Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Cēsis pēc astoņu gadu pārtraukuma atgriezīsies Latvijas Sieviešu basketbola līgā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Cēsis pēc astoņu gadu pārtraukuma atgriezīsies Latvijas Sieviešu basketbola līgā
Reinis Rudzītis

Biedrība "Cēsu basketbola attīstībai" ar privāto atbalstītāju un Cēsu pilsētas sporta skolas absolventu atbalstu pieteikusi komandu Latvijas Sieviešu basketbola līgas otrajai divīzijai, piektdien, 2. augustā, telefonsarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja treneris Reinis Rudzītis.

Biedrību “Cēsu basketbola attīstībai” 2022. gadā dibināja trīs Cēsu groza bumbas patrioti – Mārtiņš Milbergs, Reinis Rudzītis un Dāvis Rozītis. Biedrība nav saistīta ar Dzintara Berkolta vadīto basketbola klubu "Cēsis" un Krišjāņa Kļaviņa savulaik vadīto sporta klubu "Cēsis".

Pirmais lielais veikums – CBA/Cēsu sporta skolas komanda trenera Mārtiņa Milberga vadībā debitēja Aizdevums.lv Reģionālajā līgā (agrāk LBL3). Otrkārt, sporta skolas sistēmā darbojas piecas jaunatnes komandas, tai skaitā divas meiteņu vienības.

Reiņa Rudzīša trenētās U14 un U15 meitenes pērn finišēja Latvijas Jaunatnes basketbola līgas otrās divīzijas “Top 4”, iegūstot tiesības spēlēt augstākajā divīzijā. Meiteņu basketbolā nav daudz spēļu, tādēļ nolemts iet soli tālāk un spēļu praksi krāt Latvijas Sieviešu basketbola līgā.

"Cēsu pilsētas sporta skolas bijušās absolventes vēlas spēlēt, tādēļ jaunajā komandā iespējams apvienot jaunību un pieredzi. Ideāls risinājums, jo jaunajām meitenēm izaugsmei nepieciešama lielāka spēļu prakse," telefonsarunā no vasaras nometnes Salacgrīvā teica Rudzītis.

Jaunā biedrība darbojas bez pašvaldības atbalsta. Tās galvenais dzinējspēks ir dibinātāju entuziasms, kā arī esošo un bijušo Cēsu basketbolistu atbalsts. Dāvis Rozītis ir profesionāls basketbolists, savukārt Reinis Rudzītis savulaik spēlēja Latvijas U16 izlasē.

Rudzītis 2014. gadā kopā ar novadnieku Rodionu Kurucu kļuva par Eiropas kadetu vicečempionu.

Sieviešu basketbols Cēsīs

Latvijas karoga dzimtene ir veikusi spilgtus ierakstus Latvijas klubu basketbolā. Cēsīs no 1996. līdz 2016. gadam pastāvēja sieviešu virslīgas komanda, kura pēdējās 10 sezonās radīja cienījamu konkurenci galvaspilsētas klubiem.

Sporta kluba “Cēsis” sieviešu basketbola komanda – ar bijušā sporta žurnālista Krišjāņa Kļaviņa atbalstu – kļuva par trīskārtēju Latvijas čempioni (2009, 2012, 2013), uzvarēja pirmajā Latvijas un Igaunijas līgas sezonā (2013), kā arī vienu reizi iekļuva Eiropas kausa izslēgšanas spēlēs.

Vairākas Cēsu basketbolistes – Zane Eglīte, Ieva Pulvere (Krastiņa), Karlīne Pilābere (Nīmane) – sekmīgi spēlēja Latvijas jaunatnes izlasēs un vēlāk sieviešu valstsvienībā. SK “Cēsis” uz Vidzemes pilsētu atvilināja Latvijas un ārzemju zvaigznes, kā arī pulcēja pilnas tribīnes, īpaši spēlēs pret TTT.

Sākumā komandu trenēja Inese Briede. Vēlāk – Maija Kubliņa, lietuvietis Gintars Kručkausks, Ainars Zvirgzdiņš, Varis Krūmiņš, Armands Krauliņš, Uģis Viļums un Ilze Ose-Hlebovicka. SK “Cēsis” pieredzi ieguva arī pašreizējais BK “Ogre” galvenais treneris Uldis Švēde.

LSBL otrā divīzija

Pērn otrajā divīzijā spēlēja 10 komandas – deviņas Latvijas vienības un Kaspara Mājenieka trenētā Tallinas “Audentes”. Astoņas vietējās komandas spēlēja vismaz otro sezonu pēc kārtas, bet Latvijas U16 izlase atgriezās pēc divu sezonu izlaišanas.

Jelgavas debija notika 2018. gada 10. oktobrī. Pirmajās sezonās komandu trenēja Harijs Zelčs, savukārt 2022. gadā stūri pārņēma Jānis Tiltiņš un Edijs Ausējs. Pērn zemgalietes startēja Ausēja vadībā, bet mājas spēlēs viņam palīdzēja Zelčs.

Basketbola skolas “Rīga” juniores pirmo spēli aizvadīja 2019. gada 5. oktobrī. Pirmā komanda visu laiku spēlē Sieviešu Baltijas basketbola līgā, savukārt otrā vienība no 2020. gada 6. oktobra sacenšas otrajā divīzijā.

Rīgas Stradiņa Universitāte divas komandas pirmo reizi pulcēja pirms trīs gadiem. Matīss Rožlapa sākumā trenēja abas vienības – otrās komandas debijas spēle notika 2021. gada 3. oktobrī pret “Dimantu akadēmiju”. Iepriekšējās divās sezonās RSU otro komandu trenēja Kristaps Saulītis.

Valmiera pēc 27 gadu pārtraukuma pieteicās 2021. gada vasarā. Pirms trīs gadiem turnīrā debitēja arī Juglas jaunās basketbolistes, diemžēl, nākamajā sezonā viņas turnīrā nestartēs.

Imantā un Āgenskalnā bāzētā “RBJSS Rīdzene” – agrāk Rīgas 3. sporta skola jeb “bjesis” – 2021. gada septembrī kļuva par TTT fārmklubu. Gadu vēlāk Pārdaugavas meitenes izrādījās “zelta vērtē” – lielajai komandai pievienojās Tīna Grausa, Daniela Gintere, Aleksandra Stepanova, Amanda Baumgarte, Madara Ķilpe, Elīna Briede un, epizodiski, Endija Sedliņa.

Pērn TTT fārmkomandas loma tika “TTT juniorēm” – ar iespēju uzreiz spēlēt Baltijas līgā. No jauna izveidotajā vienībā tika apvienotas “RBJSS Rīdzene”, “Rīga/Centrs” un Juglas jaunās spēlētājas. “RBJSS Rīdzene” turpināja spēlēt otrajā divīzijā, sastāvā piesakot četras meitenes no “TTT juniorēm” (Anne Saliņa, Arta Ulle, Evelīna Pauzere un Grieta Roze). Šovasar notikusi “TTT junioru” un BS “Rīga” junioru apvienošana.

Ventspils sporta skola “Spars” pirms divām vasarām atgriezās LSBL pēc 15 gadu pārtraukuma. Rīgas Tehniskā Universitāte līgā atsāka spēlēt pēc deviņu gadu pauzes.

Izmantotie resursi:
Divas basketbola komandas Cēsīs? Kādēļ? Skaidrojumu dod Reinis Rudzītis
Viedoklis: Ieriķu iela, mums ir problēma!

     [+] [-]

, 2024-08-02 23:27, pirms 2 mēnešiem
Šoreiz bez Kļaviņa?

     [+] [-]

, 2024-08-02 23:37, pirms 2 mēnešiem
Sieviešu BK Cēsis jau īsts celmlauzis bija Krišjānis Kļaviņš, bet viņam palīgu tā arī neuzrādās, kas to kustību virzītu talāk.

  -1 [+] [-]

, 2024-08-03 00:02, pirms 2 mēnešiem
Izskatās ka komandu galvenokārt pārstāvēs dzimuma maiņas pārstāvji... spriežot pēc fotogrāfijām

     [+] [-]

, 2024-08-03 00:14, pirms 2 mēnešiem
Gribētos lai biežāk SC foto pie rakstiem vismaz kaut cik sakrīt ar raksta tēmu.

     [+] [-]

, 2024-08-03 11:41, pirms 2 mēnešiem
Aldis Br rakstīja: Gribētos lai biežāk SC foto pie rakstiem vismaz kaut cik sakrīt ar raksta tēmu.
Izlasi rakstu un kas zem foto rakstīts, tad varbūt sapratīsi.

     [+] [-]

, 2024-08-03 11:44, pirms 2 mēnešiem
marta rakstīja: Sieviešu BK Cēsis jau īsts celmlauzis bija Krišjānis Kļaviņš, bet viņam palīgu tā arī neuzrādās, kas to kustību virzītu talāk.
Ar Kļaviņu neviens saprātīgs cilvēks negrib pīties, tāpēc arī neuzradās. Mans mīļākais stāsts par Kļaviņu ir gan no futbola komandas Cēsīs, kur arī neuzradās neviens palīgs un pašās beigās Kļaviņa kungs prasīja spēlētājiem atdot formas, kurām sametās paši spēlētāji, ne viņš pats.

     [+] [-]

, 2024-08-03 11:47, pirms 2 mēnešiem
BenSimmonsBall rakstīja: Ar Kļaviņu neviens saprātīgs cilvēks negrib pīties, tāpēc arī neuzradās. Mans mīļākais stāsts par Kļaviņu ir gan no futbola komandas Cēsīs, kur arī neuzradās neviens palīgs un pašās beigās Kļaviņa kungs prasīja spēlētājiem atdot formas, kurām sametās paši spēlētāji, ne viņš pats.
Pats izdomāji?

     [+] [-]

, 2024-08-03 11:48, pirms 2 mēnešiem
BenSimmonsBall rakstīja: Izlasi rakstu un kas zem foto rakstīts, tad varbūt sapratīsi.
Reini, nedusmojies! Man arī tikai pēc raksta izlasīšanas pieleca, kāds tai bildei ir sakars ar tēmu.