Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Skaļās diskvalifikācijas, klusās amnestijas?

Skaļās diskvalifikācijas, klusās amnestijas?
Pabārāmies, pietiek - sanak, puikas, pulciņā...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Bēdīgi slavenās rudens diskvalifikācijas, kas izskanēja pa visu Eiropu, iezīmēja šķietamu lūzuma punktu ne tikai līdzjutēju, bet arī pašas basketbola sabiedrības attieksmē pret to, kādam jābūt nacionālās izlases tēlam un tā veidotājiem. Pagājuši trīsarpus mēneši, un jau parādās pirmie kompromisu simptomi. Lecam pa vecam?

Kopš septembra beigās paziņoja par piecu basketbolistu - Kristapa Valtera, Armanda Šķēles, Andra Biedriņa, Kaspara Kambalas un Kaspara Bērziņā - izslēgšanu no Latvijas izlases, Basketbola savienība daudz runājusi ("LBS uzsākusi ceļu uz vērtību maiņu visu vecuma basketbolistiem", "izlases basketbolisti ir paraugs tūkstošiem jauno sportistu, kas ikdienā seko un atdarina savu elku uzvedības modeli", "pastāv nepieciešamība ilgtermiņā nodrošināt visa vecuma basketbolistu godprātīgu attieksmi pret treniņprocesu, komandas biedriem, treneriem un līdzjutējiem" utt.) un kaut ko arī darījusi (pārbauda liecības!), lai ieturētu pasludināto kursu, ko īsumā varētu raksturot - izlase patriotiem, nevis zīmuļiem. Nepacietīgākie fani internetā šo mēnešu laikā jau sazīmējuši variantu variantus, kādai būtu jāizskatās izlasei bez pieciem diskvalificētajiem vīriem, tomēr vairāku pēdējo dienu aktivitātes un izteikumi liecina - lēnāk par tiltu!

"Jāsavāc maksimāli labākais sastāvs," šo rindu autoram svētdien savu pārliecību skaidri iezīmēja nākamais valstsvienības treneris Ainars Bagatskis. "Basketbola savienībā strādā kompetenti cilvēki, kas saprot - izlasē vajag sapulcināt visus optimāli labākos spēlētājus, kādi mums pieejami, un tikai tad varam mēģināt kaut ko sasniegt." Par Bagatska vēlmēm jautājumu nav un nevar būt - jebkurš treneris būtībā ir maksimālists, kas savu komandu vēlas redzēt iespējami spēcīgu un uzvarēt spējīgu. Taču par "kompetentajiem savienības cilvēkiem" gan aizdomājos. Īpaši pēc tam, kad noskatījos Sportacentrā ievietoto video, kurā LBS viceprezidents, ģenerālsekretārs un Nacionālo izlašu direktors Edgars Šneps cita starpā informēja - izlozes laikā pie atbildīgajām amatpersonām painteresējies, kādas būtu iespējas samazināt Kasparam Kambalam piespriesto četru spēļu diskvalifikāciju par pēcspēles sitienu vācietim Hamanam. Ironiski - tajā pašā video arī pieminot itāļu piemēru, kas pēc viņu spēlētāja izraisīta kautiņa mačā ar Kanādu saprata savu kaunu un paši atteicās no reālas iespējas pretendēt uz pasaules čempionāta wild card.

Kad vakar apvaicājos Šnepam, kāda šajā gadījumā bija viņa motivācija un argumenti - varbūt treneris Bagatskis palūdza, varbūt vienkārši pārliecība, ka sods nebija taisnīgs un notikušais tāds nieks vien bijis - saņēmu atbildi: nevajag piešķirt šim faktam tādu nozīmi un meklēt zemtekstus. Iespējams, Edgar, ka tā, taču - mēģini iedomāties, kā tas izskatās no malas! Pat štrunts, kā tas izskatās FIBA amatvīru acīs - gan jau pie sevis nosmēja par karstasinīgajiem latviešiem, kas vispirms visas Eiropas priekšā izmazgā savu netīro veļu, bet pēc tam nāk interesēties, kā pašu bargi diskvalificētos spēlētājus no FIBA ievērojami pieticīgākajiem sodiem izpestīt. Daudz svarīgāk - kā tas izskatās to jauno (un arī daudzu pat ne tik jauno) puišu acīs, kam līdzšinējā izlases būtība derdzās un kas varbūt patiešām bija noticējusi brašajam "LBS ir uzsākusi ceļu uz vērtību maiņu!".

Principā mani kaitina regulārie pārmetumi Basketbola savienībai - bieži vien tur nav nekā vairāk, kā vien savu neizdarībiņu piesegšana un, tā teikt, vainas novelšana "ar garantiju" (droši, ka publika paķers un norīs bez sagremošanas - ideāls vainīgais visām situācijām..). Taču šoreiz - piedodiet, bet tas izskatās pēc viena kārtīga amatieru cirka. Nepareiza vai pareiza bija izvēlētā publisko diskvalifikāciju metode: par to vēl būtu iespējama diskusija (un argumenti būtu arī otrajiem) tikai ar vienu priekšnoteikumu - ja basketbola savienība savu līniju konsekventi izturētu līdz galam. Šobrīd, kad jaunais treneris nodefinējis, ka runās ar 5-6 potenciālajiem izlases atslēgas spēlētājiem, starp tiem būs arī rudenī sodītie, un LBS to akceptē bez iebildēm - ar pilnu atbildību var teikt, ka diskvalifikācijas kļūst stulbas un bezjēdzīgas.

Kāpēc grēkāžu sarakstā vajadzēja skaļi nosaukt Kambalu, Biedriņu un Bērziņu, bojājot šo spēlētāju tēlu uz starptautiskās skatuves, ja reiz reāli nekāda soda nav?! "Viens gads nosacīti". Ja sākumā vēl varēja šaubīties, kas slēpjas zem jēdziena "nosacīti", tad tagad ir skaidrs, ka neslēpjas nekas. Varbūt kaut kas abstrakts, bet reāli - nekas! Ja treneris grib, šos trīs spēlētājus var aicināt kaut vai rīt. Ņemot vērā, ka arī Kristapa Valtera diskvalifikācija būtībā bija tikai žests, nevis reālā darbība (viņš jau iepriekš bija paziņojis, ka izlasē vairs nespēlēs), sanāk, ka rudens bezprecedenta diskvalifikācijās vienīgais reāli sodītais - tāds, kurš varbūt gribētu spēlēt, bet nevarēs - ir Armands Šķēle. Pēc visu atzinuma - spēlētājs, kura "ieguldījums" pagājušās vasaras varoņdarbos no visiem pieciem bija visniecīgākais! Un, starp citu, vienīgais, kurš pēc paziņotajiem soda mēriem saskatīja vainu arī sevī un atvainojās līdzjutējiem. Absurds.

Salūts ir izšauts, tauta - izpriecājusies un izklīdusi pa mājām - varam atgriezties pie vecās dzīves. Basketbola savienība atkal ir gatava izvērtēt spēlētāju atbilstību nacionālās izlases prasībām, klausoties viņa vārdos, nevis vērtējot darbus. Jaunais treneris ar katru runāšot personīgi. It kā iepriekš šādu sarunu nebūtu bijis, vai kāds būtu pabrīdinājis, sak - patlaban es dikti gribu spēlēt izlasē, bet uz beigām var gadīties, ka nejēgā piesmelšos, aizdedzināšu viesnīcu un pasūtīšu ratā treneri... Var jau turpināt sevi mānīt un dzīvot ilūzijās, taču - pēc tam nevajadzētu brīnīties, ja gadījumā atkal nāksies dalīt "nosacītās diksvalifikācijas".

P.S. Noderīga lasāmviela tiem, kam īsāka atmiņa:
Edgara Buļa atskaite par Latvijas izlasi -...

     [+] [-]

, 2010-01-19 13:18, pirms 14 gadiem
nevajag kustināt atkal sūdus, sāks smirdēt. Sāksim visu no gala. Galu galā, tas viss kas bija, basketbolu pamatīgi nopēra. To varam redzēt pēc skatītāju intereses par basketbolu Latvijā šogad

 +17 [+] [-]

, 2010-01-19 13:18, pirms 14 gadiem
Visu cienu Jurisonam - ir vina krajuma ari pretenciozi un subjektivi raksti, tomer seit viss ir pateikts pilnigi pareizi.

  +1 [+] [-]

, 2010-01-19 13:29, pirms 14 gadiem
Nav ko piebilst jo tā ir mūsu basketbola saimniecība visā savā krāšņumā.

  -1 [+] [-]

, 2010-01-19 13:33, pirms 14 gadiem
...tāda diemžēl ir tā mūsu mentalitāte un spēja divreiz "uzkāpt" uz viena un tā paša grābekļa!
Jaunajiem (tiem, kuriem pēc spēlētāju diskvalifikācijām bija skaidrs - izlase ir tuvāk nekā jebkad) tagad droši vien ir "ļoti" patīkami apzināties, ka LBS "vērtības" jau nemainās..........mainījušās ir tikai metodes kā uz nenoteiktu laiku "apmazgāt savu pakaļu" un tīriem iziet no mēsliem...
No otras puses - varbūt arī būtu pareizāk nevis uzreiz veselu starta piecinieku pamest zem tanka, bet apdomāties....
Galu galā šobrīd primārais ir kvalificēties EČ...ja tas izdosies, tad man būs vienalga ar kādu sastāvu.....

  +6 [+] [-]

, 2010-01-19 14:16, pirms 14 gadiem
Ja reiz ir diskvalifikācija, tad lai ir un nav ko te raustīties. Valterus vnk nedrīkst izlasei tuvumā laist. Kambalam tā pat ir diskvalifikācija par Hamana sišanu. Biedriņam šī sezona tā pat ir samocīta, labāk lai vasarā atpūšas. Bērziņš neko ievērības cienīgu nerāsa. Šķēle šosezon gandrīz nav spēlējis. Kaut kā nemaz neprasās pēc viņiem.

Ļaujam Blūmam pierādīt, ka viņš var būt līderis. Ielaižam izlases apritē Strelnieku ar Bertānu. Varbūt pat izdodas atpakaļ saulītē pacelt Ciprusu. Dot spēlēt Grafam.
Viss būs labi arī bez tusētājiem!

  +3 [+] [-]

, 2010-01-19 14:21, pirms 14 gadiem
Kāpēc grēkāžu sarakstā vajadzēja skaļi nosaukt Kambalu, Biedriņu un Bērziņu, bojājot šo spēlētāju tēlu uz starptautiskās skatuves, ja reiz reāli nekāda soda nav?! "Viens gads nosacīti". Ja sākumā vēl varēja šaubīties, kas slēpjas zem jēdziena "nosacīti", tad tagad ir skaidrs, ka neslēpjas nekas.

Derētu tev iepazīties ar juridisko terminoloģiju. Nosacīti nozīmē to, ka pie nākamā pārkāpuma sekos daudz nopietnāks sods. Tur nav ko šaubīties, to arī tas nozīmē un zem tā daudz kas slēpjas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-19 14:45, pirms 14 gadiem
piilaadzis rakstīja: Kāpēc grēkāžu sarakstā vajadzēja skaļi nosaukt Kambalu, Biedriņu un Bērziņu, bojājot šo spēlētāju tēlu uz starptautiskās skatuves, ja reiz reāli nekāda soda nav?! "Viens gads nosacīti". Ja sākumā vēl varēja šaubīties, kas slēpjas zem jēdziena "nosacīti", tad tagad ir skaidrs, ka neslēpjas nekas.

Derētu tev iepazīties ar juridisko terminoloģiju. Nosacīti nozīmē to, ka pie nākamā pārkāpuma sekos daudz nopietnāks sods. Tur nav ko šaubīties, to arī tas nozīmē un zem tā daudz kas slēpjas.
pareizi, recedīvists Kambala atkal uzdarbojas, šoreiz sods ar brīvības atņemšanu.
Kurš būs tas trakais, kas nākamais meklēs Kambalam pārkāpumu.
(Ar šiem lēmumiem jau pietika,es nerunāju par saturu (kaut arī tas ir apšaubāms), bet par formu, kādā stilā LBS pasniedza visu savu sakāmo, lai saprastu ka LBS valde ir diezgan patālu no normālas organizācijas pārvaldes standartiem).
vairāk vajag domāt un mazāk muldēt!

     [+] [-]

, 2010-01-19 15:31, pirms 14 gadiem
Domāj, ja tādas problēmas vienkārši jāpārskatas A.Š. dsq uz nosacītu un viss KV, lai turpina vārtīties par smiltīm, bet domāju S.V. tomēr strādāt var un spēlēt, to pierādīja mači pret Spāniju, bet jautājusm vai viņš ir tam sportiski un morāli gatavs pēc traumas, un atkal, ka tik nav tie trīņu sausie lieti

 +11 [+] [-]

, 2010-01-19 15:33, pirms 14 gadiem
Varu piekrist par bardaku basketbola savienībā, bet par pārējo man ir savs subjektīvais viedoklis! Te nu tas būs:
Valters - viņš aplika visus līdzjutējus, komandas biedrus, trenerus ar tādu mēslu kaudzi, ka pietiktu veselam kolhozam! Pats gan sevi ir iedomājies baltā zirgā, tik es piebilstu - baltā zirgā vircas bedrē! Secinājums - izlasē nav vajadzīgs, lai arī cik labi spēlē klubā!
Kambala - sods pelnīts( četras spēles), jāizcieš un jāaizmirst. Būtu viņš viņam uzšāvis kādā spēles epizodē, it kā netīšām, vēl moš varētu saprast, bet pēc spēles - tā nevar! Tas pat boksā nerullē! Secinājums - ja ir sapratis savu kļūdu, izlasē jau šogad ir vajadzīgs!
Bērziņš - te nav ko īsti teikt - ar augumu un muskuļiem labāks nepaliksi, galvā vajag arī to pelēko vielu! Secinājums - diezvai pelēkās vielas pietiks, izlasē nav vajadzīgs!
Biedriņš - veca draudzība bieži izspēlē ar cilvēkiem jokus, jādomā kas ir draugi, kas čomi, kas sabutiļņiki! Ar nez cik ļimoniem dzīve nebeidzas, jādomā ir uz priekšu, un ja jau ir ticis virsotnē, tad esi cienīgs tur noturēties un priecēt līdzjutējus abpus dīķim! Secinājums - izlasē jau šogad ir vajadzīgs!
Šķēle - ja godīgi pirmo reizi ir par viņu prieks, šķiet ir sapratis savas kļūdas, saskatijis vainu arī sevī, ne tikai citos, atvainojies līdzjutējiem, tas nav maz!! Valters tik spēja visus apbērt ar mēsliem. Uzskatu, ka iespēju viņam vajadzētu dot. Secinājums - izlasē noderēs, tātad ir vajadzīgs jau šogad!

  +6 [+] [-]

, 2010-01-19 16:43, pirms 14 gadiem
manuprāt, nākotnes vārdā mums šis cikls jānoraksta. Laižam laukumā jaunos un paskatamies, kas no tā sanāks. Lai veči atpūšas un redz, ka LBS var būt arī principiāla, tas būtu audzinoši. Pat ja visiem zaudētu, arī somiem.
Un jāsāk būtu ar Kehra un Šnepa nomaiņu, lai arī viņi mazliet atpūšas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: krissis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja