Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Blogs: Draftēts 2. kārtā vai nedraftēts - lielas starpības nav

Andrejs Siliņš

Straujiem soļiem tuvojas tas mirklis, kad NBA klubi izvēlēsies 60, viņuprāt, labākos vai perspektīvākos jaunos spēlētājus, ar kuriem saista tuvākas vai tālākas nākotnes cerības. Ojārs Siliņš ir starp kandidātiem uz vietu šo 60 puišu starpā, un man kā situācijai pietuvinātai personai ir pārliecība – drafts ir forši, bet Ojāra gadījumā tam, vai tiks izvēlēts vai netiks, nav lielas starpības.

Naktī uz 27. jūniju uzzināsim, vai Ojārs tiks izvēlēts NBA draftā. Pats jauneklis drafta ceremonijas laikā atradīsies gaisa telpā. Ja notiks cerētais, visticamāk, tā būs otrā kārta – kurš numurs, tas jau ir mazbūtiski, jo otrā kārta paliek otrā kārta. Ārzemniekiem, kas tajā izvēlēti, ierasts ir viens ceļš – palikšana Eiropā vēl uz vienu diviem gadiem, lai nobriestu NBA līmenim. Ja tas tiek sasniegts, ceļš uz Ameriku ir vaļā.

Domu par pieteikšanos draftam man pirmoreiz pavēstīja kādā februāra vēlā vakarā kādas Rīgas viesnīcas bārā viens no Ojāra aģentūras pārstāvjiem. Toreiz Ojārs par to vēl nezināja, un līdzīga taktika tika piekopta vēl kādu laiku – nenākt ārā ar paziņojumu pirms FIBA Izaicinājuma kausa „Final Four”. Gandrīz izdevās (itāliešu Sportando.com pasteidzās pāris dienas pirms), bet, zinot Ojāra attieksmi pret šādām lietām un dzīves uztveri kopumā, vismaz man nebija šaubu, ka nekādu papildu spiedienu viņš pats uz sevi neizdarīs. Tas laika gaitā arī pierādījās – ja šīs ziņas kādu ietekmi atstāja, tad tikai pozitīvu, jo sezonas izskaņa Ojāram izdevās teicama.

Sākotnējā doma bija ar pieteikšanos likt sevi pamanīt tiem NBA skautiem, kas vēl nebija pamanījuši. NBA Eiropas skautu līmenī par Ojāru sezonas gaitā interesi izrādīja vairāk nekā desmit komandu skauti, pāris no viņiem ieradās uz spēlēm klātienē, bet FIBA Izaicinājuma kausa „Final Four” klāt bija viena kluba ģenerālmenedžera asistents. To nevar saukt par lielu interesi, jo NBA klubu Eiropas skauti sezonas gaitā izrāda interesei par desmitiem, ja ne simtiem spēlētāju. Ar pieteikšanos draftam šo interesi var palielināt un likt sevi pamanīt arī tiem, kas strādā uz vietas klubos.

Kāpēc tika izlemts palikt draftā jau šogad?
1) Nākamsezon atkārtot aizvadītajā sezonā sasniegto, paliekot „Reggio”, būs ārkārtīgi sarežģīti – Eiropas U20 vicečempions, A sērijas pamata piecinieka spēlētājs, Gada labākais aizsardzības spēlētājs, FIBA Izaicinājuma kausa čempions.
2) Visticamāk, Ojārs arī nākamsezon nebūtu pretendents uz vietu pirmajā kārtā.
3) NBA amerikāņu skauti un klubu pārstāvji viņu Trevīzo „adidas Eurocamp” redzēja pirmo reizi, un pirmais iespaids palicis labs. Nepaliekot draftā, iespējama papildu interese un sekošana visas nākamās sezonas garumā. Redzot spēlētāju otro, trešo, ceturto u.t.t. reizi, tu sāc redzēt arī mīnusus, un pirmā pozitīvā iespaida efekts var mazināties.
4) Potenciālas spriedzes noņemšana – process iziets jau šogad un atliek vien koncentrēties uz sava snieguma uzlabošanu un komandas interešu aizstāvību jaunajā sezonā.

Protams, lai visam būtu kaut kāds pamats, ir nepieciešams pats galvenais – paša padarītais darbs un parādītais sniegums. „adidas Eurocamp” Ojārs izdarīja labu darbu, esot bijis starp labākajiem nometnē, ko apliecināja arī četras intervijas ar klubu pārstāvjiem, vēl dažu citu interese un uzaicinājumi atrādīties klātienē. No tiem dažādu apsvērumu dēļ tika pieņemti četri ("Suns", "Grizzlies", "Spurs", "Pistons").

Došanās uz ASV bija Ojāra plānos jau pirms tam, kad tika nolemts paturēt savu vārdu drafta kandidātu vidū. Sākotnēji paredzēto treniņnedēļu nomainīja dažas dienas treniņos un tad ceļojums pa NBA klubu treniņbāzēm. Par to, kā tajās Ojāram gāja, ja būs vērts, varbūt citā reizē, bet nu šis process ir noslēdzies un atliek sagaidīt iznākumu. No apkārt dzirdētā, šī gada drafta otrā kārta esot "totāli neparedzama".

Scenāriji ir divi un abiem nav ne vainas:
1) Ojārs tiek draftēts - forši, kāds klubs viņu rezervēs, sekos gaitām un saistīs cerības nākotnē. Būs gandarījums par smago darbu, kas ieguldīts gadu gaitā līdz šim un neliela papildu motivācijas deva turpināt iesākto. Otrās kārtas beigu izvēle dod nelielu (to tiešām nevajag pārvērtēt) priekšrocību aģentam sarunās par līgumiem Eiropā ("Reggio" kluba vadība vēlas pagarināt līgumu).
2) Ojārs netiek draftēts – nevienam klubam nepieder tiesības uz spēlētāju un, ja izdodas sasniegt to līmeni, tad var runāt ar jebkuru no 30 klubiem bez ierobežojumiem. "Kad sasniedz NBA līmeni, tevi no došanās uz ASV var atturēt tikai slikti noslēgts līgums Eiropā vai dumja sieva" (citāts).

  -3 [+] [-]

, 2014-06-26 15:18, pirms 10 gadiem
Andrej neesat radinieki ?

  +2 [+] [-]

, 2014-06-26 15:24, pirms 10 gadiem
šitam teicienam pilnībā nepiekrītu:

Draftēts 2. kārtā vai nedraftēts - lielas starpības nav

Spilgts piemērs tam ka ir ļooti labi ka esi draftēts kaut 2 kārtā ir Dāvis Bertāns kuram tieši San Antonio palidzeja atkopties noļooti smagas traumas un uzlabot Dāvja spēli! Viņi kopš pagājušās vasaras izauklēja Bertānu un ļāva atgriezties laukumā vel spēcīgākām!

Grūti iztēloties kāda būtu situācija ar Dāvi šodien ja nebūtu šī San Antonio aizmuguru viņam pēc tik smagas traumas!

Ja jau Andrej Tu saki ka liela starpība nav vai 2 kārta vai nedraftē vispār tad lai Ojārs ņem nost savu kandidatūru, jo Tu jau pats saki ka 2 kārta ir Ojāram griesti!

Pēc Tava teiktā tad jau nav jēgas viņam draftam pieteikties!

  -1 [+] [-]

, 2014-06-26 15:24, pirms 10 gadiem
Pilnīgi neobjektīvs un netaisnīgs raksts! Ojārs nav pelnījis, ka viņam tāds brālis!

  -4 [+] [-]

, 2014-06-26 15:27, pirms 10 gadiem
Un vel šitas:

Kāpēc tika izlemts palikt draftā jau šogad?

1)Nākamsezon atkārtot aizvadītajā sezonā sasniegto, paliekot „Reggio”, būs ārkārtīgi sarežģīti – Eiropas U20 vicečempions, A sērijas pamata piecinieka spēlētājs, Gada labākais aizsardzības spēlētājs, FIBA Izaicinājuma kausa čempions.

Andrejs acimredzot netic ka brālis 2014/2015 gada sezonu var aizvadīt vel spožāk kā 2013/2014 gada sezonu kaut šogad nebūs ne U20 ne Izaicinājuma kauss!

Ja es Andrej būtu Tavs brālis es Tev ieliktu normālu "pendeli" par šādu rakstu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2014-06-26 15:30, pirms 10 gadiem
Diez vai Timma un īpaši Bertāns teiks, ka pilnīgi pofig, ka viņus nodraftēja 2. kārtā

  -1 [+] [-]

, 2014-06-26 15:32, pirms 10 gadiem
gggg rakstīja: Andrej neesat radinieki ?
nē nemaz tik no vienas mātes un tēva nākuši

  +4 [+] [-]

, 2014-06-26 15:34, pirms 10 gadiem
be_like_mike rakstīja: Diez vai Timma un īpaši Bertāns teiks, ka pilnīgi pofig, ka viņus nodraftēja 2. kārtā
Dāvim 2 kārta tajā brīdi bija neliela vilšanās jo visi gaidija 1 kārtu, bet to ka paņēma Spurs - tas gan ir ideāli priekš viņa zinot ko Spurs ir izdarījuši Dāvja labā lidz šim!

  +4 [+] [-]

, 2014-06-26 15:41, pirms 10 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Pilnīgi neobjektīvs un netaisnīgs raksts! Ojārs nav pelnījis, ka viņam tāds brālis!
Ja te būtu slavas dziesmas, tad jau arī visi noliktu rakstu.

  +1 [+] [-]

, 2014-06-26 15:54, pirms 10 gadiem
@draftexpress After pick ~40-45, draft could unfold largely based on which players agree to be stashed, not on talent. Expect to see some surprising picks

Šis, cerams, palielina Ojāra izredzes tikt draftētam

     [+] [-]

, 2014-06-26 15:58, pirms 10 gadiem
Suns iespējams ar 50nr. varētu paņemt

  +2 [+] [-]

, 2014-06-26 16:02, pirms 10 gadiem
Autors jau sagatavo attaisnojumu, ja nu tomēr nenodraftē

Ja nopietni, tad nav obligāti jātaisa raksts- speciāli bļauriem. Tie kuri seko līdzi basketbolam, tie zina- kurš labs un kurš nav tik labs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-06-26 16:46, pirms 10 gadiem
Labs, objektīvs raksts. Viss salikts "pa plauktiņiem". Veiksmi brāļiem Siliņiem!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-06-26 17:06, pirms 10 gadiem
Vispār jau no spēlētāja viedokļa pat labāk, ja neesi nodraftēts vispār nekā draftēts 2. kārtā un sevišķi tās beigās, jo tad vismaz neesi piesiets vienai komandai.

  +1 [+] [-]

, 2014-06-26 17:06, pirms 10 gadiem
Ojārs pēc gadiem būs tur. Tagad Eirolīga gaida atplestām rokām

  +1 [+] [-]

, 2014-06-26 18:29, pirms 10 gadiem
Royal rakstīja: Vispār jau no spēlētāja viedokļa pat labāk, ja neesi nodraftēts vispār nekā draftēts 2. kārtā un sevišķi tās beigās, jo tad vismaz neesi piesiets vienai komandai.
Ja tai komandai uz pie vienas vietas uz tevi, tad tevi tapat palaids, ja citai komandai ir interese. Bonusā tu noteikti iekļūsti arī citu komandu blociņu tālākajās lapiņās.

  +1 [+] [-]

, 2014-06-26 19:07, pirms 10 gadiem
Autoram piekrītu. 2.kārta - tas vairāk ir kā labs ieraksts CV. To noteikti novērtē Eiropā. 1.kārta - tā ir kluba tā gada pirmā izvēle, ar ko klubs visvairāk grib rēķināties un slēdz līgumu. Ar to arī atšķirsies Porziņģis no Bertāna, Siliņa, Timmas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-06-26 21:02, pirms 10 gadiem
kāds nevar iemest linku no NBA drafta ceremonijas šonakt? labprāt sekotu līdzi, bet nevaru atrast saiti

     [+] [-]

, 2014-06-26 21:46, pirms 10 gadiem
Koka lapotne rakstīja: kāds nevar iemest linku no NBA drafta ceremonijas šonakt? labprāt sekotu līdzi, bet nevaru atrast saiti
NBA Draft 2014 Live Stream | 2014 Jun 26 |...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-06-26 23:15, pirms 10 gadiem
Rietumu vilciens rakstīja: Tēvs par dēlu raksta, atgādina Valteru laikus.
Rietumu vilciens atpakaļ ierindā?

     [+] [-]

, 2014-06-27 15:10, pirms 10 gadiem
Slavens rokmūziķis rakstīja: Andrejs ir Ojāra tēvs.
Tēvs ?? Andrejam ir 87. gads !