Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1038, Did:0, useCase: 3

Swedbank LJBL: mēnesis līdz 21.sezonas startam

 Swedbank Latvijas Jaunatnes basketbola līgā beigusies komandu reģistrācija 2012./2013.gada sezonai. Kamēr puiši un meitenes treniņnometnēs krāj izturību un slīpē meistarību, līgas direktors Edijs Eglītis veido spēļu kalendāru un veic citus priekšdarbus Jaunatnes līgas 21.sezonai, kas sāksies 22.septembrī.

 

Basketbolistu skaits nesarūk

Swedbank LJBL čempionātam pieteikušās 94 meiteņu un 251 puišu komanda. Tas nozīmē, ka saglabājam pozīcijas un kopējo dalībnieku skaitu, kas precīzi būs zināms pēc lincencēšanas. Īpaši priecē lielais komandu skaits U12 grupās, kurā pieteikušās 40 puišu un 18 meiteņu vienības. Acīmredzot efektu dod mazajiem rīkotais Dumle kauss, ko U11 un U10 grupās turpināsim arī šogad.

Pirmo reizi Jaunatnes līgā būs pārstāvēta Igora Miglinieka basketbola skola (bāze Ikšķilē), Dobele, Krimulda un Rīgas mikrorajons Imanta. Par debitantiem var nosaukt arī pavasarī nodibināto Profesionālo basketbola skolu (PBS) VEF Rīga. Vairs nestartēs Salaspils un Sarkandaugavas komandas, taču bērniem iespējas spēlēt basketbolu nav zudušas. Salaspilieši turpina darboties Miglinieka skolas paspārnē, no Sarkandaugavas nav tālu līdz Ķeizarmežam.

Puiši: labākie pret labākajiem

Puišu sacensībās 1.divīzijā piecās vecuma grupās spēlēs pa 12 labākajām komandām. Iepriekš 1.divīzijā visās piecās grupās bija pārstāvētas 12 labākās organizācijas – sporta skolas vai to nodaļas, tagad starp labākajiem būs 18 organizāciju pārstāvji.

Jaunā sistēma ceļu uz 1.divīziju pavērusi nelielajām sporta skolām, kurām grūti nokomplektēt labas komandas  visās grupās, toties ir reālas iespējas sapulcēt vienu vai dažas spēcīgas vienības. Ar trim komandām 1.divīzijā tagad būs pārstāvēta Saldus, ar divām – Cēsis un BS Rīga/VEF, ar vienu – Sigulda. 

Ir arī zaudētāji – divās vecuma grupās 1.divīzijā nebūs pārstāvēta Valmiera, pa vienai – BS Rīga/Jugla, Jelgava un Liepāja.

Pēc gadu ilgas sadarbības kopīgiem spēkiem cīnoties 1.divīzijā, turpmāk atsevišķi atkal būs pārstāvētas Jēkabpils un Madonas sporta skolas. Katrai pilsētai būs pa vienai komandai 1.divīzijā. 

PBS VEF Rīga izveidošana un iekļaušanās LJBL nav radījusi organizatoriskas problēmas. U19 un U17 grupā šīs komandas pārņem vietu, ko iepriekš ieņēma pērnie čempioni U16 un U17 grupās BS Rīga. Savukārt  U16 grupā PBS VEF Rīga  vienība spēlēs 2.divīzijā.

Puišu otrajā divīzijā tika izskatīta iespēja nelielā dalībnieku skaita dēļ apvienot U17 un U19 grupas, tomēr pēc diskusijām ar sporta skolām nolēmām atstāt spēkā līdzšinējo kārtību. Austrumos un Centrā komandu skaits būs pietiekams, Rietumos jūtama Saldus vienība pāreja uz 1.divīziju. Lai nodrošinātu vēlamo spēļu skaitu – ap 20 mačiem katrai komandai – iespējams, spēlēsim trīs vai pat četrus apļus.  

Meitenes: mazāk grupu, augstāka kvalitāte

Meiteņu sacensībās nopietnākā pārmaiņa ir atteikšanās no U16 grupas. Tas nozīmē, ka nākamajā sezonā 1997.gadā dzimušās spēlēs kopā ar 1996.gadā dzimušajām basketbolistēm.

Tādam solim ir vairāki iemesli. Pirmkārt, šogad U16 grupā spēlēja tikai 10 komandas, turklāt daudzās bija iesaistītas arī gadu jaunākas meitenes, pašām labākajām sagādājot divkāršu un pat trīskāršu slodzi. Otrkārt, šā vecuma komandām ir stipri atšķirīgs sportiskais līmenis un daudzas spēles beidzās ar lielu rezultāta starpību, nedodot labumu stiprākajām un mazinot spēlētprieku vājākajām. Apvienojot grupas, komandu skaits ir pietiekams, lai tās sadalītu divās divīzijās, katrai nodrošinot vairāk līdzvērtīgu spēļu. Turklāt U16 vecuma meitenes, kurām nākamgad jāspēlē Eiropas čempionāta A līgā būs laba prakse, cīnoties ar gadu vecākām pretiniecēm.

Ņemot vērā realitāti, četrās meiteņu vecuma grupās plānojam izmantot trīs atšķirīgas sacensību sistēmas.

Divās grupās komandas tiks sadalītas divās divīzijās un to ietvaros aizvadīs trīs apļu turnīru. U14 grupā 1.divīzijā spēlēs astoņas, otrajā – deviņas komandas. U17 grupā abās divīzijās būs pa deviņām komandām.

U15 grupā pieteikušās 14 komandas, kuras līdz Jaungadam izspēlēs vienu apli, noskaidrojot sešas labākās. Turpinājumā pirmais sešnieks savā starpā spēlēs vēl pa divām reizēm, bet pārējās astoņas komandas izspēlēs otro apli.

U19 grupā spēlēs 12 komandas, spēlējot katra ar katru.  

Zīmīgie datumi

No 22.augusta līdz 14.septembrim komandām jāiesniedz spēlētāju vārdiskie saraksti un notiks licencēšana.

Notiks četri tiesnešu semināri: 27.augustā Madonā, 28.augustā Liepājā, 31.augustā Ogrē, 7.septembrī Rīgā.

Septembra vidū notiks LJBL Treneru seminārs (datums tiks precizēts).

Pirmās Swedbank LJBL spēles notiks 22.septembrī.

  -1 [+] [-]

, 2012-08-15 15:07, pirms 12 gadiem
Kā var kaut kādu tādu murgu izdomāt? Kāpēc meiteņu grupā jāatsakās no U16. Ja reiz 96 gadi ir tik švaki, tad jālikvidē bija U17. Atvieglojam slodzi topošajām U16 un atkal varēsim klausīties treneru žēlabas par meiteņu vājo fizisko formu Eiropas čempionātā.
Varētu palūgt gudrinieka vārdu, kurš izdomāja atteikšanos no U16? Varbūt varētu minēt piemērus Eiropā, kur nepastāv U16 meitenēm?

  +1 [+] [-]

, 2012-08-15 16:55, pirms 12 gadiem
Skatītāja viedoklis rakstīja: Kā var kaut kādu tādu murgu izdomāt? Kāpēc meiteņu grupā jāatsakās no U16. Ja reiz 96 gadi ir tik švaki, tad jālikvidē bija U17. Atvieglojam slodzi topošajām U16 un atkal varēsim klausīties treneru žēlabas par meiteņu vājo fizisko formu Eiropas čempionātā.
Varētu palūgt gudrinieka vārdu, kurš izdomāja atteikšanos no U16? Varbūt varētu minēt piemērus Eiropā, kur nepastāv U16 meitenēm?
1) U19, U17, U15 - tāds grupu sadalījums ir arī, piemēram, Lietuvā. 2) U16 liekot spēlēt kopā ar (un pret) U17 slodze topošās U16 izlases dalībniecēm palielinās, nevis "tiek atvieglota"; 3) Latvijas realitāte - vecākajās grupās katru gadu pilnu komandu tikai ar attiecīgā vecuma spēlētājām izdodas nokomplektēt tikai izņēmuma gadījumos, un pie līdzšinējās kārtības labākajām vienā dienā bija 2 un pat 3 spēles, kas palielina traumu risku. 4) Gan 96., gan 97. situācija ir līdzīga - abās liela atšķirība starp dažām labākajām komandām un pārējām. Ja būs vairāk spēļu starp spēkos līdzīgām komandām, ieguvēji būs visi. 5) Izmaiņas apsprieda un akceptēja LBS Jaunatnes komisija, iespēja paust viedokli bija visiem treneriem.

  +1 [+] [-]

, 2012-08-15 19:07, pirms 12 gadiem
pilnigi piekritu basket.lv
ja jus gribiet lai u16 meitenes progrese tad tikai jaspele ar vecakam kopā. Beidziet vienreiz priecaties par LV medaļam, vertigak ir ka kada meitene velak speles basiti nopietna limeni. Visur ieropa spele divi gada gajumi kopā.
Pareizs lemums!

     [+] [-]

, 2012-08-19 18:30, pirms 12 gadiem
Žēl, ka tiek likvidēta U-16, arī mans viedoklis ir ,ka vajadzēja likvidēt U-17,96 gadus vajadzēja savienot ar vecākām meitenēm.Cerams ,ka nelielais skaits 96 gadu meiteņu nenomāks iespējamo 97 gadu meiteņu spēles laiku.Katram jauninājumam un lēmumam ir savas labās un sliktās puses, jādomā, ka šajā gadījumā labā rezultāta būs vairāk ,nekā sliktā.