Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Tusētāju revanšs?

Viedoklis: Tusētāju revanšs?
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Aizvadītās nedēļas nogalē Turcijā notiekošajā pasaules čempionātā FIBA nolēma, ka nākamā gada Eiropas čempionātā piedalīsies 24 izlases, to skaitā arī Latvija. Kas sagaida mūsējos nākamvasar?

Latvijas iekļaušana nākamā gada Eiropas čempionātā nāca negaidīti, bet jāatzīst, ka tas ir patīkams pārsteigums, kā jau ikvienam Latvijas basketbola fanam. Līdz Eiropas čempionāta sākumam palicis vēl gads, bet tas neliedz jau tagad ieskatīties, kas varētu sagaidīt mūsu basketbolistus nākamajā vasarā. Garantēta vieta Eiropas čempionātā uzreiz rosina cerības, ka Latvijas izlase spētu savākt savu spēcīgāko sastāvu.

Šovasar no 2009. gada izlases modeļa sastāvā bija tikai divi spēlētāji, jo pārējie spēlētāji dažādu apstākļu dēļ nevarēja palīdzēt. Nākamvasar izlasē vajadzētu savākt labākos, jo tomēr līdzjutēji ir noilgojušies pēc lielām uzvarām un vajag beidzot Latvijas basketbolam par sevi atgādināt vismaz Eiropas līmenī. Protams, pagaidām var veidot visādas intrigas, sakot, ka iepriekšējo gadu izlases līderi netaisās atgriezties, taču realitātē vajadzētu būt labam sastāvam.

Centrālais spēlētājs – Andris Biedriņš

Jāsāk droši vien ar spēlētāju, kas trīs vasaras (no 2007. līdz 2009. gadam) pēc kārtas bija centrālais izlases punkts – Andris Biedriņš. Pagaidām vienīgais Latvijas basketbolists NBA pamatoti bija tāds, ap kuru tika veidota spēle. Šovasar atlaba no savainojuma, tāpēc izlasei nepalīdzēja, bet nākamgad ir visas cerības Andri redzēt pārstāvam trīs zvaigznes. Pārējais garais gals varētu saglabāties no šīgada modeļa, jo bija spēlētāji, kas ir kā radīti, lai veiksmīgi pildītu savu lomu, atvieglojot Biedriņa dzīvi. Kaspara Bērziņa trīspunktnieki, kas izplestu pretinieku aizsardzības, Ronalda Zaķa atlētiskās dotības, Rolanda Freimaņa centība un joprojām attīstības stadijā esošā kopējā spēle, utt. Tāpat izlases līmenī, iespējams, turpinās spēlēt Raitis Grafs un Andrejs Šeļakovs. Grūtāk pagaidām spriest par Kaspara Kambalas nākotni izlasē, taču domājams arī šis spēlētājs ir laipni gaidīts.

Tas par iekšējo līniju, bet ne mazāk cerīga ir arī trešā numura pozīcija. Kad no izlases aizgāja Ainars Bagatskis, bija problēmas ar šo pozīciju, bet tagad ir no kā izvēlēties. Pirmais, kas nāk prātā, ir Rihards Kuksiks. Starp citu, interesanti bija Basketbola savienības prezidenta Ojāra Kehra nesenie izteikumi, ka šīsvasaras izlases rezultatīvākais spēlētājs Kuksiks ir aizgājis priekšā stabilai izlases vērtībai Kristapam Janičenokam. Jāpiekrīt, ka Janičenoka karjeras kāpums pēdējos gados nav gājis, kā bija cerēts, taču šosezon ir lieliska iespēja atgriezties virsotnēs ar uzviju. Kuksiks un Janičenoks ir spilgtākie spēlētāji, ko varētu izmantot trešā numura pozīcijā, bet viņiem atrodami arī solīdi aizvietotāji (piemēram, Gatis Jahovičs, Ivars Timermanis).

Apskatot abas aizsarga pozīcijas, izlases spēcīgākajā sastāvā uz papīra rādās spēlētāji, kas bijuši diskvalificēti. Uz nākamo vasaru divu gadu sods iztek Armandam Šķēlem, kas viennozīmīgi uzskatāms par potenciālo rezultāta taisītāju. Dažādu apstākļu dēļ Armandam pēdējais gads nav bijis pats veiksmīgākais, taču tikai šī mēneša sākumā viņam palika 27 gadi. It kā brieduma vecums, bet ar vēl daudz basketbola sezonām priekšā. Ļoti svarīgi atrast laicīgi darba vietu nākamajai sezonai, lai var runāt par spēlētāju, kurš vēl 2009. gadā vasarā ieinteresēja četras vai piecas ACB līgas komandas. Nav mums daudz spēlētāju, kas savulaik pēc spēles stila bijuši pielīdzināti tādām Eiropas līmeņa zvaigznēmAleksandaram Djordevičam, kurš deviņdesmitajos bija starp labākajiem Dienvidslāvijas spēlētājiem. Ārējā līnijā ir arī mūsu combo aizsargs Jānis Blūms, kurš ar savu spēlētprasmi priecēs Bilbao fanus Spānijā jau trešo gadu pēc kārtas.

Viena no atslēgām – spēcīga vadība

Tad nāk kārta saspēles vadītājiem. Šovasar sevi ļoti labi pieteica Jānis Strēlnieks, kuram gan vēl ir kur augt. Pagaidām Jānim nav izdevies tikt tādā klubu basketbola līmenī, kur Eirolīgas spēlētāji viņam pretī nāk katru spēli, bet tas ir laika jautājums. Tomēr ar vienu labu saspēles vadītāju ir par īsu. Labi, Jānis Blūms var spēlēt kā pirmais numurs, bet kas vēl mums no pilna laika saspēles vadītājiem regulāri spēlē augstā līmenī? Tieši tā, tas ir Kristaps Valters. Cik daudz tad mums ir tādu, kas spēlējuši ACB līgā? Pretrunīgi vērtēts, taču par slikto zēnu pataisītais Valters tomēr ir pārprasts. Vai tad viņš nevēlējās uzvarēt lielās spēles ar Latviju? Skaidrs, ka gribēja, bet neizdevās, tāpēc laiks padomāt par vēl vienas iespējas došanu šim spēlētājam. Kristapa svaigākās domas par spēlēšanu izlasē dzirdamas intervijā „Sporta Avīzei +”, kur viņš neizslēdz iespēju kādreiz uzvilkt Latvijas izlases kreklu. Radās iespaids, ka Valters to būtu gatavs darīt attiecīgas situācijas gadījumā. Spēlēšana izlasē gan nav spiesta lieta, bet jādomā, ka prestiža gan, jo ne visiem ir iespēja pārstāvēt savu valsti. Jānovēl Kristapam Valteram sagaidīt savu 30. dzimšanas dienu (18. septembris) Lietuvā, kur ap to laiku notiks izšķirošās spēles Eiropas čempionātā.

Tā attiecīgā un piemērotā situācija būtu iespējama, ja par sastāva komplektēšanu būtu atbildīgs patiešām ietekmīgs un darbīgs cilvēks. Līdzīgs viedoklis šīs nedēļas sākumā izskanēja arī sporta radio šovā „Overtime”. Spēcīga vadība būtu galvenā atslēga tam, lai izlasē salasītos atkal patiešām labākie valsts spēlētāji. Ja izlases vadība izteiks konkrētu vīziju un plānus, spējot pārliecinot spēlētāju, Latvijas izlase var būt nopietns spēks.

Olimpiskais gads

Iespējams, sastāvā derētu atgriezt kādu spēlētāju ar ievērojamu pieredzi. Tāds varētu būt Sandis Valters, kas paziņojis par izlases karjeras beigām. Šāda kalibra spēlētāja klātbūtne un nosvērtība vien būtu ko vērta. Sandis pagaidām piedalījies tikai divos Eiropas čempionātos, tāpēc kā reize būtu iespēja piepildīt trīs lietas, labas lietas. Tā kā viss ir iespējams. Kā nekā motivāciju spēlēt piešķir tas, ka nākamā gada Eiropas čempionātā tiks izspēlētas vietas uz Olimpiskajām spēlēm. Vienojoties šim mērķim, to sasniegt ir pa spēkam. Uz tiem Eiropas čempionātiem, kuros nosaka Olimpisko spēļu komandas, tradicionāli atbrauc arī lielākās zvaigznes, tāpēc Lietuvā droši vien redzēsim tos spīdekļus, kas izlaida šīgada pasaules čempionātu Turcijā.

Eiropas čempionāts var būt Latvijas lielā iespēja, tāpēc tam jāgatavojas mērķtiecīgi. Vadošajiem spēlētājiem jāaizvada labas sezonas, bet spēlētājiem, kas ir uz robežas iekļūšanai sastāvā, dubulta motivācija kļūt labākiem. Piemēram, Dairim Bertānam aizsargu pozīcijā var izveidoties liela konkurence, bet tai gatavoties var jau tagad – labs treniņdarbs. Kaut vai katru dienu 45 vai vairāk minūtes pirms treniņa strādāt ar sevi individuāli un varianti ir daudzi – metiens, dribls, kustības, aizsardzība, spēka īpašības. Tas nav tikai attiecināms uz Dairi, kurš izvēlēts kā piemērs, bet uz lielāko daļu spēlētāju, kas varētu atrasties uz t.s. burbuļa jeb robežas, lai iekļūtu sastāvā.

Tusētājiem iespēja apklusināt kritiķus

Pēc 2009. gada Eiropas čempionāta beigām paaudzi, kas veidoja Latvijas izlases kodolu pēdējās desmitgades otrajā pusē, praktiski norakstīja. Tomēr šādi secinājumi var izrādīties krietni pārsteidzīgi, jo nākamvasar, savācot šo „tusētāju paaudzi”, iespējams beidzot pierādīt tās patieso spēku. Ja pagājušā gada čempionātā būtu nedaudz vairāk paveicies, piemēram, uzvara ar vajadzīgo starpību pēdējā spēlē, varbūt tagad Latvijas fanu tūkstoši būtu Turcijā un celtu debesīs Kemzuru. Kā būtu, ja būtu, bet tagad patiešām „tusētājiem” ir fantastiska un, iespējams, vienreizēja iespēja beidzot kaut ko sasniegt. Ir ticība, ka šiem spēlētājiem ir nepiepildīti sportiskie mērķi izlašu līmenī.

Vai turpināsies disciplīnas pārkāpumi? Šaubos, jo izskatās, ka ir izveidojusies sapratne. Brūces sadzijušas, pieredze un rūdījums iegūts, bet motivācija – tik augstu kā nekad. Laiks realizēt to, ko šie spēlētāji var – uzvarēt!

Par lielu Latviju

Pēc krituma vienmēr nāk kāpums, uz ko jānorāda arī Latvijas basketbola sakarā. Kāpums nācis pat ātrāk kā cerēts, jo iedota iespēja salīdzinoši ātri revanšēties par iepriekšējām neveiksmēm. Spēlēšana Eiropas čempionātā ir dāvana, kas jāizmanto! Iespējams, vairāku līderu nespēlēšana šovasar skaidrojama ar LBS pieņemto nepopulāro lēmumu par diskvalifikācijām un sekojošo ķēdes reakciju, taču spēlētājiem jāatceras, ka viņi spēlēs nevis par prieku kādam no izlases vadības, bet gan valstij. To sapratis arī Kaspars Bērziņš, kurš skaidri pateicis, ka viņam ir gods spēlēt Latvijas izlases sastāvā un viņš vairāk negrib izlaist Eiropas čempionātus. Tā arī notiks, jo nākamvasar Latvijas jau sesto reizi pēc kārtas spēlēs Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Vajadzētu būt tā, ka ikreiz pirms spēles, dzirdot Latvijas himnu vai uzvelkot izlases kreklu, pār muguru skrien skudriņas. Tamlīdzīgas izjūtas vien padara iespēju spēlēt savas valsts izlasē unikālu. Tā ir iespēja ne tikai pacelt savu vērtību kā basketbolistam, bet sagādāt vienreizējas emocijas saviem atbalstītājiem.

Basketbola līdzjutējiem pagaidām ir pēdējās dienas, lai atvilktu elpu, jo drīz sāksies klubu sezonu, pēc kuras stafeti pārņems izlašu basketbols. Sākumā tas būs Eiropas čempionāts dāmām un U-19 pasaules čempionāts, kuru rīkos Latvija, bet pēc tam jau lielās izlases starts. Vismaz turpmākās 365 un vairāk dienas par basketbolu runās un jācer, ka labā tonī. Lai to paveiktu, visiem jāvienojas kopējam mērķim – par lielu Latviju.

1 2 3 102 komentāri

  -3 [+] [-]

, 2010-09-09 10:45, pirms 14 gadiem
jacenshas savakt visus specigakos, un jaliek izlases dzekiem saprast ka vini to dara DEL LATVIJAS un DEL TIEM FANIEM UN LIDZJUTEJIEM KAS DOSIES UZ SHAULIEM UN BUS LIELA PULKA!!!! ieteiktu izlases menedzmentam nakam gad sakt visu procesu menesi pirms un vsp pilniga noslegtiba no citiem to visu rikot kautkados livanos HWZ lai dzekiem nav iemesla kautkur tuset u.t.t.
Slēpts komentārs: 76

  +9 [+] [-]

, 2010-09-09 10:51, pirms 14 gadiem
Revenge of the fallen

Katrā ziņā jānovēl, lai izlasei izdodas novākt patiešām konkurētspējīgāku sastāvu nekā tas bija šogad, un ticu , ka tās lielās uzvaras vel tikai priekšā ! Par lielu Latviju!

  +6 [+] [-]

, 2010-09-09 10:52, pirms 14 gadiem
Jāsāk droši vien ar spēlētāju, kas trīs vasaras (no 2007. līdz 2009. gadam) pēc kārtas bija fokālais un centrālais izlases punkts – Andris Biedriņš.
WTF kas ir FOKĀLAIS?
Slēpts komentārs: Karlis.B

  +8 [+] [-]

, 2010-09-09 10:57, pirms 14 gadiem
vajadzetu šo rakstu kas manuprat butu ari visu basketbola fanu viedoklis aizsutit Šnepam, lai beidzot sāk ieklausities tautā un domat ar galvu!

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 10:58, pirms 14 gadiem
Nu nav vairs īstas ticības šiem vīriem. Tikai tad ja kādam no viņiem parādīsies interese uzspēlēt izlasē lai sevi parādītu meklējot darbu vai labāku līgumu. Savādāk domāju ka nekas pa lielam viņu galvās un attieksmē nav mainijies.

  -2 [+] [-]

, 2010-09-09 10:58, pirms 14 gadiem
nu viss jau okey..bet peec taadas dirshanas virsuu valsts izlases trenerim,faniem un federaacijai..par Kristapu Valteru gategoisks nee.
Tad jau moraalei vairs nav nekaadas jegas.Tad jau var atlauties ko gribi,buusi staars,dirsiisi visiem virsuu un taapat njems...nu nekaa nebija,..redzeetu vinu lakuma..es izsvilptu!

  +7 [+] [-]

, 2010-09-09 10:59, pirms 14 gadiem
diezgan "rozā" raksts - izklausās kā sasapņojies pamatskolnieks raksta ...

starpcitu Kambala jau ir piedalījies 3 eiropas čepionātos - Turcijā,Zviedrijā un Polijā.
Slēpts komentārs: Manuprat

     [+] [-]

, 2010-09-09 11:02, pirms 14 gadiem
Tas viss ir sapņos tīts. Labi, ja izlasi papildinās trīs spēlētāji,
divi no kuriem būs Šķēle un Blūms. Gribētos jau cerēt
uz Kambi un Biedru, bet tas ir tik neprognozējami...

 +10 [+] [-]

, 2010-09-09 11:03, pirms 14 gadiem
KV diskvalifikaacija uz 3 gadiem bija paaraak bargs sods. KV jaauzraksta veestule LBS, kuraa jaapasaka, ka ir labojies, veelas speeleet izlasee un turpmaak uzvediisies kaartiigi, jaaluudz samazinaat diskvalifikaciju lidz 2 gadiem. Tad LBS buutu iespeeja paraadit sapraatiigumu un savu varu.

"Lielaakaa vara ir piedosana" (citaats filmas Shindler's List).

  +5 [+] [-]

, 2010-09-09 11:06, pirms 14 gadiem
iebildīšu autoram par pēdējo gadu vājāko pozīciju - 3 numuriem.

Kuksiks modernajā Eiropas basketbolā nav trešais numurs un Janičenoks ne tik. tie ir otrie numuri, kuriem fizisko dotumu ziņā līdz pretinieku trešajiem numuriem kā līdz mēnesim, bet kuri latviešu basketbolā epizodēs var tikt izmantoti šajā pozīcijā.

vienīgais 3 numurs, kurš esot pie labas veselības un labā formā var spēlēt EČ līmenī ir Jahovičs. pārējie vismaz pagaidām šim līmenim vienkārši neatbilst.

     [+] [-]

, 2010-09-09 11:10, pirms 14 gadiem
Pārāk daudz rakstā - varbūt, iespējams,ja būtu to un šo... Izskatās, ka autors safanojies par šiem tusētājiem!

  +4 [+] [-]

, 2010-09-09 11:19, pirms 14 gadiem
Zander, kuri ir tad tie "solīdie aizvietotāji", kuri varētu 3. numura pozīcijā nospēlēt tik pat veiksmīgi kā Janičenoks un Kuksiks? Kaut vienu nosauc.

     [+] [-]

, 2010-09-09 11:21, pirms 14 gadiem
Jāgaida decembris, kad būs pārmaiņas LBS vadībā, tad lietas kļūs skaidrākas. Baidos, ka kamēr tur grozīsies Šneps nekas labs mūs nesagaida.

  +4 [+] [-]

, 2010-09-09 11:34, pirms 14 gadiem
Ai kā mums vairākkārt patīk kāpt uz viena un tā paša grābekļa!

     [+] [-]

, 2010-09-09 11:45, pirms 14 gadiem
Buutu labi,ja visi atgrieztos,bet par abiem Valteriem es shaubos vai tie speeleetu izlasee

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 11:47, pirms 14 gadiem
Jumtalapa rakstīja: KV diskvalifikaacija uz 3 gadiem bija paaraak bargs sods. KV jaauzraksta veestule LBS, kuraa jaapasaka, ka ir labojies, veelas speeleet izlasee un turpmaak uzvediisies kaartiigi, jaaluudz samazinaat diskvalifikaciju lidz 2 gadiem. Tad LBS buutu iespeeja paraadit sapraatiigumu un savu varu.

"Lielaakaa vara ir piedosana" (citaats filmas Shindler's List).
laba doma. bet man liekas Kristapam vienalga...........

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 11:47, pirms 14 gadiem
es domaju ka vel vienu iespeju varetu dot un ieklaut sastavaa arii Igoru Miglinieku un Gundaru Vetru!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 12:16, pirms 14 gadiem
Daukis rakstīja: iebildīšu autoram par pēdējo gadu vājāko pozīciju - 3 numuriem.

Kuksiks modernajā Eiropas basketbolā nav trešais numurs un Janičenoks ne tik. tie ir otrie numuri, kuriem fizisko dotumu ziņā līdz pretinieku trešajiem numuriem kā līdz mēnesim, bet kuri latviešu basketbolā epizodēs var tikt izmantoti šajā pozīcijā.

vienīgais 3 numurs, kurš esot pie labas veselības un labā formā var spēlēt EČ līmenī ir Jahovičs. pārējie vismaz pagaidām šim līmenim vienkārši neatbilst.
Kaaa ar timmermani un Kalvi ?

     [+] [-]

, 2010-09-09 12:19, pirms 14 gadiem
būtu jau ideāli ja visi labākie savāktos

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 12:24, pirms 14 gadiem
cūcene no zila gaisa
kā var kaifot,neredzu nekādu gandarijumu

     [+] [-]

, 2010-09-09 12:38, pirms 14 gadiem
Vaitad Grinbergs nebeigs karjeru drīz?

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 12:39, pirms 14 gadiem
kāpēc netika pieminēts jauns treneris, kas liks izlasei spēlēt arī aizsardzībā, ko izlase nedarīja šajā nupat aizritējušajā kvalifikācijas turnīrā?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: gadas

  +3 [+] [-]

, 2010-09-09 12:56, pirms 14 gadiem
Redz kā... skatos, ka tumsonīgie ļaužu prātiņi vēlas izlasi, kas izvirzīja saukli "tagad vai nekad" un pierādīja, ka "nekad". Un tētiņa dēliņam, kas pazīstams ar palamu pajolis, esot jādod vēl viena iespēja...
Jūs, "nekad" atbalstītāji, droši vien vēlēsiet par PLL, ja vien kādam no jums ir 18?

  +2 [+] [-]

, 2010-09-09 12:59, pirms 14 gadiem
veins9999 rakstīja: es domaju ka vel vienu iespeju varetu dot un ieklaut sastavaa arii Igoru Miglinieku un Gundaru Vetru!
Labs

  +1 [+] [-]

, 2010-09-09 13:00, pirms 14 gadiem
Autor, sakarīgs teikums šis.

"...un vajag beidzot Latvijas basketbolam par sevi jāatgādina vismaz Eiropas līmenī."

  -1 [+] [-]

, 2010-09-09 13:03, pirms 14 gadiem
Par trešajiem numuriem.
Protams, ka Kuksiks un Janičenoks pēc parametriem drīzāk ir otrie, taču pēc reālā pielietojuma tomēr 3. Īsts trešais varētu būt Jahovičs (ja viņš tiešām IR formā, ko gan pēdējo gadu laikā nav nācies piedzīvot), Kalve un TIMERMANIS. Lūdzu, neaizmirstiet šo zēnu, viņš nebūt vēl nav visu pateicis.

  +7 [+] [-]

, 2010-09-09 13:18, pirms 14 gadiem
Vētru par treneri.

PG K. Valters, Strēlnieks, Blūms
SG Šķēle, S. Valters, Bertāns
SF Kuksiks, Janičenoks, Jahovičs
PF Bērziņš, Kalve
C Biedriņš, Kambala, Zaķis

  +3 [+] [-]

, 2010-09-09 13:19, pirms 14 gadiem
es, protams, sapņoju...
1 2 3 102 komentāri