Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Valmieru trenēs pieredzējis amerikāņu treneris

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Valmieru trenēs pieredzējis amerikāņu treneris
Mets Luno pēc uzvaras Vermontas pavalsts vidusskolu čempionātā. Foto: St. Albans Messenger

"Valmiera GLASS/VIA/BVBS" sieviešu basketbola komandu trenēs ASV speciālists Mets Luno (Matthew J. Luneau). Valmieras pirmā spēle notiks ceturtdien, 30. septembrī, plkst. 19:30 izbraukumā sacenšoties pret Juglas vienību.

Luno desmit sezonas nostrādāja NCAA pirmās divīzijas sieviešu komandā “Syracuse” (2003-2013), tostarp deviņus gadus veica galvenā trenera vietnieka pienākumus. Pirms tam viņš bija galvenā trenera palīgs “Siena” (1997-2002) un “Vermont” (2002-2003) komandās.

Sekoja atgriešanās Vermontas pavalstī un darbs “Enosburg” vidusskolas zēnu komandā (2013-2017). Turpinājumā Luno atgriezās studentu basketbolā, būdams “Clinton Community College” un “Johnson State College” galvenā trenera palīgs, bet 2019.-2020. gadā – “Clinton Community College” vīriešu komandas galvenais treneris.

Luno 1991. gadā ieguva bakalaura grādu fiziskajā kultūrā, pārstāvot “Johnson State” basketbola komandu. Pēc augstskolas beigšanas viņš trenēja “Richford” vidusskolas zēnu komandu (1992-1994) un tika atzīts par Gada treneri. Sekoja darbs kā “Johnson State” asistentam (1991-1993), kā arī trīs sezonas NCAA otrās divīzijas sieviešu komandā “Saint Rose” (1994-1997).

“Saint Rose” koledžā Luno ieguva maģistra grādu un satika nākamo sievu Ilzi Auziņu, kura spēlēja “Golden Knights” rindās. Vēlāk komandai pievienojās arī Evija Āzace un Kristiāna Kandere. Trīs gadu laikā “Saint Rose” nopelnīja bilanci 81-11 un trīs reizes piedalījās NCAA otrās divīzijas čempionātā. Trešajā gadā “Golden Knights” sāka sezonu ar 29 uzvarām pēc kārtas.

Vēl labāk Luno klājās “Siena” rindās – komanda piecu gadu laikā četras reizes izcīnīja pirmo vietu “Metro Atlantic Athletic Conference” regulārajā sezonā, bet 2001. gadā pirmo reizi uzvarēja MAAC finālturnīrā un kvalificējās NCAA čempionātam.

Luno rekrutēja “Siena” labākās spēlētājas – latvietes Guntu Baško un Lieni Jansoni. Baško divas reizes kļuva par MAAC gada spēlētāju (2001, 2002), savukārt Jansone tika atzīta par līgas labāko pirmgadnieci (2001) un vēlāk nopelnīja MAAC gada spēlētājas balvu.

Treneris vienu gadu bija Kīta Ceplicki palīgs “Vermont” komandā, bet vēlāk kopā ar viņu trīs sezonas nostrādāja “Syracuse” (2003-2006). Turpinājumā “Orange” grožus pārņēma bijušais “Siena” asistents Kventins Hilsmens, kura vadībā spēlēja Līna Lisnere un Digna Strautmane. “Syracuse” līdz 2013. gadam spēlēja “Big East” līgā, savukārt turpinājumā pārgāja uz ACC līgu.

Meta un Ilzes ģimenē aug trīs meitas – Iliāna, Marika un Īvandželika. Pirms gada ģimene pārcēlās uz Latviju, bet vecākā meita Iliāna palika ASV. Luno kļuva par Smiltenes vīriešu komandas treneri, tiesa, sezona 17. oktobrī tika apturēta.

Bertānu Valmieras basketbola skola pieteikumu startam Latvijas Sieviešu basketbola līgā iesniedza pirmo reizi. Vidzemes pilsēta piedalījās Latvijas čempionāta pirmajās trīs sezonās (1991-1994), bet pēdējos 27 gados nacionālajās meistarsacīkstēs bija pārstāvēta tikai ar vīriešu komandām. Mājas spēles notiks Valmieras 5. vidusskolā.

     [+] [-]

, 2021-09-28 18:46, pirms 2 gadiem
Viņam nebūs interesanti Latvijas Sieviešu līgas lejas daļas komandā.
Vienīgais - patrenet juniores, to jau var darīt katrā laikā.
Bet nu - alga Latvijā nebūs pēc viņa statusa; tad ir jāmeklē vīriešu Virslīgas kaut kādu komandu.

     [+] [-]

, 2021-09-28 19:36, pirms 2 gadiem
oxa rakstīja: Viņam nebūs interesanti Latvijas Sieviešu līgas lejas daļas komandā.
Vienīgais - patrenet juniores, to jau var darīt katrā laikā.
Bet nu - alga Latvijā nebūs pēc viņa statusa; tad ir jāmeklē vīriešu Virslīgas kaut kādu komandu.
Valmierā vissdrīzāk arī spēlē tikai jaunās meičas un par algu nedomāju ,ka alga viņam ir noteicošais faktors.