules komandā ''Rising Stars Challenge'', kā arī uzvarēja meistarības konkursā.

Porziņģim pagaidām karjeras labākā sezona

Raugoties statistikā, redzams, ka Kristaps Porziņģis aizvada vienu no labākajām NBA sezonām karjerā – 21.9 punkti, 8.9 atlēkušās bumbas, 2.5 rezultatīvās piespēles un 1.5 bloķēti metieni vidēji spēlē. Loģisks šķiet jautājums, vai Kristapam šī pagaidām ir labākā sezona karjerā un uzrunātie basketbola zinātāji, Artūrs Šēnhofs un Reinis Lācis, vienbalsīgi to apstiprina. ‘’Ar atrāvienu labākā,’’ pauž Šēnhofs, kurš piemin, ka visvairāk novērota Porziņģa lomas palielināšanās komandas uzvaru izcīnīšanā. ‘’Sausā statistika, iespējams, ir aptuveni līdzīga kā iepriekšējā sezonā, taču tobrīd sajūtu līmenī šķita, ka tā nav izdevusies. No uzvaru pienesuma viedokļa šī viņam noteikti ir labākā sezona,’’ turpina Šēnhofs.

Analītiskāku skatu Porziņģa sezonai piedāvā Lācis, paraugoties plašākā statistikas kontekstā. ‘’Jā, šī ir viņa labākā sezona karjerā. Uz to norāda visi vērā ņemamie individuālie faktori. Līdz šim viņš uzbrucis ar labāko metienu precizitāti, vērtējot pēc visu veidu metienu iekļaujošā ‘’true shooting percentage’’. Ne mazāk svarīgi, ka ‘’Wizards’’ uzbrukums pavisam apsīkst, Kristapam neesot laukumā – 114.6 punkti uz 100 uzbrukumiem ar viņu, bet 105.1 punkts uz 100 uzbrukumiem, kad Porziņģis ir nomainīts. Gan vizuāli, gan statistiski viņš bijis arī starp labākajiem garā gala spēlētājiem aizsardzībā. Viņam bijis iespaids uz ap grozu izdarīto pretinieku metienu precizitāti.’’ Pieminētais ‘’true shooting percentage’’ Porziņģim šajā sezonā pagaidām 59.4 %, kas tik tiešām ir augstākais rādītājs. Pirms tam labākais šis statistikas rādītājs latvietim bija 2020./2021. gada sezonā, kad viņš sasniedza 58.2%.

Pagaidām Porziņģa +/- rādītājs ir +1.4. Tas ir otrs augstākais viņa karjerā – 2019./2020. gada sezonā Dalasas ‘’Mavericks’’ sastāvā liepājnieks sasniedza +4.7. Uz 100 uzbrukumiem Kristapam tas pat ir vēl augstāks - +1.9. ‘’Tīri filozofisku uzskatu, ka, redzot, kāda loma viņam ir Vašingtonā, palielinās arī sasniegto rādītāju vērtība. Kristaps daudz spēlē ar muguru pret grozu, esot viens no efektīvākajiem līgā un uz viņu kopumā gulstas metienu veidošanas nasta. Uzņemties šo lomu un to darīt tik efektīvi ir ļoti atzīstams darbs,’’ līdz šim Porziņģa paveikto laukumā uzteic Lācis.

Ja +/- rādītājs Porziņģim ir otrs labākais, tad gūtajos punktos no soda laukuma viņam šī pagaidām ir labākā sezona. No soda laukuma liepājnieks vidēji spēlē iemet 8.7 punktus. No pretinieku kļūdām latvietis gūst 2.6 punktus spēlē (otrs rādītājs karjerā), bet otrās iespējas punktos viņam 2.8 punkti mačā (arī otrs rādītājs karjerā). Faktu, ka Porziņģim ir nozīmīgāka loma uzbrukumā, demonstrē pret viņu pārkāptie noteikumi. Pretinieki vidēji mačā pret Kristapu pārkāpj noteikumus 6.1 reizi, kas arī ir latvieša augstākais rādītājs karjerā. Jau pieminētajā 2017./2018. gada sezonā ‘’Knicks’’ sastāvā pretinieki pret viņu krāja piezīmes vidēji 5.9 reizes mačā.

‘’Nevar neizcelt arī viņa veselību,’’ par citu nozīmīgu aspektu saka Lācis. Jāpiekrīt – līdz šim Porziņģis izlaidis tikai piecas spēles. ‘’Tam mūsdienu NBA ir liela vērtība – sniegt komandai sekojošu labumu 90% nevis, piemēram, 70% spēļu.’’ Ja Porziņģis noturēs veselību esošajā līmenī un nospēlēs 80 līdz 90% regulārā turnīra spēļu, tad ‘’Wizards’’ ir izredzes šo sezonu pagarināt arī pēc regulārās sezonas, ko iepriekš uzsvēris ''The Athletic'' ''Wizards'' apskatnieks.

Kristapa Porziņģa statistika 2022./2023. gada sezonā

RādītājsSasniegtaisNozīme
Vidēji minūtes32.8dalīti augstākais rādītājs karjerā
Punkti21.9otrs augstākais rādītājs karjerā
Atl.bumbas8.9dalīti otrs augstākais rādītājs karjerā
Rez.piespēles2.3dalīti augstākais rādītājs karjerā
Pārķertās bumbas1.0augstākais rādītājs karjerā
Bloķēti metieni1.5otrs zemākais rādītājs karjerā
Metienu precizitāte47.1%otrs augstākais rādītājs karjerā
True shooting percentage59.4%augstākais rādītājs karjerā
Tālmetienu precizitāte34.1%piektais augstākais rādītājs karjerā
Soda metienu precizitāte81.1%piektais augstākais rādītājs karjerā
Uzbrukuma reitings114.5trešais augstākais rādītājs karjerā
Punkti soda laukumā8.7augstākais rādītājs karjerā
Punkti pēc kļūdām2.6otrs augstākais rādītājs karjerā
Otrās iespējas punkti2.8otrs augstākais rādītājs karjerā
Punkti ātrajos uzbrukumos0.7otrs zemākais rādītājs karjerā
Izprovocētās piezīmes6.1augstākais rādītājs karjerā

Kādas izredzes Porziņģim ir tikt Zvaigžņu spēlē?

‘’Švakas – komanda neatrodas labā vietā konferencē. Manuprāt, ja ‘’Wizards’’ būtu ‘’play-off’’ pozīcijā, tad Porziņģi izvēlētu starp Zvaigžņu spēles dalībniekiem, bet ‘’play-in’’ pozīcija liktu izredzes vērtēt 50 uz 50,’’ tā par iespējamo Kristapa dalību Zvaigžņu spēlē saka Šēnhofs. Jāpiebilst, ka šajā sakarā tiek diskutēts saistībā par rezervistiem, kurus izvēlēsies treneri, jo pavisam skaidrs - pamatsastāvā Porziņģim izredžu iekļūt praktiski nav.

‘’Jāsāk ar dažu spēlētāju nodalīšanu – Adetokunbo, Embīds, Durents un Teitums, manuprāt, ir pelnījuši būt pamatsastāvā. Kāds no viņiem kļūs par lieko, taču tas arī nozīmēs, ka viņš visdrīzāk saņems rezervista lomu,’’ Austrumu konferences uzbrucēju un garo spēlētāju sastāvu ieskicē Lācis, kurš piebilst, ka, iespējams, Porziņģim par sliktu var nākt Bredlija Bīla savainojumu pilnā pirmā sezonas puse. ‘’Gribētos zināt, kāda izskatītos pasaule, ja Bīls būtu nospēlējis vairāk spēļu un rezultātā ‘’Wizards’’ bilance būtu nedaudz labāka, piemēram, 21-21. Vai tad Kristapu izceltu kā Vašingtonas glābēju? Jebkurā gadījumā viņa cerības tikt izvēlētam kā rezervistam tādā gadījumā šķistu ticamākas.’’

Kuri varētu būt Porziņģa galvenie konkurenti garo spēlētāju un uzbrucēju vidū? Klīvlendas ‘’Cavaliers’’ Džarets Alens vidēji gūst 13.6 punktus un izcīna 9.8 atlēkušās bumbas zem groziem, Ņujorkas ‘’Knicks’’ viens no līderiem ir Džūliuss Rendls (24.1 punkts, 10.4 atlēkušās bumbas), kamēr vēl trīs konkurenti saredzami Maiami ‘’Heat’’, Toronto ‘’Raptors’’ un Čikāgas ‘’Bulls’’ komandās Bema Adebajo, Paskāla Siakama un Demāra Derouzena personās. Adebajo pagaidām vidēji iespēj 21.5 punktus un 10.1 atlēkušo bumbu zem groziem, Siakams 25.7 punktus, 8.2 bumbas zem groziem un 6.4 rezultatīvās piespēles, kamēr Derouzens 26.1 punktu, piecas bumbas zem groziem un 4.9 piespēles.

‘’Manuprāt, Kristaps ir virs Siakama, Adebajo, Rendla un Moblija,’’ saka Šēnhofs, turpinot, ka, viņaprāt, trīs ‘’Cavaliers’’ spēlētāji izvēlēti Zvaigžņu spēlei netiks. Tanī pat laikā viņš uzsver, ka, lai Porziņģi izvēlētos kā rezervistu, ‘’Wizards’’ lēmumu izdarīšanas brīdī jābūt vismaz ‘’play-in’’ zonā. ‘’Labākajā gadījumā bez jau pieminētā kvarteta spēlē iekļūs vēl četri ‘’garie’’. Man ir aizdomas, ka šobrīd viņam priekšā varētu būt Siakams, Derouzans un Adebajo, jo bijuši vērtīgāki spēlētāji komandās, kuras cīnās par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs. Viņu skaitļi uz papīra treneriem var šķist iespaidīgāki, kā arī tām ir vairāk uzvaru,’’ spriež Lācis. ‘’Iespējams, Rendla vietā Ņujorku var pārstāvēt Bransons, bet Adebajo vietā Batlers. Tomēr nevar aizmirst arī Brūku Lopesu, kurš pašlaik ir viens no gada aizsardzības spēlētāja pretendentiem. Komandas prestiža dēļ kāds no viņiem Kristapam var aizlikt kāju priekšā,’’ ne to labāko scenāriju Porziņģa izvēlēšanai dalībai Zvaigžņu spēlei saka Lācis.

Tomēr nevar aizmirst, ka bieži pēc sastāva galīgās izvēles tas vēl mainās basketbolistu traumu dēļ. Pašlaik Bruklinas ‘’Nets’’ palīdzēt nevar Kevins Durents, bet Čikāgas ‘’Bulls’’ Demārs Derouzens. Iespējams, tieši tas var kļūt par scenāriju, kurā Porziņģis tiek spēlēt karjeras pirmajā Zvaigžņu spēlē. ‘’Nedrīkst aizmirst, ka pēdējā brīdī bieži vien vajadzīgi savainoto spēlētāju aizstājēji. Varbūt tieši šādi viņš varētu ielikt kāju pavērtās durvīs,’’ visticamāko scenāriju Porziņģa dalībai Zvaigžņu spēlē min Lācis.

  +1 [+] [-]

, 2023-01-16 11:23, pirms gada
Labs daudzpusīgs spēlētājs, bet ne zvaigzne. Nevienā no statistikas rādītājiem (līgas mērogā) nav līderos. Vai mums jāsatraucas, ka Kristaps nav Zvaigžņu Spēlē? Domāju, ka nē.

  +1 [+] [-]

, 2023-01-16 11:32, pirms gada
Lielisks raksts!

  +6 [+] [-]

, 2023-01-16 13:23, pirms gada
backstab , 11:23, pirms 2 stundām
Labs daudzpusīgs spēlētājs, bet ne zvaigzne. Nevienā no statistikas rādītājiem (līgas mērogā) nav līderos. Vai mums jāsatraucas, ka Kristaps nav Zvaigžņu Spēlē? Domāju, ka nē.

Vai mums gribētos, ka kāds latvietis ir spēlējis NBA zvaigžņu spēlē? Domāju, ka jā.
Slēpts komentārs: Ivars Zvirgzdiņš

  +2 [+] [-]

, 2023-01-16 13:59, pirms gada
Visiem tak zināms, ka ja Porzinģis tiktu pie bumbas kaut vai 20% vairāk, tad vidējie punkti būtu stabili
All star līmenī. Tāpēc ja gribam, lai viņam tā bumba tiktu dota kā star playerim nàkotnē, tad arī mums viņš būtu jāiebalso!

  +6 [+] [-]

, 2023-01-16 15:07, pirms gada
maarchs rakstīja: backstab , 11:23, pirms 2 stundām
Labs daudzpusīgs spēlētājs, bet ne zvaigzne. Nevienā no statistikas rādītājiem (līgas mērogā) nav līderos. Vai mums jāsatraucas, ka Kristaps nav Zvaigžņu Spēlē? Domāju, ka nē.

Vai mums gribētos, ka kāds latvietis ir spēlējis NBA zvaigžņu spēlē? Domāju, ka jā.
No tās zvaigžņu spēles varbūt ir nedaudz jēga, ja grib iekļūt HOF vai tikt pie reklāmas līgumiem, tad to piekabina klāt, bet ja es šodien uz to visu skatos no teiksim no Latvijas izlases šīs vasaras perspektīvas, tad labāk, lai Kristaps atpūšās tajā nedēļas nogalē, jo būs gara vasara.

     [+] [-]

, 2023-01-16 15:48, pirms gada
prieks redzēt atsauci uz TS%, vismaz kaut cik objektīvs rādītājs salīdzināšanai (ne perfekts)

ir viens kadrs - John Wall, kas pelna ~ 40mil bet TS ir zem 50%, vot tas ir enkurs
visu karjeru krietni zem līgas un pozīcijas vidējā

  +1 [+] [-]

, 2023-01-16 19:50, pirms gada
Mazliet tā statistika par švaku priekš All Star spēles, komanda arī buksē.
Jāiekļūst kādreiz Play offos, varbūt jāuztaisa kāda sensācija izsitot augstāku numuru, tad arī novērtēs vidējais NBA skatītājs.
Play offos jābūt 1. vai 2. spēlētājam komandā + nākāmajā sezonā jāmet tie paši 22-24 punkti spēlē, tad stabili iebalsotu.
Dotajā brīdī pelēkajā zonā atrodas. Tāds Bojana Bogdanoviča variants.

  +1 [+] [-]

, 2023-01-16 19:53, pirms gada
Edgars rakstīja: No tās zvaigžņu spēles varbūt ir nedaudz jēga, ja grib iekļūt HOF vai tikt pie reklāmas līgumiem, tad to piekabina klāt, bet ja es šodien uz to visu skatos no teiksim no Latvijas izlases šīs vasaras perspektīvas, tad labāk, lai Kristaps atpūšās tajā nedēļas nogalē, jo būs gara vasara.
Tieši tā. Es pat to ASG parasti neskatos. Bet mēs taču tā kā novēlam KP ilgāku un sekmīgāku karjeru. Allstars var dābūt labāku nākamo līgumu. Daudziem piemaksas atrunātas jau esošajos līgumos. Jo, godīgi sakot, pēc Kristapa tur vēl labu laiku NBA neviens latvietis nespēlēs. Neesmu pat dzirdējis par kādu mūsu jauno supertalantu jauniešu, junioru līmenī.

  +1 [+] [-]

, 2023-01-17 04:25, pirms gada
Onslovs rakstīja: Mazliet tā statistika par švaku priekš All Star spēles, komanda arī buksē.
Jāiekļūst kādreiz Play offos, varbūt jāuztaisa kāda sensācija izsitot augstāku numuru, tad arī novērtēs vidējais NBA skatītājs.
Play offos jābūt 1. vai 2. spēlētājam komandā + nākāmajā sezonā jāmet tie paši 22-24 punkti spēlē, tad stabili iebalsotu.
Dotajā brīdī pelēkajā zonā atrodas. Tāds Bojana Bogdanoviča variants.
Nu gan atradi salīdzinājumu

     [+] [-]

, 2023-01-17 23:57, pirms gada
Heiteris parastais rakstīja: Nu gan atradi salīdzinājumu
Tīri statistika, Bogdanovičam 21ppg, KP 22ppg, abas komandas zem Play in.