Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

NFL amatpersona atzīst saikni starp amerikāņu futbolu un hronisku smadzeņu slimību

Rolands Eliņš

NFL amatpersona atzīst saikni starp amerikāņu futbolu un hronisku smadzeņu slimību
Foto: AFP/Scanpix

Nacionālās Futbola līgas (NFL), pasaulē vadošās amerikāņu futbola līgas, viceprezidents Džefs Millers diskusijā ar ASV politiķiem atzinis, ka pētījumi pierāda šī sporta veida saistību ar hronisku smadzeņu slimību. Šī ir pirmā reize, kad NFL pārstāvis publiski atklājis šādu faktu.

Džefs Millers, NFL viceprezidents drošības un veselības jautājumos, tika uzklausīts sakarā ar arvien biežāk dzirdamajām runām un pētījumiem par hroniski traumatisko encefalopātiju (CTE), smadzeņu slimību, kas rodas no galvas sasitumiem, kādi bieži novērojami kontakta sporta veidos. Diskusijā ar ASV valdības pārstāvjiem viņam tika vaicāts, vai pastāv saikne starp aktīvu nodarbošanos ar amerikāņu futbolu un neirodeģeneratīvām slimībām kā CTE.

„Atbilde uz šo jautājumu ir „jā”,” pavēstīja Millers, tādējādi pārkāpjot NFL ilgstoši ieturēto nostāju. Viņš arī nonācis pretrunā ar pirms šī gada „Super Bowl” veikto NFL apakškomiteju smadzeņu traumu izpētē. Šīs apakškomitejas priekšsēdētājs, neiroķirurgs Mičs Bergers bija paziņojis, ka nav pierādīts sakars starp amerikāņu futbolu un CTE.

NFL iepriekš bija publiski atzinusi, ka amerikāņu futbolā gūtās traumas rada risku spēlētāju veselībai ilgtermiņā, taču līgas galvenās amatpersonas līdz šim bija izvairījušās no konkrēta paziņojuma veikšanas un viedokļa paušanas. Millers gan izvēlējās norobežoties no pārējo NFL amatpersonu izteikumiem un konkretizēja, ka piedāvā savu viedokli, turklāt šobrīd par galveno uzskata profilakses pasākumu izstrādāšanu slimības novēršanai, nevis vainīgo meklēšanu.

Millers šodien izmantoja Bostonas universitātes neiropatoloģistes Anna Makijas slēdzienus. Viņa uzskata, ka savos pētījumos pierādījusi saikni starp amerikāņu futbolu un CTE par neapšaubāmu. 94 veiktajās NFL spēlētāju pārbaudēs CTE novērots 90 gadījumos, 45 gadījumos no 55 koledžu līmeņa futbolistiem un sešos no 26 vidusskolas amerikāņu futbola piekopējiem.

CTE ir hroniska smadzeņu slimība, kas rodas regulāri saņemtu triecienu pa galvu rezultātā. Slimības sākotnējās fāzes ietekmē cilvēka pašsajūtu un viņa emocijas, var radīt atmiņas zudumus un mazina spēju loģiskai domāšanai, savukārt vēlīnās fāzes noved arī pie kustību un runas traucējumiem, depresijai un krasi paaugstina pašnāvības risku. Mūsdienu medicīna šo slimību ļauj konstatēt tikai pēc autopsijas, proti, tikai pēc nāves.

Vairāki tūkstoši bijušo NFL spēlētāju jau iepriekš vērsušies tiesā pret NFL, norādot, ka līgas vadība apzināti slēpusi veselības bojājumu risku. ASV tiesa bija apstiprinājusi abu pušu noslēgto vienošanos par izlīgumu, taču šis lēmums vēl nav aktuāls, kamēr abas puses izskata apelācijas iespējas.

Izmantotie resursi:
Top NFL official acknowledges link between...

  +1 [+] [-]

, 2016-03-15 17:34, pirms 8 gadiem
Sen bija laiks, apnika skatīties uz to šarādi, ka nav iespējams sakars ar amerikāņu futbolam ar CTE. Taču neko tas nemaina, un šaubos vai tur var ko radikālu ieviest vai mainīt. Spēlētāji tāpat spēlēs, jo $$$ tur ir nenormāli labs.

  +3 [+] [-]

, 2016-03-15 17:34, pirms 8 gadiem
kā reiz nesen skatījos to filmu CONCUSSION, jo bija rakstīts , ka uz patiesiem faktiem balstīta. pareizi ir, tāda sišanās jau nevar neietekmēt, tikai neviens jau negrib to atklāt. it īpaši jeņķi, kuri jebkur saskata biznesu..

     [+] [-]

, 2016-03-15 19:01, pirms 8 gadiem
Tai pat laika speletajam ir jaapzinas iespejamas sekas saja sporta veida!

  +1 [+] [-]

, 2016-03-15 19:07, pirms 8 gadiem
goriks rakstīja: Tai pat laika speletajam ir jaapzinas iespejamas sekas saja sporta veida!
ja tev samaksātu 5 miljonus, tu neskrietu ar galvu sienā ?!

  +3 [+] [-]

, 2016-03-15 19:27, pirms 8 gadiem
pringles rakstīja: ja tev samaksātu 5 miljonus, tu neskrietu ar galvu sienā ?!
ir cilvēki, kas neskrietu

     [+] [-]

, 2016-03-16 08:57, pirms 8 gadiem
šito naudas mašīnu neviens tāpat neapturēs
kā viena dokumentāla filma atspoguļoja vēsturi :
vietējie oligarhi šo sporta veidu izdomāja, lai nabagi nedomātu par nabadzību, bet prātu aizņemtu regulāra izklaide
laiks pierādīja : izdevās, + tagad kārtīga naudas sūknēšana

     [+] [-]

, 2016-04-03 13:22, pirms 8 gadiem
Dinamo'1988 rakstīja: šito naudas mašīnu neviens tāpat neapturēs
kā viena dokumentāla filma atspoguļoja vēsturi :
vietējie oligarhi šo sporta veidu izdomāja, lai nabagi nedomātu par nabadzību, bet prātu aizņemtu regulāra izklaide
laiks pierādīja : izdevās, + tagad kārtīga naudas sūknēšana
To jau var teikt par jebkuru sporta veidu! Smieklīgi...