Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Koreja pēdējā sekundē izrauj uzvaru pār Ķīnu (+video)

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Koreja pēdējā sekundē izrauj uzvaru pār Ķīnu (+video)
Koreja pret Ķīnu: bezkompromisa cīņa par Āzijas zeltu ir sākusies
Foto: www.fibaasia.net

Svētdien, 27. oktobrī, Taizemes galvaspilsētā Bangkokā sākās 25. Āzijas meistarsacīkstes basketbolā sievietēm. Turnīrā tiks sadalītas pēdējās trīs ceļazīmes uz 2014. gada Pasaules čempionātu Turcijā. Galvenās favorītes Koreja un Ķīna tikās jau pirmajā dienā, turklāt korejietes uzvaru izrāva pēdējā sekundē.

Cīņas gaitā Koreja ieguva deviņu punktu pārsvaru, taču jaunā un mazpieredzējusī Ķīnas komanda prata atspēlēties. Veterāne Čena Nana 29 sekundes pirms pamatlaika beigām samazināja starpību līdz diviem punktiem – 70:68.

Korejietes priekšpēdējā uzbrukumā kļūdījās un bumba nonāca Ķīnas rīcībā. Pēc Korejas pieprasītā minūtes pārtraukuma ķīnietes nerealizēja divpunktu metienu, tomēr Žao Šuanga izprovocēja pretinieci pārkāpt noteikumus un izpildīt divus brīvmetienus. Sešpadsmit sekundes pirms finālsvilpes rezultāts kļuva neizšķirts – 70:70.

Ķīnietes cieši sedza pretinieces. Viena no sedzējām, cenšoties pārķert bumbu, palaida garām Kvaku Jo Jeongu (Kwak Joo Yeong), kura pēdējā sekundē no dažu metru attāluma guva uzvaras grozu – 72:70.

“Treneris manī radīja pārliecību,” teica izšķirošā metiena autore Jeonga. “Tā bija pirmā reize, kad guvu uzvaras grozu. Ķīna ir galvenā komanda šajā turnīrā. Man šķiet, ka sapņoju. Korejai šī spēle bija ļoti svarīga. Uzvarējām spēcīgāko komandu, tāpēc varam justies tiešām labi.”

Ķīnas komandu pēc piecu gadu pārtraukuma atkal vada austrāliešu treneris Toms Mahers. No 2005. līdz 2008. gadam viņš izveidoja spēcīgāko Ķīnas izlasi vēsturē, izcīnot ceturto vietu 30. Olimpiādes spēlēs Pekinā. Nākamajā ciklā Mahers trenēja Lielbritānijas valstsvienību, bet pēc Londonas spēlēm atsaucās nākamajam Ķīnas piedāvājumam.

Ceturtajā ceturtdaļā ķīnietēm bija tikai trīs komandas piezīmes un viņas varēja atļauties kavēt Kvaku pirms izšķirošā metiena, teica Mahers. “Teicu, ka mums ir viena piezīme rezervē. Bumba atradās stūrī, bija palikušas divas sekundes un mēs nenoreaģējām. Vajadzēja vienkārši stāvēt, nelaist, taču jaunas spēlētājas mēdz kļūdīties. Mums ir divas saspēles vadītājas – debitantes, mēdzam nelaikā izmest no groza apakšas, taču jābūt pateicīgiem par jau paveikto.”

Korejietes 24 reizes pēc kārtas spējušas iekļūt Āzijas vadošo komandu trijniekā, izcīnījušas 12 čempionu titulus un deviņas reizes ieguvušas sudraba medaļas. Neraugoties uz to, Ķīna nav zaudējusi izredzes uzvarēt čempionātā, norāda Mahers. “Gūstam vērtīgas mācības. Labāk zaudējam ar divu punktu starpību un kļūstam labāki, nekā uzvaram ar plus divi un neiemācāmies neko.”

Āzijas čempionāta finālturnīrā komandas ir sadalītas divos līmeņos. Pirmajā līmenī, kas ļaus cīnīties par trīs ceļazīmēm uz Turciju, sacenšas Ķīna, Koreja, Japāna, Taivāna, Indija un Kazahstāna. Otrajā līmenī spēlē Taizeme, Honkonga, Indonēzija, Malaizija, Filipīnas un Uzbekistāna.

Divas labākās komandas otrajā līmenī iegūs tiesības 2. novembrī piedalīties “play-off” spēlēs pret piektās un sestās vietas īpašniecēm pirmajā līmenī. Izslēgšanas spēļu uzvarētājas iegūs tiesības 2015. gada finālturnīrā spēlēt pirmajā līmenī. Uz Turciju brauks pusfinālu uzvarētājas, kā arī trešās vietas ieguvējas.

Pārējās spēlēs Japāna sagrāva Kazahstānu (94:59), savukārt Taivāna pārliecinoši apspēlēja Indiju – 85:57. Otrajā līmenī Filipīnas pārspēja Honkongu (87:57), Malaizija pieveica Indonēziju (61:49), bet mājiniece Taizeme uzvarēja Uzbekistānu – 60:41.

Koreja pret Ķīnu: izšķirošā izspēle no 02:20. FIBA video

Pasaules kausa kvalifikācija

Finālturnīrā spēlēs 16 komandas. Eiropu pārstāvēs sešas vienības – rīkotāja Turcija un piecas komandas, kuras sasniedza labākos rezultātus kontinenta čempionātā (Spānija, Francija, Serbija, Baltkrievija, Čehija).

Atlases sacensības

TurnīrsLaiksVietaCeļazīmesIeguvēji
Rīkotāji--1Turcija
Londona 2012Augusts 2012Londona1ASV
EuroBasket Women 201315.-30. jūnijsFrancija5Spānija/Francija/Serbija/Baltkrievija/Čehija
Okeānijas čempionāts14.-18. augustsJaunzēlande/Austrālija1Austrālija
AfroBasket Women 201320.-29. septembrisMaputo2Angola/Mozambika
Ameriku čempionāts21.-28. septembrisMeksika3Kanāda/Kuba/Brazīlija
Āzijas čempionāts27. oktobris – 3. novembrisBangkoka3-

  +4 [+] [-]

, 2013-10-28 15:23, pirms 11 gadiem
Komentetajs labs

  +1 [+] [-]

, 2013-10-28 15:27, pirms 11 gadiem
Komentētājs korejietis?

     [+] [-]

, 2013-10-29 20:00, pirms 11 gadiem
ainars_m rakstīja: Komentētājs korejietis?
nē viņam sitas cauri leišu akcenzzzs