Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

10. nedēļas spēles sākas jau šovakar

Juris Miņins
Juris Miņins

10. nedēļas spēles sākas jau šovakar
Džejs Katlers
Foto: AP/Scanpix

Šonakt ar spēli starp Čikāgas "Bears" un Sanfrancisko "49ers" sāksies Nacionālās futbola līgas (NFL) desmitās nedēļas spēles. Savukārt abām atklāšanas spēles komandām ir daudz kas jāpierāda un jāuzlabo, lai varētu cerēt uz veiksmīgu sezonas otro pusi.

Abas komandas iepriekšējā nedēļā piedzīvoja zaudējumus, pie tam Čikāgai, daudzu futbola ekspertu pirmssezonas favorītei, zaudējums pret Arizonas "Cardinals" bija visai pārliecinošs. Ir skaidrs, ka abas komandas nevēlēsies zaudēt šovakar, bet kurai no tām ir labākas izredzes uzvarēt?

Čikāgas "Bears"
Ja vajadzētu raksturot Čikāgas "Bears" spēli aizvadītajā nedēļā pietiktu ar vienu vārdu – katastrofa. Komandas spēle bija ļoti bezzobaina, sevišķi aizsardzībā, kurai, dažādu iemeslu dēļ nevarēja palīdzēt ne Braiens Urlahers, ne Tomijs Hariss, līdz ar to Kurts Vorners un Ko varēja pa laukumu ja ne brīvi pastaigāties, tad īpaši iespringt viņiem arī nevajadzēja.

Tad kas būtu jāuzlabo "Bears" spēlē? Protams, jau pieminētā aizsardzība, jo Arizonas "Cardinals" parādīja, kur un kādi ir čikāgiešu spēles trūkumi. Kurts Vorners atdeva piecas rezultatīvas piespēles (atkārtots karjeras labākais rādītājs), bet "Cards" pussargi izsita 182 jardus (labākais rādītājs šosezon). Ņemot vērā šos ciparus, "Bears" ir jāpārplāno aizsardzības modeļi (iespējams, tas būs jādara tāpat, jo Tomiju Harisu var diskvalificēt), lai "49ers" pussargam Frankam Goram nebūtu viegla pastaiga.

Tāpat ir jāatceras, ka Džejs Katlers ir saspēles vadītājs, kurš ja kļūdās, tad kļūdās daudz, tāpēc komandas uzbrukuma līnijai ir jāpieliek maksimāli lielas pūles, lai atvieglotu Katleram darbu. Un tā viņam būs pietiekoši, jo ar piespēlēm būs jāapgādā gan Mets Fortē, gan Gregs Olsens, gan Devins Hesters, kas ir "Bears" galvenais uzbrukuma spēks.

Un tieši par Devinu Hesteru un Metu Fortē derētu pierakstīt atsevišķi. Pirmkārt, Hesters. Ja līdz šim viņš vairāk vai mazāk tika uzskatīts kā lielisks speciālo sastāvu atgriezējs, tad pašlaik, pēc komandas treneru vārdiem, Devins ir kļuvis par "Bears" pirmo malējo uzbrucēju. Un tāpēc, kā atzīmē daudzi futbola eksperti, iespējams, viņu vajadzētu iesaistīt dažādās izspēlēs biežāk. Savukārt Fortē, gluži otrādi, lai arī ir pussargs, lielu lomu spēlē uzbrukumos pa gaisu, un nu čikāgieši bez maz vai ir aizmirsuši par viņa pamatpozīciju, tāpēc, lai uzlabotu komandas spēli (jo kā vēsta sens teiciens – titulus iegūst skrienot), Fortē ir jāļauj lielāka vaļa spēlējot pamatpozīcijā, jo arī pa zemi viņš ir ne mazāk bīstams, kā tverot piespēles.

Sanfrancisko "49ers"
Vēl pirms mazliet vairāk kā mēneša Sanfrancisko komanda, izcīnot trīs uzvaras pirmajās četrās spēlēs, bija Nacionālās konferences Rietumu divīzijas labākā komanda, taču tad sekoja četri zaudējumi pēc kārtas un pašlaik "49ers", ar 3-5 bilanci, ir noslīdējusi uz otro vietu divīzijā, tāpēc, ja vien Maika Singletarija komanda vēlas aizvadīt vairāk nekā 16 regulārās sezonas spēles viņiem ir jāuzlabo savs sniegums, pie tam steidzami.

Un pirmais punkts steidzamo darbu sarakstā ir uzbrukuma līnijas (un visa uzbrukuma sastāva) sadarbības un kopējās gatavības uzlabošana, jo iepriekšējās nedēļas spēlē, pret Tenesī "Titans", komandas saspēles vadītājs Alekss Smits četras reizes tika apturēts vēl pirms piespēles izdarīšanas, divreiz viņš pazaudēja bumbu, bet četrreiz viņa dotās piespēles tika pārtvertas.
Zīmīgi, ka pie pašreizējo Sanfrancisko komandas neveiksmju iemesliem daudzi Ziemeļamerikas futbola eksperti min debitantu Maiklu Krabtrī, kurš ilgu laiku nespēja vienoties ar komandas vadību par līguma noslēgšanu. Iespējams, tā ir sakritība, bet tieši ar viņa atnākšanu komanda zaudēja savu pozitīvo spēļu bilanci, bet kopumā, ar Krabtrī sastāvā, "49ers" vēl nav izcīnījusi nevienu uzvaru.

Tāpat tiek atzīmēts, ka komandai ir jāuzlabo aizsardzība, jo pašlaik no visa aizsardzības sastāva izcelšanas vērts ir tikai Patriks Viliss, kurš, lai arī ir viens no pašlaik labākajiem otrās līnijas aizsargiem, pašlaik vairāk nodarbojas ar citu kļūdu labošanu nevis to, kas viņa sanāk vislabāk – aizsardzības spēles organizēšanu, taču paredzams, ka tieši Vilisa spēle pret Džeju Katleru varētu būt viens no visas cīņas "atslēgas momentiem".

Tāpat daudz kas būs atkarīgs no balsta uzbrucēja Vernona Deivisa spēles, jo pašlaik Merilendas futbola sistēmas absolvents, aizvada vienu no savas karjeras labākajām sezonām un ir komandas saspēles vadītāja Aleksa Smita galvenais mērķis piespēļu uzbrukumos.

Jāsaka, ka kopumā, visdrīzāk, šī būs no tām spēlēm, kurā uzvarēs nevis komanda ar labāko aizsardzību, uzbrukumu vai speciālo sastāvu spēli, bet gan tā vienība, kura vismazāk kļūdīsies. Un pirms spēles daudzi uzskata, ka tā būs Sanfrancisko "49ers".

Izmantotie resursi:
espn.go.com

     [+] [-]

, 2009-11-12 15:40, pirms 15 gadiem
Man arī šķiet ka 9ers vinnēs, bet nu ~ 55:45... ja būs tik daudz turnoveru, tad vis kas var gadīties.

     [+] [-]

, 2009-11-12 16:21, pirms 15 gadiem
Abās komandās ir neliela lejupslīde, 49ers pat lielāka. Varētu būt mačs ar vairākām kļūdām, bet es lieku uz Bears uzvaru.

     [+] [-]

, 2009-11-13 06:21, pirms 15 gadiem
Katleram 5 INT jomajo o_O
Man sāk izskatīties ka lācēni finišēs vēl sliktāk kā pagājušo gad.. žēl Katlera.