Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ketija Vihmane: "Pārcelšanās no Rīgas uz Liepāju bija pareiza izvēle"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ketija Vihmane: "Pārcelšanās no Rīgas uz Liepāju bija pareiza izvēle"
Ketija Vihmane. Foto: EuroBasket Women

"Sezonā prioritāte ir 5x5 basketbols, bet vasarā varu veltīt laiku 3x3 basketbolam. Ja abi veidi pārklātos, būtu jāizvēlas prioritāte. Šobrīd tāda izvēle nav nepieciešama," basketbola kluba "TTT Rīga" aizsardze Ketija Vihmane sezonu sagaida jaunā lomā.

Izlēmīga un spēj uzņemties iniciatīvu – Ketija kļuvusi par Latvijas 3x3 basketbola izlases līderi, savukārt lielāko gada daļu turpina veltīt klasiskajam basketbolam. Šoruden viņai ir viena no galvenajām lomām atjaunotajā Rīgas komandā.

“Lēmuma pieņemšana nenotika ātri. Izvērtējot visus apstākļus – manu situāciju Bundeslīgā pēc iepriekšējās sezonas – pēc sarunas ar TTT galveno treneri Mārtiņu Zībartu sapratu, ka tā man būs laba iespēja tikt uz pareizajām sliedēm.”

Ketija iepriekšējās divas sezonas spēlēja Vācijā – vispirms nepilnu pusotru sezonu “Saarlouis Royals” rindās Izabellas Fernandesas un vēlāk vietējā speciālista Rikija Īsterlinga vadībā. Pērnā gada novembrī latviete pievienojās Eiropas kausa komandai “Rutronik Stars Keltern”.

“Otro reizi aizbraucot uz “Saarlouis Royals”, gaidīju tādu pašu spēles laiku kā pirmajā sezonā. Liels iespaids bija neilgi pirms sezonas gūtajam savainojumam, tāpēc sezonas sākums bija saraustīts. Arī saprašanās ar treneri nebija no labākajām,” atcerējās spēlētāja.

“Pārcēlos uz augstāka līmeņa klubu. Sākums Kelternā bija pieklājīgs, taču viss atkal pamainījās un sezonas beigas individuāli neizvērtās kā iecerēts. Izslēgšanas spēlēs laukumā tiku maz. Pārsteigums – pēdējā finālspēlē spēlēju vairāk nekā visās iepriekšējās (“play-off”) spēlēs.

Kelternas klubs regulārajā sezonā finišēja otrajā vietā, tādēļ finālsērijā līdz trīs uzvarām negarantēja mājas laukuma priekšrocību. “Zaļā zvaigzne” no galvaspilsētas pārbrauca ar bilanci 1-1, nākamajās divās spēlēs vēlreiz dalīja uzvaras uz pusēm, bet izšķirošajā spēlē Berlīnē atzina ALBA pārākumu.

“Prieks, ka sanāca izbaudīt atmosfēru. Vācijas Bundeslīga nav visvairāk apmeklētā Eiropā, taču finālos, spēlējot Berlīnē, atmosfēra bija tiešām fantastiska. Atnāca vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku. Prieks, ka tur biju un varēju to izbaudīt – neatkarīgi no blakus apstākļiem.”

Kādu iespaidu atstāja pērn vasarā gūtais savainojums? “Visu 2023. gada vasaru pavadīju, trenējoties un spēlējot 3x3 basketbolu. Savainojos neveiksmīgā starpgadījumā treniņā, nevis uzkrāta noguruma dēļ. Tā gadās.”

Gada nogalē Ketija saņēma labākās 3x3 basketbolistes balvu. Šovasar viņa attaisnoja uzticību, ar Martu Miščenko, Paulu Mauriņu un Martu Leimani pēc piecu gadu pārtraukuma kvalificējoties Eiropas čempionātam Vīnē. Tajā latvietes iekļuva astoņu spēcīgāko komandu vidū.

“Trenējos visu vasaru, bet turnīri bija tikai četri. Patīk, ka vasara bija piepildīta – nebija jādomā par individuālu trenēšanos. Izbaudīju 3x3 treniņprocesu un sacensības – mani tiešām piesaista šis sporta veids. Neteiktu, ka intensīva vasara – drīzāk labs nogrieznis fiziskās formas uzturēšanai.”

Vai, spēlējot ziemā, pavasarī un vasarā, Ketijai bija laiks atpūtai? “Pavasarī zināju, ka šovasar būs četri turnīri un nespēlēsim sieviešu sērijā. Pēc klasikas sezonas 3x3 basketbols bija kā jauna vēsma, ar pilnīgi citām emocijām. Pirms treniņiem ar TTT varēju veltīt vienu nedēļu atpūtai – tā bija nedēļa pēc Eiropas 3x3 čempionāta Austrijā. Pilnībā pietika – divas jau būtu par daudz.”

TTT pirmo reizi pulcējās augusta beigās, bet oficiālie treniņi sākās 2. septembrī. “Iespaidi – diezgan pozitīvi. Visas meitenes sapulcējās kopā, visas ir latvietes – tas nenotiek bieži. Patīk trenera uzskats, ka viņš vēlas jaunās spēlētājas vilkt uz augšu. Pirmā nedēļa bija ieskriešanās, lai visi saprastu, kas notiek. Kopumā esam uz pareizā ceļa.”

Ketijai šosezon ir citi pienākumi. “Treneris vairāk redz kā pirmo numuru. Otrajā sezonā Vācijā jau spēlēju kā saspēles vadītāja, jo divas Kelternas spēlētājas bija savainotas un vajadzēja nosegt šo pozīciju. Agrāk vairāk spēlēju kā otrais numurs, tagad jau esmu pieradusi pie jaunās lomas.”

Naudas trūkuma dēļ Latvijas klubu sastāvi pēdējos gados kļūst arvien jaunāki, tādēļ profesionālēm vietējais čempionāts kļūst neinteresants. Glābiņš – spēlēšana pret ārzemju komandām. “TTT spēlēšana Eiropas kausā vērtējama ar lielu plus zīmi. Augstāks līmenis, lielāka skatuve – tas kļuva par lielu iemeslu pateikt “jā”. Skatoties no malas, strauja izaugsme notiek arī Lietuvas klubos.”

Lielāko daļu TTT sastāva veido junioru vecuma meitenes. “No pašreizējā sastāva esmu iepazinusi trīs spēlētājas. Agrāk spēlēju ar Karlīnu Pilāberi, Anitu Miķelsoni un Luīzi Šepti, kura pašlaik vēl netrenējas ar mums. Treneri Zībartu pirmo reizi iepazinu 2021. gada vasarā, U20 “Challenger” turnīrā – kopumā visi treneri Latvijā ir zināmi.”

Ketija pamatskolas gados mācījās Imantas 69. vidusskolā. Sekoja viens gads Āgenskalna Valsts ģimnāzijā un divi gadi Liepājas 1. ģimnāzijā. Pāreja uz Vēju pilsētu ļāva augt kā spēlētājai un iesoļot nākamajā līmenī – kļūt par profesionālu basketbolisti.

“Sākumā aizgāju trenēties pie Anitas Mikāles, taču kopumā mana pirmā trenere ir Daiga Žvirble. Pie viņas trenējos visilgāk. Liepājā trenējos pie Kaspara Mājenieka, kuram esmu ļoti pateicīga. Vairāki gadi pie viņa palīdzēja kāpt uz augšu. Pārcelšanās no Rīgas uz Liepāju – var šķist neloģiski, taču tā bija ļoti pareiza izvēle. Turpinājumā viena sezona pie Rūdolfa Rozīša un tālāk uz Vāciju.”

Izmantotie resursi:
WBBL 2025: kalendārs, tiešraides un jaunākās ziņas
WBBL 2024: rezultāti, ziņas un arhīvs
WBBL 2023: rezultāti, ziņas un arhīvs
WBBL 2022: rezultāti, ziņas un arhīvs
WBBL 2020: rezultāti, ziņas un arhīvs
WBBL 2019: rezultāti, ziņas un arhīvs