Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Latvijas U23 3x3 basketbola izlases noslēdz Nāciju līgas pirmo pusi ar 2. un 3. vietu

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Latvijas U23 3x3 basketbola izlases noslēdz Nāciju līgas pirmo pusi ar 2. un 3. vietu
Janeta Rozentāle. Foto: FIBA

Lietuvas pilsētā Klaipēdā noslēdzies Nāciju līgas Eiropas 2. grupas trešais posms, kurā dalību ņēma arī Latvijas U23 izlases. Sieviešu izlasei izdevās tikt finālā, kur pagarinājumā piekāpās Lietuvas vienaudzēm, bet vīru izlase vēlreiz finišēja trešajā vietā.

Latvijas U23 sieviešu izlase pirmajā posmā ierindojās trešajā vietā, bet otrajā nespēja izcīnīt uzvaru un palika piektajā vietā. Trešajā posmā izlases rindās bija pirmajā posmā redzētais sastāvs - Anete Blūma, Raivita Koreņika, Laura Okuņeva un Janeta Rozentāle. Tā kā Latvijas izlase grupā bija kopā vien ar Ukrainas izlasi, tad bija skaidrs, ka latvietes cīnīsies vismaz par trešo vietu, bet, ja uzvarēs, tad spēlēs finālā.

Vakar latvietes zaudēja Ukrainai ar 12:17, arī šajā spēlē nonākot iedzinējos. Rozentāle panāca izlīdzinājumu, kad abas komandas ieslīka nerealizēto metienu posmā. Latvietes daudz pārkāpa noteikumus, kas ļāva saglabāt neizšķirtu. Guvušas pāris punktus komandas atkal koncentrējās uz darbu aizsardzībā. Kad spēlētas bija četras minūtes, tad Rozentāle trāpīja no distances, izvirzot Latviju vadībā ar 5:2. Kad spēles laiks teju bija vidū, sarežģītu metienu realizēja Blūma, pēc tam trāpot arī soda metienu (9:5). Spēles otrajā pusē latvietēm vajadzēja nosargāt septiņu punktu pārsvaru. Ukrainietes nedomāja padoties, nākamajā pusotrā minūtē sadeldējot deficītu līdz trim punktiem (10:13). Atlikušajā laikā Latvijas izlasei izdevās noturēt uzvaru ar rezultātu 14:12 un iekļūt finālā.

Finālā Latvijas izlase mērojās spēkiem ar iepriekšējos divos posmos nepieveikto Lietuvu. Spēles sākumā komandas cīnījās punkts punktā, latvietēm divreiz iegūstot minimālu vadību, bet tad izvirzoties vadībā ar 4:2. Lietuvietes panāca izlīdzinājumu, bet Okuņeva uzreiz atbildēja ar precīzu tālmetienu. Latvietes labi saspēlējās, izvirzoties vadībā ar 10:7. Lietuvietes pietuvojās minimālā atstatumā, bet tad tālmetienu trāpīja Rozentāle (12:9). Lietuvas basketbolistes daudz spēlēja uz groza apakšu, kur spēja likvidēt deficītu (13:13). Lietuvietēm nāca talkā arī soda metieni, kas ļāva pārņemt vadību. Pēdējā minūtē Latvijas izlase panāca izlīdzinājumu, tā arī beidzoties pamatlaikam (16:16). Pagarinājumā latvietes centās izraut uzvaru ar tālmetienu, bet tas nebija sekmīgs. Tikmēr pretinieces savu vienīgo iespēju izmantoja, svinot uzvaru ar 18:16.

Tādējādi Latvijas izlase turnīru noslēdza otrajā vietā, bet kopvērtējumā pēc trim posmiem ierindojas trešajā vietā aiz Lietuvas un Ukrainas. Nākamie trīs posmi plānoti augusta otrajā pusē Rumānijas pilsētā Bukarestē, kur piecām Klaipēdā spēlējušajām izlasēm pievienosies Grieķija.

Latvijas U23 vīriešu izlase pirmajā posmā ierindojās ceturtajā, bet otrajā - trešajā vietā. Arī šoreiz izlases sastāvs bija ar pamatīgām izmaiņām. Šoreiz Latviju pārstāvēja Niks Niklāvs Višņēvičs, Norberts Strautiņš, Reinis Avotiņš un Reinis Otersons. Pirmajā spēlē latvieši mērojās spēkiem ar Ukrainas izlasi.

Spēles sākums bija ārkārtīgi nerezultatīvs. Tā pēc trim spēlētām minūtēm Latvija bija vadībā ar 2:1. Ukraiņi panāca izlīdzinājumu, bet nespēja izvirzīties vadībā. Līdz spēles laika vidum Latvijas izlase izvirzījās vadībā ar 5:2. Ukraiņi samazināja deficītu līdz minimumam, bet pamatīgi iegāza piezīmju norma. Latvieši ātri vien ieguva piecu punktu pārsvaru, tad tas sadila, bet Višņēvičs ar tālmetienu atkal deva Latvijai plus pieci. Ukraiņi cīnījās līdz galam, bet būtiski saasināt cīņas gaitu nespēja. Labi turpināja spēlēt Višņēvičs un Avotiņš, ļaujot Latvijas izlasei svinēt uzvaru ar 19:13.

Spēle par vietu finālā bija pret Rumānijas basketbolistiem, kuriem ar 15:22 tika zaudēts pirmajā posmā. Komandas pirmos punktus guva groza apakšā, cenšoties daudz iet caurgājienos. Pirmajās divās minūtēs latviešiem nebija izdevies izvirzīties vadībā, bet tad tālmetienu trāpīja Strautiņš un Avotiņš (6:3). Pēc četrām spēlētām minūtēm Strautiņš vēlreiz bija precīzs no distances, dodot Latvijai piecu punktu vadību. Rumāņi saņēmās, un ļoti īsā laikā atguva zaudēto (8:10). Kad jāspēlē bija trīs minūtes, latvieši atjaunoja četru punktu pārsvaru, bet vājās sekmes no soda metiena atzīmes neļāva nostiprināties. Tas viss noveda pie jauna rumāņu izrāviena, kā rezultātā tablo vēstīja neizšķirtu (13:13).

Višņēvičs trāpīja tālmetienu, bet pēc tam tika bloķēts groza apakšā. Pie divu punktu pārsvara viņš netrāpīja soda metienus. Rumāņi panāca izlīdzinājumu, bet pēdējā minūtē Latvijas izlase nenoturēja divu punktu pārsvaru. Pēdējās 22 sekundēs rumāņiem izdevās izraut uzvaru un neļaut latviešiem trešo posmu pēc kārtas iekļūt finālā - 18:19. Vīriešu izlase atkal palika trešajā vietā, bet kopvērtējumā ieņem ceturto vietu aiz Lietuvas, Ukrainas un Rumānijas, kas uzvarēja trešo posmu. Arī vīru konkurencē uz nākamajiem trim posmiem pievienosies Grieķijas izlase.