Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1063, Did:0, useCase: 3

Kā stiprināt krusteniskās saites

Latvijas basketbola balvas Gada cerība’2016 ieguvējs Rihards Lomažs pagarinājis to Latvijas basketbolistu sarakstu, kuru karjeras iespaidojis smags savainojums – ceļgala krustenisko saišu plīsums. Sagadīšanās vai likumsakarība? Un – kas darāms, lai mazinātu savainojumu risku? Uz šiem jautājumiem atbildes palīdz rast Latvijas Basketbola savienības medicīnas konsultante sporta ārste Sandra Rozenštoka.

BIEŽĀK NEKĀ KĀDREIZ?  Lai salīdzinājums būtu korekts, vajadzīga precīza statistika, bet par seno un pat neseno pagātni tādas nav. Toties tagad plaša rezonanse ir katram gadījumam. Bezkaislīgā statistika liecina, ka situācija Latvijā neatšķiras no Eiropas vai ASV.

SADURSMĒS VAI BEZKONTAKTA SITUĀCIJĀS? Eiropā 40-45 procentos gadījumu problēmas rodas kontaktsituācijās, bet ASV šis skaitlis ir mazāks – apmēram 30%. Iespējams, tā izpaužas atšķirība spēles stilā.

RISKA FAKTORI. Muskuļu disbalanss: ja augšstilba priekšējais četrgalvainais muskulis ir stiprāks vai garāks par divgalvaino aizmugurē – hamstringu, tas velk uz priekšu, veicinot ceļgala saišu pārslodzi.

Iekšējo pievilcējmuskuļu vājums salīdzinot ar ārējo pusi.

Meitenēm savainojuma risks krasi pieaug pārejas vecumā, kad sākas hormonālās izmaiņas, jo estrogens saites padara trauslākas un muskuļa cīpslas neelastīgākas.

Ģenētika – ka krusteniskās saites ir īsākas, plānākas, tievākas, trauslākas.

Neslīdošās apavu zoles – nestandarta situācijas, kas no spēlētājiem prasa nestandarta kustības, pēda “pielīmējas” grīdai, bet ķermenis pēc inerces turpina kustību uz priekšu, pārslogojot saites.

VAI TRAUMA LIECINA PAR SLIKTU SAGATAVOTĪBU? Nē. Pat izcila fiziskā sagatavotība un visprofesionālāk veiktā profilakse nedod 100% garantiju, ka saites izturēs lielu pārslodzi.

PROFILAKSE. KO VARI DARĪT PATS(I)?

Regulāri stiepties – izpildīt elementārus vingrojumus gan katrā treniņā, gan pēc treniņa vakarā mājās.

Iemācīties pareizi skriet – “taisot vaļā” ceļgalus, pareizi pārnesot ķermeņa svaru.

Iemācīties pareizi pacelties pirkstgalos, pareizi atsperties un pēc lēciena piezemēties uz pirkstgaliem, nevis pēdas ārmalas.

Pareizi veikti pietupieni, izklupieni, soļu vingrinājumi. Pietupjoties ceļgalam jāskatās turpat, kur skatās purngals; ja kāja izvērsta, arī celim jābūt izvērstam.

Ļoti svarīgi ir ielikt pareizus pamatus līdz astoņiem deviņiem gadiem, kamēr veidojas nosacījuma refleksi.

KO VAR DARĪT TRENERI?

Pirms būvēt māju – mācīt basketbola gudrības, pareizi ielikt pamatus – iemācīt bērniem pareizi kustēties, pārvietoties pa laukumu.

Konsekventi pievērst uzmanību bērnu kustību kultūrai un prast pārliecinoši izstāstīt, kāpēc vajadzīgi apnicīgie vingrinājumi, motivējot viņus darboties ar izpratni.

KO VAR PALĪDZĒT LBS? Latvijas basketbola izlašu dalībnieku tradicionālā veselības pārbaužu programma papildināta ar īpašiem testiem, krājot informāciju par kustību kvalitāti, locītavu stabilitāti. Sistemātiski diagnosticējot un laikus pamanot problēmas, ir iespēja pievērst pastiprinātu uzmanību profilaksei. Piedāvājam un nodrošinām iespējas gan traumu ārstēšanai un rehabilitācijai, gan profilaksei un fiziskās sagatavotības uzlabošanai.