Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristiāns Dilāns

Gailītis pirms mača pret Filipīnām: ''Viņiem nav steidzamības sajūtas''

Gailītis pirms mača pret Filipīnām: ''Viņiem nav steidzamības sajūtas''
Jānis Gailītis (pa kreisi) un Artūrs Visockis-Rubenis. Foto: LBS

Latvijas vīriešu basketbola izlase šovakar pulksten 19.00 ''Arēnā Rīga'' aizvadīs otro spēli Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijā, spēkojoties pret Filipīnu basketbolistiem. Pirms mača sarunā ar portālu ''Sportacentrs.com'' filipīniešu spēcīgākos ieročus un spēles atslēgas iezīmēja Lukas Banki asistents Jānis Gailītis.

''Īpatnējs stils. Viņi mēģina uzspiest savu stilu, kas ir nedaudz atšķirīgs, kaut kādā ziņā pasīvs un specifisks. Tas izdevās pārbaudes spēlēs pret Turciju un Poliju. Tās spēles beigās bija diezgan līdzīgas. Trijstūra uzbrukums – daudz pieskārieni garajiem spēlētājiem. Komandā diezgan labi jūtas līderis Džastins Braunlī, kuram ir zaļā gaisma veidot un uzbrukt grozam. Plaša profila spēlētājs. Viņi daudz atdod metienus no perimetra, bet tajā pašā laikā ir grūtāk atrast iespējas tuvāk grozam, kas rada komandas pasivitāti un lielāku paļāvību uz trīspunktu metieniem. Viens no mūsu uzdevumiem ir iekarot groza apakšu, cik nu vien varēsim to izdarīt šovakar,'' Filipīniešu spēles stilu raksturoja Jānis Gailītis.

Filipīnu valstsvienības galvenais stratēģis Tims Kouns, kurš ir titulētākais un uzvarām bagātākais treneris filipīniešu klubu basketbolā, ir liels trīsstūra uzbrukuma piekritējs un atbalstītājs. Arī filipīniešu uzbrukumā redzama salīdzinoši arhaiskā taktiskā pieeja, tomēr treneris Gailītis uzsver, ka tā ir atbilstoša Filipīnu pieejamo basketbolistu kvalitātēm: ''Savā ziņā ar to spēlētāju tipoloģiju, kas filipīniešiem ir, kur garie spēlētāji prot dot piespēles un var iedot piespēles tur, kur vēlas, un ir gari, bet mazie spēlētāji nav izteikti veidotāji, iespējams, ka tā ir ļoti laba izeja no tiem materiāliem, kas viņam [Timam Kounam] ir. Arī Braunlī ir tāds spēlētājs, kas spēlē ar muguru pret grozu, ar seju pret grozu – tāda Maikla Džordana un Kobes Braienta tipa spēlētājs. Protams, nevar salīdzināt līmeņus, bet tipoloģija ir līdzīga. Varbūt kopumā tas rada pietiekoši efektīvu [trīsstūra uzbrukumu], bet tajā pašā laikā viņi vēl nav satikušies ar agresīvu aizsardzību. Redzēsim, kā viņiem ies. Mēs mēģināsim būt agresīvāki nekā komandas pārbaudes spēlēs.''

Filipīniešu līderim Džastinam Braunlī ir 36 gadi, bet vadošajam centram Džūnam Maram Fahardo – 34 gadi. Vaicāts, vai jāizmanto iespējas pieredzējušos noskriet, Gailītis atbildēja apstiprinoši: ''Tas ir svarīgi, arī tāpēc, ka garie spēlētāji viņiem ir centrālās figūras, spēlēt mobili. Arī tāpēc, ka mūsu basketbols sastāv no tā. Jāņem vērā, ka mums tā būs otrā spēle mums, bet viņiem pirmā. Kaut kādā ziņā tas radīs viņiem enerģijas dopinga pārpalikumu. Redzēsim, mums ir vēsturiski bijušas tādas problēmas logos – gan ar metienu procentu otrajās spēlēs, gan super pievienoto enerģiju. Neapzināti, bet tā ir bijis un sanācis. Tās spēles vienmēr mums ir bijušas diezgan sarežģītas.''

Latvijas basketbolistiem iepriekš gana saspringtas bijušas otrās spēles pēc lielu uzvaru izcīnīšanas. Tā bija mačā pret Slovākiju pēc uzvaras pār Serbiju un cīņā pret Lielbritāniju pēc triumfa pār Turciju kvalifikācijas logos. ''Domāju, ka spēlētājiem ir jāturas pie ātruma un stila, kas mums rada labāko rezultātu – varbūt ne to, ko kājas tev liek darīt, bet to, ko vajag darīt. Ir jābūt intensīviem un agresīviem, joprojām izsalkušiem. Ir jāatrod liekā degsmes deva, kas varbūt nav naturāla otrajā dienā, kad esi daudz iztērējis, bet es ticu, ka skatītāju pienesums ir liels, un ticu, ka mums ir 12 spēlētāji. Kāds varbūt spēlēja mazāk vakar. Šodien lielāks pienesums noteikti būs [Kristeram] Zorikam, viņš būs viens no tiem. Mums ir plašāka rotācija, ticu, ka atradīsim tos spēlētājus, kas šodien performēs,'' kā šovakar nekāpt uz vecajiem grābekļiem skaidroja Gailītis.

Pirms turnīra Filipīnu galvenais treneris Tims Kouns izteicās, ka komanda olimpisko kvalifikāciju uztver kā gatavošanos FIBA Āzijas kausa kvalifikācijai, kā dēļ ierindā nav arī lielākā zvaigzne Džordans Klārksons. Šodien Filipīnu valstsvienībai bija paredzēts treniņš pulksten 11.00, bet tas ritēja mazāk nekā pusstundu. Vakar daži Filipīnu izlases spēlētāji bija redzami ''Arēnas Rīga'' tribīnēs ar alus glāzēm un uzkodām. ''Domāju, ka, visticamāk, tā ir tāda lieka spiediena noņemšana. Grūti pateikt, mēs runājam par pilnīgi citu filozofiju. Tevis nosauktie piemēri ne īpaši iet rokā ar mūsu filozofiju, tā ir vairāk viņu. Katrā ziņā pārbaudes spēlēs bija tā sajūta, ka viņiem nav steidzamības sajūtas (sense of urgency), ka viņi visu darīja mierīgi un lēnām, kas kaut kādā ziņā iemidzināja pretiniekus. Slikts un nevajadzīgs spiediens var pašiem likt ierobežot sevi. Viņiem noteikti tas nebūs,'' noslēdza treneris Gailītis.

Latvijas basketbolisti šovakar pulksten 19.00 spēkosies pret Filipīnām. Spēles tiešraide kanālā TV6.

Filipīnu valstsvienības sastāvs

SpēlētājsPoz.AugumsDz. gadsKlubs
Haimars PeressG1881993San Miguel Beermen
Kriss ŅūsamsG1871990Meralco Bolts
Dvaits RamossG1931998Levanga Hokkaido (Japāna)
Džastins BraunlīF1971988Pelita Jaya (Indonēzija)
Kalfins OftanaF1951996TNT Tropang Giga
Kevins KvambaoF1932001De La Salle University
Karls TamajoF2002001Changwon LG Sakers (Koreja)
Džūns Mars FajardoC2101989San Miguel Beermen
Žapets AgilarsC2061987Barangay Ginebra San Miguel
Kajs SotoC2202002Yokohama B-Corsairs (Japāna)
Meisons AmossC2012004Ateneo de Manila University

Latvijas izlases sastāvs Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijai

#SpēlētājsPoz.Dz.g.AugumsKlubs 2024SpēlesPunkti
00Rodions KurucsF1998207Murcia (Spānija)25156
5Mareks MejerisPF1991207Cluj Napoca (Rumānija)108507
8Dāvis BertānsF1992205Charlotte Hornets (NBA)63590
9Dairis BertānsSG1989193VEF Rīga1411328
10Jānis TimmaSF1992201Obradoiro (Spānija)63573
11Rolands ŠmitsPF1995207Žalgiris (Lietuva)50380
12Artūrs StrautiņšSF1998198Derthona (Itālija)29132
13Jānis StrēlnieksPG1989191Obradoiro (Spānija)1191097
18Klāvs ČavarsC1996205Yokohama (Japāna 3)41190
19Rihards LomažsSG1996190Virtus Bologna (Itālija)37442
55Artūrs ŽagarsPG2000190Wolves Vilnius (Lietuva)22196
66Kristers ZoriksPG1998193Petkim Spor (Turcija)36258

Galvenais treneris: Luka Banki (Virtus Bologna).
Treneri: Jānis Gailītis (VEF), Artūrs Visockis-Rubenis (Liepāja).
Vingruma treneri: Oskars Ernšteins (VEF), Ivars Ikstens.
Asistenti: Žanis Peiners, Kaspars Vecvagars (Valmiera Glass/ViA), Dāvis Čoders (Rīgas zeļļi).
Ārsts/medicīnas personāla vadītājs: Mārtiņš Pulveris (VEF).
Ārsts: Mārcis Jakovičs.
Fizioterapeiti: Massimo Simonetta, Ansis Biedris, Eduards Vēveris.
Menedžeris: Dāvis Folkmanis-Eglītis.
Direktors: Emīls Toms.

Saistītie raksti

# Gruzijas izlase: divi NBA vīri, jauns treneris un naturalizētais no ''Maccabi''
# Melnkalnes izlase: ar zvaigzni Vučeviču un traumu dēļ gados jaunu sastāvu
# Filipīnu izlase: līderu iztrūkums un OS kvalifikācija kā gatavošanās Āzijas kausam
# Brazīlijas izlase: divu spēlētāju izmaiņa no PK un jauns galvenais treneris
# Kamerūnas izlase: NBA zvaigžņu atteikumi un latviešiem pazīstams līderis


, 2024-07-03 22:25, pirms 2 dienām
Gailītis prognozēja grūtu spēli, un tā arī bija. Groza apakšas iekarošanas vietā bija pārāk daudz tālmetienu ar sliktu precizitāti. Pietrūka ātruma un agresijas jau no paša spēles sākuma, kas Filipīnu līderiem palīdzēja saglabāt spēkus līdz spēles beigām. Patika par tām alus glāzēm un uzkodām
Rodions Kurucs. Foto: FIBA
3

Kurucs Kamerūnas izlasi raksturo kā ļoti neērtu un neparedzamu pretinieku

Latvijas vīriešu basketbola izlases pretiniece Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra pusfinālā Kamerūna ir ļoti neērta un neparedzama komanda, sarunā ar aģentūru LETA secināja valstsvienības uzbrucējs Rodions Kurucs.
Artūrs Žagars. Foto: LBS

Latvijas izlase pārliecināta, ka Žagars varēs palīdzēt pusfinālā

LETA. Latvijas vīriešu basketbola izlases saspēles vadītājs Artūrs Žagars sestdien olimpisko spēļu kvalifikācijas pusfināla mačā varēs palīdzēt komandai, sarunā ar žurnālistiem atzīmēja valstsvienības galvenā trenera Lukas Banki asistents Artūrs Visockis-Rubenis.
Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība. Foto: FIBA
3

Eiropas pēdējie mohikāņi un tropu trio: unikāli pusfināli Rīgā

Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs Rīgā dāvājis vairākus negaidītus rezultātus. Latvija kļuva par vienīgo Eiropas komandu, kura aizspēlējās līdz pusfinālam.