Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Hotdogi, Bruno Marss un "čili pipari": Super Bowl XLVIII Ņujorkā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Hotdogi, Bruno Marss un "čili pipari": Super Bowl XLVIII Ņujorkā
"Seattle Seahawks" un "Denver Broncos" futbolisti sacentīsies par Vinsa Lombardi vārdā nosaukto trofeju
Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien, 3. februārī, plkst. 01:25 pēc Latvijas laika "MetLife" stadionā Ņūdžersijā sāksies gada lielākais notikums ASV sportā – "Super Bowl XLVIII" jeb Nacionālās futbola līgas 48. finālspēle starp "Seattle Seahawks" un "Denver Broncos" vienībām. Uzvarētāji iegūs Vinsa Lombardi vārdā nosaukto kausu.

Hotdogi

“Super Bowl” svētdiena ir ātro ēdienu ražotāju svētki. Hotdogi, vistu spārniņi un popkorns šajā dienā tiek patērēti kā nekad, savukārt dzērienu klāsts sākas ar gāzētajām limonādēm un alu. Vairāk ēdiena nekā “Super Bowl” laikā amerikāņi patērē tikai Pateicības dienā.

+“National Chicken Council” un Fox Sports aplēses liecina, ka fani svētdien apēdīs 1,23 miljardus vistu spārniņu, kuru kopējais svars pārsniedz 100 miljonus mārciņu (1 mārciņa ir 450 grami);
+”Domina Pizza” kurjeri rēķinās, ka viņiem būs jāpiegādā 11 miljoni picas gabalu;
+32% aptaujāto amerikāņu apgalvo, ka uzkodas ēdīs ar dažāda veida mērcēm (dips);
+Līdzjutēji gatavojas apēst 11,2 miljonus mārciņu kartupeļu čipsu, tādā veidā patērējot 27 miljardus kaloriju;
+Čipsus papildinās 8,0 miljoni mārciņu avokado un 8,2 miljoni mārciņu tortiļu čipsu.

+Super Bowl XLIII spēlē Tampabejā fani nopirka 55 200 hotdogu;
+apmēram 48 miljoni amerikāņu pasūtīs ēdienu no ātrās piegādes restorāniem;
+tiks apēsti 3,8 miljoni mārciņu popkorna;
+tirgotāji pārdos 51,7 miljonus kausu alus;
+62% grilu īpašnieku ceps gaļu.

NFL viceprezidents Eriks Grubmens (Eric Grubman) preses konferencē rāda, kā pasargāt seju no aukstuma. Foto: AFP/Scanpix

Apdrošināšanas milža “MetLife” vārdā nosauktais stadions 2014. gada 22. janvārī

Stadiona attīrīšana no sniega 22. janvārī

Televīzija

Deviņas no desmit skatītākajām televīzijas pārraidēm ASV vēsturē ir Super Bowl spēļu translācijas. Vairāk nekā 110 miljoni skatītāju – tāda ir fināla vidējā auditorija pēdējos gados. Tas nozīmē, ka spēli skatās 35% valsts iedzīvotāju, zīdaiņus un sirmgalvjus ieskaitot.

Pērn finālspēli producēja CBS, šogad to darīs “Fox”. Cena par 30 sekunžu reklāmas laiku nav mainījusies – par tādu iespēju jāšķiras no 4 miljoniem ASV dolāru. Tirdzniecība sākās 2013. gada maijā un tika pabeigta 4. decembrī. Reklāmas laiku iegādājās 43 reklāmdevēji. Kopējais reklāmas apjoms ir 32 minūtes un 30 sekundes, kas līdzinās 260 miljoniem dolāru, tiesa, pēdējie brīvie laukumi tika pārdoti par augstāku cenu.

Televīzijai ir jauns izaicinājums – spēle pirmo reizi notiks neapjumtā stadionā aukstā klimata zonā. Pirms nepilnām divām nedēļām notika stadiona attīrīšana no sniega. Skatītāji tiek aicināti uz spēli ierasties ziemas jakās, cepurēs, cimdos un šallēs.

Stadions

“MetLife” jeb “The New Meadowlands” stadions izvietojies Ņūdžersijā, dažus kilometrus uz rietumiem no Ņujorkas centra. Stadions tika atklāts 2010. gada 10. aprīlī, bet pusotru mēnesi vēlāk – 25. maijā – saņēma “Super Bowl XLVIII” rīkošanas tiesības.

Sākotnēji stadions tika iecerēts kā 2012. gada Olimpisko spēļu mājvieta, taču cīņā par to rīkošanas tiesībām Ņujorka zaudēja Londonai. Stafeti pārņēma NFL klubi “New York Giants” un “New York Jets”, kuru iepriekšējā mītne “Giants Stadium” jau bija novecojusi.

“Giants” un “Jets” uz pusēm uzņēmās stadiona apsaimniekošanu. Stadiona alumīnija jumts un apgaismojums tika izveidots pēc “Allianz Arena” stadiona parauga Minhenē, ļaujot dažādos diennakts laikos mainīt apgaismojuma krāsas. Celtniecība izmaksāja 1,6 miljardus dolāru. Lielākajā NFL stadionā ir 82 500 sēdvietu.

”Super Bowl” mediju dienas vajadzībām tika izīrēta “Prudential Center” arēna Ņūdžersijā, kur mājas spēles aizvada Haralda Kārļa pārstāvētā “Seton Hall” studentu basketbola komanda. Foto: AFP/Scanpix

Austriešu žurnālists Filips Hajzans (Phillip Hajszan) spēlētājus intervēja, tērpies Mocarta izskatā

Preses konferences tuvplāni

Amerikāņu Sandis Ozoliņš jeb "Broncos" saspēles vadītājs Peitons Menings

Intriga

Otro reizi pēdējos divdesmit gados finālā tiksies “American Football Conference” (AFC) un “National Football Conference” (NFC) regulārās sezonas uzvarētāji. Iepriekšējo reizi tas notika 2010. gadā.

Svētdien būs piektā reize kopš AFL un NFL apvienošanās, kad izšķirošajā cīņā līgas labākais uzbrukums (Broncos) mēģinās tikt galā ar labāko aizsardzību (Seahawks). Trijās no iepriekšējām četrām reizēm uzvarēja komanda, kura labāk aizsargājās, bet uzbrukuma piekritēji pēdējo reizi triumfēja 1989. gadā, kad “San Francisco 49ers” apspēlēja “Broncos”.

"Savvaļas zirgu" līderis Peitons Menings mēģinās kļūt par pirmo saspēles vadītāju, kurš sākuma sastāvā spējis izcīnīt "Super Bowl" ar divām dažādām komandām. Menings, kuru var salīdzināt ar amerikāņu Sandi Ozoliņu, pirms spēles reklamēja vairāk nekā desmit dažādus produktus, piedaloties "Papa John`s", "Master Card", "Oreos", "Gatorade" un "Buick" reklāmās.

Konkurenti

Par spēles favorītiem tiek uzskatīti Denveras “Broncos” futbolisti (bilance 15-3, izslēgšanas spēlēs 2-0). Regulāro sezonu viņi pabeidza, uzvarot AFC divīzijā un tādējādi iegūstot tiesības sākt “play-off” no divīzijas fināla. AFC pusfinālā “savvaļas zirgi” pārspēja ar sesto numuru izlikto “San Diego Chargers” vienību (24-17), bet titula spēlē sakāva regulārās sezonas vicečempionus “New England” (26-16).

“Savvaļas zirgi” lepojas ar labāko uzbrukumu NFL vēsturē. Šosezon viņi guva 606 punktus, sasniedzot jaunu līgas rekordu. Menings ir vienīgais “Broncos” spēlētājs, kurš izcīnījis NFL čempiona gredzenu, savukārt trīs citi futbolisti – Vess Velkers, Džeikobs Tamme un Dominiks Rodžers-Kromartijs – spēlējuši finālā. Komandai tviterī seko 458 000 līdzjutēju, kamēr viņu konkurentiem ir 415 0000 sekotāju.

Sietlas “Seahawks” (15-3, izslēgšanas spēlēs 2-0) regulāro sezonu pabeidza ar pirmo vietu Nacionālajā futbola konferencē, “play-off” nodrošinot mājas laukuma priekšrocības. NFC pusfinālā “jūras vanagi” pārspēja “New Orleans Saints” (23-15), savukārt konferences finālā apspēlēja “San Francisco 49ers” (23-17). Visi "Seahawks" spēlētāji finālā spēlēs pirmo reizi.

Izspēles kārtība

Nacionālā čempionāta regulārā sezona risinās no septembra līdz decembrim, septiņpadsmit nedēļu garumā. 32 komandas tiek sadalītas divās konferencēs – American Football Conference (AFC) un National Football Conference (NFC), sezonas laikā aizvadot 16 spēles. “Play-off” kvalificējas katras konferences sešas labākās komandas.

Katras konferences divas labākās vienības “play-off” cīņas sāk no ceturtdaļfināla. Komandas, kuras ierindojušās no trešās līdz sestajai vietai, izspēlē tā saucamos “Wild Card Play-offs”. NFL ir vienīgā no četrām ASV "Lielā Četrinieka" līgām, kur izslēgšanas spēles notiek pēc vienas spēles principa. NBA, NHL un MLB uzvarētāji tiek noskaidroti izslēgšanas spēļu sērijās, parasti līdz četrām uzvarām.

Pirmsspēles pasākumi notiek uz kruīzu kuģa "Norwegian Getaways". Maiami bāzētais luksusa kuģis šonedēļ pārtapis par "Bud Light Hotel"

Fans fotografējas pie "Broncos" stenda

Brodveja ielā Ņujorkā notiek dažādas “Super Bowl” veltītas aktivitātes, piemēram, šļūkšana no slidkalniņa

Sietlas treneris Pīts Kerols (Pete Carroll) un Denveras treneris Džons Fokss (John Fox)

Mākslinieki

ASV himnu dziedās operas zvaigzne Renē Fleminga, bet, izskanot pēdējiem akordiem, stadionu pārlidos deviņi militārie helikopteri. Puslaika izrādē uzstāsies Bruno Marss un leģendārā rokgrupa "Red Hot Chili Peppers". NFL nemaksā māksliniekiem honorāru par uzstāšanos, taču sedz visus ar dalību saistītos izdevumus, ieskaitot draugu un radinieku viesošanos.

“NFL fināls ir ļoti prestiža skatuve. Viņi deva iespēju jaunam puisim un esmu ārkārtīgi pateicīgs par to,” sajūsmināts par gaidāmo uzstāšanos ir Bruno Marss. “Neesmu vēl spējis to aptvert. Vēl ne. Domāju, ka svētdien visu sapratīšu.”

“Super Bowl” uzstājušies: Ella Ficdžeralda (1972), New Kids on the Block (1991), Glorija Estefana (1992 un 1999), Maikls Džeksons (1993), Daiena Rosa (1996), The Blues Brothers un ZZ Top (1997), Boyz II Men (1998), Fils Kolinss (2000), Aerosmith (2001), U2 (2002), Stings (2003), Dženeta Džeksone un Džastins Timberleiks (2004), Pols Makartnijs (2005), The Rolling Stones (2006), Prince (2007), Brūss Springstīns un E Street Band (2009), The Who (2010), The Black Eyed Peas, Usher un Slash (2011), Madonna un Solē cirks (2012), Bijonsē un “Destiny`s Child” (2013).

Izmantotie resursi:
48 facts about Super Bowl XLVIII | New York Post
ESPN

Finālā uzvarēs

  • 86

  • 110

  • 12

  • 79


1 2 3 4 5 6 7 235 komentāri

  +5 [+] [-]

, 2014-02-02 14:02, pirms 10 gadiem
Hotdog edaju sveetki!

  +1 [+] [-]

, 2014-02-02 14:11, pirms 10 gadiem
Viens no retajiem sporta veidiem, kur profesionālam sportistiem ir vidēji 50 kg liekais svars.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-02-02 14:13, pirms 10 gadiem
Bus interesanti, kads skats pavērsies tiem alusvēdariem, kas būs klātienē, kamēr Brūnais Māriss dziedās par skuķiem kas viņu pametuši...
Chilli pipari gan varētu būt labi, vienīgais iemesls, kapēc varētu iemest aci !

  +3 [+] [-]

, 2014-02-02 14:13, pirms 10 gadiem
Labi, ka ēdu brokastis, šo lasot. Bet tomēr viss nav tik brīnišķīgi, kā izklausās. Instagram

  +2 [+] [-]

, 2014-02-02 14:13, pirms 10 gadiem
brainDMG rakstīja: Hotdog edaju sveetki!
Drīzāk sporta fanu svētki. Hotdogus ēst var arī ikdienā, ko viņi arī dara.

  -3 [+] [-]

, 2014-02-02 14:18, pirms 10 gadiem
Laikam, šogad jānobriest un jānoskatās....

  +9 [+] [-]

, 2014-02-02 14:19, pirms 10 gadiem
Kā no ūda iztaisīt konfekti, lai arī visa pārējā pasaule, nejēdzot no šīs spēles ne grama, dancotu uz pakaļkājām - tas ir jāmāk un to jeņķi ar Super Bowl ažiotāžu izpilda perfekti. Jo pati spēle kā tāda nekas īpašs nav. Pats neskatīšos, jo vairs nešķiet tas pasākums interesants, lai gan vēl pirms gadiem 20 patika pat ļoti. Tagad interesēs tikai iznākums
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2014-02-02 14:22, pirms 10 gadiem
Kopējais reklāmas apjoms ir 32 minūtes un 30 sekundes... - nekad neticēšu! Pat parastas sezonas spēles laikā ir sajūta, ka reklāma pārsniedz spēles laiku 2-3 reizes, un, kad beidzas reklāmas pauze, vairs neatceries, kāpēc un ko esi nosēdies skatīties.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-02-02 14:23, pirms 10 gadiem
vistiņas jau esmu iepircis, atliek tikai pēc pifcīša aizskriet, lai gan mūsu laika zonā jau daudz tāpat nedrīkstēs, jo no rīta tak jau jāstūrē!

Par skaistu finālu! No šīm komandām ne par vienu īpaši nejūsmoju, tāpēc par to, lai piepildās Homēra Simsona pirms 9 gadiem prognozētais 19-14 Broncos!

https://pbs.twimg.com/media/BfRO7An...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Kā Tev iet, Bērziņ?

  +6 [+] [-]

, 2014-02-02 14:28, pirms 10 gadiem
Radulovs rakstīja: es domāju, ka raksta pirmā rindkopa lieliski raksturo ASV un viņu kultūru Visu cieņu autoram!
Tā raksturo amerikāņu prasmi pārdot un pelnīt. Tāpēc arī tik ilgi tā ir varenākā valsts pasaulē. Zinu, daudziem skauž, man varbūt aŗī, bet noliegt to nevar.

     [+] [-]

, 2014-02-02 14:30, pirms 10 gadiem
par seahawks uzvaru jo broncos bus gruti pret aizsardzibas komandu jo ipasi pret Ricardu Sermanu.

  +4 [+] [-]

, 2014-02-02 14:31, pirms 10 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Žēl man Tevis, ka pēc būtības tik vienkāršu (ja neieslīgst nenormālajos sīkumos) spēli var nesaprast. Un sevi par visu pasauli dēvēt - Tev ir kaut kādi mazvērtības kompleksi?
Mazvērtības kompleksi ir žurnālistiem, kas uz Mediju dienu ierodas ne jau intervēt sportistus, bet pazīmēties paši, lai Amerikas mediji tieši viņus intervētu un rādītu TV. Kā to apdauzīto Mocartu. Par meksikāņu televīzijas beibēm vispār neizteikšos

  -1 [+] [-]

, 2014-02-02 14:32, pirms 10 gadiem
ceru ka uzvarēs Seahawks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Tonis

  +8 [+] [-]

, 2014-02-02 14:37, pirms 10 gadiem
Radulovs rakstīja: ASV nav varenākā valsts pasaulē, viņi vienkārši ir sevi pataisījuši par ''pasaules policistiem'' patiesībā varenākās valstis ir Krievija, kas praktiski ir bez parādiem salīdzinot ar Amerikas milzīgo, triljonos mērāmo parādu , Izraēla pašsaprotamu iemeslu dēļ un Ķīna ar savu plaukstošo ekonomiku.
Tak tvoji darba devēji Krievijas vēstniecībā apgalvo?

  +5 [+] [-]

, 2014-02-02 14:37, pirms 10 gadiem
Problem? rakstīja: Viens no retajiem sporta veidiem, kur profesionālam sportistiem ir vidēji 50 kg liekais svars.
Protams... liekais svars...

Nesākšu tagad stāstīt, ka ir tādi atlēti kuri sezonas laikā ir sausāki nekā bodibildinga kategorijas fitness pārstāvji savā "iekdienas režīmā" (jebšu ārpus sacensībām, turot formu starpsezonā).

Dati par pašiem lielākajiem onkuļiem - OL. Viņu vidējais svars ir 140 kg, pie vidējā auguma 195 cm ar 25% zemāda tauku.

Ja skatās pēc ikdienas cilvēku vajadzībām, tad šitie skaitļi ir drausmīgi, BET... tajā pašā laikā tieši šitie onkuļi ir visspēcīgākie. Viņu spēka rādītāji ir tādi, ka, ja viņiem ir kaut cik adekvāta svarcelšanas vai pauerliftinga tehniskā sagatavotība (adekvāta priekš nākamā līmeņa, tā teikt, jo priekš savas cilāšanas tā ir OK), viņi mierīgi var startēt strongmenos, ko daudzi, kam NFL karjera nav izdevusies arī dara... tāpat kā iet uz pauerliftingu, ja ir trenējušies - vieglatlētikas smagākajām disciplīnām utt.

Un tauki, ja nu kas, viņiem kompensē slodzi uz mugurkaulu utml. kā treniņos, tā spēlēs, kur viņiem pretī ir 120 kg onkuļi jāaptur.

Un, ja nu kas, 40 jardu sprintus šamie, 140 kilogramīgie, 4.5-5.0 sekundēs izskrien.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2014-02-02 14:41, pirms 10 gadiem
Torins rakstīja: Ja latus drukātu kā dolārus, tad arī mēs latvieši būtu līderi ēdināšanas biznesā, Ķirsona māja,Lido būtu pasaules brends, bet mums latviešiem nav naudas, pat lata vairāk nav
Tev ekonomikas zināšanas pirmsskolas līmenī, tā redzu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2014-02-02 14:45, pirms 10 gadiem
Torins rakstīja: Noskaties Zeitgeist
http://antiglobalisti.lv/ekonomika/filma-zeitgeist/
Zeitgeist patīk tikai anonīmajiem komunistiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-02-02 14:46, pirms 10 gadiem
Torins rakstīja: Kuru tas interesē? Nenozīmīgs pasākums pasaules sporta hierarhijā.
Laikam jau tev ir taisnība, nevienu tas superboulis neinteresē... tas nekas, ka Super Bowl ir otrais skatītākais ikgadējais sporta notikums (tb tieši starp tiem, kas notiek KATRU GADU) pasaulē, aiz Čempionu Līgas fināla... .
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-02-02 14:55, pirms 10 gadiem
Radulovs rakstīja: 25% tauku ir diezgan daudz, ideāli sportistam būtu ap 11%, takā samierinies ar to, ka NFL spēlētāji ir rešņi.
Ideāli sportistam būtu... kādam sportistam, atvainojos?
Ir sports, kur 11% ir galīgi izkāmējis atlēts, ir sporti, kur tas ir galīgi "aizplūdis" kadrs.

Kā jau teicu - tie ir PAŠI lielākie spēlētāji.

Salīdzinājumam:
RB: 180 cm, 95 kg, 7% tauku
DB: 180 cm, 90 kg, 6.5% tauku
WR: 181, 86 kg, 8% tauku

Pārējās pozīcijās tie ir 10-15%, DL - ap 18%.
Taču tas ir vidēji.

Ne tik sen spēlējošais Braiens Davkinss tauku % turēja ap 5, piemēram utt.

Ir jāsaprot sporta veida specifika - OL spēlētāji nevar būt mazi, viņiem ir jābūt lielākiem nekā DL, lai noturētu viņus, aizsargātu QB, savukārt DB vai kkādi RB ir gana sausi, jo viņiem galvenais ir ātrums, atlētiskums (kur NFL līmenī spēlējošie varētu būt ja ne stabili pāri, tad ļoti tuvu Latvijas rekordiem daudzās v-atlētikas disciplīnās).

Starp citu, tai pašā NHL liela daļa hokejistu neiekļautos tavois "sportista ideālajos" 11%. Arī rešņu līga?
1 2 3 4 5 6 7 235 komentāri