Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Porziņģa restarts Dalasā: ar jaunām cerībām turpināt karjeru ''Mavericks''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Porziņģa restarts Dalasā: ar jaunām cerībām turpināt karjeru ''Mavericks''
Jaunais Dalasas trio: Džeisons Kids, Kristaps Porziņģis, Luka Dončičs. Foto: AP/Scanpix

Pēc iepriekšējās neveiksmīgi noslēgtās sezonas Kristaps Porziņģis ar savu lomu Dalasas ''Mavericks'' apmierināts nebija. Turbulences pilnā starpsezona un jauns galvenais treneris devis jaunu sparu un cerības arī latvietim, kurš aizvadījis reto starpsezonu, neatlabstot no savainojuma, bet gan ieliekot pūles treniņos, lai būtu labākajā fiziskajā formā no pirmās sezonas spēles.

Dalasas ‘’Mavericks’’ otro gadu pēc kārtas 2020./2021. gada sezonu noslēdza pēc pirmās izslēgšanas kārtas, otro reizi divu gadu laikā tajā zaudējot Losandželosas ''Clippers''. Ja 2019./2020. gada sezonā sērija noslēdzās pēc sešām spēlēm, tad pirms gada nepieciešamas bija visas septiņas, kur aukstasinīgāki izrādījās ‘’Clippers’’. Ne sevišķi apmierināts ar savu lomu izslēgšanas spēļu sērijā bija latvietis Kristaps Porziņģis, kurš to nekautrējās izrādīt preses konferencēs un noslēdzošajā sezonas intervijā. Joprojām Porziņģa nākotne Dalasā ir neskaidra, kamēr pati komanda darījusi visu, lai nākamajos gados tās zvaigzne Luka Dončičs turpinātu savu talantu apliecināt Teksasas štata pilsētā, ar spēlētāju noslēdzot maksimālo līguma pagarinājumu uz pieciem gadiem.

Turbulences pilnā starpsezona

Uzreiz pēc izstāšanas no cīņas par NBA titulu tā brīža galvenais treneris Riks Kārlails bija apņēmības pilns turpināt darbu ar komandu. ‘’Mums jāturpina būvēt komanda ap Luku. Šī būs svarīga starpsezona no vairākiem skatupunktiem,’’ toreiz atklāja Kārlails. Viņu aizstāvēja arī vienības īpašnieks Marks Kjūbans: ‘’Pastāstīšu, kā es redzu komandas trenēšanu. Izmaiņas netiek veiktas tikai pārmaiņu dēļ. To dara tikai gadījumos, ja ir kāds, kurš šo darbu var paveikt krietni, krietni labāk.’’

Tā izrādījās vien publiska retorika, jo neilgi pēc tam organizācijā notika lielākās pārmaiņas pēdējo gadu laikā. Kjūbans atlaida ilggadējo ģenerālmenedžeri Doniju Nelsonu, bet pāris dienas vēlāk darbu ar komandu vairs nevēlējās turpināt Kārlails. Iemesls šādam bijušā trenera solim nebija tālu jāmeklē – abi ar Nelsonu ir seni draugi un viens otram lojāli. Bijušais ''Mavericks'' treneris ātri atrada jaunu darbavietu, tiekot nozīmētam par Indiānas ''Pacers'' galveno treneri. Pēc šiem notikumiem pavērās priekškars ''Mavericks'' aizkulisēm iepriekšējās sezonas laikā, Dalasas gaiteņos notiekot cīņai par varu starp bijušo ģenerālmenedžeri Nelsonu un nu jau bijušo Kjūbana padomnieku Bobu Vulgarisu. Savukārt Kārlailam bijušas sarežģītas attiecības gan ar Dončiču, gan Porziņģi, un ik pa laikam novērots, ka Dončičs vulgāri vēršas pret ilggadējo ''Mavericks'' treneri.

Ātri vien ‘’Mavericks’’ atrada gan jaunu ģenerālmenedžeri bijušā ‘’Nike’’ izpilddirektora Niko Herisona personā, gan jaunu galveno treneri Džeisona Kida kandidatūrā. Par starpsezonas galveno mērķi klubs noteica noslēgt maksimālo ilgtermiņa līguma pagarinājumu ar slovēni Luku Dončiču, kurš publiski akcentēja, ka savu karjeru vēlas turpināt Dalasā. Lai to paveiktu oficiāli, Marks Kjūbans, jaunais galvenais treneris, izpilddirektors un Dirks Novickis, kuru starpsezonā piesaistīja kā padomnieku, devās uz spēlētāja dzimteni Slovēniju. Īsi pēc Tokijas olimpiskajām spēlēm 10. augustā puses parakstīja piecu gadu 207 miljonu dolāru vērtu pagarinājumu. ‘’Mēs vēlamies, lai Lukam ir līdzīga karjera kā Dirkam, pat vēl dižāka,’’ toreiz preses konferencē klāstīja Kjūbans.

Nelielas izmaiņas notikušas sastāvā. Uz Bostonas ‘’Celtics’’ tika aizmainīts Džošs Ričardsons, kuram nebija labākās attiecības ar Dončiču. Džejdžejs Rediks līdz galam sevi Dalasā traumu dēļ neapliecināja un starpsezonā lēma karjeru noslēgt. Itālis Nikolo Melli atgriezās Itālijā, pastiprinot Eirolīgas klubu Milānas ‘’Olimpia’’. Komandu papildinājuši divi basketbolisti no ''Knicks'' – Redžijs Buloks un Franks Ntilikina, savukārt no Hjūstonas uz Dalasu pārcēlās Sterlings Brauns. Ar citu ilggadēju Porziņģa komandas biedru Timu Hārdeveju ‘’Mavericks’’ pagarināja līgumu šajā vasarā (četri gadi, 77 miljoni ASV dolāru), bet centrs Bobans Marjanovičs saņēma divu gadu līgumu par septiņiem miljoniem dolāru.

Pastiprinājums vērojams arī treneru korpusā, tam pievienojot serbu speciālistu Igoru Kokoškovu. Kopā ar Kokoškovu Dončičs kļuva par Eiropas čempionu 2017. gadā, ceļā uz triumfu ceturtdaļfinālā pārspējot nevienu citu kā Kristapu Porziņģi un Latvijas izlasi. Kokoškovs kā asistents strādājis tādos NBA klubos kā ‘’Clippers’’, ‘’Pistons’’, ‘’Suns’’, ‘’Cavaliers’’, ‘’Magic’’, ‘’Jazz’’, ‘’Kings’’, bet vienu sezonu (2018./2019. gadā) bija ‘’Suns’’ galvenais treneris. Pēdējā darbavieta Kokoškovam bija Serbijas galvenā trenera amatā, ar to nekvalificējoties Tokijas olimpiskajām spēlēm. Savukārt Losandželosas ‘’Lakers’’ rindās pagājusī sezona pēdējā karjerā bija Džaredam Dadlijam, kurš devās līdz Džeisonam Kidam uz Dalasu un pievienojās treneru štābam.

Džeisons Kids - vai pareizā izvēle galvenā trenera postenim?

Džeisons Kids ir interesanta galvenā trenera izvēle pretrunīgās personības dēļ. Lai arī bijis spožs basketbolists, un tieši ar ‘’Mavericks’’ 2011. gada sezonā izcīnīja vienīgo spēlētāja karjeras NBA titulu, cilvēcisko rakstura īpašību dēļ pirmie divi mēģinājumi apliecināt sevi galvenā trenera garozā nav sekmējušies.

Pirmā iespēja trenera maizē Kidam bija pie Bruklinas ‘’Nets’’ stūres uzreiz pēc karjeras beigām. Pušu sadarbība noslēdzās jau pēc viena gada, jo Kids vēlējies noniecināt ģenerālmenedžera Billija Kinga ietekmi. Uzreiz pēc gada Bruklinā bijušais saspēles vadītājs saņēma piedāvājumu trenēt Janni Adetokunbo un Milvoki ‘’Bucks’’. Lai arī Kids deva zaļo gaismu grieķim, vairāki viņa lēmumi rotācijas un spēles izpratnes ziņa raisīja skepsi. Arī attiecībās ar spēlētājiem Kids nebija labākais piemērs, esot verbāli uzbrūkošs, aizvadot smagus treniņus, kā arī vienmēr vainojot neizdarībās spēlētājus nevis sevis pieņemtos lēmumus. ‘’Cilvēki domā, ka man neizdevās, taču man šķiet citādāk. Es iemācīju jaunajiem spēlētājiem darba ētiku un ko nozīmē būt profesionālam basketbolistam. Jannis kļuva par MVP, bet Kriss par Visu Zvaigžņu spēles dalībnieku,’’ ESPN raidījumā ‘’First Take’’ sevi aizstāvēja treneris.

Pēdējās divas sezonas Kids strādāja par Frenka Vogela asistentu Losandželosas ‘’Lakers’’, 2019./2020. gada sezonā kļūstot par NBA čempionu. Iespējams, šajā laikā speciālists ir ko mācījies, jo Dalasa var kļūt par Kida pēdējo iespēju apliecināt sevi galvenā trenera arodā. ‘’The Athletic’’ apskatnieks Džons Holindžers uzskata citādāk – lai arī pirmais gads var izrādīties sekmīgs, Džeisons Kids pratīs atrast veidus, kā nodedzināt tiltus ar savu darbavietu.

‘’Ja tu vēlies būt lielisks, ir jāstrādā. Ja tu vēlies būt labs basketbolists, ir jāstrādā. Ja tu vēlies būt vidējs vai zem vidēja līmeņa basketbolists, tad tev nav jāstrādā,’’ ar filozofiskām tēzēm par saviem basketbola uzskatiem ‘’Bucks’’ vadīšanas laikā dalījās Kids. ‘’Laukumā ir jākaifo. Domāju, kā trenerim tev ir jāskatās no malas un jāsaprot, ka puiši pieļaus kļūdas un tev ar tām ir jāsadzīvo. Jāveido patīkama atmosfēra, jāmet daudz trīspunktnieki un jāapstādina pretinieku uzbrukums spēļu galotnēs, lai uzvaram un domājam par nākamo spēli,’’ turpināja Kids.

Agresīva aizsardzība – tā ir viena no trenera Kida basketbola filozofijas stūrakmeņiem. Laikā pie ‘’Bucks’’ tā bija efektīva īstermiņā, bet vēlāk pretinieki tai zāles bija atraduši. Galvenais treneris neprata pielāgoties un atrast jaunus veidus, kā apturēt pretinieku uzbrukumus, tā vietā vainojot savus padotos. Filozofija par daudz tālmetieniem tika realizēta pirmajās divās ''Mavericks'' pārbaudes spēlēs, kopumā izmetot 63 trīspunktniekus, no kuriem realizēti tika vien 18. Savukārt darbu aizsardzībā Kids uzsver kā būtiskāko, pēc pirmajām uzvarām pārbaudes spēlēs slavējot Porziņģi un Dončiču: ‘’Abi sevi veiksmīgi pierādīja aizsardzībā, ko arī no viņiem pieprasām.’’

Kristaps Porziņģis un viņa nākotne Dalasā - ar optimismu vai piesardzību?

2020./2021. gada sezona latviešu spēka uzbrucējam bija sarežģīta. Īsi pirms tās Porziņģis veica meniska operāciju, un, iespējams, nedaudz sasteidza atgriešanos laukumā, kas īpaši aizsardzībā rezultējās ar snieguma pasliktināšanos. Lai arī statistiski tika aizvadīta līdzvērtīga sezona 2019./2020. gadam (20.1 punkts, 8.9 atlēkušās bumbas, 1.6 piespēles), spēlētāja loma uzbrukumā bija samazinājusies, kamēr slovēņa Lukas Dončiča - palielinājusies. Situācija kulmināciju sasniedza izslēgšanas spēlēs, kurās Porziņģim tika piešķirta ierobežota loma uzbrukumā – stāvēt stūrī un gaidīt iespējas izpildīt tālmetienus, kas tādā veidā paplašinātu laukumu uzbrukumā.

Porziņģis uzticētos pienākumus veica, taču pēcspēles preses konferencēs varēja pamanīt, ka apmierināts ar šo situāciju latvietis nav. ‘’Darīju, ko man prasīja gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Protams, tā bija nedaudz psiholoģiska cīņa ar sevi, jo neesmu radis tā spēlēt,’’ īsi pēc zaudējuma sērijas septītajā spēlē pret ‘’Clippers’’ pauda Porziņģis.

Pēc Dalasas sezonas beigām ātri vien uzvirmoja runas, ka Porziņģim ar Luku Dončiču nemaz tik labas attiecības neesot, kas robežojas ar savstarpēju nepatiku. Savukārt starp Latvijā zinošiem basketbola cilvēkiem bija vienprātība, ka Kristaps Porziņģis Dalasā visu maksimālā līguma termiņu nespēlēs un kādā brīdī komandu mainīs jeb tiks aizmainīts. ‘’Teikšu tā – aizvadītās sezonas beigās Porziņģis cerēja, ka tiks aizmainīts,’’ podkāstā ‘’The Hoop Collective’’ prātoja ESPN basketbola žurnālists Tims Makmahons.

‘’Manuprāt, šobrīd viss izskatās citādāk, jo Porziņģim ir sajūta, ka pēc treneru maiņas viss var mainīties. Viņam bijusi laba starpsezona, kurā viņš bijis vesels, viņam bijusi iespēja trenēties ne tikai pie savas spēles, bet arī ķermeņa,’’ turpināja ESPN žurnālists. Daļa taisnības teiktajā ir. Porziņģis šajā vasarā varēja pievērsties intensīviem treniņiem, jo starpsezonu sagaidīja bez nopietniem savainojumiem. Savukārt jaunais galvenais treneris Džeisons Kids vasaras laikā ieradās Latvijā, lai apciemotu Porziņģi un kopīgi pavadītu laiku. Kristaps gan atvainojās trenerim par sliktajiem laika apstākļiem, kamēr Kids viesošanos nosauca par pozitīvu pieredzi. ‘’Gribēju redzēt, kur atrodas viņa mājas. Vienmēr runājam par ģimeni. Dažreiz mums jāparāda, ka rūpējamies. Gribēju, lai viņš zina, ka rūpējos,’’ savas vizītes iemeslus vēlāk skaidroja Kids.

Kida rūpes Porziņģis novērtējis, pirmssezonas mediju dienā uzteicot jauno treneri: ‘’Viņa mērķis ir izmantot manas labākās īpašības laukumā. Man tas ir ļoti svarīgi, jo dod pārliecību. Treneris vēlas, lai laukumā jūtos komfortabli un ir iedrošinājis vērsties pie viņa, ja man ir citas domas, kā veiksmīgāk varu iekļauties komandas spēlē.’’ Pārbaudes spēles Porziņģis sācis spēka uzbrucēja postenī, un tās aizvadījis produktīvi. Uzvarā pār Jūtas ‘’Jazz’’ 16 minūtēs Porziņģis guva septiņus punktus, izcīnīja četras bumbas, atdeva trīs piespēles un bloķēja divus metienus, bet panākumā par ‘’Clippers’’ 19 minūtēs latvietis guva 15 punktus, izcīnīja piecas bumbas, atdeva četras piespēles un bloķēja trīs metienus. Tieši darbība aizsardzībā pirmajos mačos bijusi iepriecinoša, kamēr pavadītās minūtes laukumā regulārās sezonas laikā noteikti augs.

‘’The Athletic’’ apskatnieka Džona Holindžera ieskatā lielākā rūpe ir Kristapa Porziņģa veselība, un ‘’Mavericks’’ regulārās sezonas laikā jādomā par spēlētāja atpūtināšanu, lai latvietis bez nopietniem savainojumiem sagaidītu izslēgšanas mačus, ja tajās Dalasa kvalificēsies. Nevar aizmirst noklusušās runas par aizmainīšanu, kuras jebkurā brīdī atkal var nonākt dienaskārtībā. Nākamajos trijos gados Porziņģis pelnīs 101 miljonu ASV dolāru, kas var kļūt par šķērsli viņa aizmainīšanā, taču gadījumā, ja sadarbība ar Luku Dončiču arī trešajā sadarbības gadā vēlamos augļus nenesīs un Porziņģis nebūs apmierināts ar sev atvēlēto lomu, tad izmaiņas var sekot.

Vai Porziņģis un Dončičs beidzot pārvarēs pirmo izslēgšanas kārtu?

Ja tavā komandā ir tāds spēlētājs kā Luka Dončičs, tad tas jau nozīmē vismaz vietas garantēšanu izslēgšanas spēlēs, uzskata ‘’The Athletic’’ apskatnieks Džons Holingers. Žurnālists Dalasai Rietumu konferencē atvēl piekto vietu ar 50-32 bilanci, kamēr citi eksperti un basketbola žurnālisti ‘’Mavericks’’ Rietumos ierindojuši no trešās līdz piektajai pozīcijai. Vai vienībai izdosies beidzot pārvarēt izslēgšanas spēļu pirmo kārtu, būs atkarīgs gan no vienības izdarības, gan saņemtā pretinieka ''play-off''. Komandai vēl ir brīvi 16 miljoni ASV dolāru, kā arī tās īpašumā vēl ir pieejamas vairākas drafta izvēles, kuras var piedāvāt komandām maiņu darījumos. Viena 2023. gada drafta izvēle pienākas Ņujorkas ‘’Knicks’’ veiktajā darījumā ar Porziņģi.

Dalasas ‘’Mavericks’’ esošajā komplektācijā nevar uzskatīt par titula pretendenti, taču par neparedzamu komandu gan, jo tā var gan visus uzvarēt, gan arī visiem zaudēt. Būs interesanti vērot, vai trešajā kopīgajā sezonā Kristaps Porziņģis ar Luku Dončiču pratīs sastrādāties abos laukuma galos, kā arī vai Džeisons Kids pierādīs, ka asistenta darbā pavadītais laiks Losandželosā devis pozitīvas iezīmes.

  +1 [+] [-]

, 2021-10-13 10:34, pirms 3 gadiem
Ja godīgi, tad palasot visus komentārus, kas nāk no Dalasas puses (komandas un spēlētajiem) par to, cik labs KP būs šogad, tad izskatās pēc riktīgas KP-PR-trade-campaign-2022.doc

  -3 [+] [-]

, 2021-10-13 10:41, pirms 3 gadiem
Cerams ka stāvēs stūrī un netraucēs Lukam. Magic tā ir cita klase tomēr.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Hose Girtinjo
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2021-10-13 11:09, pirms 3 gadiem
Hose Girtinjo rakstīja: Kur pazudusi KP saukšana par nākošo Novicki? Beidzot nākuši pie prāta, ka te pat nav 1/4 no Novicka meistarības un harizmas.
Jūs atkal esat mākslīgi izveidots profils Sporta centra profils, lai mēs mestos aizstāvēt Kristapu Porzinģi. Ta nomierinies, ar Kristapu viss būs kārtībā. Salīdzināt dažādu laiku basketbolistus ir ļoti viegli, jo nav iespēja tiem tikties laukumā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2021-10-13 11:17, pirms 3 gadiem
asta rakstīja: Ja godīgi, tad palasot visus komentārus, kas nāk no Dalasas puses (komandas un spēlētajiem) par to, cik labs KP būs šogad, tad izskatās pēc riktīgas KP-PR-trade-campaign-2022.doc
Spēlētāji noteikti piedalās tajā kampaņā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2021-10-13 12:07, pirms 3 gadiem
Bostonietis rakstīja: Spēlētāji noteikti piedalās tajā kampaņā
Vecais, NBA ir trakākā ziepju opera pasaulē, kur visu laiku kaut kādi skandāli, intrigas, baumas, utt. Ko komandas PR menedžeri teiks darīt - tas arī tiks pateikts. Spēlētāji par to, pie tam, var netikt informēti, vienkārši viņiem pateikts, ka mums ir jāuzlabo KP tēls medijos, lai viņš, piemēram, justos komfortablāk komandā.

Tas noteikti jau ir izdarīts, jo par KP ir daudz komplimentu no visiem šīs priekšsezonas laikā, vienīgais nav skaidrs ar kādu mērķi - tiešām lai uzlabot attiecības vai arī lai notreidotu pēc mēneša-diviem.

  +1 [+] [-]

, 2021-10-13 12:18, pirms 3 gadiem
asta rakstīja: Vecais, NBA ir trakākā ziepju opera pasaulē, kur visu laiku kaut kādi skandāli, intrigas, baumas, utt. Ko komandas PR menedžeri teiks darīt - tas arī tiks pateikts. Spēlētāji par to, pie tam, var netikt informēti, vienkārši viņiem pateikts, ka mums ir jāuzlabo KP tēls medijos, lai viņš, piemēram, justos komfortablāk komandā.

Tas noteikti jau ir izdarīts, jo par KP ir daudz komplimentu no visiem šīs priekšsezonas laikā, vienīgais nav skaidrs ar kādu mērķi - tiešām lai uzlabot attiecības vai arī lai notreidotu pēc mēneša-diviem.
PR menedžeri tev var pateikt,lai tu nerunā par kaut kādiem skandāliem utt.Pat ne nerunāt,bet drīzāk ieteikt.Nevienam tur muti neviens netaisīs ciet.
Lai tās visas lietas paliek komandas iekšienē.Te nav skandālu.Kāpēc lai KP draugi un vēl vecie Knicks draugi neteiktu,ka viss ir labi?
Visi raksta,ka komandā atmosfēra ir lieliska.Video arī to parāda.Pat lielākie drāmu celāji no mēdijiem neko sliktu nesaka par nevienu.
Slēpts komentārs: Podariņķiss

     [+] [-]

, 2021-10-13 15:33, pirms 3 gadiem
Podariņķiss rakstīja: Galvenais, lai tas lempis nemaisās Lukam pa kājām. Cerams, ka drīz Lukam tiks atrasti normāli palīgi.
Īrvings esot gatavs palīdzēt Lukam. Derēs tavuprāt?

  -2 [+] [-]

, 2021-10-13 16:48, pirms 3 gadiem
Šogad KP at Magic Luka pacels to stenlija turzu, domāju īstais laiks

     [+] [-]

, 2021-10-13 21:14, pirms 3 gadiem
Vai jūs, džeki, varat Lukam aizsūtīt šo video?

https://youtu.be/f_UphWCvkj4