Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3026, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Eksperti pirms Eiropas čempionāta: "Svarīgākā būs ceturtā spēle"

Eksperti pirms Eiropas čempionāta: "Svarīgākā būs ceturtā spēle"
Foto: Basket.lv

Pirms Eiropas čempionāta basketbolā sievietēm portāls Sportacentrs.com uzrunāja sporta veida pazinējus Mārtiņu Gulbi, "TTT Rīga" galveno treneri, un Ievu Kubliņu, bijušo Latvijas izlases spēlētāju un četru Eiropas čempionāta dalībnieci, aicinot izteikties par gaidāmo turnīru un noskaņojumu par Latvijas izlases gaidāmo startu tajā.

Par izlases sastāvu

"Izlases kodols ir pietiekami pieredzējis un nobriedis, protams, ar Aneti Šteinbergu un Kitiju Laksu priekšgalā," sacīja Mārtiņš Gulbis, "TTT Rīga" galvenais treneris. "Liels prieks man bija redzēt Kates Vilkas progresu. Redzēju to jau sezonas laikā, bet tagad redzu, ka viņa to spēj pārnest arī uz izlases spēlēm."

"Liekas, ka izlase ir labi nokomplektēta," piekrita Ieva Kubliņa, bijusī valstsvienības līdere. "Ir Anete Šteinberga kā spēcīgs ceturtais numurs, ir Kitija Laksa kā snaipere, tāpat Kate Vilka ir spēcīga uzbrucēja. Jā, mainījusies saspēles vadītājas pozīcija, jo Elīna Babkina vairs nespēlē, taču Ilze Jākobsone nāk ar savu citāda veida pienesumu. Ja Elīna pati vairāk guva punktus, tad Ilze ir nedaudz cita veida saspēles vadītāja, kas atkal ar savu pozitīvo enerģiju pavelk komandu brīžos, kad varbūt neiet tā, kā gribētos."

Par A grupas kalendāru

Latvijas izlase turnīru sāks ar maču pret Spāniju, vienu no galvenajām favorītēm uz zeltu. Lai tiktu izslēgšanas spēlēs, Latvijai būs jāiegūst vismaz trešā vietu četru komandu apakšgrupā.

"Manuprāt, grafiks ir ļoti pateicīgs - sākt pret favorītēm vienmēr ir labi, jo tas dod iespēju noņemt to pirmo uztraukumu," sacīja Gulbis. "Pirms lielām sacensībām tāds tomēr ir jebkuram sportistam un trenerim. Savukārt pēc tam jau ir divas svarīgas spēles pret Grieķiju un Melnkalni, kurai nebūs galvenās līderes Dubļevičas, kura beigusi karjeru. Līdz ar to man liekas, ka ir visi priekšnosacījumi labam startam."

"Sākt pret galveno favorīti - ne parocīgi, ne nē. Tas jau, manuprāt, ir koks ar diviem galiem," sacīja Ieva Kubliņa. "No vienas puses, tā ir izdevība nospēlēt veiksmīgāk, kad arī pretinieces vēl nav līdz galam visu noslīpējušas vēl turnīra sākumā. Ja spēle sākumā neaiziet, tad arī viņām var uzsisties lielāks stress nekā parasti."

"Es gan vienmēr arī esmu teikusi - kā ir, tā jāspēlē, vairs jau neko nevar izmainīt," viņa atbildēja uz jautājumu, vai pati personīgi devusi priekšroku turnīrus sākt pret favorītēm vai arī šīs spēles atstāt beigām.

Gulbis arī nesatraucās par to, ka ļoti svarīgā spēle pret Grieķiju sekos apmēram 18 stundas pēc Latvija-Spānija spēles beigām: "Esmu drošs, ka tāds jau arī bijis galvenā trenera uzstādījums - sagatavoties diviem mačiem pēc kārtas. Līdzīgā režīmā aizvadītas arī pārbaudes spēles, un noteikti, ka izlase tam būs gatava."

Par Melnkalni un Grieķiju

"Neteikšu, kura no šīm komandām mums ir parocīgāka pretiniece, jo uz uzvaru jāiet pret abām," norādīja Gulbis. "Tur nav nekā tāda, no kā aplam vajadzētu baidīties. Grieķijai ir divas spēcīgas garās spēlētājas, kuras spēlē augstā līmenī, taču Latvijai ir, ko likt pretim. Melnkalnei tikmēr bez Dubļevičas pārējās spēlētājas tomēr nav tik augsta līmeņa basketbolistes kā mūsu līderes, tādēļ es pat uzskatu, ka šajā turnīrā svarīgākā būs ceturtā spēle."

"Tā būs vai nu astotdaļfināls vai ceturtdaļfināls, ja izdosies izcīnīt pirmo vietu apakšgrupā," par Latvijas izlases izkļūšanu no apakšgrupas nešaubījās Gulbis. "Tā ir spēle, uz ko jākoncentrējas, jo man nav ne mazāko šaubu, ka Latvijai ir pa spēkam uzveikt gan Grieķiju, gan Melnkalni."

Par Latvijas izlases izredzēm

Pirms čempionāta sākuma Latvijas sieviešu izlase ir atzīmēta "Olybet" bukmeikeru prognozēs kā sestā ticamākā titula kandidāte (priekšā tikai Francija, Spānija, Beļģija, Serbija un Itālija, kamēr tieši aizmugurē ir Turcija un Lielbritānija).

"Es teiktu, ka Latvija ir "Top5" komanda šajā turnīrā," izteicās Gulbis. "Šis gads tomēr Latvijas sportam ir veiksmīgs - hokeja izlase to pierādīja un vēl arī vīriešu basketbola izlasei priekšā Pasaules kauss. Mēs kā nācija tomēr iespaidojamies no pozitīvām lietām, un šobrīd mums ir labi piemēri, kad, ja nedaudz arī paveicas, tad var sanākt ļoti labs rezultāts."

Gulbis uzsvēra, ka turnīra izdošanos vai neizdošanos Latvijas izlasei vērtēs pēc pirmās "play-off" spēles: "Šis mačs izšķirs to, kā paliks atmiņā Latvijas izlases starts. Vai nu tu esi astotniekā vai nē, tāpēc būs ārkārtīgi svarīgi, kas notiks paralēlajā grupā, kurā noskaidrosies mūsu pretiniece izslēgšanas spēlēs. Bet nu potenciāls iekļūšanai ceturtdaļfinālā pilnīgi noteikti ir."

Gulbis pasmaidot piekrita, ka vispirms jau vēl jāizkļūst no apakšgrupas, taču izteica pārliecību, ka nebūs vajadzības satraukties par to, ka Latvijas izlase varētu to neizdarīt: "Teiksim tā, mans noskaņojums un intuīcija norāda uz to, ka tas nebūs temats, ko vajadzēs apspriest."

Kalendārs

Ceturtdiena, 15. jūnijs
12:15 Melnkalne – Grieķija
13:15 Slovākija – Ungārija
15:00 Itālija – Čehija
16:00 Turcija – Serbija
18:15 Beļģija – Izraēla
19:00 Lielbritānija – Slovēnija
21:00 Latvija – Spānija
21:45 Vācija – Francija

Piektdiena, 16. jūnijs
12:15 Čehija – Beļģija
13:15 Ungārija – Turcija
15:30 Izraēla – Itālija
16:00 Francija – Lielbritānija
18:15 Grieķija – Latvija
19:00 Slovēnija – Vācija
20:45 Spānija – Melnkalne
21:45 Serbija – Slovākija

Sestdiena, 17. jūnijs
Brīvdiena un sabats Izraēlā.

Svētdiena, 18. jūnijs
12:15 Melnkalne – Latvija
13:15 Vācija – Lielbritānija
15:15 Beļģija – Itālija
16:00 Ungārija – Serbija
18:00 Čehija – Izraēla
19:00 Slovēnija – Francija
20:45 Spānija – Grieķija
21:45 Turcija – Slovākija

Pirmdiena, 19. jūnijs, “play-in” Telavivā
A2 – B3
B2 – A3

Otrdiena, 20. jūnijs, “play-in” Ļubļanā
C2 – D3
D2 – C3

Trešdiena, 21. jūnijs, brīvdiena
Četras labākās komandas no Telavivas trenēsies Ļubļanā.

Ceturtdiena, 22. jūnijs
(29) A1 – C2/D3 uzvarētāja
(30) B1 – D2/C3 uzvarētāja
(31) C1 – A2/B3 uzvarētāja
(32) D1 – B2/A3 uzvarētāja

Piektdiena, 23. jūnijs
Brīvdiena un iespēja trenēties.

Sestdiena, 24. jūnijs
L29 – L32 (ceļazīme uz OS kvalifikāciju)
L30 – L31 (ceļazīme uz OS kvalifikāciju)
W29 – W32 (pirmais pusfināls)
W30 – W31 (otrais pusfināls)

Svētdiena, 25. jūnijs
15:15 Spēle par piekto vietu (ja nepieciešams)
18:00 Spēle par trešo vietu
21:00 Fināls


, 2023-06-14 13:35, pirms gada
Trakāks grafiks kā čaļiem hokejā -11 dienās 7 spēles.Cerams ,ka vismaz pēc čempionāta uzzināsim,kāpēc neesam pašā labākajā sastāvā.Nu kaut kā neticas ,ka Elīnai ir tikai 1 arguments -" nav iekšā" ,kā to izteica lielajā intervijā Sporta Avīzei.Pagarināt spilgto un ilgo karjeru par 2 mēnešiem sezonā ,kur bija laba statistika,it sevišķi piespēlēs jau nu varēja.Vītolas ( viss daudzpusīgākā spēlētāja visos spēles komponentos) nespēlēšana arī prasa izskaidrojumu..Kā nekā šīs abas bija stabilas pamatpiecinieka spēlētājas. 3 pieredzējuši un dažādi pēc rakstura treneri,federācijas vadība( labs darbs salīdzinot ar iepriekšējiem kadriem),kā arī komandas biedrenes; kopā tomēr vajadzēja atrast kopīgu valodu augstu mēŗķu sasniegšanai.Arī Digne būtu sastāvā ,bet nu pārslodze ( bez atpūtas ASV,Austrālija,Grieķija) tomēr varēja izraisīt saišu plīsumu.Tai pašā laikā komanda ir nokomplektēta laba.Cerams ,ka pietiks izturība,jo visi mači ( varbūt izņemot 3 un 5 )būs līdzīgi un smagums būs jāiznes 8 vai 9 meitenēm.Novēlu azartu ,komandas garu un protams veiksmi mūsu superīgajai un simpātiskajai ( starp citu 1/3 komandas ir jaunās māmiņas)komandai un pārdomātus treneru lēmumus.
, 2023-06-14 16:27, pirms gada
Ja 2.vieta grupā, 1/4 visticamāk Francija.
Ja 3.vieta grupā , ticamākais variants 1/4 Serbija.
Uzvaram Spāniju, esam 1.vietā un 1/4 varētu prognozēt Lielbritāniju.

Sports kļūtu garlaicīgs , ja visas prognozes sakrīt.
, 2023-06-14 17:36, pirms gada
Kāda ceturtā spēle vispirms vajag šīs uzvarēt... experti skaitās..
, 2023-06-14 23:31, pirms gada
Vai ir pamats tādam optimismam?
, 2023-06-15 00:58, pirms gada
Murlāpsis rakstīja: Vai ir pamats tādam optimismam?
Sports pats par sevi ir optimisms. Pretējā gadījumā tas parvēršas par mocībām. Vienmēr vajag stādīt augstākos mērķus, nebaidīties neviena pretinieka, psiholoģiski noskaņot sevi uzvarai, vizualizēt to. Tad arī nāks panākumi. Hokejisti parādīja kā tas darāms. Iepriekš bieži ir bijis, ka latviešu komandas ir visu zaudējušas jau pirms spēlēm, radot kaut kādu noskaņojumu, ka mēs jau tāpat tur neko nevaram utt. Parasti tas beigās visiem pielīp, arī pašiem sportistiem, tad arī mēdz viss aiziet greizi. Šis viss ir jālauž. Šajā gadā jau esam sākuši to lauzt. Lai basketbolistēm izdodas šo tendenci turpināt.
, 2023-06-15 01:43, pirms gada
Balkānu mafijas grafix
, 2023-06-15 09:56, pirms gada
Kā tas iespējams - "eksperts" uzskata, ka mums ir TOP 5 izlase, bet pats vadot šo top 5 izlasi nespēja kvalificēties Eiropas čempionātam?
, 2023-06-15 13:48, pirms gada
zahar rakstīja: Kā tas iespējams - "eksperts" uzskata, ka mums ir TOP 5 izlase, bet pats vadot šo top 5 izlasi nespēja kvalificēties Eiropas čempionātam?
Te ir iespeju zeme, nezinaji?
, 2023-06-15 19:17, pirms gada
Un ja turnirs beigsies pēc trim spēlēm , tad ceturtā spēle arī būs svarīgākā ? 😂🤣
Luka Banki. Foto: FIBA
13

Sākas "Gada balva basketbolā 2023" balsojums, nosaukti nominanti

Latvijas Basketbola savienība nosaukusi kandidātus uz Gada basketbolista, Gada basketbolistes un Gada trenera balvu, aicinot sabiedrību piedalīties interneta balsojumā, kas būs daļa no veida, kā tiks noteikti uzvarētāji.
Emma Mēsemana un Žulī Vanlū 2023. gada 25. jūnijā. Foto: FIBA
39

Beļģija atspēlējas no -10 un pirmo reizi triumfē Eiropas čempionātā

Beļģijas sieviešu basketbola valstsvienība svētdien, 25. jūnijā, Ļubļanā uzvarēja Spāniju ar 64:58 un pirmo reizi vēsturē triumfēja Eiropas čempionātā. Emma Mēsemana nopelnīja vērtīgākās spēlētājas balvu.
Sandrine Gruda un Sāra Mišela. Foto: EuroBasket Women

Grudai septiņas Eiropas medaļas, Francijai astotā godalga pēc kārtas

Francijas sieviešu basketbola valstsvienība svētdien, 25. jūnijā, Ļubļanā uzvarēja Ungāriju ar 82:68 un izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionātā. Garā spēlētāja Sandrine Gruda kļuva par septiņkārtēju finālturnīru laureāti.