Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Cēsu, Daugavpils un Ventspils akcenti Rīgas derbijā: RSU uzņems TTT

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Cēsu, Daugavpils un Ventspils akcenti Rīgas derbijā: RSU uzņems TTT
RSU basketbolistes. Foto: RSU

Sestdien, 14. oktobrī, "Betsafe" Sieviešu Baltijas basketbola līgā notiks trīs spēles. Programmā: plkst. 12:00 "Rimi" Olimpiskajā centrā RSU-TTT; plkst. 13:00 Daugavpils – Jūrmala; plkst. 18:00 basketbola skolas "Rīga" juniores/LU – Liepāja/LSSS. Tiešraides skaties rakstā.

RSU vs TTT

Rīgas Stradiņa Universitāte aizvadīja fantastisku 2023. gada sezonu. Matīsa Rožlapas un Kristapa Tetera trenētā komanda izcīnīja pirmo vietu Baltijas līgas pamatturnīrā – apsteidzot profesionālus un pusprofesionālus klubus, nopelnīja bronzas medaļu finālturnīrā Birštonā un Latvijas sudrabu.

Divreiz vienā upē neiekāpsi – šosezon RSU rakstīs jaunu stāstu. Komandas kodolā notikušas lielas izmaiņas – Rožlapa un saspēles vadītāja Enija Vīksne pievienojās Vācijas klubam “Eigner Angels”, Evelīna Otto pārgāja uz TTT, Katrīna Ozola – uz Ungārijas klubu “Elte BEAC Budapest”. Māra Mote un Dinija Jirgensena (Pāvelsone) šobrīd nespēlē.

RSU jaunais treneris Mārcis Pliens ir Ventspils trenera Jura Petrova audzēknis. Turpinājumā viņš smēlās zinības no LSPA mācībspēka Jāņa Rimbenieka, bija Rožlapas palīgs LBL otrajā divīzijā un U18 izlasē, kā arī strādāja Mārupes sporta skolā.

Studentu komandai pievienojušās Amerikā uzspēlējušās Jete Nulle (Rīdzene) un Paula Cirša. Pludmales volejbolu pret basketbolu nomainījusi Hilda Snipe (Rīdzene). Saldeniece Marta Blūma pārnākusi no “RBJSS Rīdzene”. Latvijas U16 izlases spēlētāja, ventspilniece Šarlote Šepte apvienojusies ar māsu Luīzi. Arī Anete Dīriņa un Aleksa Skudra ir kadetu vecuma spēlētājas.

RSU augusta pirmajā pusē viesojās Itālijā, kur aizvadīja četras spēles pret NCAA komandām. Latviešu studentes uzvarēja pirmās divīzijas komandu “Cal State Fullerton” (66:56) un otrās divīzijas vienību “Bloomsburg” – 75:45.

Neskaitot galveno treneri un māsas Šeptes, Ventspili galvaspilsētas derbijā pārstāvēs Una Šteinharde un Evelīna Otto. Alise Bruzinska un Marta Blūma ir Saldus basketbola audzēknes. Ļiza Čumika nāk no Daugavpils, bet TTT kapteine Ieva Pulvere – no Cēsīm.

Pagājušajā sezonā RSU pieveica TTT divās no sešām spēlēm – Baltijas līgas pirmajā aplī un Eiropas Sieviešu basketbola līgas pamatturnīrā. Mārtiņa Gulbja trenētā komanda guva virsroku otrajā aplī, WBBL pusfinālā un Latvijas finālsērijā līdz divām uzvarām.

Daugavpils vs Jūrmala

Kaspara Božes trenētās jūrmalnieces sestdien debitēs Sieviešu Baltijas basketbola līgā. Pieredzei un sastāva komplektācijas iespējām ir nozīme, tādēļ Jūrmala pagaidām nav uzskatāma par “play-off” kandidāti, taču var pacīnīties par finišu labāko desmitniekā.

Galvenais papildinājums – pēc četriem gadiem “Florida Atlantic” universitātē Latvijā atgriezusies saspēles vadītāja Nikola Ozola. Aizsardze Žozefīne Sīpoliņa vasarā ar Latvijas U18 izlasi iekļuva Eiropas astoņu labāko izlašu vidū, bet Paula Pētersone pērn apliecināja sevi kā laba snaipere.

Anastasija Černova devusies mācīties uz ASV, bet pārējā sastāvā lielu izmaiņu nav. Jūrmalnieces otrajā divīzijā izcēlās ar cīņas sparu zem groziem – pirmajā divīzijā klāsies grūtāk, jo Jūrmala ir viena no augumā īsākajām komandām.

BS Rīga juniores/LU vs Liepāja/LSSS

Aigara Neripa trenētās juniores pirmajā spēlē pārliecinoši apspēlēja “TTT juniores”. Sestdien gaida cietāks rieksts. Liepāja, neraugoties uz savainojumu radītajām problēmām, šajā pārī uzskatāma par favorīti. Tiesa, jau tagad zināms, ka Vēju pilsēta vēl nebūs labākajā sastāvā.

Universālā Paula Kļeščova devusies spēlēt uz Vācijas Bundeslīgu, savukārt Deina Minajeva un Adelīna Urtāne sākušas mācības ASV. Pēdējo divu prombūtne samazinājusi Liepājas priekšējās līnijas augumus un juniorēm šajā ziņā būs priekšrocības.

Liepājas spēks ir fiziskās aizsardzes Enija Ķīvīte un Madara Šmite – abas vasarā sekmīgi spēlēja jaunatnes izlasēs. Tuvāk grozam spēlē Raivita Koreņika, Daniela Grigorjeva un Marta Kaupmane. No ASV atgriezusies UTEP absolvente Sabīne Lipe. Komandai pievienojusies Ogres basketbola audzēkne Andīna Sudmale un vienu sezonu Valmierā uzspēlējusī Rēzija Dubulta.

Izspēles kārtība

Trīspadsmit komandas, sacenšoties mājās un viesos, izspēlēs divu apļu turnīru (24 spēles). Pamatturnīra uzvarētāja automātiski kvalificēsies “Četru finālam”, savukārt 2.-7. vietas īpašnieces sezonu turpinās izslēgšanas spēlēs. Ceturtdaļfināla uzvarētājas tiks noskaidrotas divu spēļu summā.

Izmantotie resursi:
WBBL 2024: kalendārs, rezultāti un jaunākās ziņas
WBBL 2023: rezultāti, ziņas un arhīvs
WBBL 2022: rezultāti, ziņas un arhīvs