Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Vīnbergs un Rozītis: "Nav pamata traģēdijai - rīt jāuzvar Serbija"

Agris Suveizda

Vīnbergs un Rozītis: "Nav pamata traģēdijai - rīt jāuzvar Serbija"
Aivars Vīnbergs
Foto: Zigismunds Zālmanis

Latvijas sieviešu basketbola izlase Eiropas čempionāta finālturnīru iesāka ar diviem zaudējumiem - vakar tika zaudēts mājiniecei Francijai (39:62), bet šodien tika atzīta arī Lielbritānijas pārākums (56:69). Basketbola treneri Aivars Vīnbergs un Rūdolfs Rozītis sarunā ar portālu Sportacentrs.com gan uzsvēra, ka vēl nekas nav zaudēts - rīt izšķirošajā mačā ir jāpieveic serbietes.

Vīnbergs: "Mums trūkst individuālās meistarības"

"Pirmais zaudējums mani nekādi nepārsteidza, pat gandrīz uzminēju rezultāta starpību. Savukārt šodien lielā mērā zaudēja to 20 bumbu dēļ, kuras ļāvām paņemt pie sava groza. Tie ir 20 atkārtoti uzbrukumi, un tas arī rezultējās zaudētos punktos. Varēja redzēt, ka mūsu meitenēm tomēr pietrūkst arī individuālās meistarības. Kristīne Kārkliņa un [Elīna] Babkina vēl individuāli var apspēlēt un meklē pieeju grozam, bet pārējās atļaujas mest pa grozu tikai tad, kad ir palikušas brīvas - tādas situācijas mūsdienu basketbolā kļūst arvien retākas," teica Latvijas sieviešu U-20 izlases galvenais treneris Aivars Vīnbergs.

"Salīdzinām kaut vai centra spēlētājas - kā ar muguru pret grozu spēlēja pretinieču centra spēlētājas un kā mūsējās. Lai cik grūti arī nebūtu to atzīt, šis zaudējums bija diezgan likumsakarīgs. Protams, bija cerības, ka varēsim pacīnīties - un būtībā arī varējām, bet tāda ir šābrīža situācija," Vīnbergs turpināja. "Zaudējuma iemesli? Tā jau ir aksioma, ka nākamais rādītājs pēc iemestajiem punktiem ir cīņa par bumbām, un tajā mēs stabili zaudējām. Otrkārt, it sevišķi spēles pirmajās desmit minūtēs, mums bija kādi četri pieci pavisam brīvi metieni, bet nepratām tos iemest. Ja vismaz daļu no tiem būtu trāpījuši, tad varbūt būtu veidojies labvēlīgāks fons."

"Jaunu seju tiešām ir daudz, taču komanda nekāda jaunā jau nav - kad mums bija sieviešu basketbola zelta laiki, viņas jau bija izveidojušās basketbolistes. Un viņas nebija tuvāko izlases kandidātu lokā," Vīnbergs komentēja pieredzes trūkuma faktoru. "Situācija ir tāda, kāda tā ir, un jāsaka godīgi - Lielbritānijas spēlētājas bija meistarīgākas. Kādu atsevišķu spēli varbūt varam nospēlēt, kas bija redzams sagatavošanās posmā, bet Eiropas čempionātā komandas vairs nespēlē ar visām 12, bet gan ar ierobežotu spēlētāju loku. Un tad tās piecas sešas spēlētājas pretiniecēm ir labākas."

"Sagatavošanās posma rezultāti bija patīkams pārsteigums, bet no šīm divām spēlēm neko tādu izcelt nevaru. Jāsaka godīgi, patīkams pārsteigums jau bija tas, ka tikām uz šo čempionātu," teica Vīnbergs. "Domāju, ka izredzes joprojām ir 50-50. Cik man ir nācies spēlēt pret serbietēm, būs jāiztur ļoti rupja spēle. Lielā mērā daudz ko izšķirs tas, kā to traktēs tiesneši - ja viņi pieļaus asu spēli, tas noteikti serbietēm nāks par labu, jo viņas tradicionāli piekopj tādu asu un gribētos teikt, ka pat rupju un provocējošu basketbolu. Bet, ja tiesāšana būs ļoti skrupuloza, tad izredzes joprojām ir labas - jāuzvar jau tikai ar viena punkta starpību. Tādā ziņā nekādas lielas starpības jau nebūtu, ja šodien uzvarētu ar pāris punktiem - rīt tāpat būtu spēle uz dzīvību un nāvi. Tāpēc nevajadzētu krist izmisumā, ka šodien neuzvarējām. Rīt viss sākas no jauna un pilnīgi vienādām situācijām abām komandām."

Rozītis: "Galvenais zaudējuma iemesls bija cīņa zem groziem"

"Jāņem vērā, ka pirmā spēle bija pret Franciju un mums ir jauna izlase. Noteikti, ka spriedze traucēja parādīt labāko sniegumu, bet tajā pašā laikā Francija ir galvenā favorīte. Tā kā zaudējums bija likumsakarīgs. Bet šodien tie, kas skatījās, domāju, ka redzēja - neizdevās cīņa zem groziem. Citos rādītājos jau Lielbritānija nebija diži spēcīgāka. Zaudējums ir zaudējums. Pirms turnīra uzdevums bija izkļūt no grupas, un tas vēl ir sasniedzams. Jāuzvar ir Serbija, un domāju, ka nav pamata milzīgai traģēdijai," sacīja Latvijas sieviešu U-18 izlases galvenais treneris Rūdolfs Rozītis.

"Tas tomēr ir diezgan demoralizējoši, ja pretinieks uzbrūk vairākas reizes un vienu no tām reizēm arī realizē. Ja ir 20 bumbu starpība, bet rezultātā pārsvars ir 10 punkti, tas tomēr liecina, ka nav tik liela starpība meistarībā. Domāju, ka atlēkušās bumbas bija vienīgais un galvenais iemesls zaudējumam," Rozītis turpināja. "Abi zaudējumi diemžēl bija likumsakarīgi. Ja vakar tas bija meistarības ziņā, tad šodien tās bija vienkārši pretinieku savāktās atlēkušās bumbas."

"Pati komanda [ir patīkamākais pārsteigums]. Treniņos un pārbaudes spēlēs ļoti simpatizēja šī komanda - kā var nesimpatizēt Latvijas izlase? Tā ir mūsu komanda, un tā ir jāatbalsta. Ja individuāli skatās, tad patīkami nevis pārsteidza, bet iepriecināja Anete Štreinberga. Viņai šodien pret Lielbritāniju bija arī labākais +/- rādītājs komandā [+8], kas arī ir diezgan nozīmīgs faktors - ņemot vērā, ka pārējās centra spēlētājās aizvadīja līdzīgu minūšu skaitu, bet viņai vienīgajai bija lielie plusi. Gan Lienei Jansonei [-18], gan Aijai Brumermanei [-10] nebija tik lieli +/- rādītāji," teica Rozītis. "Diemžēl neesmu redzējis nevienu Serbijas spēli, tāpēc ir grūti vērtēt. Bet nav jau citu variantu, kā tikai cīnīties par uzvaru. Gan spēlētājas, gan treneri ir gatavi, un gan jau rīt darīsim visu, lai uzvarētu."

  +2 [+] [-]

, 2013-06-16 20:33, pirms 11 gadiem
Ja jus zinatu ka es nevaru ciest sho lietu, kad visu atstaj uz pedejo speli. To es visvairak nevaru ciest.
Bet patiesiba kur ir garantija ka uzvaresim Serbiju?? Skatoties pedejas 2 speles man optimisms pilniba nav.

P.S. protams ceru uz uzvaru riit. Par citu variantu pat nedomaju.

  +1 [+] [-]

, 2013-06-16 20:46, pirms 11 gadiem
Protams,ka varam būt optimisti.Bet,diez vai komanda īsā laikā varēs iemācīties tik elementāru lietu,kā sadarbību atlēcošo bumbu savākšanā.
Šajā jomā dzīvojam Tamanes un Kubuliņas laikos,tikai,diemžēl,bez viņām. Pietrūkst arī Sabīnes.
Pretiniecēm taktikai vajadzētu būt vienkāršai-jāmet,kamēr bumbu dabū grozā.Mums nav,kas tās savāc,ja arī aizmetīs garām.Vienkārši un primitīvi.

  +3 [+] [-]

, 2013-06-16 20:46, pirms 11 gadiem
STARKOV, ATKĀPIES!

  -3 [+] [-]

, 2013-06-16 20:55, pirms 11 gadiem
Vajag nahrinizēt visu šitos "Starkov Atkāpies" lietotājus. Vienalga, kas par rakstu, bet šito vienmēr kāds iebāzīs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2013-06-16 21:01, pirms 11 gadiem
lielākie plusi komentāros bija par meiteņu skaistumu pēc divām nožēlojamām spēlēm! camon, tā tak nav mis world sacensības, bet gan basketbols, un es labāk sēžu skatos basīti nevis droč..ju .. atvainojos par izteicienu ! Tajā pašā laikā ja vīrieši zaudētu šādi, tad būtu negatīvisma jūra, hokejā teiktu , ka jādod iekšā ( kā par daugavas pūdeli pirmajā spēlē ), šodien pat voļukā bija negatīvi komentāri par Samoilova darbību laukumā , bet tas tak bija fināls? šeit mūsējās visticamāk pat netiks ārā no grupas ( jo nav iemācijušās atbloķēt spēlētājas ), Jansone prieks , ka esi palikusi, bet ... nekad Tu neesi bijusi labākā cīnītāja zem groza , jāpaskatās kā darbojās Tamane, atbloķē ar pakaļu savas spēlētājas un BEZ leciena mierīgi savāc bumbu! Kpc treneris tur Babkinu uz laukuma, Eibele izskatās maķenīt labāk pozicionālā spēlē.. bet ātrajā spēlē mūsējām bija ķļūdas, nedrošība .. pie tam Lielbritānija ir novērtēta kā VĀĻĀKĀ komanda šajā EČ ! ceru, ka šīs spēles bija sliktākās turnīrā!

  +3 [+] [-]

, 2013-06-16 21:07, pirms 11 gadiem
Tak beidziet akstīties vai mānīt sevi! Tak ir skaidrāks par skaidru,ka bez laba centra un pāris augsta līmeņa spēlētājām te diemžēl nekas nebūs!

  +3 [+] [-]

, 2013-06-16 22:05, pirms 11 gadiem
tomasmuller rakstīja: Ak naivie.
Kāda Serbija, jūs sapņojat?
ja nespējāt par Brites vinēt kur nu vēl Serbietes, čempis jums ir beidzies.
Lielbritānija paņema tavas serbietes nāpsli.
Čempis nav beidzies !!! 100% varēja just noskaņojumu meitenēs pēc šodienas zaudējuma rīt būs uzvara.

  -2 [+] [-]

, 2013-06-16 23:20, pirms 11 gadiem
Nožēlojami!

  +1 [+] [-]

, 2013-06-16 23:29, pirms 11 gadiem
Diemžēl tā ir likumsakarība. Pie tam nevis mūsu meiteņu, bet gan visu izlašu. Atlēkušās bumbas ir ne tikai atbloķēšana un augums, bet gan fiziskais spēks noturēt aiz sevis pretinieci, izskriet līdzi tām, uzlekt un savākt utt.
Kārtējo reizi formas virsotne ir sasniegta īsi pirms finālturnīra un turnīra laikā iet uz leju.
Ja Lācis spēj sagatavot spēlētājus uz regulārā čempionāta spēlēm vēl kaut cik necik, tad sagatavot uz turnīra finālu nekad nav spējis. Jau ceturtais vai piektais turnīrs, kur to esmu ievērojis. Tas bija, kad Rīgā bija, ja nemaldos , U20 čempis (vadīja Jansons), tas bija vīru izlasei, tagad atkal sieviešu izlasei. Esmu pats bieži trenažieru zālē, kad Lācis trenē meitenes, gan izlasi, gan TTT, diemžēl fizisko vingrinājumu ir maz. Vairāk saišu staipīšana, potīšu vingrinājumi, kas protams ir labi, bet spēku fiziskai spēlei nedod. Lācis JĀAIZVĀC, ja gribam būt kaut ko sasniegt!
Nerips nav izcils treneris - noguļ brīdi, kad jāpaņem pārtraukums, taktiskā sagatavotība noteikti atpaliek no Zvirgzdiņa, bet neskatoties uz to Nerips ir vērtējams pozitīvi. Gan jau Serbiju vinnēs par spīti vājai fiziskai sagatavotībai.

     [+] [-]

, 2013-06-16 23:40, pirms 11 gadiem
KONY 2012!!

  +1 [+] [-]

, 2013-06-17 00:08, pirms 11 gadiem
fricis32 rakstīja: Diemžēl tā ir likumsakarība. Pie tam nevis mūsu meiteņu, bet gan visu izlašu. Atlēkušās bumbas ir ne tikai atbloķēšana un augums, bet gan fiziskais spēks noturēt aiz sevis pretinieci, izskriet līdzi tām, uzlekt un savākt utt.
Kārtējo reizi formas virsotne ir sasniegta īsi pirms finālturnīra un turnīra laikā iet uz leju.
Ja Lācis spēj sagatavot spēlētājus uz regulārā čempionāta spēlēm vēl kaut cik necik, tad sagatavot uz turnīra finālu nekad nav spējis. Jau ceturtais vai piektais turnīrs, kur to esmu ievērojis. Tas bija, kad Rīgā bija, ja nemaldos , U20 čempis (vadīja Jansons), tas bija vīru izlasei, tagad atkal sieviešu izlasei. Esmu pats bieži trenažieru zālē, kad Lācis trenē meitenes, gan izlasi, gan TTT, diemžēl fizisko vingrinājumu ir maz. Vairāk saišu staipīšana, potīšu vingrinājumi, kas protams ir labi, bet spēku fiziskai spēlei nedod. Lācis JĀAIZVĀC, ja gribam būt kaut ko sasniegt!
Nerips nav izcils treneris - noguļ brīdi, kad jāpaņem pārtraukums, taktiskā sagatavotība noteikti atpaliek no Zvirgzdiņa, bet neskatoties uz to Nerips ir vērtējams pozitīvi. Gan jau Serbiju vinnēs par spīti vājai fiziskai sagatavotībai.
Redzams,ka fiziskajā izlase,maigi čukstot, ir stipri viduvēja.Meistarība,salīdzinājumā ar anglietēm, nav sliktāka,drīzāk otrādi.
Tikko zviedrietes vinnēja krievietes.Un pamatā tam bija nemitīga cīņa,kas prasa teicamu fizisko sagatavotību.Arī šeit viena komanda otru noleca un noskrēja.

     [+] [-]

, 2013-06-17 02:15, pirms 11 gadiem
striker rakstīja: Redzams,ka fiziskajā izlase,maigi čukstot, ir stipri viduvēja.Meistarība,salīdzinājumā ar anglietēm, nav sliktāka,drīzāk otrādi.
Tikko zviedrietes vinnēja krievietes.Un pamatā tam bija nemitīga cīņa,kas prasa teicamu fizisko sagatavotību.Arī šeit viena komanda otru noleca un noskrēja.
Mūsu līdzjutēji vēl joprojām dzīvo aizvēsturiskajos TTT superuzvaru un nesenās Latvijas izlases labo panākumu iespaidā, kad spēli noteica individuālā meistarība. Sieviešu baskets mainās. Vairāk nāk iekšā atlētisms un fiziskā sagatavotība. Spēle aizsardzībā kļūst ciešāka un agresīvāka. Tas viss atsver meistarību [iemaņas un prasmes]. Protams, ja pie superīgās fiziskās sagatavotības un atlētisma vēl nāk klāt augsta individuālā meistarība, nu tad tas jau ir pasaules līmenis.

  +1 [+] [-]

, 2013-06-17 15:09, pirms 11 gadiem
Kas Rozītis par ekspertu, ka viņam ļauj izteikt savu viedokli?