Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Mārtiņš Gulbis: "Jaunajām bija vajadzīgā nekaunība un pārliecība"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Mārtiņš Gulbis: "Jaunajām bija vajadzīgā nekaunība un pārliecība"
Mārtiņš Gulbis 2024. gada 11. februārī. Foto: FIBA

"Pirmajā puslaikā pārāk daudz domājām, kā apspēlēt Izraēlas aizsardzību. Pirmās septiņas minūtes otrajā puslaikā bija labākās, kādas esmu redzējis valstsvienības izpildījumā. Uzvaras veido komandas mentalitāti," pēc emocionālās uzvaras pār Izraēlas basketbolistēm teica Latvijas sieviešu izlases galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

“Women`s EuroBasket 2021” kvalifikācijā Latvijas valstsvienība visas četras spēles pret Horvātiju un Vāciju aizvadīja Rīgā. Toreiz latvietes atlasi sāka ar zaudējumu mājas spēlē pret horvātietēm, savukārt gadu vēlāk nosacītā izbraukuma cīņā zaudēja vācietēm.

Gulbis ātri mācījās un cikla noslēgumā izcīnīja divas uzvaras, taču braucienam uz Eiropas čempionātu ar to nepietika. Trīs gadus vēlāk jaunais treneris un viņa komanda svinēja uzvaru jaunā cikla pirmajā mājas spēlē, pagarinājuma drāmā pieveicot sīksto Izraēlu ar 86:83.

“Nezinu, vai karjerā būs kāda mierīga spēle,” Gulbis teica preses konferencē, kura sākās pusstundu pēc cīņas beigām. “Paldies visiem līdzjutējiem, kuri šodien mums ļoti daudz palīdzēja. Meitenes laukumā pieņēma apsveikumus pusstundas garumā.”

Sabraukums atgādināja par valstsvienību darba specifiku – nedēļas laikā jāsagatavo komandu vienai vai divām atbildīgām spēlēm. “Seši treniņi februārī bija produktīvāki nekā divas nodarbības novembrī. Cieņa jebkuram trenerim, kuram astoņos treniņos jāsagatavo komanda divām spēlēm. No darba plānošanas viedokļa šī bija mentāli ārkārtīgi sarežģīta nedēļa.”

Starta izrāvienam (12:7) sekoja smagākais kritums (29:41), atgūšanās otrā puslaika sākumā (46:44), sešu punktu pārsvars ceturtās ceturtdaļas vidū (71:65), dramatiskas pamatlaika beigas (75:75) un, visbeidzot, 9:3 uzvaras izrāviens pagarinājuma galotnē.

“Brīžiem nepieņēmām pareizus lēmumus. Sākumā gribējām iespēlēt bumbu groza apakšā, pēc tam meklējām vieglākus risinājumus. Otrajā puslaikā samazinājām kļūdu skaitu, pārejot uz šaurāku rotāciju ar trīs garajām spēlētājām – Aneti Šteinbergu, Aleksu Gulbi un Luīzi Silu. Šī iemesla dēļ nespēlēja Digna Strautmane un pēc pārtraukuma – arī Evelīna Otto.”

Gulbis sev ierasti uzticējās jaunajām spēlētājām. Luīze Sila pamatlaikā realizēja visus četrus metienus no spēles, bet pagarinājumā cīnījās līdz piektās piezīmes saņemšanai. Vanesa Jasa pagarinājumā trīsarpus minūtes vadīja komandas saspēli un guva divus ļoti svarīgus punktus pēc izprovocētas piezīmes.

“Manā skatījumā visas 12 spēlētājas ir vienlīdzīgas – vienmēr esmu izmantojis plašu rotāciju. Jaunajām spēlētājām ir nepieciešamā sportiskā nekaunība un pārliecību. Šajā ziņā viss bija kārtībā – man ir liela uzticība savām spēlētājām.”

“Otrais sabraukums bija daudz kvalitatīvāks nekā pirmais,” teica valstsvienības kapteine Anete Šteinberga. “Mazāk stresa, labāks treniņprocess. Šīs spēles nav vieglas, turklāt mums visa nedēļa bija jāgaida. Zināju, ka meitenes noskaņosies un izdarīs savu darbu.”

Puslaika pārtraukumā pajautāju Ievai Pulverei, lai viņa pasaka savu vērtējumu. Ģērbtuvē izrunājām, ko varētu labāk darīt aizsardzībā un uzbrukumā. Spēle bija diezgan fiziska. Francijā esmu pie tādas pieradusi, jo komandām tiek atļauts grūstīties un spēlēt agresīvi.”

  -2 [+] [-]

, 2024-02-12 08:10, pirms 3 mēnešiem
Klubu turnīri žņaudz nost izlases. Nav iespējams sagatavoties,nav pārbaudes spēles,nav iespēja saspēlēties.Liels haoss laukumā, tagad.

     [+] [-]

, 2024-02-12 13:55, pirms 3 mēnešiem
Es nezinu, kas ir jālieto un cik daudz, lai pēc šitādām spēlēm tyreneris negribētu nošauties... Un vēl dāmas pretīm runā minūtes pārtraukumos

     [+] [-]

, 2024-02-12 14:44, pirms 3 mēnešiem
Subjektīvais rakstīja: Es nezinu, kas ir jālieto un cik daudz, lai pēc šitādām spēlēm tyreneris negribētu nošauties... Un vēl dāmas pretīm runā minūtes pārtraukumos
Arī uz nošaušanos rindā priekšā ir Izraélas treneris

     [+] [-]

, 2024-02-12 16:52, pirms 3 mēnešiem
Subjektīvais rakstīja: Es nezinu, kas ir jālieto un cik daudz, lai pēc šitādām spēlēm tyreneris negribētu nošauties... Un vēl dāmas pretīm runā minūtes pārtraukumos
Šteinbergai būtu jāpamācās kā strādāt aizsardzībā pirms vērt muti vaļā un atrunāties kaut ko. Šoreiz Gulbis malacis, visu pareizi pateica. Dāmām jāzin kad muti var vērt vaļā un kad labāk aizvērties.

     [+] [-]

, 2024-02-12 20:34, pirms 3 mēnešiem
Piekrītu 100% iepriekš minētajam pluss Mārtiņam ļoti stipri jādomā ko likt saspēles vadītājas pozīcijā! Ļoti šī pozīcija vakardienas spēlē kritā acīs ar sasteigtiem lēmumiem, neprecīzām piespēlēm un galu galā vienkārši uzdāvinātām bumbām pretiniecēm!!! Pēc Elīnas aiziešanas šī pozīcija ir vis vājākā šobrīd. Tas gan mans subjektīvs viedoklis.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-12 21:42, pirms 3 mēnešiem
Gibby rakstīja: Piekrītu 100% iepriekš minētajam pluss Mārtiņam ļoti stipri jādomā ko likt saspēles vadītājas pozīcijā! Ļoti šī pozīcija vakardienas spēlē kritā acīs ar sasteigtiem lēmumiem, neprecīzām piespēlēm un galu galā vienkārši uzdāvinātām bumbām pretiniecēm!!! Pēc Elīnas aiziešanas šī pozīcija ir vis vājākā šobrīd. Tas gan mans subjektīvs viedoklis.
Manuprāt, šinī sakarā būtu vērts apsvērt Bulānes kandidatūru. Šogad rāda tīri sakarīgu sniegumu Klaipēdas komandā.

     [+] [-]

, 2024-02-13 00:18, pirms 3 mēnešiem
krokodilumednieks rakstīja: Manuprāt, šinī sakarā būtu vērts apsvērt Bulānes kandidatūru. Šogad rāda tīri sakarīgu sniegumu Klaipēdas komandā.
tak Ieva izveseļosies un uz atbildes spēli viss būs labi. Pulvere tomēr ir cits līmenis salīdzinot ar to parodiju.

     [+] [-]

, 2024-02-13 17:04, pirms 3 mēnešiem
atraktivsfans rakstīja: tak Ieva izveseļosies un uz atbildes spēli viss būs labi. Pulvere tomēr ir cits līmenis salīdzinot ar to parodiju.
Kura, tavuprāt, ir tā parodija?