Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

"Ticam! Varam! Uzvarēsim!" baltkrievu basketboliste sadusmo režīma piekritējus

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Ticam! Varam! Uzvarēsim!" baltkrievu basketboliste sadusmo režīma piekritējus
Tatjana Ļihtaroviča 2021. gada 26. jūnijā Valensijā. Foto: FIBA

Baltkrievijas sieviešu basketbola izlase sestdien, 26. jūnijā, ceturto reizi spēlēja Eiropas čempionāta pusfinālā, piekāpjoties Francijai ar 61:73. Uzbrūkošā aizsardze Tatjana Ļihtaroviča pēcspēles preses konferencē pateicās līdzjutējiem, pasakot režīmam nepatīkamo saukli "Ticam! Varam! Uzvarēsim!"

Baltkrievijas režīms 2020. gada 4.-9. augustā viltoja prezidenta vēlēšanu rezultātus un sāka plašu vardarbību pret savu tautu. Nākamajos trīs mēnešos valstī tika reģistrēti vairāk nekā 30 000 aizturēšanas gadījumu par piedalīšanos protestos, sākās plašas represijas. Šobrīd Baltkrievijā ir vairāk nekā 500 politiski ieslodzītu cilvēku.

Sieviešu valstsvienības ilggadējās līderes Jeļena Ļevčanka un Jekaterina Sņitina vienas no pirmajām parakstīja sportistu atklāto vēstuli pret vardarbību un vēlēšanu viltošanu. Ļevčanka 2020. gada 30. septembrī tika aizturēta Minskas lidostā un 15 dienas pavadīja cietuma izolatorā. Sņitina pārdeva 2007. gada Eiropas čempionāta bronzas medaļu, ziedojot 10 100 ASV dolāru opozīcijas atbalstam.

Finālturnīrā piedalās trīs spēlētājas, kuras parakstīja atklāto vēstuli – Sņitinas draudzene Tatjana Ļihtaroviča, Anna Briča un Aleksandra Tarasova. Valensijā komandu atbalsta vairākas līdzjutēju grupas ar vēsturiskajiem balti-sarkani-baltajiem Baltkrievijas karogiem. Spānijas policija pēc baltkrievu federācijas pieprasījuma centās viņus izraidīt, taču pusfinālā līdzjutēji bija tribīnēs.

Baltkrievijas valsts televīzija centās nepieļaut karoga parādīšanos ekrānā – kad tas nokļuva kadrā, attēls tika aizsegts ar Nataļjas Trofimovas trenera dēlīti. Ironiski, ka trenere piezīmes uz baltā dēlīša veica ar gaiši sarkanu marķeri. Ceturtdaļfinālā pret Zviedriju tā notika arī spēles pēdējās sekundēs, kad baltkrievietes sāka priecāties par uzvaru. Režisoru rīkojums – ātri pabeigt translāciju.

Federācijas prezidents Maksims Riženkovs pēc pusfināla “Telegram” kanālā “NEW Людамонт” veica sekojošu ierakstu. “Palīdzējām tā, ka zaudējām. Labāk būtu gulējuši mājās. Vainīgos nemeklēju. Nospēlējām cienīgi. Nebūto tikai to lupatu (domāti balti-sarkani-baltie karogu), kuras vienmēr nes nelaimi. Būtu labāk. Jūs tiešām domājat, ka lupatas palīdzēs komandai?

“Jūs paši visu saprotat,” turpināja Riženkovs. “Tas nav atbalsts, bet provokācija. Starp citu, par to nesen klāstīja viena no jūsu runājošām galvām. Kā just līdzi, lai būtu pret. Komanda savu uzdevumu izpildīja. Gribējās vairāk. Esmu pārliecināts, ka tā arī būs. Taču Sņitinas un Ļevčankas atbalstītāji diez vai piekritīs, ka komanda bez viņām spēlē labāk.”

Preses konferences vadītājs piedāvāja Ļihtarovičai uzrunāt līdzjutējus (fragments no 05:25). Spēlētāja teica šādus vārdus: “Paldies visiem, kuri mūs atbalsta, turpiniet. Kā jau teicu iepriekš: “Ticam, varam, uzvarēsim”.”

Izmantotie resursi:
https://bytribuna.global.ssl.fastly...
https://bytribuna.global.ssl.fastly...

     [+] [-]

, 2021-06-27 18:52, pirms 3 gadiem
Tad jau tagad viņu gaida cietums Baltkrievijā!

     [+] [-]

, 2021-06-27 22:55, pirms 3 gadiem
oxa rakstīja: Tad jau tagad viņu gaida cietums Baltkrievijā!
Sūdi gaida noteikti. Traki, tiešām traki. Bet visu cieņu par drosmi