Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

''EuroBasket'' grupu turnīra statistika: dominē Dončičs, Adetokunbo un serbi

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

''EuroBasket'' grupu turnīra statistika: dominē Dončičs, Adetokunbo un serbi
Luka Dončičs. Foto: FIBA

''EuroBasket 2022'' finālturnīrs aizvadīto maču skaitā sen jau pāri pusei – noslēdzies grupu turnīrs, bet atlikušas vien 16 spēles, lai noskaidrotu Eiropas čempioni. Portāls Sportacentrs.com atskatās uz grupu turnīra izcilniekiem statistikas ailītēs. Vairumā no tām starp līderiem ir Luka Dončičs un Jannis Adetokunbo, bet komandu statistikā izceļas D grupas uzvarētāja Serbija.

• Grupu turnīrā rezultatīvākais vidēji mačā gūtajos punktos bija Grieķijas izlases līderis Jannis Adetokunbo, kurš pretinieku grozā ik maču sabēra 29,5 punktus laukumā pavadītajās 26 ar pusi minūtēs.

• Eiropas meistarsacīkstēs Janis vidēji 40 minūtēs izceļas ar 44,5 punktiem, bet NBA pagājušajā sezonā šis rādītājs bija 35,9 punkti 40 spēles minūtēs.

Frīks gan laukumā izgāja tikai četrās no piecām spēlēm, vairāk par viņu summā sametot gan Aleksandram Vezenkovam (134 punkti), Lukam Dončičam (133) un Lauri Markanenam (124), kuri attiecīgi ieņēma otro, trešo un ceturto vietu vidēji mačā gūto punktu līderu sarakstā.

• Lietuvas izlasē rezultatīvākais ar 18,4 punktiem spēlē bija Jons Valančūns, bet Igaunijas rindās labākais, gūstot 12,2 punktus mačā, bija Maiks Kalevs Kotsārs. Ainara Bagatska vadītajā Ukrainas izlasē visvairāk punktus guva Svjatoslavs Mihaiļuks – vidēji 18 mačā un 12. vieta starp labākajiem punktu guvējiem.

Grupu turnīra mačos deviņas reizes kāds basketbolists guva 30 vai vairāk punktus. Par divām performancēm atbildīga Slovēnijas superzvaigzne Luka Dončičs, kurš Vācijai iemeta 36 punktus, bet uzvarā pār frančiem izcēlās ar 47 punktiem, aizvadot otru visu laiku rezultatīvāko maču ''EuroBasket'' vēsturē.

• Divreiz vairāk nekā 30 punktus guva arī Somijas līderis Lauri Markanens – 34 pret Čehiju un 33 pret Izraēlu.

Lai arī rezultatīvāko topā vien sestais, Nikola Jokičs apakšgrupu fāzē bijis pats efektīvākais punktu guvējs. Serbu superzvaigzne vidēji uzbrukumā atzīmējies ar 1,44 punktiem, true shooting (gūtie punkti/2*(izpildītie metieni+(0,44*izpildītie soda metieni))) procentam sasniedzot 75,5%.

Vidēji mačā rezultatīvākie, Top 10

VSpēlētājsValstsSpēlesVidējiKopā
1.Jannis AdetokunboGrieķija429.5118
2.Aleksandrs VezenkovsBulgārija526.8134
3.Luka DončičsSlovēnija526.6133
4.Lauri MarkanensSomija424.8124
5.Džanans MusaBosnija un Hercegovina521.4107
6.Nikola JokičsSerbija519.698
7.Simone FontekioItālija519.296
8.Bojans BogdanovičsHorvātija518.492
Jons ValančūnsLietuva518.492
10.Deniss ŠrēdersVācija418.372

Grupu turnīra rezultatīvākās individuālās performances

VSpēlētājsValstsPretiniecePunkti
1.Luka DončičsSlovēnijaFrancija47
2.Jannis AdetokunboGrieķijaUkraina41
3.Luka DončičsSlovēnijaVācija36
4.Lauri MarkanensSomijaČehija34
Jons ValančūnsLietuvaVācija34
6.Dī BostsBulgārijaGruzija33
Lauri MarkanensSomijaIzraēla33
8.Francs VāgnersVācijaLietuva32
9.Džanans MusaBosnija un HercegovinaVācija30
10.Nikola JokičsSerbijaIzraēla29

• Cīņā par atlēkušajām bumbām dominēja bulgāru Šveices nazis Aleksandrs Vezenkovs, kurš vidēji savāca 12,2 atlēkušās bumbas. Pireju ''Olympiacos'' uzbrucējs ik maču zem pretinieku groza izcīnīja četras uzbrukuma bumbas, bet aizsardzībā – 8,2 atlēkušās bumbas.

• Otro vietu labāko zemgroza cīnītāju sarakstā ieņēma Lietuvas tornis Valančūns (11,4 bumbas spēlē) un gruzīns Sandro Mamukelašvili (11,0).

• Šie trīs basketbolisti arī bija vienīgie grupu turnīrā, kuri vidēji mačā sakrāja double-double rādītājus.

Labāko desmitniekā iekļuvuši arī turnīra lielākie spīdekļi – serbu zvaigzne Jokičs ierindojās ceturtajā pozīcijā ar 9,4 atlēkušajām bumbām, Adetokunbo bija piektais ar deviņām izcīnītām bumbām, bet Dončičs vidēji savāca 7,6 bumbas zem groziem, ierindojoties desmitajā vietā.

• Atsevišķās spēlēs grupu turnīra labākos rādītājus sasniedza gan Vezenkovs, gan Valančūns, gan arī Deni Avdija. Minētie basketbolisti attiecīgi pret Turciju, Bosniju un Hercegovinu un Somiju izcīnīja pa 15 atlēkušajām bumbām katrs.

Labākie cīnītāji par atlēkušajām bumbām, Top 10

VSpēlētājsValstsSpēlesVidējiKopā
1.Aleksandrs VezenkovsBulgārija512.261
2.Jons ValančūnsLietuva511.457
3.Sandro MamukelašviliGruzija511.055
4.Nikola JokičsSerbija59.447
5.Rudī GobērsFrancija59.045
Jannis AdetokunboGrieķija49.036
7.Alperens ŠengunsTurcija58.844
8.Deni AvdijaIzraēla58.241
9.Johaness FogtmansVācija58.040
10.Luka DončičsSlovēnija57.638

• Par grupu turnīra labāko piespēlētāju, par mērvienību ņemot vidēji mačā izdarītās piespēles, kļuva čehu aizsargs Tomāšs Satoranskis, kurš savainojuma dēļ piedalījās vien trīs spēlēs, divās no tām sakrājot desmit un 11 piespēles. Jaunais ''Barcelona'' basketbolists vidēji izcēlās ar deviņām piespēlēm mačā.

Starp desmit vidēji spēlē labākajiem piespēlētājiem četri ir naturalizētie basketbolisti – Latvijā labi pazīstamais bulgārs Dī Bosts, kurš ieņēma otro vietu starp ar 8,4 piespēlēm ik maču, melnkalnietis Kendriks Perijs, turks Šeins Larkins un spānis Lorenco Brauns.

• Tieši Bosts arī uzstādījis pašreizējo ''EuroBasket 2022'' rekordu piespēlēs. Naturalizētais amerikānis mačā pret Turciju atdeva 13 rezultatīvas piespēles. Viņa kontā arī otrs labākais rādītājs 12, kas sasniegts pret Gruziju. Tikpat piespēļu panākumā pār Nīderlandi atdeva arī serbs Vasilije Micičs.

Labāko piespēlētāju desmitniekā nav izdevies ielauzties Eirolīgas rezultatīvo piespēļu rekordistam Nikam Kalatesam, kurš caurmērā atdeva piecas piespēles. Tiesa, no labāko desmitnieka par viņu mazāk vidēji laukumā pavadīja tikai Lorenco Brauns.

• Kā labus piespēlētājus turnīrā sevi apliecināja arī gados jaunie igauņi Kers Krīsa un Kristians Kulamē, attiecīgi 5,8 un 4,6 reizes mačā asistējot partneriem.

Labākie piespēlētāji, Top 10

VSpēlētājsValstsSpēlesVidējiKopā
1.Tomāšs SatoranskisČehija39.027
2.Dī BostsBulgārija58.442
3.Vasilije MicičsSerbija57.437
Kendriks PerijsMelnkalne57.437
5.Tomā ErtelsFrancija57.236
6.Šeins LarkinsTurcija57.035
7.Luka DončičsSlovēnija56.834
8.Deniss ŠrēdersVācija46.827
9.Lorenco BraunsSpānija56.432
Mateušs PoņitkaPolija56.432

• Pārliecinoši precīzākais trejaču izpildītājs starp basketbolistiem, kuri rādītājam kvalificējas, līdz šim bijis Nikola Kaliničs. Serbu uzbrucējs katrā spēlē vidēji realizējis 2,4 trīspunktniekus ar 63,2% precizitāti.

Precīzi ar 50 vai augstāku procentu precizitāti trejačus turnīra gaitā metuši 20 basketbolisti.

• Līderi soda metienu precizitātē ir Igaunijas uzbrucējs Kristjans Kitsings un vācietis Johaness Tīmans. Abi konvertējuši 16 no 17 mēģinājumiem no soda metienu atzīmes – 94,1%.

• Turnīra labākais bloķētājs līdz šim bijis bosniešu zvērs Jusufs Nurkičs. Portlendas kluba centrs spēlē bloķēja divus pretinieku metienus. Otrais ar 1,6 blokiem ir horvātu centrs Ivica Zubacs, bet trešais ar 1,5 bloķētiem metieniem spēlē – Slovēnijas izlases basketbolists Maiks Tobijs.

NBA zvaigznes Jannis Adetokunbo un Rudī Gobērs katrs izcēlās vien ar bloku vidēji spēlē. Tikpat arī lietuvietim Valančūnam un 217 centimetrus raženajam grieķu centram Jorgosam Papajanim.

• Nadzīgākie bumbu pārtvērēji turnīrā bijuši Kendriks Perijs un enerģiskais francūzis Terī Tarpī, katrs pārtverot pa 2,2 bumbām spēlē. Francūzis, salīdzinot ar Melnkalnes aizsargu, to paveica teju divtik īsākā laikā.

• Pārtverto bumbu turnīra rekordu gan uzstādīja beļģis Retins Obasohans, kurš pirmajā spēlē pret Gruziju pretiniekus apzaga sešas reizes. Atlikušajās četrās cīņās ASVEL aizsargam tikai viena pārtverta bumba.

• Luka Dončičs aizvadītajās grupu turnīra spēlēs izcēlās ar lieliskām darbībām uzbrukumā, tomēr bieži arī kļūdījās. Slovēnis ik spēli pieļāva 4,6 kļūdas, esot līderis šajā statistikas rādītājā. Par 0,9 kļūdām mačā mazāk pieļāva otrajā vietā esošais Tomāšs Satoranskis.

• Līderis nospēlētajās minūtēs bijis bulgāru motors Saša Vezenkovs, kurš uz parketa atradās 185 no iespējamajām 200 minūtēm. Par septiņām minūtēm summā mazāk nospēlēja Čedi Osmans, bet trešais lielākais spēles laiks gruzīnu uzbrucējam Sandro Mamukelašvili – 175 minūtes.

• Vezenkovs arī pamanījies iespraukties starp trīs turnīra lielākajām zvaigznēm lietderības koeficientā. Augstvērīgākais tas ir Jannim Adetokunbo, kurš mačā nopelnīja 33,8 efektivitātes punktus, bet otrais ir bulgārs ar lietderību 31,2. Trešo un ceturto vietu ieņem Jokičs un Dončičs, kuriem attiecīgi efektivitāte 29,8 un 28,4.

Komandas

• Komandu statistikā īpaši izceļas Serbija, kas triumfēja D apakšgrupā. Serbi piecās uzvarās ne tikai demonstrēja labāko uzbrukumu pēc mačā gūtajiem punktiem, bet arī labāko aizsardzību, panākumus svinot ar vidēji 21 punkta pārsvaru. Tiesa, īstās spēles serbiem vēl tikai priekšā.

• Interesanta situācija novērojama par nāves grupu dēvētajā D apakšgrupā. Tajā trīs no četrām (Slovēnija, Vācija un Lietuva) astotdaļfinālistēm demonstrējušas augstu rezultativitāti uzbrukumā, atrodoties otrajā pusē arī ielaistajos punktos, kamēr ceturtā play-off dalībniece Francija uzrādījusi vien dalītu 19.labāko uzbrukumu un sesto labāko aizsardzību.

• Latvijas līdzjutējus sarūgtinājusī Bulgārija demonstrēja ļoti rezultatīvu basketbolu, galvenokārt pateicoties Sašam Vezenkovam un Dī Bostam, kuri kopā izveidoja vairāk nekā pusi no bulgāru vidēji mačā gūtajiem 85,4 punktiem. Ko vairāk Bulgārijas basketbolistiem liedza vājā aizsardzība – ik maču ielaisti 95 punkti, kas ir vājākais rādītājs visā turnīrā.

• Pārliecinoši sliktākais uzbrukums bijis Lielbritānijai. Komplektā ar trešo vājāko aizsardzību turnīrā tas britiem garantēja piecas sakāves, no kurām ciešākā ar 16 punktu deficītu pret bez Jaņņa spēlējošo Grieķiju.

Komandu gūtie un ielaistie punkti, rezultātu starpības

VKomandaGūtie punktiKomandaIelaistie punktiKomanda+/-
1.Serbija93.2Serbija72.2Serbija+21.0
2.Slovēnija92.8Itālija72.6Grieķija+13.0
3.Vācija92.6Spānija73.6Spānija+12.6
4.Grieķija91.2Melnkalne75.6Vācija+10.4
5.Lietuva87.8Turcija75.6Itālija+9.0
6.Somija86.4Francija75.8Slovēnija+6.4
7.Spānija86.2Igaunija76.4Somija+5.8
8.Bulgārija85.4Beļģija76.6Lietuva+5.4
9.Čehija83.2Horvātija78.0Turcija+5.0
10.Bosnija un H82.4Grieķija78.2Horvātija+4.0
11.Ukraina82.4Ukraina79.2Ukraina+3.2
12.Horvātija82.0Somija80.6Melnkalne+0.6
13.Itālija81.6Vācija82.2Francija+0.4
14.Turcija80.6Lietuva82.4Beļģija+0.2
15.Izraēla78.8Polija82.8Igaunija-2.8
16.Polija77.4Izraēla83.2Čehija-3.8
17.Beļģija76.8Gruzija85.0Izraēla-4.4
18.Ungārija76.4Nīderlande85.0Bosnija un H-5.2
19.Francija76.2Slovēnija86.4Polija-5.4
20.Gruzija76.2Čehija87.0Gruzija-8.8
21.Melnkalne76.2Bosnija un H87.6Bulgārija-9.8
22.Igaunija73.6Lielbritānija90.6Nīderlande-13.2
23.Nīderlande71.8Ungārija93.8Ungārija-17.4
24.Lielbritānija64.2Bulgārija95.0Lielbritānija-26.4

• Labākā cīnītāja par bumbām bijusi Horvātija, kas mačā tikusi pie 42,8 atlēkušajām bumbām. Vidēji spēlē tālu neatpaliek arī lietuvieši, kuri zem groziem grupu turnīrā izcīnījuši 42,6 bumbas spēlē. Labāko trijnieku ar 40,6 zem groza izcīnītām bumbām noslēdz Gruzija.

• Pārliecinoši vājākās cīnītājas zem groziem bijušas Ungārijas un Nīderlandes izlases, kas izcīnījušas attiecīgi 27,6 un 27,2 atlēkušās bumbas. Trešā sliktākā atlēkušo bumbu vācēja Polija tikusi pie nepilnām sešām bumbām spēlē vairāk.

• Visvairāk ar bumbu dalījušies Čehijas un Serbijas basketbolisti. Abas izlases mačā veikušas pa 23,8 piespēlēm. Par vienu vidēji mazāk izpildījuši somi, bet vājākie šajā elementā bijuši aizsargu līnijā problēmām nomāktie gruzīni – 14,6 rezultatīvas piespēles mačā.

Atlēkušo bumbu un rezultatīvo piespēļu statistika

VKomandaABKomandaRP
1.Horvātija42.8Serbija23.8
2.Lietuva42.6Čehija23.8
3.Gruzija40.6Somija22.8
4.Spānija39.0Izraēla22.2
5.Slovēnija38.4Itālija22.0
6.Itālija37.4Bulgārija21.6
7.Ukraina37.4Grieķija20.4
8.Lielbritānija37.2Polija20.4
9.Vācija36.6Igaunija20.0
10.Grieķija36.4Spānija20.0
11.Turcija36.4Francija19.6
12.Bosnija un H35.6Ukraina19.4
13.Francija35.4Lietuva18.8
14.Čehija35.2Turcija18.8
15.Izraēla35.2Slovēnija18.6
16.Somija35.0Vācija18.4
17.Beļģija34.4Bosnija un H18.2
18.Igaunija34.2Horvātija17.4
19.Serbija33.8Nīderlande17.4
20.Bulgārija33.6Melnkalne17.2
21.Melnkalne33.4Lielbritānija16.0
22.Polija33.2Ungārija16.0
23.Ungārija27.6Beļģija15.6
24.Nīderlande27.2Gruzija14.6

     [+] [-]

, 2022-09-10 12:15, pirms 2 gadiem
Interesanti, ka Porziņģim šajā Eiropas čempionātā ir tikpat punktu, cik Stefam Karijam!