Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Alors on danse: latviešu izcilais marts Amerikā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Alors on danse: latviešu izcilais marts Amerikā
Aleksa Gulbe un austrāliešu spēlētāja Peidža Praisa 2021. gada 27. martā. Foto: AFP/Scanpix

No lielākā pārsteiguma vīriešu turnīrā līdz pirmajai ceļazīmei uz sieviešu "Final Four" – 2021. gada martā piecas latviešu pārstāvētās komandas pirmo reizi vienlaicīgi spēlēja NCAA basketbola čempionātos.

Studentu basketbola galvenās mērauklas – personības attīstība un komandas sasniegumi. Pirmo no tām grūti attēlot statistikā vai parādīt pāris minūšu garā video rullītī. Otro raksturo uzreiz saskatāmi rezultāti – izcīnītā vieta regulārajā sezonā, konferences finālturnīrā vai nacionālajā čempionātā.

Šogad tādu ierakstu bija daudz – četras no piecām NCAA finālturnīra dalībniecēm veica dažādus pirmgājienus, turklāt trīs piesaistīja lielāko uzmanību komandas pastāvēšanas vēsturē. Pēcefekti – lielākas augstskolas rūpes, jauni līgumi treneriem un labāki apstākļi spēlētājiem.

Lāča komandu pamana visa basketbola pasaule

“Oral Roberts” komandas “Pelnrušķītes stāsts” – Cinderella story – sākās 8. martā, kad “Golden Eagles” basketbolisti “Summit League” pusfinālā uzvarēja regulārās sezonas čempioni “South Dakota State” ar 90:88. Pretinieki aizvadīja tikai 75% spēļu, taču nopelnīja labāko uzvaru un zaudējumu attiecību, pirms līgas čempionāta tiekot izsēti ar pirmo numuru.

Franča Lāča pārstāvētajai Talsas komandai tika ceturtais numurs. Reālajā dzīvē tas nozīmēja, ka jāuzvar trīs “būt vai nebūt” spēlēs, lai iegūtu ceļazīmi uz NCAA čempionātu. Grūts uzdevums, ņemot vērā, ka “Golden Eagles” iepriekšējo reizi to paveica 2008. gadā. Viegls uzdevums, jo “Oral Roberts” krāsas aizstāvēja viens no eksplozīvākājiem spēlētāju pāriem valstī.

Kevins Obanors no Hjūstonas un Makss Ebmass no Dalasas priekšpilsētas Rokvolas. Abi teksasieši martā ieauļoja kā neiejāti mustangi, nospārdot rangā augstāk stāvošu pretinieku aizsardzības. Garais Obanors trīs NCAA čempionāta spēlēs vidēji guva 23,3 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas, bet Ebmass 26,7 punktiem pievienoja 4,2 rezultatīvas piespēles.

Piektdien, 19. martā, varenais duets sameta 59 no 75 komandas punktiem, bet “Oral Roberts” no tālākas cīņas izslēdza milzi “Ohio State” – 75:72! Tā bija tikai devītā reize NCAA vīriešu čempionāta vēsturē, kad ar 15. numuru izsētā vienība pārspēj 2. numura īpašnieci. Lai saprastu notikušā mērogu, iedomājieties, ka komanda, kura rangā novērtēta ar 57. vietu, liek kapitulēt “Top 8” iemītniecei. Piecpadsmito numuru bilance pirmajā kārtā pirms tam bija 8-132.

Kad #15 uzvar #2

GadsSpēleRezultāts
1991Richmond vs Syracuse73-69
1993Santa Clara vs Arizona64-61
1997Coppin State vs South Carolina78-65
2001Hampton vs Iowa State58-57
2012Lehigh vs Duke75-70
2012Norfolk State vs Missouri86-84
2013Florida Gulf Coast vs Georgetown78-68
2016Middle Tennessee vs Michigan State90-81
2021Oral Roberts vs Ohio State75-72

Divas dienas vēlāk, 21. martā, “Oral Roberts” nokļuva vēl elitārākā kompānijā. Uzvara pār “Florida” (81:78) ļāva “Golden Eagles” kļūt par otro #15 komandu NCAA vēsturē, kura sasniegusi apgabala finālturnīru jeb “Sweet 16”. Iepriekš to paveica tikai “Florida Gulf Coast” universitāte.

Lācis savu bungu partiju nospēlēja godam. Rīgas Centra humanitārās vidusskolas absolvents 25 reizes devās laukumā “Oral Roberts” starta pieciniekā, NCAA čempionāta trīs cīņās vidēji spēlējot 25 minūtes. Personīgie rekordi finālturnīrā tika sasniegti “Sweet 16” duelī pret “Arkansas” – 11 punkti, sešas atlēkušās bumbas, trīs piespēles, trīs bloķēti metieni.

Aleksa Gulbe: labākā sezona “Indiana” vēsturē

Ceturtdiena, 1. aprīlis, atnesa karstu ziņu no Blūmingtonas. “Indiana” universitāte paziņoja, ka līgums ar Teriju Morenu pagarināts līdz 2027. gada sezonas beigām. “Hoosiers” galvenās treneres atalgojums pieaugs no 650 000 līdz 862 500 ASV dolāriem par sezonu, padarot viņu par vienu no labāk atalgotajiem speciālistiem “Big Ten” līgā.

ASV ir 64 studentu komandas (no 2000), kuras galvenajiem treneriem spēj piedāvāt šāda mēroga kompensāciju. Tādas iespējas pastāv piecās lielajās līgās – 1) Atlantic Coast Conference, 2) Pacific-12, 3) Big Ten, 4) Southeastern Conference, 5) Big 12.

Morenas alga būs apmēram trīs reizes lielāka nekā labāk apmaksātajām WNBA spēlētājām. Pirms līguma pagarinājuma viņas bāzes atalgojums bija 300 tūkstoši dolāru sezonā. Vēl 325 tūkstoši tika aprēķināti no mārketinga ienākumiem, turklāt katrā līguma gadā papildus klāt nāca vēl 25 tūkstoši (tehniski – trīspadsmitā alga).

Vienošanās paredz arī dažādus bonusus. Piemēram, par kvalificēšanos NCAA čempionātam Morenas rēķinā tiks ieskaitīti 25 tūkstoši dolāru. Par uzvaru turnīra pirmajā vai otrajā kārtā paredzēta tāda pati summa, bet panākums apgabala pusfinālā jeb “Sweet 16” novērtēts ar 37 500 dolāriem (summas norādītas vecā līguma ietvaros).

Par uzvaru nacionālājā čempionātā Morena saņemtu papildus trīs mēnešu kompensāciju jeb 75 000 dolāru. Līgas regulārās sezonas tituls tiktu novērtēts ar 15 tūkstošiem. Tāda pati vērtība būtu uzvarai “Big Ten” čempionātā. Kuriozs – viens no punktiem paredz, ka “Indiana” konkurente “Purdue” var izpirkt Morenas līgumu par 10 miljoniem dolāru.

Trenere pirmo trīs sezonu līgumu Blūmingtonā parakstīja 2014. gadā, bet trīs vasaras vēlāk noslēdza jaunu vienošanos līdz 2023. gadam. Pirmajās piecās sezonās “Indiana” rindās viņa tika pie divām uzvarām NCAA čempionātā – tobrīd visvairāk programmas vēsturē. Šī gada martā tika laboti visi sasniegumi – “Hoosiers” pārvarēja pirmās trīs kārtas un sasniedza apgabala finālu.

“Indiana” sporta nodaļa rūpīgi uzskaitīja treneres panākumus:

+sešas sezonas pēc kārtas ar vismaz 20 uzvarām;
+trīs ceļazīmes uz NCAA čempionātu (2016, 2019 un 2021), kā arī triumfs 2018. gada WNIT čempionātā (gandarījuma turnīrs komandām, kuras rangā nosacīti ieņem 65.-128. vietu);
+visu laiku augstākais izsētais numurs NCAA 2021. gada čempionātā (#4);
+pirmo reizi sasniegts NCAA apgabala fināls jeb “Elite Eight” (2021);
+37 nedēļas pēc kārtas “Associated Press” ranga “Top 25” un 22 nedēļas pēc kārtas WBCA/”USA Today” treneru aptaujā;
+trīs “Top 4” finiši pēdējās piecās “Big Ten” līgas regulārajās sezonās;
+piecas uzvaras pēc kārtas “Barn Burner Trophy” seriālā jeb Indianas derbijā pret “Purdue” universitāti.

“Aleksai (Gulbei) ir milzīga loma mūsu komandā,” pēc vēsturiskās iekļūšanas “Top 16” teica “Indiana” aizsardze Greisa Bergere. “Lieliski dzirdēt, ka viņa izcīnīja 15 atlēkušās bumbas, jo daudzas lietas, kuras viņa dara, neparādās tehniskajā protokolā. Viņa ir viena no mūsu svarīgākajām spēlētājām. Forši, ka viņa tikusi pie 15 bumbām, taču nevienā citā spēlē viņa nepaveic mazāk.”

Arī Morena slavēja latviešu spēlētāju. “Viņa ir atlētiska un kustīga. Gulbei negāja viegli ar metiena atrašanu, taču viņa to kompensēja ar cīņu par atlēkušajām bumbām. Tā ir nobrieduša un pieredzējuša spēlētāja pazīme. Ja metieni nekrīt, sameklē citu veidu, kā ietekmēt spēli.”

Lielākais panākums sekoja 27. martā. “Indiana” uzvarēja apgabala favorīti “North Carolina State” un iekļuva NCAA čempionāta astoņu spēcīgāko komandu pulkā. Vēl vairāk – tobrīd apgabalā palika trīs latviešu pārstāvētās komandas, Māras Motes “Arizona” un Annas Dreimanes “Texas A&M” ieskaitot. Tas nozīmēja, ka apgabala finālā tiksies divas latvietes, bet viena no viņām dosies uz “Četru finālu” – pirmo reizi Latvijas basketbola vēsturē.

Sapņu stāsts Taksonā

“Arizona” basketbolistes 2018. gada sezonu pabeidza ar septiņiem zaudējumiem pēc kārtas, “Pacific 12” regulārajā sezonā nopelnot bilanci 2-16. “Wildcats” divās spēlēs neguva vairāk par 40 punktiem un daudzas reizes neaizsniedzās līdz 50 punktu robežai. Trīs gadus vēlāk “Arizona” pirmo reizi spēlēs “Četru finālā”. Kā tas iespējams?

Adija Bārnsa ir visu laiku rezultatīvākā “Arizona” spēlētāja, ar 2237 punktiem ieņemot devīto vietu “Pacific-12” labāko metēju sarakstā. Savā pēdējā sezonā viņa ieveda “Wildcats” apgabala pusfinālā (1998), bet vēlāk 12 sezonas aizvadīja profesionāles gaitās un 2004. gadā kļuva par WNBA čempioni “Seattle Storm” sastāvā.

Pēc spēlētājas karjeras beigām Bārnsa kļuva par “University of Washington” treneri. Sietlā viņa nostrādāja piecas sezonas (2011-2016), pēdējā no tām palīdzot “Huskies” pirmo reizi sasniegt “Četru finālu”. Kaliforniete trenēja Kelsiju Plamu – meiteni, kura 2016. gadā kļuva par pirmo universitātes pārstāvi “All America” simboliskajā komandā, bet nākamajā sezonā kļuva par NCAA visu laiku rezultatīvāko spēlētāju.

Un tad, 2016. gada 4. aprīlī, Bārnsa parakstīja līgumu ar savu “alma mater”, kļūstot par “Arizona” galveno treneri. Pēc pirmās sezonas viņai pievienojās Āri Makdonalda. Uzbrūkošā aizsardze kopā ar Plamu nospēlēja vienu sezonu Sietlā, atbilstoši NCAA noteikumiem izlaida nākamo sezonu, bet 2018. gada rudenī sāka neaizmirstamu karjeru Taksonā.

Makdonaldas pirmajā aktīvajā sezonā “Arizona” uzvarēja WNIT čempionātā, bet divus gadus vēlāk iesoļoja “Četru finālā”. Bārnsas darba sākumā “Wildcats” piederēja mazāk apmeklētājām komandām, savukārt 2020. gada sezonā uz mājas spēlēm nāca vidēji 5944 skatītāji. Tas bija 12. lielākais apmeklējums NCAA pirmajā divīzijā.

Māra Mote trāpīja “vētras acī”. Cēsu meitene pirmajā sezonā treniņos sedza Makdonaldu, bet 2021. gadā kopā ar komandas biedrēm sarūpēja lielākos panākumus “Arizona” vēsturē. Viņa nokļuva Taksonā, jo 2016. gada Pasaules U17 kausā Saragosā tehnisko latvieti pamanīja “Wildcats” treneris – un Bārnsas dzīvesbiedrs – Salvo Kopa.

Piektdien “Arizona” basketbolistes “Alamodome” arēnā Sanantonio sacentīsies pret vienpadsmitkārtējo NCAA čempioni “UConn”. Spēles sākums sestdien plkst. 04:30 pēc Latvijas laika. Lielā deja turpinās!

Alors on danse, Stromae (2009)

Izmantotie resursi:
Māris Noviks Amerikā: KKK un Devītais pants
Cik izmaksā studentu elites komanda?
Grīns: “Baltie treneri pelna no melno studentu neapmaksātā darba”
Aleksa Gulbe: “Uzzinot par sezonas beigām, bija asaras, nožēla un nesaprašana”
Māra Mote: “Kairijs uzsauca biļetes uz “Nets” spēli Fīniksā”