Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Banki pēc uzvaras Spānijā: ''Analizējot 40 minūtes, mums ir daudz, ko pārdomāt''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Banki pēc uzvaras Spānijā: ''Analizējot 40 minūtes, mums ir daudz, ko pārdomāt''
Luka Banki. Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase ceturtdienas vakarā Saragosā ar uzvaru pār titulēto Spāniju sāka ''EuroBasket 2025'' kvalifikācijas ciklu. Pēcspēles preses konferencē ''Trīs Zvaigžņu'' galvenais treneris Luka Banki izteicās, ka, viņaprāt, Latvija uzvaru bija pelnījusi, bet, analizējot visu spēli, esot daudz lietu, ko pārdomāt. Rihards Lomažs ieskicēja, cik īpašs mačs tas viņam bijis.

''Vēlos apsveikt visu savu valsti, savu komandu ar uzvaru. Šī ir pirmā spēle, mēs tikai sākam [kvalifikāciju]. Protams, ir jauki izcīnīt uzvaru, bet mēs zinām, ka varam spēlēt daudz labāk. Vienmēr ir patīkami doties mājās ar uzvaru,'' pēcspēles preses konferencē teica Rihards Lomažs, Latvijas izlases rezultatīvākais spēlētājs uzvarā pret Spāniju.

''Ļoti labs veids, kā sākt šo jauno nodaļu. Atrasties Spānijā deva īpašas sajūtas visiem – spēlēt pret vienu no pašām spēcīgākajām Eiropas komandām padarīja šo vakaru īpašu. Esmu priecīgs par uzvaru, bet, analizējot 40 minūtes, mums ir daudz, ko pārdomāt – mūsu kontrole pār viņu [spāņu] agresivitāti. Ir iespaidīgi, kā viņi prot izmantot savu fizikalitāti, agresivitāti un ātrumu, lai provocētu kļūdas, no kurām mēs nebijām spējīgi izvairīties. Taču ar nosvērtāku spēli ticu, ka bijām pelnījuši paņemt uzvaru šajā spēlē un doties tālāk uz nākamo cīņu mājās. Spēle savu fanu priekšā būs vēl viena īpaša diena. Esmu priecīgs doties atpakaļ uz Latviju ar šo prestižo uzvaru,'' sacīja Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais stratēģis Luka Banki.

''Ko lai saka? Tagad ir laiks parādīt, ka pagājušajā vasarā paveiktais nebija nekāda kļūda un veiksme. Esam gatavi šim. Esam gatavi mūsu pretiniekiem. Viņiem mūs jārespektē. Esam gatavi apliecināt savu kaislību un mīlestību, un savas personības laukumā. Tas principā ir viss,'' atbildot uz spāņu žurnālista jautājumu par to, cik svarīgi šajā kvalifikācijas grupā ir noturēt to pašu enerģiju un spēles līmeni, ko Latvija demonstrēja aizvadītajā vasarā Pasaules kausā, teica Rihards Lomažs.

Savu atbildi Spānijas žurnālista jautājumam sniedza arī Latvijas valstsvienības itāļu stratēģis: ''Pilnībā piekrītu [Rihardam Lomažam]. Ir jāsaprot, ka tas bija ļoti svarīgs turnīrs, svarīga nodaļa trīs gadu garumā, jo sākām no priekškvalifikācijas spēlēm pret Rumāniju un Baltkrieviju pirms iekļuvām pamatkvalifikācijā, sakrājot 15 uzvaras 16 spēlēs, pirms sasniedzām Pasaules kausa finālturnīru. Neraugoties uz savainojumiem un iztrūkumiem sastāvā, pierādījām, ka protam pielāgoties. Arī kā pierādījām šovakar, mūsu spēle un identitāte nav cieši saistīta ar spēlētājiem. Varam piesaistīt jaunas sejas, kā šovakar, un spēlēt nopietnu basketbolu.''

Pagājušo sezonu Rihards Lomažs sāka Spānijas ACB līgas klubā ''Basket Zaragoza'', kas mājas spēles aizvada turpat, kur notika vakardienas duelis starp Spāniju un Latviju. Vaicāts, vai spēlēšana ''Pabellon Principe Felipe'' arēnā izraisījusi kādas īpašas sajūtas, latviešu aizsargs atbildēja noliedzoši: ''Biju šeit ļoti īsu laiku. Nebiju papildu motivēts, jo spēlēju Saragosā. Spēlēt pret Spāniju jebkurā dienā un laikā [ir īpaši]. Viņiem bija teju labākais pieejamais sastāvs. Ir patīkami spēlēt pret šiem puišiem izpārdotā arēnā. Kad esi laukumā, tev nevajag papildu motivāciju. Kad uzvelku šo kreklu, tas man uzliek atbildību un pietiekamu motivāciju, lai parādītu visiem, no kurienes mēs nākam.''

''Protams, kā jau es teicu, esam priecīgi un lepni, ka mūsu kvalifikācijas turnīrs sācies tik prestižā un spēcīgā basketbola valstī. Šovakar arī laukumā atgriezās Rikijs Rubio, kas padarīja šo vakaru unikālu. Mirkli, kad viņš tika prezentēts un līdzjutēju reakciju, saglabāšu savās labākajās atmiņās. Mēs esam basketbola līdzjutēji pirms esam treneri. Ir lieliski redzēt šādus spēlētājus darbībā,'' Latvijas izlases preses konferenci noslēdza Luka Banki.

''Viņi aizvadīja labāku basketbola spēli nekā mēs. Nesākām spēli ar fizikalitāti, kāda bija nepieciešama. Viņi, šķiet, bija izvirzījās vadībā ar 11 punktu pārsvaru. Mēs cīnījāmies, lai atgrieztos spēlē, taču ar to nebija gana,'' atklāja Spānijas izlases un Eirolīgas granda ''Barcelona'' aizsargs Dario Brisuela, kuram zaudējumā pret Latviju 16 punkti.

''Sūtu apsveikumus Latvijas komandai. Viņi aizvadīja labu, solīd spēli, taču man nav nekā, par ko piesieties saviem spēlētājiem. Viņi darīja savu labāko. Acīmredzot, atšķirība fiziskumā komandu sastāvos ir skaidri redzama. Arī atšķirība pārliecībā. Tāpēc, ka mūsu sastāvā ir vairāki spēlētāji, kuri klubos spēlē maz vai necik. Jebkurā līmenī – Eirolīgā, Eirokausā vai Čempionu līgā – var spēlēt. To redzējām kvalifikācijas logos. Ja spēlē ar pārliecību un noteiktu lomu savā komandā, nav nozīmes, kāds ir līmenis, kurā spēlē. Jo sevišķi šajā sezonas posmā. Viņi labāk meta, bet darījām visu labāko, lai izlīdzinātu cīņu zem groziem, kas, jāsaka vēlreiz, atšķirību dēļ fizikalitātē bija grūti izdarāms. Strādājām aizardzībā, centāmies dalīties ar bumbu uzbrukumā. Viņi bija tikai nedaudz labāki kā mēs. Vēlreiz – jāpaspiež roka pretiniekam un jādodas uz priekšu. Pēc trīs dienām ir nākamā spēle,'' izteicās Serdžo Skariolo.

  +4 [+] [-]

, 2024-02-23 10:24, pirms 2 mēnešiem
Kad Spāņu treneris saka ka viņi (Latvijas izlases basketbolisti) bija labāki kā mēs....

Ja godīgi, skatos mūsu izlases spēles un vienkārši kaifoju, tādu basketbolu vienkārši bauda skatīties.

  +4 [+] [-]

, 2024-02-23 10:35, pirms 2 mēnešiem
Grūti aptvert, ka Spānijas izlases treneris atzīst Latvijas izlases pārākumu fiziskajā un mentālajā ziņā. Kas to varētu iedomāties gadus trīs atpakaļ.

  -5 [+] [-]

, 2024-02-23 11:27, pirms 2 mēnešiem
Neanalizējot nevienu spēles minūti, vidējā sporta vērotāja pārdomas: Baigie malači un prieks, ka spēcīga mums izlase visādos sastāvos, bet pilnīgi aplami, tupi un ačgārni atļaut piedalīties kvalifikācijas turnīrā vienam dalībniekam, kas jau ir kvalificējies finālam un čakarēt veselīga sporta jēgu pārējiem trim kandidātiem!

  +2 [+] [-]

, 2024-02-23 12:28, pirms 2 mēnešiem
Mārcis Martini rakstīja: Neanalizējot nevienu spēles minūti, vidējā sporta vērotāja pārdomas: Baigie malači un prieks, ka spēcīga mums izlase visādos sastāvos, bet pilnīgi aplami, tupi un ačgārni atļaut piedalīties kvalifikācijas turnīrā vienam dalībniekam, kas jau ir kvalificējies finālam un čakarēt veselīga sporta jēgu pārējiem trim kandidātiem!
tu jau problēma, ka ir jāanalizē katra spēles minute bet ja nopietni, LV parāda, ka ir jēga, kāpēc LV negūt spēļu praksti un necensties būt labākajai šaja grupā?

  +3 [+] [-]

, 2024-02-23 12:51, pirms 2 mēnešiem
Piedaloties šajās spēlēs Latvija krāj reitinga punktus par uzvarām un kādā izlozē mums kādu dienu var grupā ielozēt ne ESP, bet piemēram kādu SWE, tādēļ nevajag teikt ka šīm spēlēm nav nekādu nozīmju.

     [+] [-]

, 2024-02-23 13:32, pirms 2 mēnešiem
Mārcis Martini rakstīja: Neanalizējot nevienu spēles minūti, vidējā sporta vērotāja pārdomas: Baigie malači un prieks, ka spēcīga mums izlase visādos sastāvos, bet pilnīgi aplami, tupi un ačgārni atļaut piedalīties kvalifikācijas turnīrā vienam dalībniekam, kas jau ir kvalificējies finālam un čakarēt veselīga sporta jēgu pārējiem trim kandidātiem!
vēl boldā varēji uzrakstīt

     [+] [-]

, 2024-02-23 13:40, pirms 2 mēnešiem
Kaifs skatīties - kāda atdeve, meistarība, pārliecība! Skaists basketbols! Veiksmi turpmāk! Banki ir īsts atradums Latvijai.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-23 13:41, pirms 2 mēnešiem
Autor, nav latviešu valodā tāda vārda "fizikalitāte". Ir vienkārši "spēks" vai "fiziskais pārsvars". Tāpat kā latviski "nedara savu labāko"...

     [+] [-]

, 2024-02-23 16:20, pirms 2 mēnešiem
Protrams, malači -vinnēja. Bet spēle jau nebija ideāla. Kļūdas - lērums! Turklāt vēl pašā galotnē ar. Drusku jau beigās noveicās ar tiem autiem. Savu grozu atdevām, kad galīgi to nevajadzēja. Pie drusku labākas spēles ar uz pusi mazāk kļūdām vajadzēja būt +12-15 vismaz, jo spāņi jau ar neko izcilu nerādīja. Man likās, ka pietrūka centra, kaut Čavars bija viens no labākajiem kapātājiem (es teiktu, ka Čavaram labākā spēle izlasē!).Pasečņiks būtu dikti noderējis... (vai Banki negrib izlasē redzēt Pasečņiku?)