Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Aigars Nerips: "Izdevās motivēt komandu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Viedoklis: Aigars Nerips: "Izdevās motivēt komandu"
Gunta Baško, Karlīne Nīmane
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

"Ieguvām plašumu uzbrukumā, centāmies kompensēt cīņu zem groza. Trešās ceturtdaļas sākumā saņēmām piecas piezīmes pēc kārtas, Krakova turpināja spiedienu uz mūsu groza apakšu un tas nesa vajadzīgo rezultātu. Tajā brīdī spēle aizgāja par labu sāncensēm,” zaudējumu cīņā ar Guntas Baško pārstāvēto Polijas komandu "Wisla" analizē sieviešu basketbola kluba "TTT Rīga" galvenais treneris Aigars Nerips.

Cīņā ar Eirolīgas 2010. gada sezonas “Četru Fināla” dalībnieci, TTT basketbolistes parādīja labāko cīņas sparu sezonā. Nerespektējot pretinieču augumu pārsvaru un viņu skaļos vārdus, laukuma saimnieces no pirmās līdz četrdesmitajai minūtei līdzvērtīgi cīnījās ar spēcīgo Krakovas klubu. Lielisks apliecinājums tam ir fakts, ka šoreiz no spēles izdevās iemest 24 metienus, kamēr iepriekšējās mājas sacensībās to neizdevās veikt vairāk par 18 reizēm (spēlēs ar “USO Mondeville” un “Pecs 2010”). Nebija būtisku kritumu, pirmajā puslaikā 38 gūtajiem punktiem otrajā tika pievienoti vēl 36.

Statistika. TTT Rīga 74, Wisla Can-Pack 82

MNS: 24/58 vs 29/51
2p: 18/41 vs 23/39
3p: 6/17 vs 6/12
%: 41,4 vs 56,9
1p: 20/23 vs 18/24
AB: 27 vs 33
RP: 10 vs 17
Kļ.: 14 vs 17
PB: 5 VS 4
Punkti pēc kļūdām: 14 vs 10
Punkti soda laukumā: 22 vs 36
Otrās iespējas punkti: 12 vs 8
Punkti ātrajos uzbrukumos: 12 vs 5
Sākumsastāvi: 62 vs 58
Rezerves: 12 vs 24

Gunta BAŠKO par “Wisla” uzvaru Rīgā

Man ir liels prieks, ka uzvarējām šajā spēlē. Jau trešdien stāstīju, ka mums ir ļoti svarīgi uzvarēt Rīgā. Eirolīgā katra uzvara ir svarīga, īpaši spēlējot ārpus mājas zāles. Kā teicu iepriekš, Rīga nospēlēja ļoti aktīvi un agresīvi, spēle nebija viegla. TTT ir mainījies sastāvs, viņas bija daudz īsākas (par mums). Treneris teica, ka viņas spēlēs daudz agresīvāk un ātrāk, tas arī pierādījās.

Polijā man klājas ļoti labi. Man patīk atmosfēra Krakovā, lielais skatītāju atbalsts. Meitenes (komandā) ir ļoti draudzīgas, nevaru ne par ko sūdzēties. Nacionālajā čempionātā esam pirmajā vietā. Ir vieglākas, ir grūtākas spēles. Treneris cenšas rotēt spēlētājas, lai visas dabūtu spēlēt. Tas notiek vieglākajās spēlēs. Protams, gribas uzvarēt (Polijas čempionātā). Tagad ir grūti atkal sākt spēlēt, jo divu mēnešu laikā nedaudz zudusi spēles garša. Pati skaties spēles un treniņus, darbojies, tomēr pietrūkst (prakses). Zinu, ka ar laiku tas mainīsies uz labo pusi.

Hosē ERNANDESS, “Wisla Can-Pack Krakow” galvenais treneris

Spēle Rīgā mums bija ļoti svarīga. Tagad esam otrajā vietā A grupā, jo Košices klubs zaudēja Pēčā. Nebija viegli, jo mūsu sastāvā ir divas jaunas spēlētājas Jeļena Ļevčanka un Nikola Pauela. Gunta ierindā atgriezusies pēc divu mēnešu pārtraukuma. Ļoti svarīgi ir strādāt kopā, trenēties, jo vajadzīgs laiks, lai pielāgotos.”

Treneris atzina, ka bijis jādomā, lai pielāgotos situācijai, kurā “TTT Rīga” spēlēja gandrīz bez centra spēlētājām (vienīgais rīdzinieču piektais numurs Līga Šurkusa laukumā bija vienpadsmit minūtes). “Tas mums nebija viegli, jo Ļevčanka bija krietni garāka par pretspēlētājām un mazie mājinieču centri viņai sagādāja problēmas. Īpaši grūti tāpēc, ka Ļevčanka un Pauela komandā ir jaunpienācējas, bet mūsu aizsardzības sistēmas ir sarežģītas. Ceru, ka ar Baško un jaunajām spēlētājām ierindā kļūsim vēl spēcīgāki, protams, atkārtoti iekļūt “Final Four” būs ļoti grūti.

Hosē ERNANDESS par Guntu Baško

Zinājām, ka Gunta ir ļoti laba spēlētāja vēl pirms viņas ierašanās Salamankā. Ļoti augstu vērtējam Baško raksturu, jo viņa ļoti pozitīvi ietekmē komandu, saliedē to. Guntai ir bagātīga pieredze, viņas loma Krakovā ir līdzīga kā Salamankā. Žēl, ka viņa (rudenī) guva savainojumu. Tagad kopā ar Pauelu mums ir viens no labākajiem aizsargu trio Eiropā.

Pārcelties uz Poliju bija sarežģīti, jo piecpadsmit gadus nostrādāju Salamankā. Taču ir daudz kopīgā, Krakovā viss notiek viegli. Runājot par TTT basketbolistēm, Rīgā spēlē laba amerikāniete un man ļoti patīk spēlētāja ar devīto numuru (Kristīne Kārkliņa).

Karlīne NĪMANE: “Nav jāskatās uz pretinieku vārdiem”

Manuprāt, lūzuma brīdis bija trešā ceturtdaļa, kad pretinieces, šķiet, pirmo reizi izvirzījās vadībā. Nocīnījāmies labi. Mēs viņas nerespektējām. Negribas tā teikt, taču tiesneši “Wisla” spēlētājas respektēja vairāk nekā mūs. Īpaši garās spēlētājas, pret kurām cīnīties bija grūti, taču mēs varējām to izdarīt. Pretinieču centri ar savu augumu nav tik izveicīgi, lai viņas nevarētu apspēlēt ar ātrumu, kas ir mana priekšrocība.

Jādomā tā, lai katrā spēlē spēlētu labāk, neskatoties uz to, kas tev nāk pretī. Nav jāskatās uz pretinieku vārdiem, jātaisa savs vārds. Komandas atmosfērā iejutos diezgan ātri, iekšējā komunikācija vienībā ir ļoti laba. Treneris arī palīdzēja.

Nekad īpaši neesmu sekojusi vārdiem. Sekoju līdzi, kas notiek pasaules sieviešu basketbolā, bet necenšos uztvert informāciju, kas varētu traucēt.

Mums nebija, ko zaudēt. “Wisla” spēlētājas vēl nav saspēlējušās. Hollingsvortas aiziešana ir zaudējums, taču spējām pretinieces paņemt ar gribasspēku. Jāturpina uzlabot spēle pie groziem, jo arī nākamajā spēlē Mondevilā būs jāsatiekas ar pretinieču centriem.

Aigars NERIPS, “TTT Rīga” galvenais treneris

Prieks, ka izdevās motivēt komandu spēlei. Neskatoties uz izmaiņām sastāvā un situāciju turnīra tabulā, izdevās izvērst spraigu cīņu, taču gandarījumu dod tikai uzvara. Otrs pozitīvais punkts, ka meitenes šodien (laukumā) īstenoja daudzas sīkas nianses un mazus uzdevumus, nemainot spēles rokrakstu. Piemēram, spēlējām plašāk, zinot, ka Polijas klubam ir izteiktas centra spēlētājas. Vilkām viņas ārā, apspēlējām ar garāmgājieniem, tas izdevās. Piemēram, Karlīne vairākas reizes aizgāja pretiniecēm garām, tas bija viņas uzdevums un spēlētāja to izpildīja. Nav nekādu pretenziju.

Ieguvām plašumu uzbrukumā, centāmies kompensēt cīņu zem groza. Trešās ceturtdaļas sākumā saņēmām piecas piezīmes pēc kārtas, “Wisla” turpināja spiedienu uz mūsu groza apakšu un tas nesa vajadzīgo rezultātu. Tajā brīdī spēle aizgāja par labu sāncensēm.

Otrajā puslaikā visām mūsu garajām spēlētājām – Šurkusai, Batlerei, Nīmanei – bija pa četrām piezīmēm, Zelosa ar trijām balansēja uz robežas, uztaisīja vienu muļķīgu piezīmi, reizēm asāk varēja nospēlēt aizsardzībā. Piezīmes kavēja viņas iesaisti palīdzībā garajām spēlētājām, nelabvēlīgi ietekmējot mūsu uzbrukumu. Ja uzbrukumā līdzvērtīgas maiņas nav, aizsardzībā varam viņu pamainīt.

Par cīņu ar Pauelu un Ļevčanku

Cīņā ar Pauelu ļāvām viņai vairāk iet caurgājienos, nekā mest savus precīzos trīnīšus, tomēr spēlētāja pamanījās iemest divus no diviem tālmetieniem. Brīžiem bija jāuzliek zonas aizsardzība, zinot, ka tās apspēlēšana komandai prasa ilgāku laiku. Tā, miksējot paņēmienus, izdevās piebremzēt “Wisla” ofensīvu. Viņas ļoti labi izmantoja savu auguma pārsvaru. Bija labas epizodes, kad piespiedām Krakovas basketbolistes kļūdīties, bet ilgstošā posmā viņu spiediens uz groza apakšu izrādījās sekmīgs.

Par Eirolīgas sezonas pirmajām deviņām spēlēm

Mūs sāpīgi skāra (vadošo spēlētāju) savainojumi. Neveiksmes sākās pirmajā spēlē Ungārijā, kad Zelosa guva savainojumu. Tā sekas bija jūtamas pēc katras spēles. Sēdās, sēdās, sēdās, jo nevarēja trenēties ar pilnu atdevi. Kompensācijai Zelosa brauca ar riteni un gāja peldēt. Otrkārt, vajadzēja būt labākā gatavībā nospēlēt mājas spēli ar Ungārijas komandu un uzvarēt. Pēc tam brauktu uz Franciju un viss izšķirtos savstarpējā spēlē. Kurš kuru vinnētu, tiktu iekšā (izslēgšanas spēlēs). Tas būtu pavisam reāli, jo Krakovas, Košices un Taranto sastāvi tomēr ir spēcīgāki.

Minētās trīs ir ļoti spēcīgas un mobilas komandas, mums nav tik izteiktas, līdzvērtīgas rotācijas. Tāda ir objektīvā situācija. Uzskatu, ka Taranto komanda ar Godī un Smitu ir spēcīgāka nekā Itālijas izlase. Košice ar Duprī un Hjūstoni ir stiprāka par savas valsts izlasi. Mums neatliek nekas cits, kā cerēt uz veiksmi un atvēršanos. Sīkas kļūdas ir bijušas. Žēl, ka Kārkliņa nevarēja palīdzēt pāris spēlēs, viņai bija pēdas savainojums. Galvenajā spēlē nācās spēlēt ar mazāku spēlētāju rotāciju. Nemeklēju attaisnojumus, taču klubu sastāvus nosaka nauda.

Par darbu pavasarī

Pēc spēles ar Mondevilu vēlreiz izvērtēsim visas spēlētājas un lemsim par tālāko sadarbību. Skatīsimies, kā citas komandas reaģēs, vērtējot mūsu sastāvu, tai skaitā Baltijas līgas pusfinālu kontekstā. Arī tur finālā nevar tikt tikai ar jaunatnes spēlētājām. Lietuvas komandas ir nopietnas, divas startē Eiropas kausos un turpina komplektāciju, jārēķinās ar Baltkrievijas komandām. Februārī būs brīvāks brīdis, liksim akcentu uz fizisko sagatavotību, ceļš kā pagājušajā komandā. Centīsimies atstāt spēlētājas kadetu un junioru komandās, lai tās būtu kaujas spējīgas un abas varētu piedalīties cīņā par medaļām.

  +2 [+] [-]

, 2011-01-14 23:22, pirms 13 gadiem
Nerips gan ir liekulis - tagad saka:
"Žēl, ka Kārkliņa nevarēja palīdzēt pāris spēlēs, viņai bija pēdas savainojums."

Mājas spēlē pret Ungārijas klubu Nerips viņu nelaida laukumā un to komentēja sekojoši:
"Nebija variantu Kārkliņas spēlēšanai. Plašāku komentāru nav, komandā atrisināsim šo jautājumu. Spēlētājam savā darba vietā ir jāizliekas maksimāli, jāgrib spēlēt, uz darbu jānāk ar prieku. 80% tā dara."

Pats izdomā kaut kādas muļķības, nelaiž laukumā un tagad žēlojas, ka zaudējām svarīgo spēli pret Ungārijas klubu, jo citādi vēl varētu pacīnīties par ceturto vietu grupā. Pietrūcis Kārkliņas. Melot tā kā nevajadzētu - jā, savainojums bija, bet bija arī spēle, kur savainojums netraucēja. Loģiski, ka spēlētājas pietrūka, bet ne jau savainojums bija pie vainas, bet "izcilā stratēģija" - Neripa mēģinājums kaut ko pierādīt Kristīnei.

Par iemesliem, kādēļ Kārkliņa nespēlēja lasīt šeit:
Aigars Nerips: "Ar vienu labu spēli nedēļā...