Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Divas uzvaras līdz Eirolīgai: ''Prometey'' pusfinālā uzņems Turcijas Superlīgas līderi

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Divas uzvaras līdz Eirolīgai: ''Prometey'' pusfinālā uzņems Turcijas Superlīgas līderi
Dīdžejs Stefenss triec bumbu grozā no augšas. Foto: Prometey BC

Šovakar ''Arēnā Rīga'' ULEB Eirokausa izslēgšanas spēļu ietvaros Latvijas-Igaunijas līgas uzvarētāja Slobožanskas ''Prometey'' uzņems Turcijas Superlīgas līdervienību Ankaras ''Turk Telekom''. Cīņas likme ir ļoti augsta – uzvarētājs iekļūs finālā un cīnīsies par vietu nākamās sezonas ULEB Eirolīgā. Šajā rakstā vairāk par Ukrainas granda pretinieci – komandu, kas šajā sezonā divreiz apspēlējusi Eirolīgas izslēgšanas spēlēs iekļuvušo Stambulas ''Fenerbahce'' un līdz šim vienīgajā duelī pieveikusi arī iepriekšējo divu sezonu Eirolīgas čempioni ''Anadolu Efes''. Cīņas sākums pulksten 19.00. Translācija kanālā ''TV3 Sport 2''.

Turcijas galvaspilsētā Ankarā bāzētā sporta kluba ar nosaukumu ''Turk Telekom'' basketbola nodaļa dibināta tikai pirms 32 gadiem. Neilgi pēc izveides komanda ātri vien iekaroja savu vietu Turcijas spēcīgāko klubu sabiedrībā. Līdz šim sekmīgāko posmu vēsturē ''Turk Telekom'' basketbola vienība aizvadījusi no 1996. līdz 2010. gadam. Šo 14 gadu laikā galvaspilsētas klubs divreiz kļuva par Turcijas Superlīgas vicečempioni, kā arī bija regulāra pusfināliste vietējās meistarsacīkstēs, ārpus play-off paliekot tikai divās sezonās minētajā nogrieznī, un pamanījās vienu sezonu aizvadīt arī Eirolīgā (1997./1998.), ko tolaik vēl pārvaldīja FIBA.

Sākoties 21. gadsimta otrajai desmitgadei, Ankaras klubs piedzīvoja krīzi, piecus gadus nespējot sasniegt Turcijas čempionāta izslēgšanas spēles un atsakoties no dalības Eirokausos. Periods iezīmēja arī divu kādreizējo Latvijas izlases basketbolistu pierakstu ''Turk Telekom'' rindās.

2011./2012. gada sezonu Ankaras vienībā pavadīja Latvijas basketbola leģenda Kaspars Kambala, kopā ar tobrīd NBA lokauta dēļ mājās spēlējošo turku centru Memetu Okuru un lietuviešu snaiperi Simu Jasaiti esot vieni no Turcijas galvaspilsētas vienības līderiem.

Divas sezonas vēlāk uz Ankaru pēc teicama nogriežņa Rīgas ''Barons'' rindās devās arī Kristaps Valters. Pirmajā sezonā latvietis palīdzēja ''Turk Telekom'' pēc piecu gadu pārtraukuma sasniegt izslēgšanas spēles, bet otrajā Valteru krietni ierobežoja savainojumi, pašai komandai nespējot saglabāt vietu spēcīgāko klubu sabiedrībā.

Nākamos divus gadus ''Turk Telekom'' aizvadīja Turcijas pēc spēka otrajā līgā, kur 2018. gadā izcīnīja čempiontitulu, garantējot atgriešanos Superlīgā. Iepriekšējās sezonās klubam divreiz izdevies sasniegt Turcijas kausa pusfinālu un divreiz spēlēt čempionāta ceturtdaļfinālā, uz Eiropas skatuves neko lielu nesasniedzot.

Šajā sezonā klubs sasniedzis jaunus augstumus – pirmā vieta Turcijas Superlīgā četras kārtas pirms pamatturnīra noslēguma un pusfināls ULEB Eirokausā. Komandas stūri pārņēmis Erdems Čans. 42 gadus turku vecais speciālists laikā no 2012. līdz 2021. gadam bija asistents tādiem lielmeistariem kā Žeļko Obradovičam, Simonem Pjandžāni un Igoram Kokoškovam Stambulas ''Fenerbahce'' rindās, bet 2021./2022. gada sezonu pavadīja otrpus okeānam, esot Kvina Snaidera labā roka Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubā Jūtas ''Jazz''.

''Čans vēlējās palikt Jūtā, taču, kad Snaiders viņam paziņoja, ka šajā sezonā plāno atpūsties no basketbola un netrenēt, viņam bija jādomā, kur turpināt karjeru. Čans jutās gatavs sākt galvenā trenera karjeru, taču vēlējās to darīt īstajā vietā, noraidīdams vairākus piedāvājumus. Par īsto vietu galvenā trenera karjeras uzsākšanai kļuva Ankara – viņa dzimtā pilsēta,'' par turku speciālista lēmumu atgriezties dzimtenē stāsta portāla ''Basketfaul.com'' apskatniece Edže Ergeza.

Turku stratēģa pirmajā sezonā uz ''Turk Telekom'' komandtiltiņa viņa vadītā komanda vietējā čempionātā ieņem pirmo vietu un zaudējusi tikai četras spēles – vienu sezonas otrajā mačā pret pagājušā gada Eirokausa vicečempioni ''Bursaspor'', divas sezonas vidū pret Stambulas ''Galatasaray'' un ''Merkezefendi'', kā arī nupat, aizvadītajā nedēļas nogalē pret ''Gaziantep'', pretiniekiem uzvaru izraujot pēdējās sekundēs. No pēdējā zaudējuma pret Gaziantepas klubu gan, visticamāk, ankarieši varēja izvairīties – atpūtināti vairāki vadošie spēlētāji un iespēlēti pie niecīga spēles laika iepriekš tikušie turki, acīmredzami domās jau esot Rīgā un gatavojoties Eirokausa cīņai pret ''Prometey''.

Ja ''Turk Telekom'' nedēļas nogalēs vēl jādomā par pirmās pozīcijas nosargāšanu Superlīgā un jāaizvada mači, tad kas tāds neskar Rīgā spēlējošo ''Prometey'', kas vietējā čempionāta sezonu noslēdza 8. aprīlī, Final Four ietvaros Tallinā pieveicot VEF un kļūstot par Latvijas-Igaunijas līgas čempioni.

No vietējā čempionāta mačiem brīvās nedēļas nogales ļauj ''Prometey'' labāk sagatavoties Eirokausa cīņām, portālam ''Sportacentrs.com'' pirms mača pret Turcijas vienību norādīja Ukrainas kluba galvenā trenera asistents Mants Šerniuss: ''Aizvadījām ļoti produktīvu nedēļu. Šajā sezonas posmā ir ļoti labi, ka nav jāspēlē vietējā čempionātā. Mums bijis vairāk laika sagatavoties mačam pret ''Turk Telekom''. Treneriem ir vairāk laika analizēt pretinieku un veikt zvanus apkārt Eiropai, lai iegūtu pēc iespējas vairāk informācijas. Domāju, ka esam labi sagatavojušies.''

Sezonas gaitā ''Turk Telekom'' izdevies uzvarēt visās aizvadītajās Superlīgas spēlēs pret ilggadējiem Turcijas basketbola flagmaņiem no Stambulas ''Fenerbahce'' un ''Anadolu Efes''. Pirmā uzveikta abos mačos ar 82:75 (11. decembrī) un 83:72 (16. aprīlī), bet pret otro izcīnīts panākums līdz šim vienīgajā duelī 8. janvārī ar 85:70.

ULEB Eirokausā ''Turk Telekom'' zaudējuma garšu izjutusi biežāk – 13 uzvaras 18 mačos un otrā vieta B apakšgrupā. ''Turk Telekom'' pamatturnīrā neveiksmes piedzīvoja tikai pret ceturtdaļfinālistēm – divreiz atzīts Parīzes un bijušā vefieša Kaila Olmena pārākums, izbraukumā ciesta neveiksme pret Telavivas ''Hapoel'' un abos mačos zaudēts grupas uzvarētājai un otra pusfināla dalībniecei ''Gran Canaria''.

''Viens no galvenajiem komandas panākumu iemesliem ir lieliskā komandas ķīmija,'' norāda Ergeza. Pagājušajā sezonā komandu pārstāvēja tādi zināmi vārdi kā Entonijs Klemonss, bijušais vefietis Alekss Peress, Džeidžuens Džonsons un Ārons Herisons, tomēr komanda ne tuvu nesasniedza to, ko jau iespējusi šajā sezonā. ''Jā, pagājušajā sezonā komandu pārstāvēja, iespējams, zināmāki vārdi Eiropā, taču problēmas sagādāja lomu sadale. Šajā sezonā katrs basketbolists zina savu lomu komandā. Spēlētāji cīnās cits par citu. Noteikti lomu spēlē arī grūtais pirmssezonas posms, par ko spēlētāji sākotnēji nebija sajūsmā, taču nu redz, kādus augļus tā nesusi,'' turpina turku apskatniece.

Ankaras komandas spēli veido amerikāņu aizsargi Džerians Grants un Tonijs Teilors. Pirmais 2015. gadā ar 19. izvēli tika draftēts Nacionālajā basketbola asociācijā, nonākot Ņujorkā kopā Latvijas basketbola spilgtāko zvaigzni Kristapu Porziņģi. Aizsarga karjera otrpus okeānam neizveidojās tik spilgta kā liepājniekam un nu jau trešo sezonu Grants aizvada Vecajā kontinentā, iepriekš pārstāvēdams arī Patras ''Promitheas'' un Eirolīgas klubu Milānas ''Olimpia''.

Granta kontā šajā sezonā Eirokausā caurmērā 14,6 punkti un 6,2 rezultatīvas piespēles. Amerikāņa statusu komandā apliecina arī Edže Ergeza, norādot, ka Grants ir komandas galvenais spēles veidotājs. Savukārt otrs amerikānis Teilors pievienojis vidēji 12 ar pusi punktus un 3,6 piespēles.

Ankaras kluba vadošo piecinieku veido arī uzbrucēji Aksels Butejē un Neits Sestīna, kā arī centrs Tairīks Džounss. Francūzis Butejē aizvada karjeras labāko sezonu Eirokausos un vidēji mačā pretinieku grozā sabēris nepilnus 18 punktus, savukārt amerikānis Sestīna pagājušajā sezonā ar Rihardu Lomažu ''Merkezefendi'' rindās demonstrēto produktivitāti pārnesis arī līmeni augstāk Ankaras klubā. Viņam Eirokausā vidēji 10,8 punkti un nepilnas piecas atlēkušās bumbas. Zem groziem galvenais saimnieks ''Turk Telekom'' rindās ir atlētiskais Tairīks Džounss, kura kontā 12,6 punkti un 7,4 atlēkušās bumbas. Tieši viņš, iespējams, ir atlētisma ziņā pienācīgākais konkurents šīs sezonas ''Prometey'' atsperīgākajam basketbolistam Dīdžejam Stefensam.

''Rezultātu izšķirs mazās lietas, kā, piemēram, psiholiģiskā sagatavošanās, atbloķēšana, soda metienu precizitāte, līderu atrašana laukumā. Pēdējais mums ir īpaši svarīgs, jo katra spēle ir kā fināls. Tāpat cīņas likteni izšķirs aizsardzība. ''Turk Telekom'' ir ļoti spēcīga komanda. Viņi daudz spēlē viens pret vienu. Ankaras kluba garie spēlētāji pēc aizsegiem ātri raujas uz grozu, ir aktīvi cīņā pie pretinieku groza un ir ļoti atkarīgi no Granta un Teilora darbībām. Butejē un Sestīna ir ļoti labi metēji. Mums jāizdara labs darbs perimetrā un jābūt gudriem palīdzībās aizsardzībā. Treneris Čans vēlas, lai komanda spēlē NBA un Eiropas basketbola stilu apvienojumu,'' atslēgas lietas un pretinieku stiprās puses pirms šovakar gaidāmās spēles izklāstīja Ronena Ginzburga asistents Mants Šerniuss.

Abas komandas ULEB Eirokausa pusfināla spēli sagaidīs labākajos iespējamajos sastāvos. ''Prometey'' rindās sezona priekšlaicīgi noslēgusies Dīdžejam Kenedijam un Denisam Lukašovam, kuri attiecīgi traumējuši ceļgalu un Ahilleja cīpslu. No traumas atguvies Keilebs Agada, kuram šovakar sagaidāma lielāka loma nekā pirms nedēļas pret ''Promitheas''. Tāpat simtprocentīgi gatavs spēlei būs atlētiskais Dīdžejs Stefenss – arī viņš Eirokausa play-off iesāka ar nelielu savainojumu. Turpretī ''Turk Telekom'' rindās pieejami būs visi labākie šīs sezonas basketbolisti.

Sagaidāms, ka ''Arēnā Rīga'' šovakar tiks sasniegts jauns ''Prometey'' mājas spēļu apmeklētības rekords. Aktīvi līdzjutēju piesaistē darbojies bijušais Latvijas izlases basketbolists Žanis Peiners, kurš ''Instagram'' un ''Twitter'' platformās dāvājis biļetes uz ''Prometey'' mačiem. Peinera aktivitātes likušas ''Arēnā Rīga'' atvērt pat otro stāvu – kas tāds uz klubu basketbolu nav darīts vairāk nekā desmit gadus kopš šajā pašā turnīrā par izslēgšanas spēlēm pret Spānijas klubiem ''Bilbao'' un ''Valencia'' cīnījās Rīgas VEF.

Dueļa uzvarētāja precīzi pēc nedēļas, 3. maijā, par vietu nākamās sezonas Eirolīgā spēlēs pret kādu no Spānijas komandām – ''Gran Canaria'', kas bija pati labākā komanda regulārajā sezonā abu grupu ieskaitē, vai Badalonas ''Joventut'', kas A grupā finišēja otrajā pozīcijā aiz Rīgā spēlējošā Ukrainas granda. Kanāriju salu pārstāvju uzvaras gadījumā finālspēle norisināsies viņu mājvietā, bet, panākumu svinot ''Joventut'', Eirokausa sezonas izšķirošais duelis var tikt aizvadīts Rīgā – uzvara jāizcīna pašai ''Prometey''. ACB līgas klubi savu pusfināla dueli sāks šovakar pulksten 22.00.

Spēles sākums pulksten 19.00. Mača translācija būs vērojama ''TV3 Sport 2'' kanālā un ''Euroleague TV'' straumēšanas platformā.

Ankaras ''Turk Telekom'' pieteikums un statistika Eirokausā

PozīcijaSpēlētājsAugumsDz. GadsValstsStatistika
AizsargsDžerians Grants196 cm1992.ASV14.6p+3.1ab+6.2rp
Tonijs Teilors185 cm1990.ASV12.5p+2.1ab+3.6rp
Memets Jagmurs188 cm1987.Turcija1.5p+0.6rp+0.3ab
Ridvans Ončels191 cm1997.Turcija2.7p+1.2ab+1.6rp
UzbrucējsAksels Butejē201 cm1995.Francija17.9p+4.6ab+1.6rp
Neits Sestīna205 cm1997.ASV10.8p+4.9ab+0.9rp
Berks Demirs204 cm1995.Turcija3.4p+2.0ab+0.2rp
Alihans Demirs205 cm1996.Turcija0.0p+0.5ab+0.2rp
Erkans Jilmazs192 cm1997.Turcija7.0p+4.4ab+2.6rp
CentrsSemihs Erdens210 cm1986.Turcija2.2p+2.2ab+0.5rp
Tairīks Džounss206 cm1997.ASV12.6p+7.4ab+1.1rp
Maikls Eriks210 cm1988.Nigērija3.7p+3.1ab+0.5rp

  +1 [+] [-]

, 2023-04-26 08:46, pirms gada
Nevar saprast, nemot vera cik reti Prometejs shosezon zaude, vai sodien ir viegli uzveikt turkus?

     [+] [-]

, 2023-04-26 10:45, pirms gada
Vai mēs kādreiz piedzīvosim LV klubu eirolīgā? Baidos ka nē ;/

  +3 [+] [-]

, 2023-04-26 10:50, pirms gada
Būs augsta līmeņa basketbols. Jāiet skatīties, un jāatbalsta Prometejs.

  +1 [+] [-]

, 2023-04-26 11:36, pirms gada
Šodien visiem jāit atbalstīt Promtey, iepriekšējās izslēgšanas spēlēs jau bija kolosāla atmosfēra, taču šodien būs vēl jaudīgāk. Spēle būs grūta, bet mūs sagaida augstākā līmeņa basketbols. Un Prometey ir kā savējie - jāatbalsta!

  +2 [+] [-]

, 2023-04-26 11:38, pirms gada
heh rakstīja: Vai mēs kādreiz piedzīvosim LV klubu eirolīgā? Baidos ka nē ;/
uztraukumam nav pamata, te taču visu laiku runā, ka Valmierā esot pilns ar fantastiskiem talantiem

     [+] [-]

, 2023-04-26 13:00, pirms gada
heh rakstīja: Vai mēs kādreiz piedzīvosim LV klubu eirolīgā? Baidos ka nē ;/
būtu vēl ASK , tad būtu!

  +1 [+] [-]

, 2023-04-26 13:35, pirms gada
Baigā dilemma. Iet uz arēnu un neredzēt kā minimums pirmo halfu Žalgirim pret Barsu vai palikt mājās un redzēt abas spēlēs no sākuma līdz beigām!
Slēpts komentārs: Real Rebel
Slēpts komentārs: Real Rebel

     [+] [-]

, 2023-04-26 14:39, pirms gada
Kāda tur dilemma? Žalgiri taču mierīgi var vai nu ierakstīt, vai vēlāk skatīties no sākuma, ja vēl ies... Tikai vēlams neskatīties rezultātu Flashscore'ā.😂
Slēpts komentārs: Igors Amelka
Slēpts komentārs: Igors Amelka

  +1 [+] [-]

, 2023-04-26 17:46, pirms gada
Nu vispār tam Prometejam nesaprotu vienu lietu. Mājas spēles aizvada Rīgā... Ja viņiem interesē mājas spēļu apmeklējums, tad būtu kādus pāris LV spēlētājus piesaistījuši... Nav jau tomēr futbols, kur mums ir pakaļā - basītī tomēr līmenis ir... Var jau būt, ka nākošgad tā darīs

     [+] [-]

, 2023-04-26 20:14, pirms gada
Juris Kalniņš arēnā!!! Diez arēna tiks pievemta?

     [+] [-]

, 2023-04-26 20:47, pirms gada
Gratianus Funarius rakstīja: uztraukumam nav pamata, te taču visu laiku runā, ka Valmierā esot pilns ar fantastiskiem talantiem
LJBL finālu U16 puikām vinnēja šogad kas? Bertānu Valmieras basketbola skola! Pirms gāz žulti, kaut ko paskaties...