Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Durents atgriežas "Warriors"? Pavisam reāli un ne visai reāli scenāriji

Andrejs Siliņš

Durents atgriežas "Warriors"? Pavisam reāli un ne visai reāli scenāriji
Kevins Durents. Foto: AFP / Scanpix

Laikā, kad Latvijas basketbola līdzjutēji kaifoja par mūsu valstsvienības sniegumu, viena no spožākajām Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) superzvaigznēm Kevins Durents nolēma darīt zināmu, ka vēlas pamest Bruklinas “Nets”. Kur viņš nonāks?

33 gadus vecais Durents ir viens no labākajiem NBA spēlētājiem, kurš pat pēc vienas no smagākajām traumām profesionālajā sportā - Ahileja cīpslas plīsuma - joprojām nav mazinājis apgriezienus. Brīdī, kad Durents paziņoja, ka vēlas prom no Bruklinas, skudriņas izskrēja caur pilnīgi visu 29 pārējo klubu īpašnieku vēderiem. MVP kalibra spēlētājs, kuram ir spēkā līgums vēl uz četriem gadiem, tirgū pieejams reti.

“Nets” nodemonstrēja situāciju, kas raksturo mūsdienu NBA standartus, kuros spēlētājs ir pāri visam. Klubs pieļāva, iespējams, lielāko izgāšanos līgas vēsturē. Atgādināšu, ka pirms aizvadītās sezonas “Nets” atsevišķos kantoros tika izlikta kā galvenā favorīte uz titulu. Trīs gadus pēc projekta uzsākšanas sapnis pārvērties murgā. Klubs ieķīlāja savu nākotni, lai tiktu pie trim superzvaigznēm - iztērēta milzīga summa un atdota virkne drafta izvēļu. Trīs gados izcīnīta uzvara vienā (!) "play-off" sērijā...

Lai sarūpētu sev superzvaigžņu trio un izdabātu tā iegribām, klubs upurēja stabili uzņemtu kursu būvēt komandu pamazām - caur draftu, ar uz jaunajiem spēlētājiem balstītu kodolu, klubs upurēja lielisku treneri Keniju Etkinsonu, kurš nebija pa prātam jauniegūtajām superzvaigznēm. Klubs padevās Durenta un Kairija Ērvinga spiedienam noslēgt 40 miljonu līgumu ar Deandrē Džordanu, aizmainīja visus nozīmīgos lomu spēlētājus, lai tiktu pie Džeimsa Hārdena, kurš vēlāk pirmais no lielā trio pameta grimstošo kuģi, pretī saņemot spēlētāju (Bens Simonss), kurš tā arī pēc maiņas laukumā nedevās. Lai fiksi aizskrietu pēc rezultāta, tik upurēta veiksmīgi sāktā komandas kultūras veidošana.

Man personīgi vienmēr bijusi īpaša attieksme pret tiem superzvaigznes līmeņa spēlētājiem, kas visu karjeru aizvadījuši vienā komandā. Dirks Novickis, Manu Džinobili, Kobe Braients, Stefs Karijs - par spīti dažādiem laikiem lojalitāti pret komandu viņi vērtējuši augstāk par personīgajām interesēm. Durents atstājis iespaidu kā pilnīgi pretēji orientēts savās vērtībās. Tā teikt, ar ego pa priekšu. Taču klubu īpašniekiem basketbols ir ienesīgas uzņēmējdarbības paveids, tāpēc nevar pārmest viņu vēlmi pašūdināt savas komandas formastērpu ar Durenta uzvārdu uz muguras. Turpinājumā daži reālāki un ne tik reāli scenāriji, kur Durents attapsies jaunajā sezonā.

Portlendas “Trail Blazers”

Deimiens Lilards visas karjeras garumā bijis uzticīgs klubam, kas viņu ieveda NBA. Pēdējais brīdis būtu atalgot spēlētāju par šo lojalitāti. Ja vien Durents nekritīs zemē un nekārpīsies “nē, es negribuuu uz Portlenduuu”, tad darījums starp “Blazers” un “Nets” pat šķiet visai reāls. Jaunie talanti Šeidons Šārps un Anfernī Saimonss kopā ar citiem labumiem varētu šķist Bruklinai simpātisks piedāvājums. Lilards un Durents nav slēpuši simpātijas viens pret otra bumbas spēles prasmēm, un Džerami Grants kā trešais vadošais spēlētājs - šāda kombinācija varētu kļūt citām titula pretendentēm draudoša. Ja “Blazers” vēlas paspēt dāvāt Lilardam iespēju pacīnīties par titulu, tad šis ir viens no pēdējiem brīžiem.
Realitātes pieskāriens: 8

Fīniksas “Suns”

Ziemeļamerikāņu lielie mediji atsaucas uz spēlētājam tuvu stāvošiem, bet vārdā nenosauktiem resursiem un ziņo, ka Kevins turpmāk labprāt ķertu D vitamīnu Arizonas saulē. Ar “Suns” treneri Montiju Viljamsu Durents sastrādājies Oklahomsitijas “Thunder” laikos, kad NBA spēlētāju vidū augstu vērtētais speciālists bija asistents. Durents nav slēpis simpātijas pret “Suns” superzvaigznes Devina Bukera spēlēto basketbolu. Kopā ar Bukeru 2020. gadā abi izcīnīja Tokijas olimpisko zeltu. Fīniksas klubs ir labi ekipējies, lai varētu piedāvāt Bruklinai vērtīgus īpašumus apmaiņā pret Durentu. 2018. gada drafta pirmais numurs Deandrē Eitons pērnsezon nesaņēma gaidīto līguma pagarinājuma piedāvājumu no kluba, bet šovasar pretendē uz piecu gadu līgumu par 179 miljoniem dolāru. Eitons, kurš drusku tā kā uzmetis lūpu uz kluba vadību, varētu būt potenciālais dalībnieks “sign-and-trade” darījumā ar Bruklinu. Bet, ja nu Eitons kā ierobežots brīvais aģents izvēlas parakstīt līgumu ar citu klubu? Vēl aktuāls ir jautājums, vai “Nets” pieņemtu jebkādu darījumu, kurā nebūtu iekļauts Bukers. Runā, ka Bruklinas klubs nemaz neesot tik lielā sajūsmā par Eitonu, lai pieņemtu viņu kā galveno nekavējošo ieguvumu darījumā ar Fīniksu. Vai “Suns” būtu gatava Durenta dēļ šķirties no Bukera? Un vai pats Durents būs laimīgs nonākt Fīniksā bez Bukera?
Realitātes pieskāriens: 7

Maiami “Heat”

Pēc vēsajām ziemām Ņujorkā Kevins labprāt sauļotos arī Floridā - cita favorītkomanda viņam pašam esot “Heat”. Visu cieņu Džimijam Batleram, bet Maiami ir komanda, kas pēdējos gados demonstrē lielisku basketbolu arī bez tāda līmeņa superzvaigznēm, kāda ir Durents. Aizvadītās sezonas Austrumu konferences finālā “Heat” saskārās ar problēmām nojaukt “Celtics” uzcelto aizsardzības mūri, un Durenta pievienošanās varētu kļūt par veseri, kas šādus mūrus spētu sagraut. Lai Batleru, Kailu Lauriju un Bemu Adebajo (Adebajo nedrīkst iesaistīt darījumā) apvienotu ar Durentu, klubam varētu būt jāveic sarežģītas mahinācijas. Nav neiespējami, bet dārgi gan. Visticamāk, būtu jāsaka ardievas Taileram Hīro. Iespējams, jāatsakās arī no Dankana Robinsona. Pilnīgi skaidrs, ka būtu jāatdod virkne labu drafta izvēļu.
Realitātes pieskāriens: 8

Čikāgas “Bulls”

“Nets” visvairāk varētu vēlēties no “Bulls” nule kā maksimālo līgumu (215 miljoni piecos gados) saņēmušo Zeku Lavīnu. Tiesa, problēmas radītu noteikums, ka “sign-and-trade” darījumos nedrīkst iekļaut citus spēlētājus. Vēl varētu mēģināt iekārdināt Bruklinu ar Demāru Derouzenu un Petu Viljamsu. Ar to tāpat diezin vai pietiktu, lai Čikāga reāli cīnītos par čempiontitulu, bet tirgus liels un vispasaules ažiotāžas līmenis garantēts.
Realitātes pieskāriens: 5

Ņūorleānas “Pelicans”

“Pelicans” ir viena no daudzsološākajām līgas komandām. Ja izdotos saglabāt kodolu ar Zaionu Viljamsonu, Sīdžeju Makolumu, Brendonu Ingremu un Jonu Valančūnu vai vismaz vairākiem no viņiem (piemēram, bez Durenta līdzinieka Ingrema, kuru tieši aizmainītu), tad Durenta pievienošanās varētu pacelt šo klubu tam vēl nebijušos augstumos. Ņūorleānas klubam ir gan drafta izvēles, gan daudzsološi jaunie spēlētāji - divas lietas, kas noteikti interesētu Bruklinu šādā maiņas darījumā.
Realitātes pieskāriens: 7

Toronto “Raptors”

Vienīgais svešzemnieku klubs amerikāņu sporta lepnumā NBA demonstrēja atzīstamu sniegumu aizvadītajā sezonā un pirmajā “play-off” kārtā pakaitināja Filadelfijas ”76ers”. Jādomā, ka darījums, kurā būtu iekļauts Durents, nenotiktu bez sāpīgas šķiršanās no Skota Bārnsa. Pērnā gada ceturtais drafta numurs aizvadīja teicamu debijas sezonu, kļūstot par NBA labāko pirmgadnieku. Jautājums, uz ko “Raptors” prezidentam Masajam Udžiri būtu jāatbild - vai atteikšanās no 20 gadus vecas potenciālās superzvaigznes būtu tā vērta, lai tiktu pie 33 gadus vecas superzvaigznes? Savulaik Udžiri noriskēja ar Kavai Lenardu, un šis risks atmaksājās, izcīnot titulu vienīgajā sezonā, ko komandā pavadīja no "Spurs" iemainītais spēlētājs.
Realitātes pieskāriens: 6

Oklahomsitijas “Thunder”

Kas gan tas būtu par stāstu, ja Durents atgrieztos tur, kur savu ceļu NBA sāka ar cerībām aizvest komandu uz apsolīto zemi! Lebrons taču tā izdarīja! “Thunder” būtu labas lietas, ko iepakot sūtījumā uz Bruklinu - drafta izvēles un jaunie talantīgie. No kluba pozīcijām raudoties, gan nav daudz vērtīgu argumentu, lai šādā afērā iesaistītos. Durents kļūs tikai vecāks, bet Oklahomsitijas klubs uzņēmis pavisam citu komandas veidošanas filozofiju. Tiesa, arī “Nets” pirms Durenta bija uzņēmusi pavisam citu virzienu. Jebkurā gadījumā - šāda scenārija realizēšanās radītu neveiklu izjūtu daudz līmeņos.
Realitātes pieskāriens: 4

Ņujorkas “Knicks”

Kā nu bez Ņujorkas “nikerbokeriem”! Klubs, kas ir kā mēbele pilnīgi visās sarunās par NBA superzvaigžņu nākamajām pieturvietām. “Knicks” ir laba finansiālā situācija, ir jaunie talanti un ir astoņas (!) aizmaināmas drafta izvēles tiesības - pamatnoteikumi, lai vispār sāktu runāt par šādu darījumu. Ja Kevins izcīnītu “Knicks” komandai čempiontitulu, cilvēki viņu ieceltu dievu kārtā. Visticamāk gan, Durents nonāktu komandā, ar ko viņš noteikti necīnītos par titulu, bet saņemtu to, no kā visvairāk baidās - kritiku. Un visa līdz šim saņemtā kritika būtu ziediņi, salīdzinot ar to, kas veltos pār viņa galvu Ņujorkā. Vai tas ir vajadzīgs uz kritiku īpaši jūtīgajam Durentam?
Realitātes pieskāriens: 7

Memfisas “Grizzlies”

Lai Memfisa spertu nākamo soli, Dža Morantam ir vajadzīgs Visu zvaigžņu spēles līmeņa komandas biedrs. No “Grizzlies” pozīcijām raugoties, Durenta piesaiste būtu taisni laikā. Visticamāk, tas nozīmētu atteikties no Džerena Džeksona un Desmonda Grīna - diviem daudzsološiem jaunajiem un vēl veselas virknes drafta izvēļu, kas “Nets” būtu salda kompensācija par atdotajām drafta izvēlēm Džeimsa Hārdena darījumā. Kā lielākoties, arī šajā gadījumā jautājums būtu par to, vai komandas ir gatavas atteikties no labiem pamatiem nākotnei, lai ietu uz visu banku tagadnē?
Realitātes pieskāriens: 8

Goldensteitas “Warriors”

Kad parādījās ziņas, ka Durents nebūtu pret iespēju atkal pievienoties “Warriors”, mana, kā Sanfrancisko komandas spēlētā basketbola līdzjutēja, pirmā reakcija bija - paldies Kevinam par ieguldījumu divu čempiontitulu izcīnīšanā, bet:

Nav vērts ieslīkt visā Durenta un “Warrriors” attiecību vēsturē. Brīdī, kad dažādas variācijas par spēlētāja motivāciju pamest Goldensteitu 2019. gadā vairs nav Durentam izdevīgas, tām no viņa puses tiek uzlikts zīmogs “mediji vainīgi, mediji tikai grib intrigas”. Nupat, tieši tāpat kā pirms Durenta pievienošanās komandai, “Warriors” pierādīja, ka Durentam šī komanda ir vairāk vajadzīga, nekā šai komandai Durents. Spēlētājam ar tik lielu ego ir svarīgi, lai viņu atceras kā labāko. Viņš, iespējams, ir labākais punktu guvējs līgas vēsturē, viens no - noteikti. Bet atgriešanās komandā, kas pēdējo astoņu gadu laikā izcīnījusi četrus titulus, viņu uz visiem laikiem izsvītrotu no to kandidātu saraksta, kas mēģina sasniegt Maikla Džordana un Lebrona statusu. Nemaz nerunājot par to, ka "Warriors" līdzjutēju acīs viņš nekad nebūs labākais, jo šo statusu jau rezervējis Karijs, kuram, šķiet, tas patiesībā rūp daudz mazāk.

Tīri praktiski lūkojoties, “Warriors” būtu ļoti labs materiāls, ko piedāvāt “Nets” šādā maiņas darījumā. Džordans Pūls, Džeimss Vaizmens, Džonatans Kuminga - šie trīs jaunekļi vien jau ir ko vērti. Taču tas ietu absolūti pretrunā ar kluba nu jau ilgstoši un izcili veiksmīgi piekopto filozofiju savu komandu būvēt ilgtermiņā caur draftu un savu spēlētāju attīstīšanu. Tomēr atgriežos pie iepriekš minētā - visu klubu īpašnieki gribētu Durentu savā komandā, un arī Džo Leikobs un Pīters Gūbers nav izņēmums. Ja īpašnieku duets uzstās, ģenerālmenedžerim Maiersam nekas cits neatliks kā mēģināt vienoties par darījumu.
Realitātes pieskāriens: 5

Bruklinas “Nets”

Vienoties par darījumu, kurā “Nets” būtu apmierināta ar pret Durentu pretī saņemto, var izrādīties smagāk un ilgāk, nekā abas iesaistītās puses to vēlētos. Lai cik ieinteresēti būtu pārējie līgas klubi, izveidot piedāvājumu, ar ko Bruklina būtu apmierināta, pilnīgi visiem ir ļoti sarežģīti. Šī situācija var būt pat izšķiroša “Nets” ģenerālmenedžerim Šonam Marksam. Jaunzēlandietis, kurš kopā ar Raimondu Miglinieku savulaik aizveda Vroclavas “Šļask” līdz Polijas zeltam, pie Bruklinas ruļļiem ir kopš 2016. gada. Viņa vadībā tika uzņemts kurss uz jauno spēlētāju attīstību un viņa vadībā tas krasi tika nomainīts uz “jāuzvar tūlīt ar superzvaigznēm sastāvā”. Kas zina, varbūt Markss nevienosies par darījumu, un Durents tomēr iesāks sezonu turpat kopā ar saviem zēniem Bruklinā? Varbūt klubi, kas būs gatavi veikt darījumu, nespēs garantēt Kevinam papildspēkus, lai cīnītos par titulu, un Durents nolems tomēr palikt? Līdzīgi kā Kobe 2007. gadā vispirms pieprasīja maiņu, un “Bulls” pat bija gatava to veikt, bet “Lakers” pretī prasīja tik daudz, ka Braientam vairs nebūtu nopietnu komandas biedru, ar ko cīnīties par titulu. Viss beidzās ar Kobes palikšanu Losandželosā un jau pēc dažiem gadiem izcīnītiem čempiontituliem. Vēsture mēdz atkārtoties.
Realitātes pieskāriens: 7

Kurā komandā jauno sezonu sāks Durents?

  • 37

  • 47

  • 17

  • 9

  • 15

  • 9

  • 17

  • 191

  • 57


  +1 [+] [-]

, 2022-07-08 12:49, pirms 2 gadiem
Grūti iedomāties maiņas, redz kā ir tāpēc ir teiciens, "Labs nāk ar gaidīšana" ,bet Nets gribēja visu uzreiz, labi spēlētāji komandā, bet Durants, nav nekāds Dievs un ja Neta-Wariors veiks minēto maiņu, tā būs stūlbākā maiņa, kādu esmu redzējis!

  +1 [+] [-]

, 2022-07-08 18:16, pirms 2 gadiem
nu beidziet pļūtīt, pilnīgi nereāli. lai aizmainītu tos spēlētājus, čempioniem, pret viņu, GM jābūt dzemdībās nomestam uz grīdas. kapēc labākajai komandai atdot nākotnes čempjus pret vienu, jā, labu, bet tikai vienu spēlētāju, kurš nemainīs neko, ja visi ir ar labu veselību?

     [+] [-]

, 2022-07-09 01:03, pirms 2 gadiem
Labs apkopjums! Ir vairākas komandas, kam jādod viss, lai cerētu vinnēt tagad. Nop vietā mainītu pat Zionu

     [+] [-]

, 2022-07-10 15:34, pirms 2 gadiem
Tak uz Wizards viņš ies