Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Valters: "Visiem draugs nevaru būt"

Jānis Celmiņš

Valters: "Visiem draugs nevaru būt"
Valdis Valters
Foo: LTV Sports

Otrdien 3.novembrī "Sporta studijā" LTV7 ciemojās basketbola treneris Valdis Valters. Visai pretrunīga personība, bet vienaldzīgas attieksmes pret Valteru laikam nav nevienam.

Jau pašā sākumā studijas viesim tika jautāts, kā viņš pats tiek galā ar situāciju, ka vieni viņu slavē, bet citi nozākā? ”Tā ir normāla pieeja – ja ir labi atbalstītāji un arī kritiķi, bet kā savulaik teica Sergejs Belovs, nevar būt tā, ka esi visiem draugs, tad tas ir slikts cilvēks.” Viesis sacīja, ka ir gatavs diskutēt twitter portālā - modernie tehnoloģijas līdzekļi viņu padarot pieejamu ikvienam. ”Es nestrīdos, vienkārši jābūt gatavam atbildēt uz jebkuru jautājumu par jebkuru tēmu. Nevis slēpties. Es esmu gatavs un tā ir tā ir jaunā pieeja, ko klubs man arī uzdeva pašā sākumā, es gan biju skeptisks, bet pagaidām to turpinu. Kas jādara, tas jādara.”

Valters atzina, ka pēc krīzes visi klubi ir nonākuši citādā situācijā. Kad atjaunoja VEF komandu, bija pavisam cita nostāja, tagad viss ir mainījies. Vismaz FIBA un VTB turnīri ļoti daudz dodot basketbolistu attīstībā. BBL tagad ir divkārt vājāks nekā iepriekš, tāpēc izvēle esot pareiza. Pagājušo gadu neesot bijis mazāk spēļu, tagad LBL mazāk jāspēlē, bet toties kvalitatīvākas cīņas kopumā. Daudzi pārmet, ka četri turnīri esot par daudz un īpaši tiek apspriesta spēlēšana VTB līgā. ”Pretinieki mūs nežēlo un tas ir pavisam cits līmenis, lielākā daļa vispār pirmo reizi spēlē ārzemēs. VTB nav nekādi mīnusi, tur paņemts futbola čempionu līgas princips, maksā naudu par katru spēli. Nesaprotu, kāpēc šī līga tiek nozākāta, ja par krievu naudu var uztrenēt Latvijas basketbolistus? Budžets jau nākamajai sezonai esot savākts. Ir jāspēlē pret stipriem pretiniekiem, ir jāmācās no stiprajiem un ir jāprogresē.”

Valters teica, ka komandas vadība esot izstrādājusi pareizu stratēģiju un tas attiecoties uz visām jomām. Esot sevi jāpierāda, tāpēc arī dažādas sabiedriskās aktivitātes un skatītāji studijā turklāt varēja redzēt uzdejojam arī VEF karsējmeitenes. Jaunā stratēģija VEF Rīgai būšot ļoti vienkārša – četri plus četri plus četri. ”Tas nozīmē – būs četri ārzemnieki, četri Latvijas izlases spēlētāji un četri jaunās paaudzes basketbolisti, 1990. gads un jaunāki. Ar katru gadu virzīsim komandā jaunos spēlētājus un pēc trim četriem gadiem komanda izskatīsies pavisam savādāka, šobrīd vēl esam nulles punktā, jo nav to jauno spēlētāju, ko paņemt.”

Daži skatītāji pārmeta, kāda jēga bija sākt pret „Himki” komandu ar četriem leģionāriem, ja mūsu pašu puiši nebūtu vairāk zaudējuši. Valters uz to atbildēja, ka tā tomēr ir komandas taktika un vieni un tie paši jau visu spēli neaizvada. Komandas puišus viņš varot tikai uzteikt par uzcītību treniņos un spēlēs. ”Es jau arī labprāt komandā gribētu redzēt Zaķi, Strēlnieku, Bertānu, bet tas nav iespējams un viņi spēlē Ventspilī. Nav tā kā Lietuvā, kur ir vairāki simti labu jauno basketbolistu, te nav ko izvēlēties. Ventspils un VEF dara labu darbu ar jaunajiem spēlētājiem un ja kāds pārmet, tad tā ir muļķība.Ko tad tiem jaunajiem darīt - spēlēt tikai LBL un neprogresēt? Visi tagad priecājas par vairāku izlases basketbolistu diskvalifikāciju, bet kas tad spēlēs?”

Skatītāji jautāja arī par sastāva komplektāciju un basketbolistu tirgus cenu Latvijā. Katra prece maksājot naudu, it īpaši baltie centri. Tā ap 10 tūkstošiem eiro mēnesī un vēl vairāk, VEF ir ieguvis šos spēlētājus par diviem līdz trim tūkstošiem eiro. ”Mēs gribam nospēlēt sezonu, bet nedrīkstam palikt parādā vispār vai nemaksāt naudu trīs četrus mēnešus. Ir jāstrādā ar tiem, kas ir un krievi pat brīnās par Ņeļubova progresu. Ja ir liela nauda, var pirkt, bet ir vienkārši pašiem jāstrādā.”

Vai pats Valters nejūtas daļēji atbildīgs par to, ka saviem bijušajiem audzēkņiem un arī dēliem nav iemācījis disciplīnu un kārtību ārpus laukuma? ”Es visu laiku esmu iepriekš cīnījies par disciplīnu. Šai VEF komandai nav muļķības galvā, bet tusētāju paaudzei tā ir. Tu vari mācīt, vari sist, vienalga ko darīt, bet viņi tāpat aizskries naktī projām. Tā bija, arī ar saviem dēliem es tāpat esmu cīnījies. Viņi laikam ir laimīgi, ka vairs nedzīvo ar mani kopā. Es šos pārkāpumus neatbalstu, man var uzvelt vainu vai neuzvelt, bet tāda ir tāda situācija. Katram jāzina sava norma.”

Pats treneris teica, ka par valsts izlases vadīšanu vairs nedomājot, jo neko daudz jau nevarot izmainīt. Ja to darot, tad pilnīgi visas vasaras esot jāziedo tikai basketbolam. Par Kristapu Valteru tēvs sacīja, ka bijis ļoti neapmierināts ar viņa spēli izlasē, bet tagad Spānijas ACB līgā esot daudz labāk. Agrāk pašam bijis vairāk jāuzņemas līdera loma vājākās komandās, tagad Kristaps kopā ar spēcīgajiem izskatās labāk, esot progress. ”Viņam gan elks bija Rodmens un Kristapam ir tā, ka visu laiku vairāk grib būt tas negatīvais, nevis pozitīvais, tas spēlē zināmu lomu. Spānijā viņš tagad ir labais, Latvijā atkal būs sliktais.”

Valters pats nožēlojot, ka savulaik VEF komanda tika likvidēta. Kā parodija vecumā braukt uz ārzemēm viņš vairs nav gribējis braukt. ”Tas jādara labākajos gados – jāpelna labākā nauda un jāspēlē labākais basketbols. Tos, kuri brauc par katru cenu un par katru kapeiku, pazemo savu vārdu , es nesaprotu.” Tagadējais mērķis esot radīt labu VEF komandu un tad jau varēs meklēt aizstājēju. Valters atcerējās arī agrākos VEF laikus un slavu. ”Toreiz jau visi dabūja augstāko izglītību un pēcāk ieņēma augstus posteņus, izsitušies pat līdz premjeram. Tad sāka spēlēt cita paaudze un izglītība nebija primārā un tā tas aizgāja. Tagad mēs palīdzam jaunajai paaudzei ne tikai trenēties, bet iegūt izglītību.”

Valters atklāja, ka drīz uzsāks arī jaunu akciju un izvietos komandas mājas lapā epizodes no senāko laiku vefiņa spēlēm. Fiziskajā ziņā gan paaudzes salīdzināt grūti, tagad basketbols daudz atlētiskāks un ātrāks. Pašam tagad nemaz sava spēle vairs nepatīkot. Interese gan toreiz bijusi milzīga, kad 80.gadu vidū Rīgā bijusi tūre, tad biļešu pieteikumi bijuši ap 250 000 tūkstošiem uz aptuveni 5000 vietām Sporta pilī.

Vēl tika diskutēts par jauno iespējamo Latvijas vīriešu izlases treneri – kandidātus vārdus LBS paziņos otrdien, 4.novembrī. Valtera viedoklis par vietējo treneri sekojoša - ”Iztērētā nauda un pieaicinātie cilvēki līdz šim ir devuši rezultātu ?Atbilde ir nē, tāpēc mūsu paša trenera izvēle ir pareiza. Cik man zināms, ir divi kandidāti - Ainārs Bagatskis un Agris Galvanovskis, viens trenē Krievijas Superlīgas komandu, otrs Latvijas čempionus, kandidatūras pieņemamas.”

Valters pats vairs nenodarbojas ar sponsoru piesaisti, pēdējo reizi tas bijis vēl "Brocēnu laikos". Katrs strādā savā lauciņā. VEF gan varbūt tagad ir kā ienaidnieks vecajiem klubiem. ”Man jau visu grib piesiet – ka es Baronu noņēmis no BBL un arī ASK. Protams, ka es par visu interesējos, bet ir taču neatkarība. Tikpat labi varēja arī VEF uzmest, visādi varēja būt. Diskusijas ar Uvi Helmani vispār bija teātris. Pats viņš iedeva to interviju un tā arī viss sākās, Janičenoks to arī tagad skaidri un gaiši pateica pēdējā intervijā.”

Valters sacīja, ka VTB līgu diezin vai sagaida tāds pats liktenis kā NEBL. Toreiz gribēja ieņemt visu Eiropu, bet neieņēma, vajadzēja taisīt reģionālo līgu. Vai trenera karjeras laikā bijušas arī kļūdas? ”Protams. Treneris jau vispār nav tas labākais darbs, arī tad , kad komanda uzvar.” Kāpēc izjuka Valtera basketbola skola? ”Neatbalstīja ne valsts, ne basketbola savienība, ne pašvaldība. Darīju visu ko varēju, bet nebija arī savas bāzes un vēl sākās Eiropas likumdošana, privātajiem bija grūti izsisties, sākās birokrātija.”

Kāpēc latviešiem pietrūkst uzvarētāju psiholoģijas? ”Ar tādu ir jāpiedzimst, paraugs visiem pasaulē ir Federers un Nadals, kā pārvarēt stresa situācijas, ka pat mīmika nemainās. Viņi turklāt ir vieni paši, nemaina kā basketbolā. Ir jāpiedzimst ar tādu domu, ka gribi būt labākais un tam jāpakārto visa dzīve – jātrenējas, laicīgi jāiet gulēt. Saņemot pirmo lielāko naudu bieži vien pazūd tā uzvarētāju psiholoģija, nevar no daudz kā atkāpties.”

Informāciju sagatavoja:
LTV Sports

 +19 [+] [-]

, 2009-11-04 10:31, pirms 14 gadiem
lai arī ko Valdis stāsta par basketbolu, viedoklis ir interesants..

 +28 [+] [-]

, 2009-11-04 10:35, pirms 14 gadiem
Patika,ka vinsh nesaudzeeja savu deelu un nebija vina puseee.............!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +13 [+] [-]

, 2009-11-04 10:39, pirms 14 gadiem
Beidzot VV runāja! Nevis fantazēja...
Nebija īpaši daudz pasaku-bet samērā reāls un objektīvs viedoklis...

Cerams, ka uz vecumu kļūs vēl prātīgāks!

 +12 [+] [-]

, 2009-11-04 10:41, pirms 14 gadiem
Nu bet kā tā smukā meitene studijā uz mutes novilka gan bija rēcīgi

  +7 [+] [-]

, 2009-11-04 10:44, pirms 14 gadiem
Gribeeju parsleegt kad tas vecenes skreejs virsuu un sauca:

VEFIŅ VEFIŅ VEFIŅ VEFIŅ

  +5 [+] [-]

, 2009-11-04 10:45, pirms 14 gadiem
Zorix rakstīja: Gribeeju parsleegt kad tas vecenes skreejs virsuu un sauca:

VEFIŅ VEFIŅ VEFIŅ VEFIŅ
nebūtu tā bļaušana-tīri labs foniņš vīriem bija...
smaidīja kā trakas...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Mr.Burns

 +12 [+] [-]

, 2009-11-04 10:51, pirms 14 gadiem
Tīri sakarīga un cilvēcīga,bez izpušķojumiem intervija!Valteru varēja apskatīt pavisam citā noskaņā.Patika!

 +11 [+] [-]

, 2009-11-04 10:56, pirms 14 gadiem
laba intervija...

 +11 [+] [-]

, 2009-11-04 10:56, pirms 14 gadiem
alchamons rakstīja: valdis: kristaps grib būt rodmens, skandalozs basketbolists.Latvija ka rodmens bet italija ka labais.

rodmens bija traks basketbolists gan laukuma gan arpus ta, bet kristaps bija nevis traks, bet slinks LV izlasē un nezinu vai rodmens ir sutijis dir** trenneri...
Rodmens drošvien ne tikai to ir atļāvies...

 +11 [+] [-]

, 2009-11-04 10:56, pirms 14 gadiem

Par sadaļu, kurā Valdis pieminēja Kristapu un Rodmenu es pamatīgi ierēcu.
Viens ir gribēt, otrs izdarīt.
Rodmenu neviens līgā nesaprata. (izņemot Lielo Filu, pats laikam sevi kkur saskatīja )Rodmens ir nācis no nabadzīgas ģimenes, uz visiem puikiem bija vienas labās bikses un tad valkāja uz maiņām viņas. Ļoti emocionāls cilvēks. Cilvēks darīja ko gribēja, atļāvās daudz, bet vai tas traucēja viņam laukumā strādāt par 150%. Tādu melno darbu kādu viņš darīja savos labākajos gados neviens vēl šodien nav spējis atkārtot. Vienīgais ko Kristaps ir spējīgs šai sakarā atkārtot ir dzeršana un tusēšana, tikai pat tajā viņš nevar līdzināties Denisam. Plika iedzeršana Kojotā, galīgi nav Rodmena stilā...
Pāris vārdos - Laukumā spēlēja ar Sirdi un dvēseli, vienmēr gribēja pierādīt, ka ir labāks par tā brīža zvaigznēm. Ārpus laukuma viņam bija maz draugu, bet tas netraucēja ālēties kā trakam.

  +1 [+] [-]

, 2009-11-04 11:00, pirms 14 gadiem
viedoklis rakstīja: Rodmens drošvien ne tikai to ir atļāvies...
Ir, ir...
Arī lielam Admirālim ir pateicis, ka viņam pie vienas vietas tā viņa ticība un komandas labā slava

  +7 [+] [-]

, 2009-11-04 11:07, pirms 14 gadiem
Tieshi ta neraustishanas ko pateikt ari rada sava veida respect pret VV...

 +13 [+] [-]

, 2009-11-04 11:14, pirms 14 gadiem
sodien kaut kaa mazaak VV noliceeji. laikam beidzot noklausiijaas visu VV teikto nevis tikai no konteksta izrautas fraazes
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2009-11-04 11:50, pirms 14 gadiem
žēl, ka neredzēju. Bet paredzēju, ka Rīmenis, esot bailīgs žurnālists, neko asu nepajautās.

  +3 [+] [-]

, 2009-11-04 12:10, pirms 14 gadiem
tik tiesham nevienam nav vakardienas studijas ieraksts ? gribas atkartojuma karsejmeitenju izgajienu redzet ar visu grand finale ...

  -1 [+] [-]

, 2009-11-04 12:23, pirms 14 gadiem
Laikam V.V.pārņēmis Butauta iemaņas. Spēlēt 4+1.

  +2 [+] [-]

, 2009-11-04 12:28, pirms 14 gadiem
MLee rakstīja: " * 5x NBA Champion (1989, 1990, 1996, 1997, 1998)
* 2x All-Star (1990, 1992)
* 2x NBA Defensive Player of the Year (1990, 1991)
* 2x All-NBA Third Team Selection (1992, 1995)
* 7x NBA All-Defensive First Team Selection
* 7x NBA Rebounding Champion (1992–1998)
2 reizes allstar speleejis, biju domajis,ka vins vairāk tajās ir spēlējis!
"

Tas laikam visu izsaka, kurš ne tikai ārpus laukuma bija karalis tusiņos, bet arī laukumā!

     [+] [-]

, 2009-11-04 12:39, pirms 14 gadiem
dawaj.. man vajag video..
es grib pats dzirdēt ko Valčs runā..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-11-04 13:11, pirms 14 gadiem
MLee rakstīja: " * 5x NBA Champion (1989, 1990, 1996, 1997, 1998)
* 2x All-Star (1990, 1992)
* 2x NBA Defensive Player of the Year (1990, 1991)
* 2x All-NBA Third Team Selection (1992, 1995)
* 7x NBA All-Defensive First Team Selection
* 7x NBA Rebounding Champion (1992–1998)
"

Tas laikam visu izsaka, kurš ne tikai ārpus laukuma bija karalis tusiņos, bet arī laukumā!
biju domaajis, ka vins vairakos allstar piedalijies, bet izradas divos tikai!

  +3 [+] [-]

, 2009-11-04 13:38, pirms 14 gadiem
karsējmeitenes bija epic fail , un tas kā tas intervētājs tā mzliet brauca virsū valteram arī bija rēcīgi , atceros vienu teikumu "gaidam skatītāju zvanus , droši vien būs daudz kritikas , kā nekā studijā ir valdis valters "
taču respekt viņam ,ganjau pēc pāris gadiem kāds no vefiņa būs izlasē

  +2 [+] [-]

, 2009-11-04 13:42, pirms 14 gadiem
tas točna, visiem labs nebūsi un arī nevajag

  +1 [+] [-]

, 2009-11-04 13:49, pirms 14 gadiem
Raitcha rakstīja:
Par sadaļu, kurā Valdis pieminēja Kristapu un Rodmenu es pamatīgi ierēcu.
Viens ir gribēt, otrs izdarīt.
Rodmenu neviens līgā nesaprata. (izņemot Lielo Filu, pats laikam sevi kkur saskatīja )Rodmens ir nācis no nabadzīgas ģimenes, uz visiem puikiem bija vienas labās bikses un tad valkāja uz maiņām viņas. Ļoti emocionāls cilvēks. Cilvēks darīja ko gribēja, atļāvās daudz, bet vai tas traucēja viņam laukumā strādāt par 150%.
Nu es neteiktu, ka tikai Fils. Chaks Deilijs bija pirmais ar ko Rodmenam bija labs kontakts no treneriem un tas, ka Deilijs aizgaja no basketbola bija trieciens Rodmenam, par kuru vins intervijas runaja raudadams. Pec tam vins gandriz uztaisija pasnavibu sava masina. Un tiesi pec si gadijuma vins saka savu slaveno dzives stilu, ka vinam piedr....t visu bija - frizuras, meikaps, kazas ligavas kleita, tusini utt.

  +1 [+] [-]

, 2009-11-04 14:52, pirms 14 gadiem
Capital rakstīja: karsējmeitenes bija epic fail , un tas kā tas intervētājs tā mzliet brauca virsū valteram arī bija rēcīgi , atceros vienu teikumu "gaidam skatītāju zvanus , droši vien būs daudz kritikas , kā nekā studijā ir valdis valters "
taču respekt viņam ,ganjau pēc pāris gadiem kāds no vefiņa būs izlasē
shogad jau bija freimanis un jahovics, nu labi vinji nespeeleeja, bet arii liidz tam pasham 12niekam ir jaatiek,turklaaat freimanim un jahovicam(ja beigsies tas murgs ar traumaaam) veel viss priekshaa

     [+] [-]

, 2009-11-04 16:43, pirms 14 gadiem
valters vnm pasaka visu, ko domaa un, taapeec cienu vinju!

     [+] [-]

, 2009-11-04 16:48, pirms 14 gadiem
Rodmenam nu ALL STAR izlase ieklusana trauceja tiesi tas kas vins bija.../ jaunatnes elkam tomer par baisu /.

  -1 [+] [-]

, 2009-11-04 16:51, pirms 14 gadiem
Un Madonna ari vinam piedereja-diez vai Kristapam tas spid /pat ja Madonna ir kluvusi vecaka/
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-11-06 11:34, pirms 14 gadiem
nja kads redzeja kāds vienai dejotājai Fail bija? vnk

     [+] [-]

, 2009-11-12 12:19, pirms 14 gadiem
doktorss rakstīja: Un Madonna ari vinam piedereja-diez vai Kristapam tas spid /pat ja Madonna ir kluvusi vecaka/
Tu esi šiks calis,sitaa pateikt.