Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Šodien Čehijā tiks atklāta jaunā VTB Vienotās līgas sezona

Rolands Eliņš

Šodien Čehijā tiks atklāta  jaunā VTB Vienotās līgas sezona
CSKA triumfējusi piecos VTB finālos no sešiem. Vai arī šosezon?
Foto: Vtb-league.com

VTB Vienotā līga šovakar 19:00 pēc Latvijas laika piedzīvos savu jaunās sezonas atklāšanu. Pirmajā spēlē sacentīsies Čehijas "Nymburk" un Krasnodaras "Lokomotiv-Kuban" vienības, savukārt "VEF Rīga" pirmo spēli aizvadīs devītajā oktobrī.

VTB Vienotā līga, kura darbu apvienošanas kārtībā uzņēmusies arī Krievijas atklātā čempionāta pienākumus, Latvijas līdzjutēju vidū nevar lepoties ar absolūtu popularitāti. Ir pat vēl sliktāk, jo līdzjutēju uzsaukumi "VEF Rīga" vadībai izstāties no šīs līgas starpsezonā nemaz nebija tik klusi, it īpaši pēc tam, kad par šādu soli (dažādu iemeslu dēļ) izšķīrās visi Lietuvas klubi. Tāpat šosezon vairs ierindā nav arī Polijas un Ukrainas pārstāvju, līdz ar to VTB ģeogrāfija sarukusi līdz septiņām valstīm.

Klāt gan nākusi Somija, kuru pārstāvēs "Bisons Liomaa" vienība, kā arī pievienojusies Saratavos "Avtodor". Līdz ar to galīgajā dalībnieku sarakstā ir 16 klubi (10 no Krievijas, pa vienam no Latvijas, Baltkrievijas, Somijas, Kazahstānas, Čehijas un Igaunijas), kuri regulārajā sezonā izspēlēs divu apļu turnīru. Izslēgšanas mačos iekļūs astoņas labākās vienības, nevis 12 kā pagājušajā sezonā. "VEF Rīga" pavasarī palika soli aiz "play-off", bet tās labākais sasniegums joprojām ir ceturtdaļfināls 2012./13. gada sezonā.

Par turnīra galvenajiem favorītiem arī šogad uzlūkojami Maskavas CSKA basketbolisti, kuri uzvarējuši piecos no sešiem fināliem. Šajā līgā spēlēs vēl divas Eirolīgas dalībnieces - Ainara Bagatska vadītā "Nizhny Novgorod" un Kazaņas UNICS, kura šo godu gan izkaroja tikai kvalifikācijas turnīrā. Jāizceļ arī "Lokomotiv Kuban", kura pagājušās sezonas Eirolīgā tikai sliktākas punktu attiecības dēļ neiekļuva labāko astotniekā.

VTB līga starpsezonā nav izvairījusies arī no citām problēmām jau tā spriedzes piesātinātajā Krievijas basketbola pasaulē. Federācija neilgi pirms sezonas sākuma pieprasīja klubiem iziet akreditāciju tās uzraudzībā, kas nozīmētu apmēram trīs miljonu eiro nonākšanu KBF kasē par leģionāru reģistrāciju. VTB pārstāvji atteicās, jo KBF un VTB līgums paredz, ka visa turnīra organizācija ir līgas pārziņā. Tika pat draudēts atcelt sezonas sākumu, taču Krievijas sporta ministra Vitālija Mutko iejaukšanās palīdzēja pusēm vienoties.

VTB līgā, vismaz sezonas sākumā, vairs nebūs iespējāms redzēt Jāni Blūmu, kurš iepriekš pārstāvēja "Astana" vienību, taču latviešu pārstāvniecība nav mazinājusies - jau pieminēts, ka Ainars Bagatskis kopā ar Artūru Štālbergu un Oskaru Ernšteinu ir "Nizhny Novgorod" treneru kolektīva sastāvā, bet Kaspars Bērziņš pārstāvēs "Krasnije Krilja" vienību. Igaunijas mediji ziņo, ka "Kalev/Cramo" sastāvā sezonu uzsāks arī Armands Šķēle, tiesa, oficiāla apstiprinājuma tam pagaidām nav, un tiek ziņots, ka Šķēle varēs jebkurā brīdī pieņemt cita kluba piedāvājumu.

Līga savu pirmo maču pieredzēs savā vistālākajā rietumu punktā, proti, Čehijā, kur Ķestura Kemzuras trenerā "Nymburk" uzņems "Lokomotiv-Kuban". VTB līgas ietvaros abas komandas tikušās sešas reizes, un piecas uzvatas guvuši krasnodarieši. Mača sākums šovakar 19:00.

Nākamās spēlēs paredzētas vien pirmdien, bet "VEF Rīga" savu dalību sāks devītajā oktobrī pret "Enisey".

"VEF Rīga" sezonas ievads VTB līgā

DatumsPretinieks
09.10Eniseymājās
12.10Krasnij Oktjabrmājās
19.10Khimkiviesos
25.10Tsmoki-Minskviesos
03.11Krasnije Kriljamājās
08.11Avtodorviesos
17.11CSKAmājās

VTB Vienotās līgas uzvarētāji

GadsČempioneFināliste
2009CSKAKhimki
2010CSKAUNICS
2011KhimkiCSKA
2012CSKAUNICS
2013CSKALokomotiv-Kuban
2014CSKANizhny Novgorod
2015??

VEF Rīga sniegums VTB līgā

GadsSpēlesU-ZVieta
2014187-117.vieta grupā
20132413-111/4fināls
2012168-85. vieta grupā
2011103-75. vieta grupā
201060-64. vieta grupā

Izmantotie resursi:
Главная | Единая Лига ВТБ