Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1063, Did:0, useCase: 3

VEF LJBL: sākas 25.sezona un cīņa par 14 valsts čempionu tituliem

VEF LJBL: sākas 25.sezona un cīņa par 14 valsts čempionu tituliem
Foto: Romualds Vambuts

Sestdien, 17. septembrī, vairāk nekā desmit Latvijas pilsētās notiks VEF Latvijas Jaunatnes basketbola līgas 25. sezonas čempionāta pirmās spēles. U19 grupas puišiem turpinās sadarbība ar LBL2, meitenēm apvienotas U19 un U17 grupas, sekojam basketbolistu sekmēm mācībās, gatavojam jaunos tiesnešus, skatāmies VEF LJBL spēles internetā - par sezonā sagaidāmo stāsta VEF LJBL direktors Edijs Eglītis.

GRUPAS. 2016./2017.gada sezonā Latvijas čempionus gan puišu, gan meiteņu konkurencē noskaidrosim septiņās vecuma grupās: U19 (1998./1999. dzimšanas gads), U17 (2000), U16 (2001), U15 (2002), U14 (2003), U13 (2004) un U12 (2005). Paši jaunākie, kuri dzimuši 2006. gadā un vēlāk, skolēnu brīvdienās piedalīsies „Kārums” kausa izcīņas turnīra seriālā, kas noslēgsies ar Lielo finālu jūnija sākumā.

DALĪBNIEKI. Salīdzinot ar pagājušo gadu, komandu skaits palicis tāds pats – čempionātam pieteikušās 354 komandas. Turpinās pēdējos divos gados iezīmētā tendence – palielinās komandu un spēlētāju skaits jaunākajās grupās. Sešus gadus rīkotie turnīri U10 un U11 grupās („Kārums kauss”) dod savu efektu.

MĀCĪBAS. Paliek spēlē līdzšinējā daudzu treneru, vecāku un pašu dalībnieku atbalstītā kārtība - finālsacensībās nebūs atļauts piedalīties tiem basketbolistiem, kuri uz 2017. gada 20. aprīli būs nesekmīgi mācībās (atzīme zemāka par 4).

TV TRANSLĀCIJAS. Sekojiet reklāmai!

IZSPĒLES SISTĒMA PUIŠIEM.

Pamatturnīrs organizēts divās divīzijās.

U19 grupa. 1.divīzijā iekļautas 16 labākās komandas pēc pēdējo divu sezonu rezultātiem. Otrajā divīzijā komandas sadalītas divās zonās pēc reģionālā principa.

Sporta skolu komandas, kuras startē LBL 2.divīzijas turnīrā, drīkst nepiedalīties LJBL pamatturnīrā, saglabājot tiesības finālturnīrā cīnīties par medaļām (lai ierobežotu spēļu skaitu un novērstu to dublēšanos, lai mazinātu traumu risku un izbrīvētu vairāk laika treniņiem un mācībām). Šo iespēju izmantos „VEF skola” un Madonas BJSS komandas. Vairākas sporta skolas pieteikušas komandas abiem turnīriem, taču Jaunatnes līgā sezonas laikā izmantos tos spēlētājus, kuri LBL2 spēlēs maz vai nespēlēs vispār. Šīm komandām vietu izslēgšanas turnīra spēļu “tīklā” noteiks pozīcija LBL2 turnīra noslēguma tabulā. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies 20 komandas. Turnīrs tiks izspēlēts piecās kārtās (1/16, 1/8, 1/4, 1/2 un finālspēles par 1. un 3.vietu)

U14, U15, U16 un U17 grupas. 1. divīzijā spēlē 12 labākās komandas.

Otrajā divīzijā komandas sadalītas divās zonās pēc reģionālā principa.

U17 un U16 grupās pamatturnīra astoņas labākās komandas kvalificēsies finālturnīram, kas tiks izspēlēts pēc izslēgšanas principa ceturtdaļfināls, pusfināls un finālspēles).

Sportland U15 un Hanzas maiznīca U14 grupās pamatturnīra astoņas labākās komandas kvalificēsies finālturnīram, kas tiks izspēlēts divos posmos: divi grupu turnīri, kā arī pusfināla un finālspēles.

IZSPĒLES SISTĒMA MEITENĒM.

Komandu sadalījums divīzijās dažādās grupās ir atšķirīgs, atkarībā no dalībnieču skaita un sportiskā līmeņa.

U19 grupa. Pamatturnīra 1.divīzijā spēlē 10 komandas, 2.divīzijā – 9 komandas (ieskaitot 1.divīzijā pārstāvēto sporta skolu otros sastāvus). Izslēgšanas turnīrā piedalīsies 1. divīzijas 8 labākās komandas.

U17 grupa. Notiks tikai finālturnīrs, kurā piedalīsies visas pieteiktās komandas (pamatturnīrā 2000. gadā dzimušās basketbolistes spēlēs U19 grupā).

U16 grupa. Pamatturnīrā 1.divīzijā spēlē 8 komandas.

Sportland U15 un Hanzas maiznīca U14 grupa. 1. divīzijā spēlē pa astoņām labākajām komandām, 2. divīzijā visas pārējās. Finālturnīrā piedalīsies sešas labākās 1. divīzijas komandas, kā arī divas uzvarētājas pārspēlēs starp 1.divīzijas 7. un 8.vietas, kā arī 2.divīzijas 1. un 2.vietas ieguvējām

MINI GRUPAS (Persil U12 un Persil U13). Pirmajā posmā sacensības notiek reģionos, bet sezonas otrajā pusē grupas tiks veidotas pēc sportiskā principa, nodrošinot daudz spēļu starp spēkos līdzvērtīgām komandām.

Ar precīzu izspēles sistēmu katrā grupā var iepazīties LJBL Nolikumā.

ĪPAŠIE NOTEIKUMI.

Persil U12 un U13 grupās spēles notiek ar 5.izmēra bumbām uz augstajiem groziem (305 cm).

Hanzas maiznīca U14 grupas puiši spēlē ar 6.izmēra bumbām.

Persil U12 un U13 grupās uz spēli jābūt ne mazāk par 10 spēlētājiem. U12 grupā puišiem viens spēlētājs drīkst spēlēt ne vairāk kā divas ceturtdaļas. U13 grupā pirmajās divās ceturtdaļās jāspēlē ar dažādiem piecniekiem.

Grupās no U12 līdz U15 aizliegta jebkāda zonas aizsardzība un jebkāds zonas presings. Uzbrukuma zonā atļauts segt tikai cilvēks-cilvēks aizsardzību bez palīdzēšanas.

Visās grupās spēles laiks sadalīts četrās ceturtdaļās. U12 un U13 grupās spēlēs 4x7 minūtes, pārējās grupās 4x10 minūtes.

STATISTIKA. Sadarbojoties ar sporta skolām, piecās puišu grupās 1.divīzijas spēlēs tiks rakstīti pilni tehniskie protokoli. No zālēm, kurā ir attiecīgas tehniskās iespējas, nodrošināsim statistikas tiešraides online režīmā. Citās grupās statistikā būs redzami tikai gūtie punkti.

TIESNEŠI. Turpinās darboties jauno tiesnešu sagatavošanas programma, ko vada FIBA instruktors Latvijā Oskars Lucis.

ATBALSTĪTĀJI.  Jaunatnes līgas ģenerālsponsors jau trešo sezonu būs basketbola klubs „VEF Rīga”. VEF LJBL atbalsta Sportland, Moduls, Rīga, RTU Rīgas Biznesa skola, Kārums, Persil, Hanzas maiznīca un Molten.

SADARBĪBA. Jautājumus, priekšlikumus, konstruktīvu kritiku aicinu sūtīt e-pastā edijs@lbs.lv. Strādāsim kopā, lai novērstu nepilnības! Visiem veiksmīgu sezonu!