Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1038, Did:0, useCase: 3

Swedbank LJBL 21.sezona: trīs dienas līdz startam

Swedbank LJBL 21.sezona: trīs dienas līdz startam
U17 meiteņu grupas favorītes BJBS Rīga/Rīdzene - Kolibri/47.vsk.: jauna sezona, jauna satikšanās.
Foto: Romualds Vambuts

   Sestdien, 22.septembrī, vairāk nekā desmit Latvijas pilsētās notiks Swedbank Latvijas Jaunatnes basketbola līgas 21.sezonas čempionāta pirmās spēles. Par sezonā sagaidāmo stāsta Swedbank LJBL direktors Edijs Eglītis.

 

GRUPAS. 2012./2013.gada sezonā puiši Latvijas čempionus noskaidros septiņās vecuma grupās: U19 (1994./1995.gadā dzimušie spēlētāji), U17 (1996), U16 (1997), U15 (1998), U14 (1999), U13 (2000), U12 (2001). Meitenes sacentīsies sešās grupās: U19 (1994./1995.), U17 (1996./1997.), U15 (1998), U14 (1999), U13 (2000) un U12 (2001). Pašiem jaunākajiem – 2002.dzimšanas gads un vēlāk – rīkosim īpašu turnīru: Dumle kausa izcīņu, kas risināsies četros posmos skolēnu brīvdienās.

DALĪBNIEKI. Čempionātam pieteikušās 94 meiteņu un 251 puišu komanda. Pirmo reizi Jaunatnes līgā būs pārstāvēta Igora Miglinieka basketbola skola (bāze Ikšķilē), Krimulda un Rīgas mikrorajons Imanta. Par debitantiem var nosaukt arī pavasarī nodibināto Profesionālo basketbola skolu (PBS) VEF Rīga.

TERMIŅI. Pirmā apļa spēles risināsies no 22.septembra līdz 16.decembrim, otrais aplis no 19.janvāra līdz 21.aprīlim. Finālspēles paredzētas no 26.aprīļa līdz 19.maijam (vietas paziņos līdz 1.februārim). No 11. līdz 20.janvārin notiks Swedbank LJBL Molten kausa izcīņa meitenēm, martā – Swedbank LJBL Talantu nedēļa. Sezonas laika paredzētas 8-10 akcijas Basketbols aicina, kurās sadarbībā ar LBL klubiem tiks uzrunāti jaunāko klašu skolēni.

KĀRTĪBA. Puišiem regulārais čempionāts organizēts divās divīzijās. Pirmajā divīzijā katrā vecuma grupā piedalās 12 spēcīgākās komandas. Astoņas labākās kvalificēsies finālturnīram. Otrajā divīzijā komandas sadalītas trijās zonās pēc reģionālā principa. Pirmās divīzijas sliktākās un otrās divīzijas labākās komandas U14, U15 un U16 grupās pārejas spēlēs no 24. līdz 26.aprīlim cīnīsies par tiesībām 2014.gada sezonā spēlēt pirmajā divīzijā attiecīgi U15, U16 un U17 grupā. Pārspēles U19 grupā notiks 2013.gada augustā.

Meiteņu konkurencē četrās vecuma grupās tiks izmantotas trīs dažādas sacensību sistēmas. U14 un U17 grupās komandas sadalītas divās divīzijās un to ietvaros aizvadīs trīs apļu (pirmā divīzija) vai divu apļu (otrā divīzija) turnīru. U14 grupā 1.divīzijā spēlēs astoņas, otrajā – deviņas komandas. U17 grupā abās divīzijās būs pa deviņām komandām. Finālturnīram kvalificēsies pirmās divīzijas sešas labākās komandas, bet 7. un 8.vietas ieguvējas par vietu finālā cīnīsies ar otrās divīzijas labākajām vienībām.

U15 grupā 14 komandas līdz Jaungadam izspēlēs vienu apli, noskaidrojot sešas labākās. Turpinājumā pirmais sešnieks savā starpā spēlēs vēl pa divām reizēm, bet pārējās astoņas komandas izspēlēs otro apli.

U19 grupā 12 komandas izspēlēs divu apļu turnīru.  

Finālturnīros U19, U17 un U16 vecuma grupās puišiem, kā arī U19 un U17 grupās meitenēm cīņa par medaļām risināsies pēc jaunas sistēmas – ceturtdaļfinālā uzvarētājus noskaidros divu spēļu summā, bet pēc tam izspēlēs Final 4 turnīrus.

U15 un U14 grupās paliek spēkā līdzšinējā kārtība – finālturnīros piedalās astoņas komandas, kas vispirms sacenšas divās grupās, bet pēc tam izspēlē pusfinālus un finālus.  

Mini grupās (U12 un U13) puiši līdz Jaungadam sacentīsies reģionos, bet sezonas otrajā pusē grupas tiks veidotas pēc sportiskā principa, nodrošinot daudz spēļu starp spēkos līdzvērtīgām komandām.

SPORTISKĀS INTRIGAS. Labākie pret labākajiem – šis princips puišu grupās saasinās intrigu un nodrošinās daudz līdzvērtīgu spēļu. Vairāki pieredzējuši treneri mainījuši darba vietas, atsaucoties jauniem izaicinājumiem (piemēram, Pēteris Višņēvičs trenē Saldus meitenes). Puišu vecākajās grupās spēku samērus ietekmēs Profesionālās basketbola skolas VEF Rīga, kuras pamatu veido vairākkārtējie LJBL čempioni no BS Rīga, bet sastāvā iesaistīt arī citu skolu audzēkņi. Meitenēm ceram uz konkurences saasināšanos U17 grupā, kurā pirmo reizi apvienoti divi gadu gājumi.

Statistika. Sadarbojoties ar sporta skolām, puišu vecākajās grupās (U16, U17 un U19) tiks rakstīti pilni tehniskie protokoli. No zālēm, kurā ir attiecīgas tehniskās iespējas, nodrošināsim statistikas tiešraides online režīmā. Citās grupās statistikā atspoguļosies tikai gūtie punkti.

Mājaslapa. Līdz čempionāta sākumam Basketbola savienības majāslapā basket.lv sāks darboties modernizēta statistikas sadaļa, kas, ceram, palīdzēs sekot arī Jaunatnes līgas aktualitātēm – spēļu kalendāram, rezultātiem, statistikai. Vienlaikus atgādinām, ka basket.lv/LJBL operativitāte lielā mērā būs atkarīga no mūsu partneru – sporta skolu pārstāvju – atsaucības, laikus paziņojot rezultātus, informējot par izmaiņām spēļu kalendārā un sniedzot nepieciešamo statistikas informāciju. Tāpat no pašu sporta skolu pārstāvjiem atkarīgs, cik plaša un precīza informācija par viņu komandām būs pieejama basket.lv (fotoattēli, personu datu pareizība utt.).

Kamēr jaunā sistēma vēl nav pieejama, ar spēļu kalendāru var iepazīties šeit: basket.lv

Mācības. Paliek spēlē līdzšinējā daudzu treneru, vecāku un pašu dalībnieku atbalstītā kārtība - finālsacensībās nebūs atļauts piedalīties tiem basketbolistiem, kuri uz 2013.gada 20.aprīli būs nesekmīgi mācībās (atzīme zemākā par 4).

TV translācijas. Turpināsies Jaunatnes līgas spēļu translēšana Sportacentrs.com – gan internetā, gan Lattelecom TV. Sekojiet reklāmai!

Īpašie noteikumi. U12 grupā spēles notiek ar 5.izmēra bumbām uz zemajiem groziem (260-270 cm), U13 grupā – ar 5.izmēra bumbām uz augstajiem groziem. Abās grupās uz spēli jābūt ne mazāk par 10 spēlētājiem un pirmajās divās ceturtdaļās jāspēlē ar dažādiem piecniekiem. 

Grupās no U12 līdz U15 aizliegta jebkāda zonas aizsardzība un jebkāds zonas presings, atļauts izmantot tikai cilvēks-cilvēku aizsardzību, bet ar iespēju palīdzēt segt spēlētāju ar bumbu (pēc pirmā pārkāpuma – brīdinājums, pēc katra nākamā – tehniskā piezīme).

U14 grupas puiši spēlēs ar 6.izmēra bumbām.

Visās grupās spēles laiks sadalīts četrās ceturtdaļās. U12 un U13 grupās spēlēs 4x7 minūtes, U14 grupā 4x8 minūtes, pārējās grupās 4x10 minūtes.

ATBALSTĪTĀJI. Kopā ar Jaunatnes līgu joprojām ir mūsu lieldraugs Swedbank, kā arī Škoda, Mārtiņa Beķereja un Molten. Mini grupas tikušas pie saviem atbalstītājiem: U10 un U11 – Dumle, U12 un U13 – Colgate. U17 grupas atbalstīs Venden. Vēl dažās grupās draugu vietas ir brīvas – strādāsim, lai arī tām būtu savi īpašie atbalstītāji.

Labi nodomi.  Jaunatnes līga sagādā iespējas spert pirmos soļus basketbolā gan spēlētājiem, gan treneriem, gan tiesnešiem un sekretariāta darbiniekiem. Nekritizēsim cits citu pārāk skarbi, ja kaut kas uzreiz neizdosies perfekti, bet palīdzēsim cits citam, kopā mācīsimies un kļūsim labāki! 

Visiem Swedbank LJBL dalībniekiem novēlu veiksmīgu sezonu!

     [+] [-]

, 2012-09-19 08:53, pirms 12 gadiem
Varbūt pirms apstipriniet čempionāta nolikumu, izlabojiet kļūdu, un izņemiet ārā "8. Sportistu dopinga kontrole" punktu.
MK noteikumi uz kuriem atsaucaties ir zaudējuši spēku.