Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aleksa Gulbe: "Nav vajadzības sev uzlikt lieku spiedienu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aleksa Gulbe: "Nav vajadzības sev uzlikt lieku spiedienu"
Aleksa Gulbe. Foto: LBS

"Kad mēs augām... dažreiz izlases meitenes atnāca parunāties. Speciālu nometņu meitenēm nebija. Parasti tās tiek rīkotas puišiem, vai visiem kopā. Gribam, lai meitenes sajūtas novērtētas un īpašas," sieviešu valstsvienības un Spānijas kluba "Zaragoza" basketboliste Aleksa Gulbe pastāstīja, kā trīs jaunām latvietēm radās ideja par "Her take" kustību.

Svētdien, 4. februāris, kļuva par īpašu dienu Paulas Strautmanes, Dignas Strautmanes un Aleksas Gulbes dzīvēs. Uzņēmīgā trio pirmajam aicinājumam atsaucās apmēram 80 meitenes, klātienē apmeklējot “Her take” atklāšanas pasākumu “Cinamon kino” telpās Brīvības ielā 372. Tas kļuva par lielu panākumu, zinot, ka iecere no A līdz Z tika realizēta ar pašu spēkiem.

“Pirmo reizi par ieceri sākām runāt pagājušās sezonas beigās. Spriedām, ko varētu darīt, lai attīstītu meiteņu basketbolu – kā ieinteresēt palikt sportā. Digna Strautmane izteicās, ka vēlas apmeklēt sporta skolas un runāt ar jaunietēm, jo meiteņu grupās līdzīgu pasākumu nav bijis jau sen,” piektdien pēc izlases treniņa atcerējās Aleksa.

Kustības dzimšanas diena meklējama 2023. gada aprīļa beigās vai maija sākumā. “Ideja kādu laiku dzīvoja manā prātā. Pēc klubu sezonas atgriežoties Latvijā, tikāmies kopīgās brokastīs. Sarīkojām “prāta vētru”, salikām plānu un nonācām pie “Her take” (tulkojumā no angļu valodas – viņas pieeja, viņas skats uz dzīvi).”

Basketbola spēlēšana ārzemēs ir veids, kā paplašināt redzesloku un veidot jaunus atbalsta punktus. “Vēlamies palielināt sieviešu basketbola komūnu Latvijā un Eiropā. Radīt atbalsta mehānismu, daloties savā pieredzē. Labi treneri meitenēm var dot ļoti daudz, taču tikpat vērtīgs pienesums var būt iepazīšanās ar īstiem, dzīviem stāstiem no pašām spēlētājām.

Vēl viens iemesls – novērotais līdzdalības kritums pēc vidusskolas beigšanas. “Kandidātu skaits U14 un U16 izlasēs vienmēr ir liels. Pieaugot gadu skaitam, kandidātu loks sašaurinās. Atceros brīdi, kad ar Dignu nonācu U20 izlasē. Vienā brīdī trenējamies astoņu cilvēku sastāvā – savainojumu rezultātā trūka cilvēki. Beigās bija jāpielasa klāt.”

Viena no kustības prioritātēm ir attīstīt duālās karjeras iespējas jeb apvienot basketbolu ar izglītību. “Izmantojot savus kontaktus, veicām izpēti – vai Amerikas skolām ir pieejama informācija par Eiropas meitenēm. Sapratām, ka īsti nē. Tātad tas varētu būt viens no mūsu darbības virzieniem – iepazīstināt aizokeāna partnerus ar meitenēm, kuras vēlas spēlēt studentu basketbolu.”

Aleksa redz “Her take” kā starptautisku kustību. “Sāksim mūsu Latvijā. Jo gribam, lai Latvijā ir labi. Komūna būs atvērta meitenēm no jebkuras Eiropas valsts. Izlašu spēlētājām draudzības rodas un veidojas automātiski. Citādi ir spēlētājām, kuras netiek līdz izlasēm – gribu, lai visas jūtas iekļautas. Vēlamies viņām parādīt basketbola radītās iespējas.”

Novembra pārtraukumā sākās darbs ar sponsoru piesaisti – par pirmo atbalstītāju kļuva “Fazer Latvija”, savukārt “Cinamon Kino” un “885” sekmēja atklāšanas pasākuma norisi. “Mums visām tā bija jauna pieredze – ārpus komforta zonas. Mūsu sauklis “Take your shot” – izdari savu metienu, uzņemies iniciatīvu – ir tieši par to.”

Basketbols ir profesionāla sportista prioritāte un pārējās lietas tiek organizētas ap to. “Projektam veltām brīvo laiku starp treniņiem un spēlēm – pakārtojām to savai profesionālajai dzīvei. Visu laiku sazinājāmies, rīkojām sapulces. Izskatījām dažādas vietas, kur varētu rīkot atklāšanas pasākumu. Paldies “Cinamon kino” par radošo aktivitāti laikā, kad nebijām Latvijā.”

Pienākumi nav strikti sadalīti, taču iezīmējušās atbildības jomas. “Digna vairāk uzņēmusies atbildību par komunikāciju ar apkārtējo pasauli. Paula kopā ar mani veido ierakstus un video instagramā. Manā pārziņā ir tehniskā puse. Mājas lapu izveidoju pati – tētis deva pa kādam padomam. Palīdzība no zāles nav jāprasa – pašas cenšamies visu izdarīt.

Ko darīt cilvēkiem, kuri vēlas atbalstīt “Her take”? “Piesekojiet instagramā vai “Facebook” – tur publicēsim informāciju par ārzemju turnīriem, kuros piedalās Latvijas komandas. Piemēram, par Eiropas Meiteņu basketbola līgu (EGBL), Baltijas jūras kausu (BSBC). Ārpus Latvijas – par tādiem turnīriem kā Ziemeļvalstu čempionāts. Viena no iecerēm – “Story Time” jeb pieredzes stāsti.”

Sarunas noslēgumā pieskaramies Aleksas sekmīgajai sezonai Spānijā – “Zaragoza” debijas gadā jau sasniegusi FIBA Eirolīgas ceturtdaļfnālu. “Meitenes šonedēļ ir visās pasaules malās. Pirmdien sabrauksim kopā, atcerēsimies kombinācijas. Nākamajā nedēļā spēlēsim pret manu veco treneri – Roberto Injuesu – un Žironu, pēc tam gatavosimies “play-off” sērijai pret Mersinas klubu.

Saragosas klubs pēc iepriekšējā sezonā izcīnītā Karalienes kausa piedzīvo popularitātes lēcienu. “Pabellon Principe Felipe” sieviešu spēles šogad regulāri apmeklē ap četriem tūkstošiem cilvēku, bet vairākās spēlēs interese bijusi vēl lielāka. Iespaidīgi, zinot, ka ACB līgā vīriešiem vidējais apmeklējums pārsniedz sešus tūkstošus skatītāju (“Unicaja” un “Baskonia” tuvu 10 tūkstošiem).

Pirms gada Salamankā, trenerim Pepem Vaskesam nomainot Injuesu, latviete pirmo reizi tika pie lielākas lomas Eirolīgas spēlē. Vakarā, ieejot viesnīcas istabā, Aleksa no prieka sāka dejot. “Šosezon vairāk spēlēju (smejas). Priecājos, ka esmu vidē, kur tieku vairāk novērtēta. Arī pati to novērtēju – sperts solis uz priekšu.”

Profesionālais sports paredz atbildības uzņemšanos par savu ķermeni un pieņemtajiem lēmumiem. Lai kāptu augstāk un izdarītu vairāk, nepieciešama prasme atbrīvoties no visa, kas var novērst uzmanību. “Uz katru spēli ejam ar atbrīvotu prātu. Gribam tikt pēc iespējas augstāk visos turnīros – Eirolīgā, Karalienes kausā un Spānijas čempionātā, bet nav vajadzības sev uzlikt lieku spiedienu.”

Izmantotie resursi:
”Her take” mājas lapa
”Her take” lapa Facebook
Digna Strautmane: “Latvijas basketbols mums daudz devis – jādod atpakaļ”
Paula Strautmane: “Digna ir stiprākais cilvēks, kuru pazīstu"
Aleksa Gulbe: “Vīrs un vārds? Ar mūsu treneri tā nenotika”

     [+] [-]

, 2024-02-10 21:06, pirms 3 mēnešiem
dāmas cenšas. malaces.

     [+] [-]

, 2024-02-10 23:56, pirms 3 mēnešiem
Ideja laba, lai viss izdodas!

Bet tas "Her take" gan, manuprāt, ir pilnīgi neko neizsakošs. Angliski tā skaitās baigā frāze? Nekad iepriekš nebiju tādu dzirdējis.

     [+] [-]

, 2024-02-11 10:37, pirms 3 mēnešiem
Malaces meitenes, dara labu darbiņu. Atšķirībā no pašu jaunatnes laiku trenera, kurš vairāk ir rūpējies, lai paša sporta skolas audzēknes pēc sporta skolas beigšanas neturpina spēlēt augstā līmenī...