Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

FIBA liedz krieviem piedalīties 2024. gada olimpisko spēļu priekškvalifikācijā

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

FIBA liedz krieviem piedalīties 2024. gada olimpisko spēļu priekškvalifikācijā
Ukrainas basketbolisti Rīgā. Foto: FBU.ua

Šodien FIBA paziņojusi, ka, lai arī iepriekš bija ziņas par iespējamo Krievijas basketbola izlases dalību 2024. gada olimpisko spēļu priekškvalifikācijas turnīrā, tā nenotiks, organizācijai lemjot pret šādu notikumu attīstību. Tās vietu ieņems Bulgārija, bet starp 40 izlasēm, kas cīnīsies par piecām vietām kvalifikācijā, atrodama arī Ukraina.

Pēc Krievijas invāzijas Ukrainā 2022. gada februāra beigās FIBA lēma no tās rīkotajiem turnīriem diskvalificēt Krievijas un Baltkrievijas izlases. Marta beigās, kad Starptautiskā Olimpiskā komiteja publiski sāka paust par iespējamo krievu un baltkrievu sportistu dalību 2024. gada olimpiskajās spēlēs Parīzē, FIBA paziņoja, ka ir iespējama Krievijas izlases dalība olimpisko spēļu priekškvalifikācijas turnīrā. Tika minēts, ka gala lēmums tiks pieņemts 28. aprīļa FIBA valdes sēdē.

Lēmums gan pieņemts ātrāk. Kā šodien oficiāli ziņo FIBA, organizācija lēmusi nepielaist Krieviju dalībai 2024. gada olimpisko spēļu priekškvalifikācijas turnīrā. Tās vietu ieņems Bulgārija. Kopumā priekškvalifikācijā no visas pasaules piedalīsies 40 valstu izlases. 28 komandas tajā piedalās no tām, kuras nespēja kvalificēties 2023. gada Pasaules kausam, taču piedalījās otrajā grupu posmā. Pārējās 12 tiek noteiktas pēc ranga. Lielbritānija, kas startēja kvalifikācijas otrajā grupu turnīrā, nepieteicās dalībai priekškvalifikācijā un tās vietu aizņēmusi Horvātija.

Jāpiemin, ka Latvijas Basketbola savienība kopā ar vēl astoņām valstīm (Dānija, Islande, Lietuva, Norvēģija, Polija, Somija, Igaunija, Zviedrija) vēl marta vidū attālinātā sanāksmē atgādināja FIBA ģenerālsekretāram Andreasam Zagklim atbalstu Ukrainai un aicināja nepieļaut Krievijas, kā arī Baltkrievijas līdzdalību basketbola starptautiskajās aktivitātēs.

Katras priekškvalifikācijas turnīra rīkotāji tiks noteikti 28. un 29. aprīlī, bet izloze gaidāma 1. maijā. Priekškvalifikācijas turnīrs gaidāms īsi pirms 2023. gada Pasaules kausa - no 12. līdz 20. augustam, piecām labākajām izlasēm nopelnot vietu uz kvalifikācijas turnīru.

2024. gada olimpisko spēļu priekškvalifikācijas turnīra dalībnieces

ĀfrikaAmerikaĀzijaEiropa
KamerūnaArgentīnaBahreinaBeļģija
Kongo DRBahamasTaipejaBosnija un Hercegovina
GvinejaČīleIndijaHorvātija
MaliKolumbijaIndonēzijaČehija
NigērijaKubaKazahstānaIgaunija
SenegālaPanamaKorejaUngārija
TunisijaUrugvajaSaūda ArābijaIslande
UgandaVirdžīnu salasSīrijaIzraēla
Nīderlande
Ziemeļmaķedonija
Polija
Portugāle
Zviedrija
Turcija
Ukraina
Bulgārija

  +4 [+] [-]

, 2023-04-18 15:38, pirms gada
Tas ir minimālais, ko var darīt, normāls lēmums būtu aizliegt piedalīties 20 gadus, lai valsts būtu spiesta skaidrot paaudzei, ka par režīma izklaidēm būs jāmaksā skarbs sods režīma sekotājiem.
Un lielie klepotāji par olimpisko hartu, atgādināšu, ka SOK ir visas tiesības Krievijai kā komandai piemērot mūža diskvalifikāciju par olimpisko hartu pārkāpumiem, kas tika pieļauti 2008.gadā, 2014.gadā un 2022.gadā.
Teorētiski vēl varētu saprast, ka sanāca uzraut kariņu vienu reizi, bet kad trīs reizes pārkāpj vienošanos par mieru olimpisko spēļu laikā, par ko Krievija uzlika parakstu uz saistošu vienošanos, tai skaitā arī paraolimpisko spēļu laikā, jau norāda uz to, ka Krievijai kā valstij ir nospļauties uz olimpisko kustību un hartu, un paraolipmiskie atlēti no Krievijas vispār var aizmirst par jebkādu iespēju piedalīties OS, jo Krievija uzlika kārtību kluci uz OS kustību.

     [+] [-]

, 2023-04-19 00:42, pirms gada
es vispar nesaprotu ko pipe tie kas kko spriedele tur atlaut,aizliegt...vajprats kkads,vini tur moci nost cilvekus,un vel stuko ka pielaist vinus pie sacensibam