Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2980, Did:0, useCase: 3

Divas basketbola komandas Cēsīs? Kādēļ? Skaidrojumu dod Reinis Rudzītis

Emils Ozerinskis

Divas basketbola komandas Cēsīs? Kādēļ? Skaidrojumu dod Reinis Rudzītis
Reinis Rudzītis.

"Užavas" basketbola kausā un "Aizdevums.lv" Reģionālajā basketbola līgā šosezon 16 tūkstošu iedzīvotāju lielās Cēsis pārstāv divas basketbola komandas. Šo rindu autoram sezonas ievadā šī situācija radījusi pietiekami daudz neskaidrību, lai būtu iemesls doties uz Cēsu pilsētas sporta halli un tiešā veidā uzdotu jautājumu vienam no Cēsu basketbola dzīves organizatoriem Reinim Rudzītim - "Kādēļ Cēsīs ir divas komandas?"

Latvijas basketbola līgas 3. divīzijas notikumi parasti mūsu portālā netiek cilāti. Spēļu gaita paliek redzēta vien tribīnēs klātesošajiem, bet statistikas protokolus interesanti paši var aplūkot Basket.lv mājaslapā. Atsevišķas ziņas publicēšanai kvalificējas sezonas izskaņas brīdis, kad tiek sadalītas medaļas un triumfējušajai komandai rodas iespēja spert soli augšup uz Nacionālo līgu, kuru ikdienā jau atspoguļojam plašāk. Taču šoreiz radās situācija, par ko šo rindu autoram bija pietiekami daudz jautājumu.

Reģionālās līgas turnīrā šogad dalību ņem divas Cēsis pārstāvošas komandas. Iepriekš jau pazīstamā BK "Cēsis", kuras spēlētāju sarakstā šogad ir tikai jauni puikas, kuru uzvārdi vēl zvaniņu neiezvana. Savukārt, zem "Cēsis/Cēsu Sporta skola" spēlē vairāki pieredzējuši spēlētāji, kuri iepriekš bijuši BK "Cēsis" rindās. Jaunās komandas logo rotā burti CBA jeb atšifrējumā "Cēsu basketbola attīstībai", bet šāda abreviatūra jaunās komandas nosaukumā neparādās. Tādēļ ceturtdienas vakarā devos uz Reģionālās līgas spēli starp "Cēsis/Cēsu Sporta skola" un vienu no turnīra potenciālajām favorītēm "East-Ball", lai painteresētos par situāciju Cēsu groza bumbā. Ar 75:69 cēsnieki guva pārspēku, un pēc dueļa noķertais Reinis Rudzītis, kurš spēlē guva 13 punktus, sniedza ieskatu Cēsu basketbola virtuvē.

Par to, kādēļ Cēsīs ir divas komandas, Rudzītis skaidroja: "Situācija radās pagājušajā gadā, kad BK "Cēsis", kurā es darbojos kā menedžeris, kluba vadītājs izsauca uz sarunu un pateica, ka tā būs viņa pēdējā sezona. Es, treneris Mārtiņš Milbergs un Dāvis Rozītis notvērām to brīdi un uztaisījām paši savu biedrību. Tas tika darīts tādēļ, lai tad, kad BK "Cēsis" vadītājs Dzintars Berkolts aiziet, nebūtu tā, ka Cēsīs basketbols apstājās. Bijām plānojuši, ka jau ar aizvadīto janvāri sāksim startēt ar savu biedrību. Bijām jau savākuši naudiņu un spēlētājus, bet izrādījās tā, ka par goda vārdu katram ir savādāka izpratne. Sanāca situācija, ka Dzintars pats izvēlējās startēt. Notika arī iekšienes lietas, kuras es publiski negribētu cilāt. Sanāca tā, ka pagājušās sezonas otrajā pusē pieredzējušie spēlētāji pateica, ka BK "Cēsis" sastāvā vairs nespēlēs. Es un Elvis Saulītis aizgājām, sezonu pabeidzām ar "Siguldu", bet Dzintara komanda sezonas beigas nospēlēja ar jauniešiem."

"Bijām domājuši, ka šajā sezonā viņš vairs pie basketbola nebūs, tomēr izrādījās, ka ir divas komandas. No savas puses nekādu naidu vai ko nekūrējam. Tāpat pie BK "Cēsis" spēlē jaunie spēlētāji, kas arī pie mums apbružājās. Lai parasts skatītājs saprastu - mūsu komanda ir cēsnieki ar dažiem valmieriešiem klāt. Tajā komandā spēlē Cēsu, Limbažu un Valmieras jaunie puikas," Cēsu basketbola rēbusu skaidroja Rudzītis.

"Dzintars ir ieguldījis lielu darbu Cēsu basītī. Viņš arī vada to U17 komandu, kas spēlē EYBL un BBBL. Tur spēlē viņam dēls, puiši no Limbažiem, ir klāt daži jaunāki un vecāki puiši. Tas kodols ir no EYBL turnīros spēlējošajiem, kas ir palicis un ar viņu kopā arī darbojās. Mēs uzlikām acis uz jaunākiem puišiem. Man pašam sporta skolā ir 2009. gada audzēkņi. Kolēģim Viktoram Brizgalovam ir astotie gadi. Iesaistām mūsu komandā šo gadu gājumu un skatāmies uz jaunākiem puišiem," par to, kā veidojusies jauno basketbolistu sadale starp abām komandām, klāstīja jaunizveidotās vienības menedžeris.

Vai jaunā komanda ir domāta, lai vīriem vakaros būtu iespēja hobija pēc uzspēlēt? Vai tomēr Cēsīs gaidāma groza bumbas renesance? Rudzītis ieskicēja: "Domas par klubu, protams, ir tālejošākas. Cēsīs bez sieviešu basketbola pēdējais augstākais līmenis ir bijis tad, kad spēlēja "Remarks". Protams, uz augstāko līmeni šobrīd nepretendējam, bet uz LBL2 ("Ramirent" Nacionālo līgu) mēs gribam uzkāpt. Mērķis ir izcīnīt LBL3 titulu un kāpt augšā. Pēc tam ceram attaisīt vēl vienu LBL3 komandu, lai izveidotos pilnvērtīga basketbola piramīda. Mums kopā ar meitenēm ir piecas jauniešu komandas, kas spēlē EYBL un BBBL turnīros. Mērķis ir veidot struktūru, lai šie jaunie basketbolisti varētu apbružāties. Astotais un devītais gads jau ir tie vecumi, kam ir jāsāk spēlēt vīriešu basītis, lai tālāk būtu izaugsme."

"Esam tuvā komunikācijā ar Kurucu brāļiem. Arī viņi grib palīdzēt. Gadiem ejot, gribētos kaut kādā brīdī arī atdalīties no sporta skolas, jo basketbola skola finansējumu apgroza citādi nekā to dara sporta skola, kurā ir desmit dažādi sporta veidi," klāstīja Rudzītis, kurš 2014. gadā bija Rodiona Kuruca komandas biedrs Latvijas U-16 izlasē, kas izcīnīja Eiropas čempionāta sudraba godalgas.

Spēles tiešsaistes protokolā skatītāju daudzumu tribīnēs meklēt ir lieki. Uz sajūtām tribīnēs kopā ar gana lielu skaitu bērnu varēja būt ap septiņdesmit skatītāju, kas nav ne maz, ne daudz. Skaļāka līdzjušana iekarsa spēles noslēdzošajās trīs minūtēs. Tādēļ tika jautāts, kā palielināt līdzjutēju interesi, uz ko Rudzītis noteica: "Jau četrus piecus gadus atpakaļ, kad ar BK "Cēsis" cīnījāmies par medaļām, tā sezona ieskrienās pamazām. Sezonas gaitā sākām parādīties sociālajos tīklos. Draugi par spēlēm uzzin... Saliekam afišas skolās. Uz play-off jau varējām izvilkt ārā divas tribīnes. Jau tagad LBL3 ir visai augsts līmenis sasniegts, bet, ja iesim augstāk uz LBL2, tad tas būs cits produkts, kas radīs interesi arī skatītājiem. Man liekas, ka LBL3 Cēsu komanda jau bijusi desmit gadus, diemžēl."

Pirms pieciem gadiem cēsnieki uzvarēja valsts trešajā spēcīgākajā turnīrā. Iemeslus, kādēļ toreiz komanda nedevās augstāk, atminējās šobrīd Cēsu sporta skolā par treneri strādājošais Rudzītis: "Pēc 2019. gadā izcīnītā titula savācāmies ar Dzintaru un visu komandu. Pagaidījām, kamēr emocijas norimstās un tad pragmatiski parunājām. Apskatoties tā gada sastāvu, desmit spēlētāji ir ģimenes cilvēki, kuri ir iedzīvojušies savā darba vietā. Lai tajā brīdī darba dienā brauktu kaut kur uz Ventspili... Sākām domāt, ka reāli to nevarēsim. Godīgi pateicām, ka no darba nevarēsim tik daudz tikt projām. Arī finansējums LBL2 ir vajadzīgs lielāks, gan dalībai, gan arī spēlētāju atalgošanai. Tobrīd arī daudzi cēsnieki jau bija arī zem citiem klubiem."

Dāvis Rozītis Cēsu komandas rindās Latvijas olimpiādē. Foto: Lāsma Irša

Par komandas nākotnes perspektīvām Rudzītis sauca Latvijas basketbola skatuvei pietiekami pazīstamus māksliniekus: "Šobrīd mūsu biedrībai ir labs attīstības brīdis, jo Dāvis Rozītis ir minējis, ka šis varētu būt viņa profesionālais pēdējais gads. Viņš iesaistīsies ne tikai kā valdes priekšsēdētājs, bet nāks talkā arī kā spēlētājs. Arī Ervīns Jonāts ir izteicis vēlmi, viņš jau vairākus gadus ir cēsnieks. Tie paši Mārtiņš Vīņauds un Elvis Saulītis, kuri šogad ir "Siguldā". Sastāvs uz Nacionālo līgu mums varētu būt ļoti labs. Redzēsim, kā tas attīstīsies dzīvē."

Mārtiņš Vīņauds Cēsu komandas rindās Latvijas olimpiādē. Foto: Lāsma Irša

"Ar sastāva komplektāciju pats arī darbojos. Menedžments ir mana sfēra. Vācu sastāvu un trenerim Mārtiņam piedāvāju iespējamos spēlētājus. Nākam visi, nevienam nesakām nē. Kopā trenējamies un saprotam, vai tu velc vai nevelc. Ar Raiti Freibergu situācija bija tāda - kā LBL3 komanda trenējamies divreiz nedēļā. Ir arī vietējie džeki, kas īrē zāli un aiziet prieka pēc paspēlēt. Raitis tur arī sāka braukāt. Es arī tur braucu papildus paskriet. Vārds pa vārdam, nedaudz palauzu un reku - Raitis ir sastāvā. Var redzēt, ka viņš ir bijis tik ilgi prom no basīša un ir izsalcis, ir visur, ir enerģija. Super! Pirms pieciem gadiem atgriezām Juriju Timoškovu, kurš nebija sešus septiņus gadus spēlējis basīti. Tie cēsnieki, kas mums ir, ir jāvelk ārā," teica Rudzītis, ieskicējot arī stāstu, kā pēc deviņu gadu pārtraukuma oficiālajos LBS turnīros atgriezies savulaik "Valmieras" jaunatnes komandā vienu no līderu lomām spēlējušais Freibergs.

Cēsu jaunās komandas spēlējošais menedžeris ieskicēja ārpus Cēsīm dzīvojošo spēlētāju pievienošanos komandai: "Ar Tomu Kohanovu bijām vienā turnīrā kopā. Viņš teica, ka Gulbenē nav tik liels spēles laiks kā pašam gribētos. Sākumā jokojot teicu, lai nāk uz Cēsīm. Pēc tam satikāmies izlases spēlē un tā par alus četrpaku dabūju viņu uz Cēsīm. [smejas] Vēl mums ir rezerves ar Elvi Brokānu un Raineru Kalniņu. Elvim kaut kad drīz darba laiki pamainīsies, un arī viņš ar laiku iesaistīsies. Arī Raineram vēl kaut kādas darba lietas jāsakārto, un ar novembri viņš arī vairāk sāks pieslēgties. Pilnā sastāvā būs jau vēl pavisam cita spēle. Protams, atcerēsimies, ka tas ir LBL3 un te visiem ir darbs un ir kādas aizkavēšanaš, kādas netikšanas un tad ir ātrās maiņas jātaisa."

Abas Cēsu komandas šogad no otrās kārtas piedalīsies Latvijas kausa izcīņā. Rudzītis pastāstīja par savas komandas mērķiem šajā turnīrā: ""Užavas" kausā ielēcām tādēļ, ka tur jau spēlējām arī iepriekšējos gadus. Sastāvs tas pats, pluss divi labi spēlētāji. Ko mēs gribam izdarīt, tas ir atvilkt uz Cēsīm labu komandu. Pagājušogad sanāca tikt līdz spēlēm ar "Ogri". Tas ir super! Ar šādām spēlēm varam parādīt saviem audzēkņiem, saviem bērniem, kāds ir tas profesionālais klubs. Vēl tas par brīvu - nāc tikai un skaties. Atceros, kā bērni nāca un skatījās jau divas stundas iepriekš kā viņi iesildās, kāds ir profesionāls sportists. Šobrīd ir cerība aizvadīt divas ideālas spēles pret "Limbažiem" un vēlreiz tikt pie "Ogres"."

Kausa nolikums ļauj katrai dalībkomanai pieteikt divus spēlētājus no malas jeb komandām, kas attiecīgajā sezonā kausa izcīņā nestartē. Cēsniekiem savi pastiprinājumi jau ir zināmi, Rudzītim atklājot: "Sastāvam uz kausu pievienosies cēsnieks Jānis Dumburs, kurš Nacionālajā līgā spēlē pie "Saldus". Tāpat klāt nāks arī Mikus Sokolovs no "Madonas". Arī pagājušogad Miku gribējām, bet nedaudz sajaucām nolikumu, ka var divus spēlētājus pieteikt. Mums atnāca siguldieši Toms Ķēdis un Kārlis Večens."

     [+] [-]

, 2023-10-20 23:11, pirms 9 mēnešiem
Labs kas notiek! Nu labākais ,ko noorganizēja savā laikā ,bija Krišjāņa Kļaviņa sieviešu BK Cēsīs. Kāda ažiotāža, nekas nav bijis tādā līmenī Cēsīs, žēl ka nebija ,,paligu" viņam,varēja Vidzemē riktīgi jau tai laikā ieripot basketbols arī sievietēm. Veiksmi jums!

     [+] [-]

, 2023-10-21 02:08, pirms 9 mēnešiem
marta rakstīja: Labs kas notiek! Nu labākais ,ko noorganizēja savā laikā ,bija Krišjāņa Kļaviņa sieviešu BK Cēsīs. Kāda ažiotāža, nekas nav bijis tādā līmenī Cēsīs, žēl ka nebija ,,paligu" viņam,varēja Vidzemē riktīgi jau tai laikā ieripot basketbols arī sievietēm. Veiksmi jums!
Tas pats Kļaviņš, kas vārīja sūdus ar futbolu un bija spēļu sarunāšanas skandālā? Tāds slidens tipiņš, varbūt tāpēc arī neuzradās palīgu.

     [+] [-]

, 2023-10-21 10:07, pirms 9 mēnešiem
BenSimmonsBall rakstīja: Tas pats Kļaviņš, kas vārīja sūdus ar futbolu un bija spēļu sarunāšanas skandālā? Tāds slidens tipiņš, varbūt tāpēc arī neuzradās palīgu.
Starp citu, kur Kļaviņš ir pazudis? Mierīgi pelna ar toto un vairs nelien publiskajā vidē?