Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Kāds labums VEFam no lokauta beigām un vēl šis tas

Andrejs Siliņš

Viedoklis: Kāds labums VEFam no lokauta beigām un vēl šis tas
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Sestdienas rīta ziņas par Nacionālās Basketbola Asociācijas (NBA) lokauta beigšanos lika nedaudz pamainīt jau vakarnakt (gripa neļāva gulēt) tapušo atskatu uz Rīgas VEF cīņu pret Kijevas "celtniekiem" un pie atziņām par spēli pievienot rindkopu no citas operas - kādu labumu lokauta beigšanās var dot rīdziniekiem.

Lai arī iegāja spēlē ar uzreiz negatīvu darbību – palaistu garām pretinieku, kurš gājienu noslēdza ar "2+1" -, par Batleru izdarīt secinājumus vēl nevar, nevajag un arī nedrīkst. Batlers, pirmkārt, ir trešais, nevis, kā vakar izmantots, ceturtais numurs. Atklāts ir jautājums, cik viņš fiziski būs gatavs nosegt pretinieku trešos numurus, taču tieši šādas miesas būves mazais uzbrucējs ir tas, kas pietrūkst VEF. Janičenoks šobrīd veic trešā numura funkcijas, taču, ja atbīdam Dairi uz pirmo, tad Valters un Janičenoks varētu dalīt otrā numura laiku, un Janičenoks ar Batleru – trešā numura laiku. Plus vēl ir Jahovičs, kurš, esot vesels, noteikti arī var dot labu ieguldījumu kā mazais uzbrucējs.

Protams, vēl jāpavēro, kas notiks ar Batleru, ņemot vērā aizokeāna jaunumus par lokauta beigšanos, jo teorētiski uzbrucējam ir spēkā esošs līgums līdz šīs sezonas beigām ar "Spurs". Un tad jau atkal būs jāatgriežas pie komplektācijas darba, proti, trešā numura meklēšanas. Varbūt ir vērts tomēr meklēt tepat Latvijā, viens vīrs Vidzemē jau ilgāku laiku pelna nopietnāku līgumu, pie tam viņa kondīcija, lai arī pagātnē nav bijusi spoža, tik un tā uz šo mirkli ir labāka nekā Batleram. Vēl viena labā ziņa NBA lokauta beigu sakarā - iespējams, tagad būs vieglāk atrast komandu Perijam. Eiropā tirgus būs nedaudz atdzīvojies, klubi meklēs aizvietotājus saviem prom-aizbraukušajiem vīriņiem. Ja tic Valda Valtera tweetotajam, tad kluba vadība jau atzinusi Periju par neatbilstošu un meklē klubu, kur amerikānim doties, lai nebūtu jāmaksā kompensācija par līguma laušanu. Tagad galvenais, lai kurš būtu VEF ģenerālmenedžera funkciju veicējs (jo oficiāli tāda amata, šķiet, nav), nenogulēt un iesmērēt galvassāpes ar nosaukumu "Marks Perijs" kādam citam klubam.

Dairis joprojām ir labākais VEF saspēles vadītājs. Līdz ar to komplektācijas darbs šajā pozīcijā saucams par izgāšanos – paredzētais pirmais saspēlnieks Perijs realitātes rangā ir pēdējais, ar Miledžu kā pirmo saspēlnieku var tikai aizlāpīties, nevis rādīt konsekventi labu sniegumu. Perija minūtes pavisam mierīgi var nospēlēt arī Kaufmanis, tikai kādam komandā derētu Butautam atgādināt, ka Jānis nav nekāds jaunais, bet ir Bertāna vienaudzis. Eiropā arī no 91. gadiem jau prasa atbildību un konkrētus uzdevumus laukumā, nevis iesildīšanos ar komandu un braukāšanu līdzi n-tos kilometrus. Kaufmanis ir divus gadus vecāks, pie tam jau ar divām individuāli ļoti pieklājīgām sezonām Baltijas elitē.

Simsa aizsardzība ir zem katras kritikas un atļaušos nepiekrist Edgaram Buļam par to, ka, ja viņš ir tik efektīvs uzbrukumā, tad varam piedot viņam kļūdiņas (slinkošanu? negribēšanu? vienkārši nesaprašanu?) aizsardzībā. Ja tu iemet 14, bet arī ielaid 14 vai vairāk, tad jēgas no tevis nav. Labi spēlētāji ir tie, kuri ne tikai māk iemest paši, bet arī māk neļaut to izdarīt pretspēlētājam. Tas pats attiecināms uz labas komandas definēšanu. Kā šodien atceros Kurtinaiša teikto "Mēs brazīliešu futbolu nespēlēsim", bet šodienas realitāte jau ar citu leišu karali pie ruļļiem rāda pretējo.

VEF ielaida maz punktus, tikai 60, kas ne tikai salīdzinoši ar iepriekšējiem mačiem, bet arī uz kopējā Eiropas augstākā līmeņa basketbola fona, ir ļoti labs rādītājs. Toties mačs lieliski parādīja, ka ar spēli savā laukuma galā joprojām iet kā pa viļņiem. Dažkārt, sevišķi pirmajā puslaikā, šķita, ka melnajās formās tērpusies mana amatieru komanda, nevis profesionāli spēlētāji - uz parastām ieskriešanām ielaisti punkti, nepieslēgšanās aizsardzībā līdz galam (pirmais to izdara, nākamais - ne)...

Kas iepriecina – agresivitāte uzbrukumā. Paskatoties statistikā izmesto trijnieku daudzumu, šķiet, ka tā nekādā gadījumā nevar būt Latvijas komanda – tikai seši tālmetieni. Pie tam ne jau pret komandu, kurai trūka gara auguma ceturto un piekto numuru. 38 izmesti soda metieni arī droši vien ir kaut kāda rekorda cienīgs rezultāts, vēl jo vairāk ņemot vērā tikai desmit "Budivelnik" metos brīvmetienus. Otra lieta – raksturs. Komanda nevis raksturīgi latviešiem bija vadībā un pazaudēja pārsvaru, bet tieši otrādāk – bija iedzinējos, nesalūza paši, bet salauza pretinieku. Ar aizsardzību (vai tik ne desmit minūtes pēc kārtas pirmo reizi šosezon labi spēlējam aizsardzībā?) un atraisītu uzbrukumu, kurā bumba laiski kustējās pa perimetru un arī iekšā-ārā kā tam ir jābūt modernā basketbolā.

Vēl jo vairāk prieks, ka to izdarīja trīs latviešu vīri ārējā līnijā un divi melnā darba leģionāri Keina un Kavaļauska personās zem groziem, kamēr, iespējams, dārgākie vasaras pirkumi to noskatījās no soliņa. Komandā gan valdot labs mikroklimats, tāpēc domāju, ka tam, kurš to izdarīja un kurš uz to noskatījās, vairāk uzmanību pievērš skatītāji, vērtētāji un treneri, nevis paši spēlētāji. Tā tam arī jābūt!

Kā jau treneris Butauts sacīja pēc mača, pie kā strādāt, netrūkst, un tas arī tiks darīts. Lai izdodas!

  +5 [+] [-]

, 2011-11-26 11:42, pirms 13 gadiem
Nu ko, Batleram atā. Gan atradīs labu aizvietotāju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2011-11-26 11:53, pirms 13 gadiem
protams ka VEFam izdevīgi, jo paši nespēj piesaistīt neko no NBA, bet konkurentiem robi.

  +2 [+] [-]

, 2011-11-26 11:56, pirms 13 gadiem
Butauts vispār ir nesaprotams ,negrib saprast,ka neder millage sākumsastāvā,ļoti prosts basketbols no viņa,ātrajā uzbrukumā kā siena skrien virsū pretiniekam,tā vietā,lai izmestu brīvam Janicenokam vai Valteram.

Sims nulle,laimkā fanotu,tīrs statistikas vācējs viņš nekad eirolīgai pat tuvumā netiks,jo paskatāties,kā garie tur bumbiņu izmet arā ,lai mazais var žarīt troijkas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-11-26 12:37, pirms 13 gadiem
vajad Ernestu Kalvi panjemt no Valmieras!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-11-26 12:41, pirms 13 gadiem
Kaufmanis jau sūdus LBL līmenī taisa kur nu vēl augstākā līmenī viņu laist

     [+] [-]

, 2011-11-26 12:46, pirms 13 gadiem
Nezinu, man liekas, ka Simsa kritika ir nedaudz pārspīlēta. Jā viņš nav defense spēlētajs, bet vai nu dēļ veiksmīgās iekšējo spēlētāju komplektācijas vai vienkārši haļavas mums ir paveicies, ka ir Keins un Kavaļausks, kuri var ļoti labi kompensēt viņa trūkumus. Keins vispār pēdējās divās spelēs ir parādijis, ka ir viens no vērtīgākajiem spēlētājiem komandā, itsevišķi, ja viņa alga ir salīdzinoši maza.

  +2 [+] [-]

, 2011-11-26 12:59, pirms 13 gadiem
autors priecaajaas par maz izmestajiem 3punktniekiem! jautaajums, kaa lai izmet kad Miledzh vnk neredez laukumu, Simss nemaak izmest laukaa.... manupraat tas nav labs raadiitaajs tik maz triiniishi pie tik labiem snaiperiem komandaa! Valters izmet gruutus truljus, Bertaans ko pats sev izkaarto, bet Janichenokam jaaiet caurgaajienos, jo visas bumbas ko sanjem ir nosegts perimetraa....

  +3 [+] [-]

, 2011-11-26 13:02, pirms 13 gadiem
Labs raksts, Andrej!

Domāju ka tuvākajās 2-3 nedēļās taps skaidrība par Periju un Batleru, pārējie gan jāpatur.

Nezinu vai Spurs viņu sauks uz treniņnometni, kas sāksies apmēram pēc 2 nedēļām?
Perija vietā principā var Bertāns kā PG nospēlēt, arī Kauča.
Galvenais ir SF.. Batlers, Kalve vai kāds cits.
Domāju ka lokauta beigas palīdzēs Vefam, jo citām komandām nāksies šķirties no svarīgiem spēlētājiem(Žalgiris u..c) savkārt Vefiņam paliek Sims, tā ka labas izredzes tikt VTB nākamajā kārtā. Lai izdodas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-11-26 13:50, pirms 13 gadiem
tāpēc jau arī Simss nav stabils NBA vecis bet gan norietējusi D-Līgas zvaigzne...no defense

  +1 [+] [-]

, 2011-11-26 14:00, pirms 13 gadiem
Rakstiņā apspriesti visi, bet kaut kā neredz Berjozu, arī nedzird par šo nekā, vai atkal esmu ko palaidis garām un šis jau laiž kaut kādā Minskā? Kādreiz KB žēlojās, laikam ASK laikos, ka Fantomass šamo nemīlot...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2011-11-26 15:46, pirms 13 gadiem
raksts labs. tikai gribeetos piebilst, ka uzreiz jau bija skaidrs ka batlers ir nekaads, ja reiz italija tam vieta neatraadaas, gan jau arii 2. ligu chalis izskatiija kaa pienemamu. tas ka miledzs spele tikai uz sevi tas arii ir skaidrs. nu paris bumbas partvershanas pedejas speles vinam sanaak, kur sancenshi tadam bulshitam nepieversh veribu. perijs ir nekads un vinam arii neljauj spelet, lai vareetu sajust speles garshu. simss man personigi nepatik, uzbrukuma vins labi cinas par bumbam, parejais ir zinta plivdas limeni. dairis arii kaa saspeles vaditajs ir vajs, jo arii ir loti tendeets uz grozu. un vispaar es uzskatu ka latvijas izlases speletaju 23 gadu vecuma likt cita pozicija lai aizlapitu generaalmenedzera stulbumu komandas komplektaacija jau 2 gadus ir marasms. dairs ir 2 numurs. nu kaapeec grib vinju taisit kaa pirmo numuru? aa nu veel tagad pedeja laika dairis spele arii ka 3 numurs.... lai valteram dabutu minutes? valteram redzot vinja pedejas aktivitates laukuma butu jau nopietni jadoma par kedu karshanu uz naglinas. visi vinja paaudzes speletaji-purnis, vitols, bushkevics, skirmants u.c. ir jau to izdarijushi vai nopietni taisas darit. vins sevi veel uzskata par jauno talantu..... janicehnoks ari ir paris gadus jaunaaks, bet arii taa pati situacija.... prom iet ir jamak, nevis jagaida kad ar koku izdzis lauka no zales.
kaufmanis, berzins no valmieras kapec tika panemti? es uzskatu ka taa bija vinju lielaka mulkiba. ne viens, ne otrs netiek vispar ne pie kada laika pat latvijas liga, taa vietaa, ka tagad abi butu komandas lideri valmieraa bbl speles. iistaak sakot komandas komplektaacija stulba no saakta gala.
ja gadijuma kalve tiks panemts, tad tapat sedes uz solina aiz janichenoka muguras un tiks raustits un tiks laukuma uz paris minutem spele. ka 4 numurs vins netiks izmantots, jo gan keins gan berzins ir shajaa pozicija ieverojami labaki. iistak sakot vinjam vieta vefa nav, ja vien chalim nav kredits, kuru ir grutibas nomaksaat....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-11-29 13:33, pirms 13 gadiem
kads apskaidrojiet ludzu - ko nozime shis: "Eiropā arī no 91. gadiem jau prasa atbildību un konkrētus" .... bla bla bla...
kas tur domats... 19 GADI? 91 gads? wtf?